Παρά το ισχυρό sell off στις χρηματιστηριακές αγορές στις 11 Ιουνίου... η αντίδραση στις 12 Ιουνίου δεν έπεισε
Παρά το ισχυρό ανοδικό ξεκίνημα, η ανάκαμψη στη Wall Street από το χθεσινό sell-off μερικώς ατόνησε, με τους αμερικανικούς δείκτες να σημειώνουν σήμερα 12/6 έντονες μεταβολές, περνώντας ακόμα και σε αρνητικό έδαφος, για να κλείσουν τελικά με σημαντικά κέρδη για να ολοκληρώσουν όμως την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες, για το Dow Jones 5,6%, τον S&P 500 4,8% και τον Nasdaq 2,3%.
Βασικό στοιχείο είναι ότι παραμένουν οι φόβοι για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού.της
Το κλίμα άλλαξε άρδην αυτήν την εβδομάδα, μετά τις προειδοποιήσεις της Fed για ύφεση της τάξης του 6,5% φέτος στις ΗΠΑ, για διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα και για επιτόκια σταθερά κοντά στο μηδέν μέχρι και το 2022, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προσθέτει ωστόσο ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της για τη στήριξη της οικονομίας για όσο χρειαστεί.
Παράλληλα στην εξαμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής που έδωσε σήμερα 12/6 στη δημοσιότητα η Fed, ρίχνει βαριά σκιά στις ελπίδες της χρηματιστηριακής αγοράς για ανάκαμψη σε σχήμα «V», αναφέροντας ότι «το ξέσπασμα του COVID-19 προκάλεσε «τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο».
«Οι πιέσεις στους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ από τον Μάρτιο πιθανότατα θα δημιουργήσουν επίμονες αστάθειες».
Παρά τις επιθετικές δράσεις δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, οι κίνδυνοι παραμένουν.
Η μελλοντική πρόοδος της πανδημίας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, με την επανεμφάνιση ενός β΄ κύματος να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.
Επιπλέον, η οικονομική ζημιά μπορεί να είναι αρκετά επίμονη.
Η κατάρρευση της ζήτησης μπορεί τελικά να χρεοκοπήσει πολλές επιχειρήσεις, μειώνοντας έτσι τη δυναμική της οικονομίας και την καινοτομία.
Σε αντίθεση με προηγούμενες υφέσεις, ο κλάδος παροχής υπηρεσιών έχει μειωθεί πιο έντονα από ό,τι η μεταποίηση - με περιορισμούς στην κίνηση να περιορίζει σημαντικά τις δαπάνες για ταξίδια, τουρισμό, εστιατόρια και αναψυχή - και οι απαιτήσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση, ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω την ανάκαμψη σε αυτούς τους τομείς.
Οι διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δαπανηρή αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.
Η διαρκώς ασθενής καταναλωτική και σταθερή ζήτηση μπορεί να ωθήσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό πολύ κάτω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, ιδίως σε περιοχές με ήδη χαμηλό πληθωρισμό κατά την έναρξη της ύφεσης.
Τέλος, οι πρόσθετες επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές - πιθανώς ως απάντηση σε μελλοντικά μεγάλα κρούσματα COVID-19 - θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά το δημόσιο χρέος και να αυξήσουν τον κρατικό κίνδυνο, ειδικά για χώρες με ήδη περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.
Σημειώνεται πως οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν χθες πτώση σχεδόν 7%, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα τους από τις 16 Μαρτίου.
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, ενώ καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ενδεχομένως η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως να βρίσκεται μρποστά σε ένα δεύτερο κύμα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin, ένα δεύτερο shutdown στην οικονομία δεν αποτελεί μία βιώσιμη επιλογή, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται απλά για μία οικονομική ζημία, αλλά και για ζημίες σε άλλους τομείς που ήδη έχουμε συζητήσει».
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Federal Rerserve, Jerome Powell, εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης, διευκρινίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας εξακολουθεί να δείχνει «εξαιρετικά αβέβαιη», καθώς και ότι «θα μάθουμε πολλά περισσότερα» μέσα στους επόμενους μήνες για την κατάσταση της οικονομίας.
O δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,9% κλείνοντας στις 25.605 μονάδες.
O δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,31% και διαμορφώθηκε στις 3.041 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,01% στις 9.588 μονάδες
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 36,05 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με πτώση -0,18% στις 11.949 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε +0,43% στις 18.888 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο κατέγραψαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Μάιο του, σύμφωνα με τα σημερινά (12/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, δεχόμενες ώθηση κυρίως από τις υψηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας.
Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά +1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχαν υποχωρήσει κατά -2,6% με την άνοδο να αποδεικνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με το +0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι τιμές εισαγωγών στα προϊόντα ενέργειας σημείωσαν «άλμα» +20,5% σε σχέση με τον Απρίλιο, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει καταγράψει η Υπηρεσία από τον Σεπτέμβριο του 1992.
Παράλληλα, οι τιμές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά +2,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε σημειωθεί πτώση -1,6%, ενώ οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων κατέγραψαν οριακή άνοδο της τάξεως του +0,1%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε κατά -6%, έναντι ετήσιας πτώσης -6,8% τον Απρίλιο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -6,4%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές του πετρελαίου, η άνοδος για τις τιμές εισαγωγού περιορίζεται στο +0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -0,5% τον Απρίλιο. την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω πτώση -0,2%.
Επιπλέον, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά +0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης -3,3% τον Απρίλιο, δεχόμενες ώθηση από τις υψηλότερες τιμές στα προϊόντα εκτός γεωργικού τομέα.
Οι τιμές μη γεωργικών προϊόντων υποχώρησαν κατά -0,5% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώση -3,1% τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές μη γεωργικών προϊόντων ενισχύθηκαν κατά +0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές εξαγωγών υποχώρησαν κατά -6% έναντι ετήσιας πτώσης -7% τον Απρίλιο του 2020.
Η χρεοκοπημένη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz Global επιθυμεί να πουλήσει μετοχές αξίας έως 1 δισ. δολαρίων για να επωφεληθεί από το πρόσφατο ράλι, μετέδωσε η The Wall Street Journal, επικαλούμενη τους δικηγόρους τους εταιρείας.
Οι δικηγόροι είπαν στο πτωχευτικό δικαστήριο πως η άνοδος της τιμής της μετοχής "παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία". Η Hertz θέλει επίσης την άδεια να εξέλθει από συμβόλα leasing 144.372 οχημάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές μετά από μια συνεδρίαση όπου κυριάρχησε ή έντονη μεταβλητότητ,. εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας στις ΗΠΑ όπου καταγράφεται και πάλι ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πολλές πολιτείες το τελευταίο διάστημα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση-ρεκόρ κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (12/6) στοιχεία της Eurostat, καθώς η στασιμότητα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ενιαία νομισματική ένωση συνεχίστηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά -17,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -11,9% γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγράψει ποτέ η Eurostat.
Ωστόσο, η μηνιαία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση στο -18,5%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -28%, έναντι ετήσιας πτώσης -13,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -28,8%.
Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση της τάξεως του -17,3% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -27,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο τομέας που σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην Ευρωζώνη ήταν αυτός των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο -28,9% έναντι πτώσης -26,3% τον Μάρτιο του 2020.
Παράλληλα, η παραγωγή στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε κατά -26,6% έναντι πτώσης -15,9% προηγουμένως, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών σημείωσε πτώση της τάξεως του -15,6%.
Η παραγωγή στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -11,9% σε μηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για την παραγωγή ενέργειας διαμορφώθηκε στο -4,8%.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -27,8% ενώ η αντίστοιχη πτώση για τους τομείς κεφαλαιουχικών αγαθών και ενδιάμεσων αγαθών διαμορφώθηκε στο -27,3% και στο -14,9% σντίστοιχα.
Επιπλέον, η παραγωγή στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -10,7% την ίδια στιγμή που η παραγωγή ενέργειας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -5%.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ουγγαρία (-30,5%), τη Ρουμανία (-27,7%) και τη Σλοβακία (-26,7%).
Την ίδια στιγμή, οι χώρες της ΕΕ που κατέγραψαν τη μικρότερη μηνιαία πτώση ήταν η Δανία (-5,1%), η Μάλτα (-3,8%) και η Φινλανδία (-2,2%).
Δραματική συρρίκνωση 20,4% κατέγραψε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο σε μηναία βάση, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού τα οποία επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η βρετανική εθνική στατιστική υπηρεσία (Office for National Statistics, ONS).
Πρόκειται για πτώση άνευ προηγουμένου, που ακολουθεί τη συρρίκνωση κατά 5,8% η οποία είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, διευκρίνισε η ONS.
H συρρίκνωση στο α΄τρίμηνο ανήλθε σε 10,4%, με τη βρετανική οικονομία να οδεύεις προς ένα από τα χειρότερα τρίμηνα όλων των εποχών.
Ο Απρίλιος ήταν ο πρώτος μήνας πλήρους εφαρμογής των μέτρων περιορισμού, που άρχισε την 23η Μαρτίου και είχε αποτέλεσμα την παράλυση της οικονομικής δραστηριότητητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεγάλη συρρίκνωση αναμένεται και τον Μάιο, εν μέσω του lockdown, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων ξεκίνησε σταδιακά τον Ιούνιο.
Σταθερός παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (12/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς η άνοδος που σημειώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών και στις τιμές καπνού αντιστάθμισε εν μέρει την πτώση στον τομέα της ενέργειας.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου επίσης στο 0,4% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα σημειωθεί επιβράδυνση στο 0,2%.
Οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ αντίστοιχη ήταν η άνοδος που σημειώθηκε και στις τιμές καπνού, οι οποίες τον Απρίλιο είχαν παραμείνει σταθερές.
Στον αντίποδα, οι τιμές τροφίμων υποχώρησαν κατά -2,1% ετησίως, με την πτώση ωστόσο να είναι βραδύτερη σε σχέση με το -4,2% του Απριλίου, ενώ οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,5% έναντι ανόδου 1,8% τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά τις τιμές βιομηχανικών προϊόντων, σημειώθηκε οριακή πτώση της τάξεως του -0,1% σε ετήσια βάση, με τον σχετικό υποδείκτη να έχει παραμείνει αμετάβλητος τον Απρίλιο.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,1% έχοντας παραμείνει αμετάβλητος προηγουμένως, ενώ οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι δε θα υπάρξει κάποια μεταβολή.
Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται προσεκτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε επίσης στο 0,4% σε ετήσια βάση, έναντι 0,3% τον Απρίλιο και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο 0,2%.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2%, έχοντας παραμείνει αμετάβλητος τον Απρίλιο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η British Airways, η easyJet και η Ryanair ανακοίνωσαν σήμερα πως προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης ζητώντας της να ακυρώσει την καραντίνα που επιβάλλει στους ταξιδιώτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αεροπορικές εταιρείες εκτιμούν πως η καραντίνα, που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, «θα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα στον βρετανικό τουρισμό και την οικονομία και θα καταστρέψει χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Οι εταιρείες ζήτησαν να εκδικασθεί η προσφυγή τους όσο το δυνατόν συντομότερα.
Οι τρεις αυτές αεροπορικές εταιρείες είχαν ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι θα καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για να καταργηθεί το μέτρο που επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους φθάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό.
Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας μετά το sell off στη Wall - Στο -0,74% ο Nikkei, ο Kospi -2,04%
Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (12/6) οι σγορές της Ασίας, μετά το sell off που σημειώθηκε στη Wall Steet, εν μέσω ανησυχιών τόσο για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων στις ΗΠΑ όσο και για την κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,74% στις 22.305,48 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -1,89% και τις 5.847,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,04% στις 2.132,30 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -0,44% στις 4.833,21 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,14% στις 24.200 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση -0,92% στις 11.429,94 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στις 2.919,74 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,13% στις 11.258,47 μονάδες.
Στη Wall Street, o δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -5,89% στις 3.002,10 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στο -5,27% και τις 9.492,73 μονάδες.
«Όλοι γνώριζαν ότι η αγορά έχει "ψηθεί" υπερβολικά και περίμεναν την πτώση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, διευκρινίζοντας ότι «μέχρι να υπάρξουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για ένα δεύτερο κύμα στη Νέα Υόρκη, η αγορά φαίνεται να κινείται περισσότερο με βάση την κατοχύρωση κερδών και όχι με την αποφυγή ρίσκου».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά -9,8% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, έναντι πτώσης -3,8% τον Μάρτιο του 2020, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.
Σημειώνεται ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσες του Υπουργείου Οικονομίας έκαναν λόγο για μηνιαία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά -9%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -15%, έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο -14,4%.
Οι αποστολές του βιομηχανικού τομέα υποχώρησαν κατά -9,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση των αποθεμάτων διαμορφώθηκε στο -0,3%.
Στον αντίποδα, ο δείκτης αναλογίας των αποθεμάτων κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +13,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
www.bankingnews.gr
Βασικό στοιχείο είναι ότι παραμένουν οι φόβοι για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού.της
Το κλίμα άλλαξε άρδην αυτήν την εβδομάδα, μετά τις προειδοποιήσεις της Fed για ύφεση της τάξης του 6,5% φέτος στις ΗΠΑ, για διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα και για επιτόκια σταθερά κοντά στο μηδέν μέχρι και το 2022, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προσθέτει ωστόσο ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της για τη στήριξη της οικονομίας για όσο χρειαστεί.
Παράλληλα στην εξαμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής που έδωσε σήμερα 12/6 στη δημοσιότητα η Fed, ρίχνει βαριά σκιά στις ελπίδες της χρηματιστηριακής αγοράς για ανάκαμψη σε σχήμα «V», αναφέροντας ότι «το ξέσπασμα του COVID-19 προκάλεσε «τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο».
«Οι πιέσεις στους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ από τον Μάρτιο πιθανότατα θα δημιουργήσουν επίμονες αστάθειες».
Παρά τις επιθετικές δράσεις δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, οι κίνδυνοι παραμένουν.
Η μελλοντική πρόοδος της πανδημίας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, με την επανεμφάνιση ενός β΄ κύματος να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.
Επιπλέον, η οικονομική ζημιά μπορεί να είναι αρκετά επίμονη.
Η κατάρρευση της ζήτησης μπορεί τελικά να χρεοκοπήσει πολλές επιχειρήσεις, μειώνοντας έτσι τη δυναμική της οικονομίας και την καινοτομία.
Σε αντίθεση με προηγούμενες υφέσεις, ο κλάδος παροχής υπηρεσιών έχει μειωθεί πιο έντονα από ό,τι η μεταποίηση - με περιορισμούς στην κίνηση να περιορίζει σημαντικά τις δαπάνες για ταξίδια, τουρισμό, εστιατόρια και αναψυχή - και οι απαιτήσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση, ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω την ανάκαμψη σε αυτούς τους τομείς.
Οι διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δαπανηρή αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.
Η διαρκώς ασθενής καταναλωτική και σταθερή ζήτηση μπορεί να ωθήσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό πολύ κάτω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, ιδίως σε περιοχές με ήδη χαμηλό πληθωρισμό κατά την έναρξη της ύφεσης.
Τέλος, οι πρόσθετες επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές - πιθανώς ως απάντηση σε μελλοντικά μεγάλα κρούσματα COVID-19 - θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά το δημόσιο χρέος και να αυξήσουν τον κρατικό κίνδυνο, ειδικά για χώρες με ήδη περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.
Σημειώνεται πως οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν χθες πτώση σχεδόν 7%, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα τους από τις 16 Μαρτίου.
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, ενώ καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ενδεχομένως η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως να βρίσκεται μρποστά σε ένα δεύτερο κύμα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin, ένα δεύτερο shutdown στην οικονομία δεν αποτελεί μία βιώσιμη επιλογή, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται απλά για μία οικονομική ζημία, αλλά και για ζημίες σε άλλους τομείς που ήδη έχουμε συζητήσει».
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Federal Rerserve, Jerome Powell, εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης, διευκρινίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας εξακολουθεί να δείχνει «εξαιρετικά αβέβαιη», καθώς και ότι «θα μάθουμε πολλά περισσότερα» μέσα στους επόμενους μήνες για την κατάσταση της οικονομίας.
O δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,9% κλείνοντας στις 25.605 μονάδες.
O δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,31% και διαμορφώθηκε στις 3.041 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,01% στις 9.588 μονάδες
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 36,05 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με πτώση -0,18% στις 11.949 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε +0,43% στις 18.888 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο κατέγραψαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Μάιο του, σύμφωνα με τα σημερινά (12/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, δεχόμενες ώθηση κυρίως από τις υψηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας.
Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά +1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχαν υποχωρήσει κατά -2,6% με την άνοδο να αποδεικνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με το +0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι τιμές εισαγωγών στα προϊόντα ενέργειας σημείωσαν «άλμα» +20,5% σε σχέση με τον Απρίλιο, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει καταγράψει η Υπηρεσία από τον Σεπτέμβριο του 1992.
Παράλληλα, οι τιμές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά +2,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε σημειωθεί πτώση -1,6%, ενώ οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων κατέγραψαν οριακή άνοδο της τάξεως του +0,1%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε κατά -6%, έναντι ετήσιας πτώσης -6,8% τον Απρίλιο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -6,4%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές του πετρελαίου, η άνοδος για τις τιμές εισαγωγού περιορίζεται στο +0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -0,5% τον Απρίλιο. την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω πτώση -0,2%.
Επιπλέον, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά +0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης -3,3% τον Απρίλιο, δεχόμενες ώθηση από τις υψηλότερες τιμές στα προϊόντα εκτός γεωργικού τομέα.
Οι τιμές μη γεωργικών προϊόντων υποχώρησαν κατά -0,5% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώση -3,1% τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές μη γεωργικών προϊόντων ενισχύθηκαν κατά +0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές εξαγωγών υποχώρησαν κατά -6% έναντι ετήσιας πτώσης -7% τον Απρίλιο του 2020.
Η χρεοκοπημένη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz Global επιθυμεί να πουλήσει μετοχές αξίας έως 1 δισ. δολαρίων για να επωφεληθεί από το πρόσφατο ράλι, μετέδωσε η The Wall Street Journal, επικαλούμενη τους δικηγόρους τους εταιρείας.
Οι δικηγόροι είπαν στο πτωχευτικό δικαστήριο πως η άνοδος της τιμής της μετοχής "παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία". Η Hertz θέλει επίσης την άδεια να εξέλθει από συμβόλα leasing 144.372 οχημάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές μετά από μια συνεδρίαση όπου κυριάρχησε ή έντονη μεταβλητότητ,. εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας στις ΗΠΑ όπου καταγράφεται και πάλι ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πολλές πολιτείες το τελευταίο διάστημα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση-ρεκόρ κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (12/6) στοιχεία της Eurostat, καθώς η στασιμότητα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ενιαία νομισματική ένωση συνεχίστηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά -17,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -11,9% γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγράψει ποτέ η Eurostat.
Ωστόσο, η μηνιαία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση στο -18,5%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -28%, έναντι ετήσιας πτώσης -13,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -28,8%.
Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση της τάξεως του -17,3% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -27,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο τομέας που σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην Ευρωζώνη ήταν αυτός των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο -28,9% έναντι πτώσης -26,3% τον Μάρτιο του 2020.
Παράλληλα, η παραγωγή στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε κατά -26,6% έναντι πτώσης -15,9% προηγουμένως, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών σημείωσε πτώση της τάξεως του -15,6%.
Η παραγωγή στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -11,9% σε μηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για την παραγωγή ενέργειας διαμορφώθηκε στο -4,8%.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -27,8% ενώ η αντίστοιχη πτώση για τους τομείς κεφαλαιουχικών αγαθών και ενδιάμεσων αγαθών διαμορφώθηκε στο -27,3% και στο -14,9% σντίστοιχα.
Επιπλέον, η παραγωγή στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -10,7% την ίδια στιγμή που η παραγωγή ενέργειας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -5%.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ουγγαρία (-30,5%), τη Ρουμανία (-27,7%) και τη Σλοβακία (-26,7%).
Την ίδια στιγμή, οι χώρες της ΕΕ που κατέγραψαν τη μικρότερη μηνιαία πτώση ήταν η Δανία (-5,1%), η Μάλτα (-3,8%) και η Φινλανδία (-2,2%).
Δραματική συρρίκνωση 20,4% κατέγραψε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο σε μηναία βάση, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού τα οποία επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η βρετανική εθνική στατιστική υπηρεσία (Office for National Statistics, ONS).
Πρόκειται για πτώση άνευ προηγουμένου, που ακολουθεί τη συρρίκνωση κατά 5,8% η οποία είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, διευκρίνισε η ONS.
H συρρίκνωση στο α΄τρίμηνο ανήλθε σε 10,4%, με τη βρετανική οικονομία να οδεύεις προς ένα από τα χειρότερα τρίμηνα όλων των εποχών.
Ο Απρίλιος ήταν ο πρώτος μήνας πλήρους εφαρμογής των μέτρων περιορισμού, που άρχισε την 23η Μαρτίου και είχε αποτέλεσμα την παράλυση της οικονομικής δραστηριότητητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεγάλη συρρίκνωση αναμένεται και τον Μάιο, εν μέσω του lockdown, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων ξεκίνησε σταδιακά τον Ιούνιο.
Σταθερός παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (12/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς η άνοδος που σημειώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών και στις τιμές καπνού αντιστάθμισε εν μέρει την πτώση στον τομέα της ενέργειας.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου επίσης στο 0,4% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα σημειωθεί επιβράδυνση στο 0,2%.
Οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ αντίστοιχη ήταν η άνοδος που σημειώθηκε και στις τιμές καπνού, οι οποίες τον Απρίλιο είχαν παραμείνει σταθερές.
Στον αντίποδα, οι τιμές τροφίμων υποχώρησαν κατά -2,1% ετησίως, με την πτώση ωστόσο να είναι βραδύτερη σε σχέση με το -4,2% του Απριλίου, ενώ οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,5% έναντι ανόδου 1,8% τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά τις τιμές βιομηχανικών προϊόντων, σημειώθηκε οριακή πτώση της τάξεως του -0,1% σε ετήσια βάση, με τον σχετικό υποδείκτη να έχει παραμείνει αμετάβλητος τον Απρίλιο.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,1% έχοντας παραμείνει αμετάβλητος προηγουμένως, ενώ οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι δε θα υπάρξει κάποια μεταβολή.
Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται προσεκτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε επίσης στο 0,4% σε ετήσια βάση, έναντι 0,3% τον Απρίλιο και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο 0,2%.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2%, έχοντας παραμείνει αμετάβλητος τον Απρίλιο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η British Airways, η easyJet και η Ryanair ανακοίνωσαν σήμερα πως προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης ζητώντας της να ακυρώσει την καραντίνα που επιβάλλει στους ταξιδιώτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αεροπορικές εταιρείες εκτιμούν πως η καραντίνα, που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, «θα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα στον βρετανικό τουρισμό και την οικονομία και θα καταστρέψει χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Οι εταιρείες ζήτησαν να εκδικασθεί η προσφυγή τους όσο το δυνατόν συντομότερα.
Οι τρεις αυτές αεροπορικές εταιρείες είχαν ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι θα καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για να καταργηθεί το μέτρο που επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους φθάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό.
Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας μετά το sell off στη Wall - Στο -0,74% ο Nikkei, ο Kospi -2,04%
Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (12/6) οι σγορές της Ασίας, μετά το sell off που σημειώθηκε στη Wall Steet, εν μέσω ανησυχιών τόσο για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων στις ΗΠΑ όσο και για την κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,74% στις 22.305,48 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -1,89% και τις 5.847,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,04% στις 2.132,30 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -0,44% στις 4.833,21 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,14% στις 24.200 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση -0,92% στις 11.429,94 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στις 2.919,74 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,13% στις 11.258,47 μονάδες.
Στη Wall Street, o δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -5,89% στις 3.002,10 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στο -5,27% και τις 9.492,73 μονάδες.
«Όλοι γνώριζαν ότι η αγορά έχει "ψηθεί" υπερβολικά και περίμεναν την πτώση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, διευκρινίζοντας ότι «μέχρι να υπάρξουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για ένα δεύτερο κύμα στη Νέα Υόρκη, η αγορά φαίνεται να κινείται περισσότερο με βάση την κατοχύρωση κερδών και όχι με την αποφυγή ρίσκου».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά -9,8% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, έναντι πτώσης -3,8% τον Μάρτιο του 2020, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.
Σημειώνεται ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσες του Υπουργείου Οικονομίας έκαναν λόγο για μηνιαία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά -9%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -15%, έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο -14,4%.
Οι αποστολές του βιομηχανικού τομέα υποχώρησαν κατά -9,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση των αποθεμάτων διαμορφώθηκε στο -0,3%.
Στον αντίποδα, ο δείκτης αναλογίας των αποθεμάτων κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +13,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών