Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup
(upd) Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα διεθνή χρηματιστήρια, στον απόηχο των προβλέψεων της Fed για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ εντείνεται η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στα 1,542 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου 2020.
Συνολικά έχουν χαθεί 44,186 εκατ. θέσεις εργασίας, σε διάστημα 12 εβδομάδων, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας.
Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, με φόντο τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει τουλάχιστον έξι χώρες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 30 μονάδες.
Τα futures της Wall Street υποχωρούν έως -3,3%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει πτώση 2,9% στις 12.162 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 2,7% στις 6.152 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 3% στις 4.898 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 3,8% στις 19.062 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.391 μονάδες με πτώση 3,9%.
ΗΠΑ: Στα 1,54 εκατ. οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Χάθηκαν 44,18 εκατ. θέσεις στο lockdown
Στα 1,542 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου 2020.
Συνολικά έχουν χαθεί 44,186 εκατ. θέσεις εργασίας, σε διάστημα 12 εβδομάδων, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα είχαν ανέλθει σε 1,897 εκατ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1,550 εκατ. νέες αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.
Fed: Ύφεση 6,5% στην αμερικανική οικονομία το 2020
Αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.
Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022.
Εν τω μεταξύ, αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2020.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -6,5% τo 2020, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021 και το 2022 (5% και 3,5% αντίστοιχα).
Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%.
Τα στελέχη της Fed είπαν επίσης ότι θα διατηρήσουν τον τρέχοντα ρυθμό αγορών εντόκων γραμματίων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων, δίνοντας τέλος στις εβδομαδιαίες μειώσεις.
«Τους προσεχείς μήνες, η Federal Reserve θα αυξήσει την ποσότητα εντόκων και ενυπόθηκων ομολόγων που διακρατεί, τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς» σημειώνουν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.
Η ανακοίνωση της Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο. Στόχοι είναι η επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Fed.
Η πανδημική κρίση προκάλεσε τεράστιες δυσκολίες και απώλειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο.
Ο κορωνοϊός αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή της εξάπλωσής του επέφεραν τεράστιο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα.
Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά μειωμένες τιμές στο πετρέλαιο συγκρατούν τον πληθωρισμό και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε χαμηλά επίπεδα.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν.
Αυτή η βελτίωση εν μέρει ανακλά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πίστωσης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων από 0% έως 25%.
Τα επιτόκια θα διατηρήσουν αυτό το εύρος μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Κατά τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στη θέση της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματικές και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τον μέγιστο στόχο απασχόλησης και τον συμμετρικό στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Αυτή η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, δείκτες πληθωριστικών πιέσεων και προσδοκιών και αναγνώσεις για τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις.
Για να υποστηρίξει τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τους επόμενους μήνες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου.
Επιπλέον, το Open Market Desk θα συνεχίσει να προβαίνει σε μεγάλης κλίμακας πράξεις επαναγορά.
Ιταλία: Νέα ισχυρή πτώση -19,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή, σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο 2020
Νέα ισχυρή πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (11/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς η στασιμότητα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων συνεχίστηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση της τάξεως του -19,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε σημειωθεί πτώση-ρεκόρ -28,4%, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση -24%.
Η παραγωγή στον τομέα ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -24,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών και καταναλωτικών αγαθών διαμορφώθηκε στο -21,8% και στο -14% αντίστοιχα.
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας λόγω Fed και Βόρειας Κορέας - Στο -2,82% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,78%
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (11/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις εκτιμήσεις της Federal Reserve για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας όσο και από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών στην κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -2,82% στις 22.472,91 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -3,05% και τις 5.960,60 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,86% στις 2.176,78 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει απώλειες της τάξεως του -1,35% στις 4.854,27 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,89% στις 24.576 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες -1,57% στις 11.535,77 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,78% στις 2.920,90 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,81% και τις 11.243,62 μονάδες.
«Μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες δεν προκαλέι έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές παγκοσμίως χρειάστηκαν να σταματήσουν για να πάρουν μία ανάσα, καθώς η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο γεγονός», τόνισε σε σημείωμά του ο αναλυτής αγορών της Oanda, Jeffrey Halley.
Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεσμεύθηκε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το 2022, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας στις ΗΠΑ μετά το lockdown για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον κ. Powell, η πορεία της οικονομίας εξακολουθεί να δείχνει «εξαιρετικά αβέβαιη», ενώ πρόσθεσε ότι «θα μάθουμε πολλά περισσότερα» μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επιστρέφουν σε λειτουργία.
«Το βασικό πράγμα που χρειάζεται να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει με εκατομμύρια ανθρώπους ακόμα εκτός εργασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Powell.
Στο μέτωπο της κορεατικής χερσονήσου, οι σχέσεις ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο παραμένουν αβέβαιες, μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ να διακόψει τις γραμμές επικοινωνίας με τη Σεούλ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρούν σε δηλώσεις που σχετίζονται με τις διακορεατικές σχέσεις, διευκρινίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον να μη μιλάει για το σχετικό ζήτημα.
«Όχι μόνο θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα επωφελούσε επίσης και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο αξιωματούχος του Υπουργείου, Kwon Jong Gun, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να κρατούν το στόμα τους κλειστό, εκτός εάν θέλουν να περάσουν κάτι φοβερό».
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street εμφάνισαν μεικτά πρόσημα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να κλείσει σε νέα ιστορικά υψηλά, και συγκεκριμένα στο +0,67% και τι 10.020,35 μονάδες.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,04% στις 26.989,99 μονάδες, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κλείνοντας στο -0,53% και τις 3.190,14 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Στα 1,542 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου 2020.
Συνολικά έχουν χαθεί 44,186 εκατ. θέσεις εργασίας, σε διάστημα 12 εβδομάδων, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας.
Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, με φόντο τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει τουλάχιστον έξι χώρες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 30 μονάδες.
Τα futures της Wall Street υποχωρούν έως -3,3%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει πτώση 2,9% στις 12.162 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 2,7% στις 6.152 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 3% στις 4.898 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 3,8% στις 19.062 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.391 μονάδες με πτώση 3,9%.
ΗΠΑ: Στα 1,54 εκατ. οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Χάθηκαν 44,18 εκατ. θέσεις στο lockdown
Στα 1,542 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου 2020.
Συνολικά έχουν χαθεί 44,186 εκατ. θέσεις εργασίας, σε διάστημα 12 εβδομάδων, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα είχαν ανέλθει σε 1,897 εκατ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1,550 εκατ. νέες αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.
Fed: Ύφεση 6,5% στην αμερικανική οικονομία το 2020
Αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.
Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022.
Εν τω μεταξύ, αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2020.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -6,5% τo 2020, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021 και το 2022 (5% και 3,5% αντίστοιχα).
Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%.
Τα στελέχη της Fed είπαν επίσης ότι θα διατηρήσουν τον τρέχοντα ρυθμό αγορών εντόκων γραμματίων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων, δίνοντας τέλος στις εβδομαδιαίες μειώσεις.
«Τους προσεχείς μήνες, η Federal Reserve θα αυξήσει την ποσότητα εντόκων και ενυπόθηκων ομολόγων που διακρατεί, τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς» σημειώνουν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.
Η ανακοίνωση της Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο. Στόχοι είναι η επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Fed.
Η πανδημική κρίση προκάλεσε τεράστιες δυσκολίες και απώλειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο.
Ο κορωνοϊός αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή της εξάπλωσής του επέφεραν τεράστιο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα.
Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά μειωμένες τιμές στο πετρέλαιο συγκρατούν τον πληθωρισμό και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε χαμηλά επίπεδα.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν.
Αυτή η βελτίωση εν μέρει ανακλά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πίστωσης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων από 0% έως 25%.
Τα επιτόκια θα διατηρήσουν αυτό το εύρος μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Κατά τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στη θέση της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματικές και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τον μέγιστο στόχο απασχόλησης και τον συμμετρικό στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Αυτή η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, δείκτες πληθωριστικών πιέσεων και προσδοκιών και αναγνώσεις για τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις.
Για να υποστηρίξει τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τους επόμενους μήνες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου.
Επιπλέον, το Open Market Desk θα συνεχίσει να προβαίνει σε μεγάλης κλίμακας πράξεις επαναγορά.
Ιταλία: Νέα ισχυρή πτώση -19,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή, σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο 2020
Νέα ισχυρή πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (11/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς η στασιμότητα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων συνεχίστηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση της τάξεως του -19,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε σημειωθεί πτώση-ρεκόρ -28,4%, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση -24%.
Η παραγωγή στον τομέα ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -24,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών και καταναλωτικών αγαθών διαμορφώθηκε στο -21,8% και στο -14% αντίστοιχα.
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας λόγω Fed και Βόρειας Κορέας - Στο -2,82% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,78%
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (11/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις εκτιμήσεις της Federal Reserve για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας όσο και από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών στην κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -2,82% στις 22.472,91 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -3,05% και τις 5.960,60 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,86% στις 2.176,78 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει απώλειες της τάξεως του -1,35% στις 4.854,27 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,89% στις 24.576 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες -1,57% στις 11.535,77 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,78% στις 2.920,90 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,81% και τις 11.243,62 μονάδες.
«Μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες δεν προκαλέι έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές παγκοσμίως χρειάστηκαν να σταματήσουν για να πάρουν μία ανάσα, καθώς η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο γεγονός», τόνισε σε σημείωμά του ο αναλυτής αγορών της Oanda, Jeffrey Halley.
Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεσμεύθηκε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το 2022, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας στις ΗΠΑ μετά το lockdown για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον κ. Powell, η πορεία της οικονομίας εξακολουθεί να δείχνει «εξαιρετικά αβέβαιη», ενώ πρόσθεσε ότι «θα μάθουμε πολλά περισσότερα» μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επιστρέφουν σε λειτουργία.
«Το βασικό πράγμα που χρειάζεται να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει με εκατομμύρια ανθρώπους ακόμα εκτός εργασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Powell.
Στο μέτωπο της κορεατικής χερσονήσου, οι σχέσεις ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο παραμένουν αβέβαιες, μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ να διακόψει τις γραμμές επικοινωνίας με τη Σεούλ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρούν σε δηλώσεις που σχετίζονται με τις διακορεατικές σχέσεις, διευκρινίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον να μη μιλάει για το σχετικό ζήτημα.
«Όχι μόνο θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα επωφελούσε επίσης και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο αξιωματούχος του Υπουργείου, Kwon Jong Gun, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να κρατούν το στόμα τους κλειστό, εκτός εάν θέλουν να περάσουν κάτι φοβερό».
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street εμφάνισαν μεικτά πρόσημα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να κλείσει σε νέα ιστορικά υψηλά, και συγκεκριμένα στο +0,67% και τι 10.020,35 μονάδες.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,04% στις 26.989,99 μονάδες, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κλείνοντας στο -0,53% και τις 3.190,14 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών