Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τελευταίο ασφαλές μέρος στη Γη από τον κορωνοϊό βυθίζεται στην ύφεση

Το τελευταίο ασφαλές μέρος στη Γη από τον κορωνοϊό βυθίζεται στην ύφεση
Ως αποτέλεσμα της πολιτικής, τα νησιά Κουκ είναι πιθανότατα το τελευταίο ασφαλέστερο μέρος στη Γη, όπου δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον COVID-19
Τα νησιά Κουκ, μια οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό στον Νότιο Ειρηνικό, έχει δει πτώση στους διεθνείς επισκέπτες επειδή επέλεξε να προστατεύσει τους ανθρώπους της από τα χρήματα, αναφέρει το Bloomberg.
Το μικρό νησιωτικό έθνος (αποτελούμενο από 15 νησιά διάσπαρτα σε μια τεράστια περιοχή), με ισχυρές πολιτικές συνδέσεις με τη Νέα Ζηλανδία, ακύρωσε όλα τα κρουαζιερόπλοια και απαγόρευσε τις διεθνείς πτήσεις στην αρχή του ξεσπάσματος του COVID-19.

«Οι άνθρωποι, όχι τα χρήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Henry Puna στις αρχές Μαΐου, το οποίο είχε σοβαρό οικονομικό κόστος κατάρρευσης της οικονομίας που εξαρτάται από τον τουρισμό.
Το σχέδιο του Puna για απομόνωση των νησιών έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής, καθώς δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα ή θάνατοι.
Ως αποτέλεσμα της πολιτικής, τα νησιά Κουκ είναι πιθανότατα το τελευταίο ασφαλέστερο μέρος στη Γη, όπου δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον COVID-19.

H ANZ Bank αναφέρει πως λόγω της κατακόρυφης πτώσης του τουρισμού, καθώς η χώρα δεν θα δεχθεί ταξιδιώτες έως τον Ιούνιο, έχει προκαλέσει κατάρρευση του ΑΕΠ της κατά 60%.
Δεδομένου ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 66% της οικονομίας, η επιστροφή στην κανονικότητα θα μπορούσε να πάρει χρόνο, δήλωσε ο Kishti Sen, οικονομολόγος της τράπεζας.
«Το 2020 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα Νησιά Κουκ, δεδομένου του τερματισμού του παγκόσμιου τουρισμού λόγω του Covid-19».
Πριν από την πανδημία, τα Νησιά Κουκ σημείωσαν εξαιρετική ανάπτυξη στον τουριστικό κλάδο, με αύξηση σχεδόν 37% στις νέες διεθνείς αφίξεις στις  171.550 το 2019 από μισή δεκαετία πριν.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από διαδικτυακούς πράκτορες όπως η Airbnb.
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2020, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έβγαλαν την οικονομία από την «πρίζα» επιβάλλοντας ταξιδιωτικές απαγορεύσεις μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νέα Ζηλανδία.
Οι αξιωματούχοι γνώριζαν πως εάν παρατηρούνταν ένα ξέσπασμα κορωνοϊού στη νησιωτική χώρα, οι 22 γιατροί και οι 110 νοσοκόμες και οι δύο αναπνευστήρες γρήγορα θα κατακλύζονταν.
Ο Mark Brown, υπουργός Οικονομικών της χώρας, δήλωσε ότι αρκετές εταιρείες στο νησί είδαν τις ταμειακές ροές να μηδενίζονται.
Δημιουργήθηκε γρήγορα ένα πακέτο διάσωσης, αξίας 61 εκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με περίπου 11% του ΑΕΠ, το οποίο παρείχε πληρωμές σε συνταξιούχους και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ύψους 248 δολαρίων ΗΠΑ και τρεις μήνες δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για όλους τους κατοίκους.
Ο Brown είπε ότι ο σκοπός των πληρωμών είναι να διατηρηθεί η διατροφή των νοικοκυριών
Οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να λάβουν επιχορηγήσεις για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο των Νήσων Κουκ δήλωσε ότι μια έρευνα του Απριλίου έδειξε ότι οι επιχειρήσεις αναμένεται να έχουν μειωμένα έσοδα κατά μέσο όρο κατά 90%.
Ο Brown είπε ότι με σχεδόν κανένα εισόδημα να εισέρχεται στα κρατικά ταμεία, η δημιουργία εθνικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020-21 θα είναι δύσκολη.
Η ANZ Bank εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 161 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη του προϋπολογισμού και τις πληρωμές των πακέτων βοήθειας προς τους πολίτες.
Και ενώ το μικρό νησιωτικό έθνος έχει πληγεί από αρκετούς κυκλώνες, που αναγκάζουν τους κατοίκους να ξαναχτίζουν και να διορθώνουν τις ζημίες μέσα σε λίγες εβδομάδες, η πανδημία ενήργησε σαν μια οικονομική πυρηνική βόμβα, με αποτέλεσμα η χώρα να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ανακάμψει.
Αλλά  εάν ξεσπάσει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, τα Νησιά Κουκ πιθανότατα θα είναι το καλύτερο μέρος για να ξεπεραστεί η πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης