Διεθνή

Εφιαλτικές προβλέψεις για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ – Στους 200.000 οι νεκροί έως τον Σεπτέμβριο… και έχει συνέχεια

tags :
Εφιαλτικές προβλέψεις για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ – Στους 200.000 οι νεκροί έως τον Σεπτέμβριο… και έχει συνέχεια
Πάνω από 2 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ διατυπώνουν Αμερικάνοι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν πως έως τον Σεπτέμβριο οι νεκροί από τον ιό είναι πιθανό να έχουν φτάσει τους 200.000, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με σήμερα.
Σημειώνεται ότι βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, τα θύματα στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό ανέρχονται σε 112.924, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.082 θάνατοι.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει πλέον τα 2 εκατομμύρια, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται περίπου 20.000 κρούσματα, αριθμός που παρά τα περιοριστικά μέτρα δεν μειώνεται.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα, περισσότερες από 20 Πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία ενώ διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης κρουσμάτων σε μερικές ημέρες λόγω των διαδηλώσεων που έγιναν σε όλη την χώρα για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd.
Συγκεκριμένα, στο Νέο Μεξικό, στη Γιούτα και στην Αριζόνα, τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων κατέγραψαν αύξηση 40% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 8/6 ενώ οι Πολιτείες της Φλόριντα και της Άρκανσο έχουν μετατραπεί σε εστίες της πανδημίας.
Παράλληλα αναφέρεται ότι δεκάδες Πολιτείες, όπως της Αλάσκα, του Κεντάκι, του Μισσισίπη, της Μοντάνα, της Βόρειας Καρολίνα, του Όρεγκον, κα αναφέρουν αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Κατά τον μέσο όρο 11 επιδημιολογικών μοντέλων όπως τον υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα αναμένεται να έχει φθάσει τους περίπου 130.000 την 4η Ιουλίου.

Η πανδημία δεν θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ

Ωστόσο, οι προβλέψεις παραμένουν εφιαλτικές τη στιγμή που ο πρόεδρος Trump αναζητά εναγωνίως το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας έτσι ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας.
Σε δηλώσεις του στο CNN ο Ashish Jha, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υποστήριξε ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
«Ακόμα κι αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη κι αν διατηρήσουμε επίπεδη την καμπύλη της επιδημίας, είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα φθάσουμε τους 200.000 θανάτους κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο.
Και μιλάμε μόνο για τον Σεπτέμβριο.
Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο.
Ανησυχώ πολύ για το πού πάμε τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες» υποστήριξε ο Jha, επισημαίνοντας ότι κατανοεί ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι δεν είναι έτοιμοι για να επιστρέψουν σε ένα νέο lockdown.
«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν μαζί με τον ιό.
Αυτό σημαίνει ότι 800 με 1.000 Αμερικάνοι θα πεθαίνουν κάθε ημέρα.
Θα έχουμε άλλους 100.000 έως τον Σεπτέμβριο
Αυτό είναι ένα καταστροφικό κόστος» τόνισε ο Jha, εκτιμώντας ότι ο υψηλός αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ συνδέεται άμεσα με το γεγονός πως οι ΗΠΑ είναι η μοναδική μεγάλη χώρα του κόσμου που επέτρεψε ξανά τις μετακινήσεις χωρίς να έχει ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως είπε ο Jha, οι θάνατοι δεν είναι κάτι που επαφίεται «στη μοίρα», μπορούν να αποτραπούν με την αύξηση των τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών, την αυστηρή τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και τη διεύρυνση της χρήσης μασκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης