Αλλαγή κλίματος στη Wall Street λόγω Fed
Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η θετική αντίδραση των μετοχών στις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, με τους Dow Jones και S&P 500 να κλεινουν σε αρνητικό έδαφος, την ώρα που ο δείκτης Nasdaq έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 10.000 μονάδες. .
Αμετάβλητα στο εύρος 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών, με τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022, έδωσαν ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες, που γύρισαν σε θετικό πρόσημο.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5% το 2020.
Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να στηρίξει την οικονομία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022.
Εν τω μεταξύ, αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω οι προβλέψεις της Fed για το ΑΕΠ το 2020.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5%.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%.
Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020, και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές παραγωγού στην Κίνα σημείωσαν την πιο απότομη πτώση τους σε τέσσερα χρόνια -υποδηλώνοντας την εξασθένιση της παγκόσμιας ζήτησης- λειτουργούν ως υπενθύμιση του αντίκτυπου που έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Εξάλλου και ο ΟΟΣΑ στην σημερινή έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε ότι αυτή θα υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεσή της σε καιρό ειρήνης, τον τελευταίο αιώνα, πριν ανακάμψει το επόμενο έτος από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το σχέδιο της ΕΚΤ για τη δημιουργία bad bank, λόγω του νέου κύματος κόκκινων δανείων που αναμένεται, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.
O δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,04% στις 26.989 μονάδες.
O δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,53% στις 3.190 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη +0,67 % στις 10.020 μονάδες, έχοντας προηγουμένως βρεθεί στις 10.075 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 27,42 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με πτώση -0,7% στις 12.530 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε -0,86% στις 19.758 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (10/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου 0,3% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Παράλληλα, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,1% έχοντας υποχωρήβσει κατά -0,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα παραμείνει αμετάβλητος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BLS, οι τιμές στον τομέα των τροφίμων αυξήθηκαν κατά +4% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ στον αντίποδα οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -18,9%.
Επιπλέον, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά +0,7% ενώ οι τιμές στην ενέργειας υποχώρησαν κατά -1,8%.
Εάν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 1,2% σε ετήσια βάση, έναντι 1,4% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων στο 1,3%.
Σε μηνιαία βάση, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,1% έναντι πτώσης -0,4% τον Απρίλιο, καταγράφοντας για πρώτη φορά τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στα 88,1 εκατ. δολάρια ή 1,60 δολάρια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου της United Natural Foods, υψηλότερα από τα 57,1 εκατ. δολάρια ή 1,12 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή των 1,40 δολαρίων ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για 1,20 δολάρια.
Η εταιρεία πώλησης τροφίμων είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται στα 6,67 δισ. δολάρια, από τα 5,96 δισ. δολάρια και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 6,58 δισ. δολάρια.
Η United Natural Foods δήλωσε ότι επωφελήθηκε από την ζήτηση που σχετίζεται με τον κορονοϊό, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άσχημη οικονομική κατάσταση των καταναλωτών.
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα επικάτησε στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποίαέκλεισαν με ήπιες απώλειες εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων της Federal Reserve στις ΗΠΑ.
Oι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed δεν θα ανακοινώσει κάποια σημαντικά αλλαγή στη νομισματική της πολιτική, ωστόσο αναμένουν τις εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το σχέδιο της ΕΚΤ για τη δημιουργία bad bank, λόγω του νέου κύματος κόκκινων δανείων που αναμένεται, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, ο DAX στην Φρανκφούρτη έχει ενισχυθεί πάνω από 16%, ο CAC 40 πάνω από 13% και ο FTSE 100 +6%.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης σημείωσαν πτώση, καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπονεί σχέδιο για να αντιμετωπίσει πιθανόν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η ΕΚΤ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας, έχει στόχο να αποτρέψει μία δεύτερη τραπεζική κρίση, στην περίπτωση που η αυξανόμενη ανεργία οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει το δημοσίευμα.
Πηγή την οποία επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει συστήσει μία ομάδα task force προκειμένου να εξετάσει η οποία θα επεξεργαστεί την ιδέα μιας «bad bank».
Ο εργασίες επί του σχεδίου για τη δημιουργία bad bank έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα δάνεια που θεωρείται απίθανο να εξοφληθούν, ξεπερνούν τα 500 δισ.ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών, δανείων αυτοκινήτων και υποθηκών.
Αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το ξέσπασμα του COVID-19 πιέζει τους δανειολήπτες και θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί στο 1 τρισ. ευρώ, επιβαρύνοντας τις ήδη ευάλωτες τράπεζες και εμποδίζοντας τον νέο δανεισμό, ανέφεραν οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τα σχέδια της ΕΚΤ.
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (10/6) η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, καθώς η κρίση του κορωνοϊού επηρέασε για ακόμα έναν μήνα τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 20,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε σημειωθεί πτώση -16,2%, με τα στοιχεία της Insee να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Μάλιστα, η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε ετήσια βάση, και συγκεκριμένα στο -34,2% έναντι πτώσης -17,3% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -33,1%.
Όσον αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου, η μηνιαία πτώση για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο -21,9% έναντι πτώσης -18,3% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων στο -18,1%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε «βουτιά» -37,1% έναντι ετήσιας πτώσης -19,4% τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσια πτώση θα διαμορφωθεί στο -35,3%.
Η παραγωγή στους κλάδους εξορύξεων, ενέργειας και παροχής νερού κατέγραψε μηνιαία άνοδος της τάξεως του +11,2% έναντι αύξησης +3,9% τον Μάρτιο, ενώ αντίθετα η παραγωγή τροφίμων και ποτών υποχώρησε κατά -6,2%.
Επιπλέον, η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησε κατά -32,7% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -42,2% τον Μάρτιο του 2020.
Σημειώνεται ότι χθες (9/6) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε πτώση-ρεκόρ στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο του 2020, και συγκεκριμένα στο -17,9% σε σχέση με τον Μάριο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας τριμηνιαίες ζημιές για πρώτη φορά ανακοίνωσε η Inditex, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Zara, καθώς η κρίση του κορωνοϊού την ανάγκασε να κλείσει σχεδόν το 90% των καταστημάτων της για το τρίμηνο από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.
Η Inditex, στην οποία ανήκουν και άλλα εμπορικά σήματα όπως Massimo Dutti και Bershka, ανακοίνωσε ότι η γρήγορη μείωση στις πωλήσεις επιβραδύνθηκε, με τις πωλήσεις σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες να μειώνονται κατά 34% την περίοδο 2-8 Ιουνίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και συγκριτικά με βουτιά 51% τον Μάιο.
Σε αγορές όπου τα καταστήματα είναι ήδη ανοικτά, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 16% την περίοδο 2-8 Ιουνίου, σύμφωνα με την Inditex. Η ισπανική εταιρία ανακοίνωσε ότι αναμένει τα καταστήματα σε όλες τις βασικές της αγορές να έχουν ανοίξει και πάλι έως τα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με την ίδια, οι διαδικτυακές πωλήσεις στο μεταξύ κατέγραψαν άλμα, σημειώνοντας αύξηση 95% τον Απρίλιο.
Η Inditex ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 409 εκατ. ευρώ αφού οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 3,3 δισεκ. ευρώ, από τα 5,9 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και μάκρο - Στο +0,15% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,42%
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (10/6) οι αγορές της Ασίας, μετά την ολοκλήρωση του ανοδικού σερί στη Wall Street καθώς και λόγω των τελευταίων μακροοικονομικών στοιχείων σε Ιαπωνία και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,15% στις 23.124,95 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο +0,31% και τις 2.195,69 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06% στις 6.148,40 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Dow Jones New Zealand στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά -0,14% στις 340,08 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,08% στις 25.037 μονάδες, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχε σημειώσει ενδοσυνεδριακά, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,71% στις 11.720,16 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,42% στις 2.943,75 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,46% στις 11.335,86 μονάδες.
Στην Ινδονησία, ο δείκτης IDX Composite ενέστρεψε την άνοδο των προηγούμενων ημερών, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του -2,22% στις 4.923,46 μονάδες.
Στις ΗΠΑ οι αγορές της Wall Street ολοκλήρωσαν το ράλι των προηγούμενων ημερών, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά -0,78% στις 3.207,18 μονάδες, παραμένοντας χαμηλότερα κατά -5,3% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση της τάξεως του -1,09% στις 27.272,30 μονάδες, ενώ αντίθετα ο τεχνολιγικός δείκτης Nasdaq Composit έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,29% στις 9.953,75 μονάδες.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Federal Reserve, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.
Οι δεσμεύσεις της Fed για σημαντική και άμεση παροχή στήριξης στην οικονομία των ΗΠΑ έχουν ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόσφατο ράλι των αγορών, ενώ οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν την αντίδραση της Fed στην πρόσφατη άνοδο των θέσεων εργασίας στη χώρα.
«Με την πορεία των κρουσμάτων να παραμένει αβέβαιη, το βασικό ερώτημα είναι εάν η ανάκαμψη της αγοράς έχει δώσει χρόνο στη Fed ώστε να μη χρησιμοποιήσει όλα της τα πυρομαχικά ή εάν θα συνεχίσει με το πόδι στο γκάζι», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
www.bankingnews.gr
Αμετάβλητα στο εύρος 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών, με τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022, έδωσαν ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες, που γύρισαν σε θετικό πρόσημο.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5% το 2020.
Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να στηρίξει την οικονομία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022.
Εν τω μεταξύ, αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω οι προβλέψεις της Fed για το ΑΕΠ το 2020.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5%.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%.
Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020, και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές παραγωγού στην Κίνα σημείωσαν την πιο απότομη πτώση τους σε τέσσερα χρόνια -υποδηλώνοντας την εξασθένιση της παγκόσμιας ζήτησης- λειτουργούν ως υπενθύμιση του αντίκτυπου που έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Εξάλλου και ο ΟΟΣΑ στην σημερινή έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε ότι αυτή θα υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεσή της σε καιρό ειρήνης, τον τελευταίο αιώνα, πριν ανακάμψει το επόμενο έτος από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το σχέδιο της ΕΚΤ για τη δημιουργία bad bank, λόγω του νέου κύματος κόκκινων δανείων που αναμένεται, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.
O δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,04% στις 26.989 μονάδες.
O δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,53% στις 3.190 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη +0,67 % στις 10.020 μονάδες, έχοντας προηγουμένως βρεθεί στις 10.075 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 27,42 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με πτώση -0,7% στις 12.530 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε -0,86% στις 19.758 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (10/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου 0,3% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Παράλληλα, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,1% έχοντας υποχωρήβσει κατά -0,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα παραμείνει αμετάβλητος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BLS, οι τιμές στον τομέα των τροφίμων αυξήθηκαν κατά +4% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ στον αντίποδα οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -18,9%.
Επιπλέον, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά +0,7% ενώ οι τιμές στην ενέργειας υποχώρησαν κατά -1,8%.
Εάν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 1,2% σε ετήσια βάση, έναντι 1,4% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων στο 1,3%.
Σε μηνιαία βάση, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,1% έναντι πτώσης -0,4% τον Απρίλιο, καταγράφοντας για πρώτη φορά τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στα 88,1 εκατ. δολάρια ή 1,60 δολάρια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου της United Natural Foods, υψηλότερα από τα 57,1 εκατ. δολάρια ή 1,12 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή των 1,40 δολαρίων ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για 1,20 δολάρια.
Η εταιρεία πώλησης τροφίμων είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται στα 6,67 δισ. δολάρια, από τα 5,96 δισ. δολάρια και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 6,58 δισ. δολάρια.
Η United Natural Foods δήλωσε ότι επωφελήθηκε από την ζήτηση που σχετίζεται με τον κορονοϊό, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άσχημη οικονομική κατάσταση των καταναλωτών.
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα επικάτησε στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποίαέκλεισαν με ήπιες απώλειες εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων της Federal Reserve στις ΗΠΑ.
Oι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed δεν θα ανακοινώσει κάποια σημαντικά αλλαγή στη νομισματική της πολιτική, ωστόσο αναμένουν τις εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το σχέδιο της ΕΚΤ για τη δημιουργία bad bank, λόγω του νέου κύματος κόκκινων δανείων που αναμένεται, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, ο DAX στην Φρανκφούρτη έχει ενισχυθεί πάνω από 16%, ο CAC 40 πάνω από 13% και ο FTSE 100 +6%.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης σημείωσαν πτώση, καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπονεί σχέδιο για να αντιμετωπίσει πιθανόν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η ΕΚΤ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας, έχει στόχο να αποτρέψει μία δεύτερη τραπεζική κρίση, στην περίπτωση που η αυξανόμενη ανεργία οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει το δημοσίευμα.
Πηγή την οποία επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει συστήσει μία ομάδα task force προκειμένου να εξετάσει η οποία θα επεξεργαστεί την ιδέα μιας «bad bank».
Ο εργασίες επί του σχεδίου για τη δημιουργία bad bank έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα δάνεια που θεωρείται απίθανο να εξοφληθούν, ξεπερνούν τα 500 δισ.ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών, δανείων αυτοκινήτων και υποθηκών.
Αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το ξέσπασμα του COVID-19 πιέζει τους δανειολήπτες και θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί στο 1 τρισ. ευρώ, επιβαρύνοντας τις ήδη ευάλωτες τράπεζες και εμποδίζοντας τον νέο δανεισμό, ανέφεραν οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τα σχέδια της ΕΚΤ.
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (10/6) η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, καθώς η κρίση του κορωνοϊού επηρέασε για ακόμα έναν μήνα τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 20,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε σημειωθεί πτώση -16,2%, με τα στοιχεία της Insee να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Μάλιστα, η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε ετήσια βάση, και συγκεκριμένα στο -34,2% έναντι πτώσης -17,3% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -33,1%.
Όσον αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου, η μηνιαία πτώση για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο -21,9% έναντι πτώσης -18,3% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων στο -18,1%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε «βουτιά» -37,1% έναντι ετήσιας πτώσης -19,4% τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσια πτώση θα διαμορφωθεί στο -35,3%.
Η παραγωγή στους κλάδους εξορύξεων, ενέργειας και παροχής νερού κατέγραψε μηνιαία άνοδος της τάξεως του +11,2% έναντι αύξησης +3,9% τον Μάρτιο, ενώ αντίθετα η παραγωγή τροφίμων και ποτών υποχώρησε κατά -6,2%.
Επιπλέον, η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησε κατά -32,7% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -42,2% τον Μάρτιο του 2020.
Σημειώνεται ότι χθες (9/6) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε πτώση-ρεκόρ στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο του 2020, και συγκεκριμένα στο -17,9% σε σχέση με τον Μάριο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας τριμηνιαίες ζημιές για πρώτη φορά ανακοίνωσε η Inditex, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Zara, καθώς η κρίση του κορωνοϊού την ανάγκασε να κλείσει σχεδόν το 90% των καταστημάτων της για το τρίμηνο από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.
Η Inditex, στην οποία ανήκουν και άλλα εμπορικά σήματα όπως Massimo Dutti και Bershka, ανακοίνωσε ότι η γρήγορη μείωση στις πωλήσεις επιβραδύνθηκε, με τις πωλήσεις σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες να μειώνονται κατά 34% την περίοδο 2-8 Ιουνίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και συγκριτικά με βουτιά 51% τον Μάιο.
Σε αγορές όπου τα καταστήματα είναι ήδη ανοικτά, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 16% την περίοδο 2-8 Ιουνίου, σύμφωνα με την Inditex. Η ισπανική εταιρία ανακοίνωσε ότι αναμένει τα καταστήματα σε όλες τις βασικές της αγορές να έχουν ανοίξει και πάλι έως τα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με την ίδια, οι διαδικτυακές πωλήσεις στο μεταξύ κατέγραψαν άλμα, σημειώνοντας αύξηση 95% τον Απρίλιο.
Η Inditex ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 409 εκατ. ευρώ αφού οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 3,3 δισεκ. ευρώ, από τα 5,9 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και μάκρο - Στο +0,15% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,42%
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (10/6) οι αγορές της Ασίας, μετά την ολοκλήρωση του ανοδικού σερί στη Wall Street καθώς και λόγω των τελευταίων μακροοικονομικών στοιχείων σε Ιαπωνία και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,15% στις 23.124,95 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο +0,31% και τις 2.195,69 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06% στις 6.148,40 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Dow Jones New Zealand στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά -0,14% στις 340,08 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,08% στις 25.037 μονάδες, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχε σημειώσει ενδοσυνεδριακά, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,71% στις 11.720,16 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,42% στις 2.943,75 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,46% στις 11.335,86 μονάδες.
Στην Ινδονησία, ο δείκτης IDX Composite ενέστρεψε την άνοδο των προηγούμενων ημερών, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του -2,22% στις 4.923,46 μονάδες.
Στις ΗΠΑ οι αγορές της Wall Street ολοκλήρωσαν το ράλι των προηγούμενων ημερών, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά -0,78% στις 3.207,18 μονάδες, παραμένοντας χαμηλότερα κατά -5,3% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση της τάξεως του -1,09% στις 27.272,30 μονάδες, ενώ αντίθετα ο τεχνολιγικός δείκτης Nasdaq Composit έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,29% στις 9.953,75 μονάδες.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Federal Reserve, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.
Οι δεσμεύσεις της Fed για σημαντική και άμεση παροχή στήριξης στην οικονομία των ΗΠΑ έχουν ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόσφατο ράλι των αγορών, ενώ οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν την αντίδραση της Fed στην πρόσφατη άνοδο των θέσεων εργασίας στη χώρα.
«Με την πορεία των κρουσμάτων να παραμένει αβέβαιη, το βασικό ερώτημα είναι εάν η ανάκαμψη της αγοράς έχει δώσει χρόνο στη Fed ώστε να μη χρησιμοποιήσει όλα της τα πυρομαχικά ή εάν θα συνεχίσει με το πόδι στο γκάζι», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών