Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη - Στο επίκεντρο πανδημία και διαδηλώσεις
Aνοδικά κινήθηκαν σήμερα (8/6) οι αμερικανικές αγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού και στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του G. Floyd.
Τα κέρδη των δεικτών ενισχύθηκαν από την ανακοίνωση της Fedότι διευρύνει τα όρια του προγράμματος δανειοδότησης για τις ΜμΕ, τροποποιώντας επί το ευνοϊκότερον και τους όρους αποπληρωμής.
Ο δείκτης S&P 500 έσβησε το σύνολο των απώλειών του από τις αρχές του 2020, γυρνώντας σε θετικό πρόσημο για το 2020, ανακτώντας έδαφος 47% σε σχέση με τα χαμηλά του, στα οποία βρέθηκε μέσα στον Μάρτιο.
Οι μετοχές εταιρειών για τις οποίες η επανεκκίνηση είναι κομβική για την πορεία τους, όπως αεροπορικών εταιρειών, αλυσίδων λιανικής και εταιρειών κρουαζιέρας, ηγήθηκαν των κερδών.
Η μετοχή της United κέρδισε 14,8% και της American Airlines 9,2%, εκείνη της Kohl’s 8,4%, ενώ η μετοχή της Carnival σημείωσε άλμα 15,8%.
Παράλληλα η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη 10/6, η οποία πρέπει να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΚΤ, ανακοινώνοντας ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.
Μια πλημμυρίδα... χρεοκοπιών ετοιμάζεται να κατακλύσει την αμερικανική αγορά, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από ένα άτυπο μορατόριουμ, στα τέλη Μαΐου οι ιδιοκτήτες ακινήτων άρχισαν να στέλνουν χιλιάδες ειδοποιήσεις στους ενοικιαστές, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εστιατόρια, τα πολυκαταστήματα, οι έμποροι ενδυμάτων και οι αλυσίδες εξειδικευμένων υπηρεσιών έχουν λάβει ειδοποιήσεις από τους ιδιοκτήτες - ορισμένοι από τους οποίους έχουν περάσει τρεις μήνες χωρίς να λάβουν ενοίκιο.
Εκτιμάται περίπου 7,4 δισ. δολάρια ενοικίων δεν πληρώθηκαν τον Απρίλιο (δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα μεγέθη του Μαΐου), ή περίπου το 45% του ποσού που οφείλεται, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του CoStar Group, το οποίο διαπίστωσε επίσης ότι μόλις το ένα τέταρτο των αναμενόμενων πληρωμών ενοικίων έχουν ληφθεί από τους ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με ένα ξεχωριστό report από το Bloomberg, μόνο τον Μάιο, περίπου 27 εταιρείες που ανέφεραν υποχρεώσεις τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων ζήτησαν δικαστική προστασία από τους πιστωτές - τον υψηλότερο αριθμό από τη Μεγάλη Ύφεση.
O δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο +1,7% στις 27.572 μονάδες.
O δείκτης- βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε +1,2% στις 3.232 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +1,13% στις 9.924 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύθηκε στις 25,8 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε πτώση -0,22% κλείνοντας στις 12.819 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο +0,22% στις 20.231 μονάδες.
Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη - Στο επίκεντρο πανδημία και διαδηλώσεις
Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μακροοικονομικά στοιχεία, με τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία να καταγράφει «βουτιά» 17,9% τον Απρίλιο.
Στο Μιλάνο, η μετοχή της Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε +2%, καθώς έλαβε το πράσινο φως από την ΕΚΤ, για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Unione di Banche Italiane.
Η εξαγορά θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας.
Πτώση 2,5% σημείωσε η μετοχή της Astrazeneca, μετά τις πληροφορίες για πιθανή συγχώνευση με την Gilead.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η βρετανική AstraZeneca πλησίασε τον τελευταίο μήνα την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Gilead με στόχο μια πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών η οποία εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα του φαρμάκου.
Από την πλευρά της η Gilead φαίνεται να εξετάζει την πρόταση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ επίσημα δεν υπάρχουν επαφές ανάμεσα στις δύο φαρμακοβιομηχανίες.
Η χρηματιστηριακή αξία της AstraZeneca, που είναι η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Βρετανίας, αποτιμάται σε 140 δισ. δολάρια, με την εταιρεία να κατασκευάζει μια μεγάλη γκάμα φαρμάκων για πλήθος παθήσεων.
Η τιμή των μετοχών της έχει αυξηθεί κατά 41% τους τελευταίους 12 μήνες.
Η βρετανική εταιρεία ειδών πολυτελείας Mulberry σκοπεύει να μειώσει το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 25%, για να μειώσει τα κόστη καθώς έχει πληγεί η ζήτηση λόγω της πανδημίας του κορονοίού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Mulberry ανακοίνωσε ακόμη ότι, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον αντίκτυπο και τη διάρκεια του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις της και στην ευρύτερη οικονομία, και της επίδρασης στη ζήτηση, αναμένει η ανάκαμψη των επιπέδων πωλήσεων μεσοπρόθεσμα να είναι σταδιακή.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας νέα σημαντική άνοδο καταγράφει το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (8/6) στοιχεία του ερευνητικού ομίλου Sentix, ο οποίος τονίζει ότι η ενιαία νομισματική ένωση «ξυπνάει από έναν βαθύ ύπνο».
Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης του Sentix διαμορφώθηκε στις -24,8 μονάδες, έναντι -41,8 μονάδων τον Μάιο, καθώς οι χώρες της Ευρωζώνης προχώρησαν σε άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -61,5 μονάδες, έναντι -73 μονάδων τον Μάιο, ενώ ο υποδείκτης που αφορά τις προοπτικές των επόμενων μηνών κατέγραψε «άλμα» στις 21,8 μονάδες, έναντι -3 μονάδων τον Μάιο.
Σημειώνεται ότι ο υποδείκτης για τις μελλοντικές προοπτικές της Ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017.
«Τα σημάδια δείχνουν μία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε ο Sentix μετά τη δημοσίευση των σχετικών στοιχείων, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο μετά από μία τόσο σοβαρή στασιμότητα της πραγματικής οικονομίας, όπως αυτή που βιώσαμε τον Απρίλιο».
«Οι προσδοκίες αυξάνονται απότομα», υπογράμμισε ο όμιλος, για να τονίσει εν συνεχεία ότι «ο δρόμος προς την ομαλότητα είναι μεγάλος».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Sentix, Manfred Huebner, δήλωσε ότι «οι επενδυτές αναμένουν πως εντός του έτους, μόλις το 50% της πτώσης μπορεί να αντισταθμιστεί», ενώ διευκρίνισε ότι «μέσα στο διάστημα ενός έτους θα είμαστε αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης».
Μάλιστα, ο κ. Huebner τόνισε ότι αυτό θα συμβεί «παρά τα μέτρα τόνωσης, τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης και τη νομισματική χαλάρωσης», ενώ πρόσθεσε ότι «η ανοδική πορεία έχει ξεκινήσει, αλλά η πραγματική αντιστροφή τάσεων δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη».
Πτώση - ρεκόρ της τάξης του 17,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Γερμανίας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών, σε μηνιαία βάση.
Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 35% και η παραγωγή οχημάτων κατά 74,6%.
Η κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής, βρίσκει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμέτωπη με βαθειά ύφεση, παρά τη σταδιακά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία είχαν επιβληθεί με στόχο να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας μεταξύ 16% και 21,8% «βλέπει» για το β' τρίμηνο του 2020 η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας (Bank of Spain).
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η οικονομία η συρρίκνωση της οικονομίας θα συρρικνωθεί κατά 9% και 11,6% το 2020 στα πιο πιθανά σενάρια.
Ωστόσο, σε περίπτωση νέων κυμάτων και την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων η οικονομία θα συρρικνωθεί έως 15,1% το 2020.
Παράλληλα, η ανεργία το 2020 αναμένεται να αυξηθεί σε 18,1% έως 19,6% πριν να ανακάμψει στο 17,1%-17,4% το 2022.
Πάντως, η Bank of Spain εκτιμά ότι η ανάκαμψη αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο εξάμηνο του 2020 μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 8,3% βλέπει για το 2020 η Στατιστική Αρχή της Ιταλίας (ISTAT), λόγω του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.
Η ISTAT υποβάθμισε τις προβλέψεις της κατά τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους προέβλεπε ανάπτυξη 0,6%.
«Φέτος η μείωση του ΑΕΠ θα καθοριστεί κυρίως από την υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης» επισημαίνει η ISTAT προβλέποντας ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα υποχωρήσουν κατά 8,7% και οι επενδύσεις θα καταρρεύσουν κατά 12,5%.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας η μείωση του ιταλικού ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 9,2% το 2020, ενω σύμφωνα με την Κομισιόν η υποχώρηση θα είναι της τάξης του 9,5%.
Κέρδη στις αγορές της Ασίας εν μέσω αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία - Στο +1,38% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,24%
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (8/6) οι αγορές της Ασίας, συνεχίζοντας την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά τη στασιμότητα των προηγούμενων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,38% στις 23.178,10 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο +0,11% στις 2.184,29 μονάδες.
Ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,81% στις 1.447,35 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο +2,18% και τις 5.055,62 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη +1,14% στις 11.610,32 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύεται στο -0,10% και τις 24.745 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,24% στις 2.937,77 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,28% και τις 11.211,46 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην Αυστραλία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, έχοντας καταγράψει στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ήπια κέρδη της τάξεως του +0,12% στις 5.998,70 μονάδες.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τη συρρίκνωση να αποδεικνύεται μικρότερη σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά 0,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί συρρίκνωση κατά 1,8%, γεγονός που σημαίνει ότι η ιαπωνική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση.
Ωστόσο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,9%.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 2,2% έναντι συρρίκνωσης 3,4% που ανέφεραν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις τον περασμένο μήνα.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στους κλάδους αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά -6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -4,9%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα -84,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2020, στα 262,7 δισ. γεν, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 480 δισ. γεν.
Παράλληλα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά -23% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -9,5%, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 966,5 δισ. γεν, έναντι πλεονάσματος 103,1 δισ. γεν τον Μάρτιο.
www.bankingnews.gr
Τα κέρδη των δεικτών ενισχύθηκαν από την ανακοίνωση της Fedότι διευρύνει τα όρια του προγράμματος δανειοδότησης για τις ΜμΕ, τροποποιώντας επί το ευνοϊκότερον και τους όρους αποπληρωμής.
Ο δείκτης S&P 500 έσβησε το σύνολο των απώλειών του από τις αρχές του 2020, γυρνώντας σε θετικό πρόσημο για το 2020, ανακτώντας έδαφος 47% σε σχέση με τα χαμηλά του, στα οποία βρέθηκε μέσα στον Μάρτιο.
Οι μετοχές εταιρειών για τις οποίες η επανεκκίνηση είναι κομβική για την πορεία τους, όπως αεροπορικών εταιρειών, αλυσίδων λιανικής και εταιρειών κρουαζιέρας, ηγήθηκαν των κερδών.
Η μετοχή της United κέρδισε 14,8% και της American Airlines 9,2%, εκείνη της Kohl’s 8,4%, ενώ η μετοχή της Carnival σημείωσε άλμα 15,8%.
Παράλληλα η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη 10/6, η οποία πρέπει να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΚΤ, ανακοινώνοντας ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.
Μια πλημμυρίδα... χρεοκοπιών ετοιμάζεται να κατακλύσει την αμερικανική αγορά, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από ένα άτυπο μορατόριουμ, στα τέλη Μαΐου οι ιδιοκτήτες ακινήτων άρχισαν να στέλνουν χιλιάδες ειδοποιήσεις στους ενοικιαστές, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εστιατόρια, τα πολυκαταστήματα, οι έμποροι ενδυμάτων και οι αλυσίδες εξειδικευμένων υπηρεσιών έχουν λάβει ειδοποιήσεις από τους ιδιοκτήτες - ορισμένοι από τους οποίους έχουν περάσει τρεις μήνες χωρίς να λάβουν ενοίκιο.
Εκτιμάται περίπου 7,4 δισ. δολάρια ενοικίων δεν πληρώθηκαν τον Απρίλιο (δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα μεγέθη του Μαΐου), ή περίπου το 45% του ποσού που οφείλεται, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του CoStar Group, το οποίο διαπίστωσε επίσης ότι μόλις το ένα τέταρτο των αναμενόμενων πληρωμών ενοικίων έχουν ληφθεί από τους ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με ένα ξεχωριστό report από το Bloomberg, μόνο τον Μάιο, περίπου 27 εταιρείες που ανέφεραν υποχρεώσεις τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων ζήτησαν δικαστική προστασία από τους πιστωτές - τον υψηλότερο αριθμό από τη Μεγάλη Ύφεση.
O δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο +1,7% στις 27.572 μονάδες.
O δείκτης- βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε +1,2% στις 3.232 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +1,13% στις 9.924 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύθηκε στις 25,8 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε πτώση -0,22% κλείνοντας στις 12.819 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο +0,22% στις 20.231 μονάδες.
Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη - Στο επίκεντρο πανδημία και διαδηλώσεις
Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μακροοικονομικά στοιχεία, με τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία να καταγράφει «βουτιά» 17,9% τον Απρίλιο.
Στο Μιλάνο, η μετοχή της Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε +2%, καθώς έλαβε το πράσινο φως από την ΕΚΤ, για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Unione di Banche Italiane.
Η εξαγορά θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας.
Πτώση 2,5% σημείωσε η μετοχή της Astrazeneca, μετά τις πληροφορίες για πιθανή συγχώνευση με την Gilead.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η βρετανική AstraZeneca πλησίασε τον τελευταίο μήνα την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Gilead με στόχο μια πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών η οποία εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα του φαρμάκου.
Από την πλευρά της η Gilead φαίνεται να εξετάζει την πρόταση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ επίσημα δεν υπάρχουν επαφές ανάμεσα στις δύο φαρμακοβιομηχανίες.
Η χρηματιστηριακή αξία της AstraZeneca, που είναι η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Βρετανίας, αποτιμάται σε 140 δισ. δολάρια, με την εταιρεία να κατασκευάζει μια μεγάλη γκάμα φαρμάκων για πλήθος παθήσεων.
Η τιμή των μετοχών της έχει αυξηθεί κατά 41% τους τελευταίους 12 μήνες.
Η βρετανική εταιρεία ειδών πολυτελείας Mulberry σκοπεύει να μειώσει το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 25%, για να μειώσει τα κόστη καθώς έχει πληγεί η ζήτηση λόγω της πανδημίας του κορονοίού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Mulberry ανακοίνωσε ακόμη ότι, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον αντίκτυπο και τη διάρκεια του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις της και στην ευρύτερη οικονομία, και της επίδρασης στη ζήτηση, αναμένει η ανάκαμψη των επιπέδων πωλήσεων μεσοπρόθεσμα να είναι σταδιακή.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας νέα σημαντική άνοδο καταγράφει το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (8/6) στοιχεία του ερευνητικού ομίλου Sentix, ο οποίος τονίζει ότι η ενιαία νομισματική ένωση «ξυπνάει από έναν βαθύ ύπνο».
Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης του Sentix διαμορφώθηκε στις -24,8 μονάδες, έναντι -41,8 μονάδων τον Μάιο, καθώς οι χώρες της Ευρωζώνης προχώρησαν σε άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -61,5 μονάδες, έναντι -73 μονάδων τον Μάιο, ενώ ο υποδείκτης που αφορά τις προοπτικές των επόμενων μηνών κατέγραψε «άλμα» στις 21,8 μονάδες, έναντι -3 μονάδων τον Μάιο.
Σημειώνεται ότι ο υποδείκτης για τις μελλοντικές προοπτικές της Ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017.
«Τα σημάδια δείχνουν μία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε ο Sentix μετά τη δημοσίευση των σχετικών στοιχείων, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο μετά από μία τόσο σοβαρή στασιμότητα της πραγματικής οικονομίας, όπως αυτή που βιώσαμε τον Απρίλιο».
«Οι προσδοκίες αυξάνονται απότομα», υπογράμμισε ο όμιλος, για να τονίσει εν συνεχεία ότι «ο δρόμος προς την ομαλότητα είναι μεγάλος».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Sentix, Manfred Huebner, δήλωσε ότι «οι επενδυτές αναμένουν πως εντός του έτους, μόλις το 50% της πτώσης μπορεί να αντισταθμιστεί», ενώ διευκρίνισε ότι «μέσα στο διάστημα ενός έτους θα είμαστε αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης».
Μάλιστα, ο κ. Huebner τόνισε ότι αυτό θα συμβεί «παρά τα μέτρα τόνωσης, τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης και τη νομισματική χαλάρωσης», ενώ πρόσθεσε ότι «η ανοδική πορεία έχει ξεκινήσει, αλλά η πραγματική αντιστροφή τάσεων δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη».
Πτώση - ρεκόρ της τάξης του 17,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Γερμανίας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών, σε μηνιαία βάση.
Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 35% και η παραγωγή οχημάτων κατά 74,6%.
Η κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής, βρίσκει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμέτωπη με βαθειά ύφεση, παρά τη σταδιακά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία είχαν επιβληθεί με στόχο να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας μεταξύ 16% και 21,8% «βλέπει» για το β' τρίμηνο του 2020 η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας (Bank of Spain).
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η οικονομία η συρρίκνωση της οικονομίας θα συρρικνωθεί κατά 9% και 11,6% το 2020 στα πιο πιθανά σενάρια.
Ωστόσο, σε περίπτωση νέων κυμάτων και την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων η οικονομία θα συρρικνωθεί έως 15,1% το 2020.
Παράλληλα, η ανεργία το 2020 αναμένεται να αυξηθεί σε 18,1% έως 19,6% πριν να ανακάμψει στο 17,1%-17,4% το 2022.
Πάντως, η Bank of Spain εκτιμά ότι η ανάκαμψη αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο εξάμηνο του 2020 μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 8,3% βλέπει για το 2020 η Στατιστική Αρχή της Ιταλίας (ISTAT), λόγω του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.
Η ISTAT υποβάθμισε τις προβλέψεις της κατά τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους προέβλεπε ανάπτυξη 0,6%.
«Φέτος η μείωση του ΑΕΠ θα καθοριστεί κυρίως από την υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης» επισημαίνει η ISTAT προβλέποντας ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα υποχωρήσουν κατά 8,7% και οι επενδύσεις θα καταρρεύσουν κατά 12,5%.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας η μείωση του ιταλικού ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 9,2% το 2020, ενω σύμφωνα με την Κομισιόν η υποχώρηση θα είναι της τάξης του 9,5%.
Κέρδη στις αγορές της Ασίας εν μέσω αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία - Στο +1,38% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,24%
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (8/6) οι αγορές της Ασίας, συνεχίζοντας την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά τη στασιμότητα των προηγούμενων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,38% στις 23.178,10 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο +0,11% στις 2.184,29 μονάδες.
Ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,81% στις 1.447,35 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο +2,18% και τις 5.055,62 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη +1,14% στις 11.610,32 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύεται στο -0,10% και τις 24.745 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,24% στις 2.937,77 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,28% και τις 11.211,46 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην Αυστραλία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, έχοντας καταγράψει στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ήπια κέρδη της τάξεως του +0,12% στις 5.998,70 μονάδες.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τη συρρίκνωση να αποδεικνύεται μικρότερη σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά 0,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί συρρίκνωση κατά 1,8%, γεγονός που σημαίνει ότι η ιαπωνική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση.
Ωστόσο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,9%.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 2,2% έναντι συρρίκνωσης 3,4% που ανέφεραν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις τον περασμένο μήνα.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στους κλάδους αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά -6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -4,9%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα -84,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2020, στα 262,7 δισ. γεν, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 480 δισ. γεν.
Παράλληλα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά -23% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -9,5%, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 966,5 δισ. γεν, έναντι πλεονάσματος 103,1 δισ. γεν τον Μάρτιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών