Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ επίσημα σε ύφεση από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Οικονομική Αρχή

Οι ΗΠΑ επίσημα σε ύφεση από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Οικονομική Αρχή
Η οικονομία των ΗΠΑ είναι και επίσημα σε ύφεση - Η κρίση από την πανδημία έθεσε τέρμα στην μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη που έχει καταγραφεί ποτέ
Το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας (NBER) αναγνώρισε και επίσημα σήμερα Δευτέρα 8 Ιουνίου, πως η κρίση από την πανδημία του COVID-19 έριξε την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, τερματίζοντας έτσι τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η αναγνώριση της ύφεσης έγινε, αφότου η αρμόδια επιτροπή του NBER συγκέντρωσε και έλεγξε μεγάλο αριθμό στοιχείων σχετικά με την απασχόληση και την παραγωγική δραστηριότητα.
Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή, η οικονομική δραστηριότητα είχε κορυφωθεί τον Φεβρουάριο, όπως επίσης και η απασχόληση άγγιξε το ζενίθ της τον Φεβρουάριο, ακολουθούμενη από ραγδαία και απότομη πτώση της απασχόλησης και της προσωπικής κατανάλωσης, αμέσως μετά τα πρώτα κρούσματα, τον ίδιο μήνα, τερματίζοντας έτσι μια οικονομική ανάπτυξη 128 μηνών η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009, διαδεχόμενη την, μεγαλύτερη ως εκείνη τη στιγμή, ανάκαμψη που είχε καταγραφεί, αυτή της δεκαετίας του 1990.
«Το άνευ προηγουμένου μέγεθος της μείωσης της απασχόλησης και της παραγωγής, καθώς και η ευρεία εμβέλειά της σε ολόκληρη την οικονομία, δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό αυτού του επεισοδίου ως ύφεση, σημαντικής ύφεσης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που είχαν όλες οι άλλες, ακόμη και αν αποδειχθεί πιο σύντομο από τις προηγούμενες υφέσεις», ανέφερε η επιτροπή σε δήλωσή της.
Από τότε που τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 42 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους και στράφηκαν σε επιδόματα ανεργίας.
Τα περιοριστικά μέτρα παραμονής στο σπίτι και το κλείσιμο των επιχειρήσεων σταμάτησαν την οικονομική δραστηριότητα σε πρωτοφανή κλίμακα, όπως και την κατανάλωση στην πορεία.
Το NBER δήλωσε ότι οι μηνιαίες μετρήσεις σχετικά με τα πραγματικά μέτρα προσωπικής κατανάλωσης φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο Αμερικανός καταναλωτής - βασικός μοχλός της οικονομίας - κορύφωσε την κατανάλωσή του επίσης τον Φεβρουάριο.
Όσον αφορά την παραγωγή, τα στοιχεία του ΑΕΠ δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί για το τρίμηνο που καλύπτει, το βάρος της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται πως μια οικονομία θεωρείται πως μπαίνει σε ύφεση μετά από δύο συνεχόμενα τέταρτα μείωσης στην παραγωγή, μετρούμενη ως πραγματικό ΑΕΠ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης