Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street μετά τη Fed
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν σήμερα 15/6 οι δείκτες της Wall Street, διαγράφοντας τις απώλειες της αρχής της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ότι θα αρχίσει την αγορά μεμονωμένων εταιρικών
Παράλληλα στο επίκεντρο παραμένει η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Κίνα, με τον φόβο για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, εντός του καλοκαιριού, να ενισχύεται.
Dow Jones και S&P 500 να καταγράφουν συνεχείς εναλλαγές προσήμου στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει η ανησυχία ότι η πανδημία του κορωνοϊού ξεφεύγει και πάλι από τον έλεγχο σε πολλές περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.
Η αναζωπύρωση κρουσμάτων καταγράφεται σε Κίνα και ΗΠΑ την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να καλπάζει στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να βρίσκεται πραγματικά στο «κόκκινο» καθώς πλέον αποτελεί τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε θανάτους και κρούσματα.
Στις ΗΠΑ μια σειρά από Πολιτείες αναφέρουν πως καταγράφουν αυξημένα κρούσματα και εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με τον πρόεδρο Trump πάντως να αποκλείει ένα δεύτερο lockdown ενώ και στην Κίνα, όπου ο ιός ήταν σε φθίνουσα πορεία, τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα με τις αρμόδιες Αρχές να θέτουν σε καραντίνα ολόκληρες συνοικίες στο Πεκίνο.
Μεγάλες εστίες εξακολουθούν να αποτελούν η Ρωσία και η Ινδία, οι οποίες μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία είναι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Όσον αφορά τα βήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Βραζιλία και την Κίνα με θέμα την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια του πειραματικού της εμβολίου για την Covid-19, καθώς ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 433,4 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 8 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 3,8 εκατομμύρια.
H Fed ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το εύρος του προγράμματος αγορών εταιρικού χρέους, συμπεριλαμβάνοντας στους τίτλους που αγοράζει και τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.
Με βάση τις νέες αναθεωρημένες οδηγίες που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει εκτός από ETF και εταιρικά ομόλογα που έχουν διάρκεια ωρίμανσης ως και πέντε έτη.
Η νέα γραμμή στήριξης που δημιούργησε η Fed έχει τη δυνατότητα αγοράς εταιρικού χρέους ως και 750 δισ. δολαρίων.
Οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, εξάλλου, που ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd στα χέρια της αστυνομίας της Μινεάπολις, στις ΗΠΑ, συνεχίζονται και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Η ένταση φαίνεται να κλιμακώνεται μετά τον θάνατο του Rayshard Brooks, έτερου Αφροαμερικανού, ο οποίος δέχθηκε πυρά από λευκό αστυνομικό στην Ατλάντα.
Ο ιατροδικαστής της κομητείας του Fulton χαρακτήρισε επισήμως χθες τον θάνατο του άνδρα ως ανθρωποκτονία.
Οι μετοχές των εταιρειών για τις οποίες η επανεκκίνηση είναι ζωτικής σημασίας ηγούνται των απωλειών, με τις εταιρείες του κλάδου κρουαζιέρας Carnival και Royal Caribbean να χάνουν στις προσυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές άνω του 8%.
Η μετοχή της United Airlines υποχωρεί κατά 8,2%, ενώ πτωτικά κινούνται οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου του λιανικού εμπορίου Kohl’s και Gap.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη «άνοιξε» και επίσημα από σήμερα Δευτέρα 15/6 τα σύνορα της σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον τουρισμό και να μην χαθεί τελείως η φετινή τουριστική σεζόν.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά +0,62% κλείνοντας στις 25.736 μονάδες από πτώση -3%.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,83% και διαμορφώθηκε στις 3.066 μονάδες από απώλειες -2,5%.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +1,43% στις 9.726 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 34,72 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με απώλειες -0,23% στις 11.911 μονάδες.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (12/6) οι αγορές στη Wall Street έκλεισαν με κέρδη, μετά το sell off της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά +1,9% στις 25.605,54 μονάδες.
Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,31% στις 3.041,31 μονάδες, ενώ μιρκότερη ήταν η άνοδος για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο +1,01% και τις 9.588,81 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σταθεροποιείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο, μετά από δύο μήνες ιστορικής συρρίκνωσης, σύμφωνα με την έρευνα για τη μεταποίηση από τη Fed της Νέας Υόρκης.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης Empire State, που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, αυξήθηκε 48 μονάδες, φτάνοντας στο -0,2 τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε ανάγνωση τόσο κοντά στο μηδέν δείχνει σταθερές συνθήκες.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αποτέλεσμα -30, σύμφωνα με έρευνα του Econoday.
Οι επιχειρήσεις είναι αισιόδοξες και θεωρούν ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες σε έξι μήνες, με τον δείκτη για τις μελλοντικές συνθήκες να ενισχύεται 27 μονάδες, φτάνοντας στο 56,5, που είναι και το πιο υψηλό επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και περισσότερο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η 3M Co ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις για τον Μάιο υποχώρησαν 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 2,2 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων και προϊόντων υγείας, με προϊόντα όπως τα Post-it και το Schotch, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με αυτόν της υγειονομικής περίθαλψης να είναι μειωμένος 11%, στον καταναλωτικό τομέα κατά 12%, στον βιομηχανικό 17% και στις μεταφορές και ηλεκτρονικά κατά 30%.
Τον Απρίλιο οι πωλήσεις μειώθηκαν 11% στα 2,3 δις. δολάρια, ενώ αυξήθηκε μόνο ο τομέας της υγείας.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο κάνουν λόγο για έσοδα 7,24 δισ. δολάρια.
Άνοδο 150% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων Tesla στην Κίνα τον Μάιο.
Ταξινομήθηκαν συνολικά 11.565 οχήματα από τις 4.633 μονάδες τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πωλήσεις του μοντέλου sedan Model 3 της Tesla έφτασαν τις 11.095 μονάδες.
Πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές
Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στην Ευρώπη, με την ανησυχία για επάνοδο σε εξάπλωση του κορωνοϊού σε Ασία και ΗΠΑ, την ώρα που αίρονται σταδιακά τα lockdown, να βάζει τη σφραγίδα της στο επενδυτικό κλίμα.
Το Brexit αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Boris Johnson, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες παραμένουν σε αδιέξοδο.
Παράλληλα η Ευρώπη «άνοιξε» και επίσημα από σήμερα Δευτέρα 15/6 τα σύνορα της σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον τουρισμό και να μην χαθεί τελείως η φετινή τουριστική σεζόν.
Παράλληλα, η Γαλλία προχωρά από σήμερα 15/6 σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επιτρέποντας την επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των Γάλλων στο εξωτερικό ενώ στη Μ. Βρετανία επαναλειτουργούν ύστερα από 3 μήνες τα καταστήματα και οι εμπορικές επιχειρήσεις.
Στο ταμπλό, η μετοχή της BP υποχώργησε -5%, καθώς ανακοίνωσε ότι αναμένει χρεώσεις 17,5 δισ. δολ στα κέρδη του β΄τριμήνου, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η BP δήλωσε ότι θα διαγράψει έως και 17,5 δισ. δολάρια από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός του Ηνωμένου Βασιλείου αναθεωρεί τις μακροπρόθεσμες παραδοχές των τιμών της ενέργειας με την προσδοκία της ταχύτερης μετατόπισης από τα ορυκτά καύσιμα.
Η BP δήλωσε ότι ο κορωνοϊός θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και στη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και βλέπει την πανδημία να επιταχύνει την παγκόσμια στροφή προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Πτώση -2,7% σημείωσε η μετοχή της easyJet, παρά την επανέναρξη των πτήσεων, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντική πτώση κατέγραψε το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (15/6) στοιχεία της Eurostat, καθώς ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στο εμπόριο της ενιαίας νομισματικής ένωσης συνεχίστηκε.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -29,3% σε ετήσια βάση, στα 136,6 δισ. ευρώ, έναντι 193,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης υποχώρησαν κατά -24,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, στα 133,7 δισ. ευρώ, έναντι 177,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης να περιοριστεί στα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 15,5 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης υποχω΄ρησε κατά -32,2% στα 112,4 δισ. ευρώ.
Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομία και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, η οικονομική παραγωγή του β' τρίμηνο του 2020 θα υποχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι στο α' τρίμηνο, όταν περιορίστηκε κατά 2,2%.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες εκτιμήσεις, οι εξαγωγές πιθανόν να αυξηθούν σε σχέση με τον Μάιο αλλά αναμένεται σημαντική μείωση στις γερμανικές εξαγωγές και εισαγωγές το 2020 συνολικά.
Σε 218 δισ. ευρώ θα αυξηθεί ο νέος δανεισμός της Γερμανίας το 2020, καθώς το Βερολίνο επεξεργάζεται σε ένα πακέτο μέτρο-μαμούθ για την αντιμετωπίσει την επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία.
«Με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό να έρχεται τώρα, θα υπάρξουν περίπου 218 δισ. ευρώ περισσότερο χρέος φέτος, από τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσουμε 162 δισ. ευρώ από το 2023 σύμφωνα με το Σύνταγμα», δήλωσε ο Eckhardt Rehberg, επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Γερμανίας μιλώντας στην εφημερίδα Bild.
Τα σχέδια για αύξηση χρέους αποδεικνύει την αλλαγή στάσης της Γερμανίας που από υπέρμαχος της λιτότητας καταλήγει να κάνει τις μεγαλύτερες δαπάνες στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας νέες περικοπές θέσεων εργασίας και σημαντικά περισσότερα «λουκέτα» σε υποκαταστήματα, θα ανακοινώσει η Commerzbank τον Αύγουστο, κατά την παρουσίαση της αναθεώρησης της στρατηγικής της, δήλωσε μέλος του δ.σ. της γερμανικής τράπεζας.
Σύμφωνα με το Reuters, o Stefan Wittmann, ο οποίος εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο διοικητικό συμβούλιο και είναι αξιωματούχος στο σωματείο Verdi της Γερμανίας, άσκησε επίσης κριτική στις απαιτήσεις του Cerberus, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, για την απόκτηση εδρών στο εποπτικό συμβούλιο και για άλλες αλλαγές στην Commerzbank, που τέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Cerberus θέλει δύο έδρες στο δ.σ. καθώς και περικοπές κόστους και μια αλλαγή στρατηγικής στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.
Η Commerzbank έχει ήδη απορρίψει το αίτημα για έδρες στο διοικητικό συμβούλιο.
«Η προσέγγιση της Cerberus είναι αγενής και ακατάλληλη», δήλωσε ο Wittmann στο Reuters.
Η Commerzbank, η οποία το προηγούμενο έτος ανακοίνωσε σχέδια για την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, βρίσκεται σε διαδικασία να προσδιορίσει περισσότερες περικοπές κόστους, και θα ανακοινώσει τα σχέδιά της τον Αύγουστο, μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄τριμήνου.
Διάσωση με 1,3 δισ. δολάρια αναζητά η αεροπορική εταιρεία SAS από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Δανίας.
Ευρισκόμενη ενόψει του κινδύνου οικονομικής κατάρρευσης, η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε σήμερα ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να επιστρέψουν οι δραστηριότητες στα προ κορωνοϊού επίπεδα και πως θα χρειαστεί να κόψει 5.000 θέσεις εργασίας. Στα πλάνα είναι και η αύξηση της παραγωγικότητας κατά 15-25%, μέσω νέων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ήδη η σουηδική κυβέρνηση υποσχέθηκε βοήθεια με 530 εκατ. δολάρια, ενώ η Δανία άφησε να φανεί ότι θα στηρίξει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Η SAS δηλώνει ότι θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης στα τέλη του μήνα και ότι συζητά με τη Νορβηγία, η οποία πούλησε τη συμμετοχή της στην εταιρεία -κάτι που δεν έκαναν Σουηδία και Δανία.
Η σουηδική εταιρεία ενδυμάτων λιανικής, Hennes & Mauritz, ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις στο β΄ τρίμηνο μειώθηκαν 50% σε ετήσια βάση, σε μια μικρότερη πτώση από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό άρχισαν να χαλαρώνουν σε πολλές από τις αγορές της και τα καταστήματα να ανοίγουν εκ νέου.
Οι πωλήσεις στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Μαΐου μειώθηκαν στα 28,66 δισ. κορόνες (3,07δισ. δολάρια), ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 27,7 δισ. κορόνες.
Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι οι πωλήσεις σε τοπικό νόμισμα μειώθηκαν 50% σε ετήσια βάση.
Οι πωλήσεις στο διάστημα 1η Ιουνίου-13 Ιουνίου μειώθηκαν 30% σε τοπικά νομίσματα έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019.
«Η εξέλιξη των πωλήσεων στη διάρκεια του β΄ τριμήνου, επηρεάστηκε σοβαρά από τον κορωνοϊό», ανακοίνωσε η εταιρεία.
Στις περισσότερες αγορές, τα καταστήματα έπρεπε να κλείσουν προσωρινά και στα μέσα Απριλίου, σχεδόν το 80% των καταστημάτων έκλεισαν προσωρινά.
Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας μετά την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - Στο -3,47% ο Nikkei, «βουτιά» -4,76% για τον Kospi
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (15/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως προκαλεί ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,47% στις 21.530,95 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -2,19% στις 5.719,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -4,76% στις 2.030,82 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -1,12% στις 4.825,86 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -2,23% στις 23.759,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,08% και τις 11.306,26 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,02% στις 2.890,03 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,5% και τις 11.195,61 μονάδες.
Οι αγορές της Ασίας διεύρυναν τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, δεχόμενες πιέσεις από την αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη (11/6).
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ημέρων τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 25 χιλ. ενώ στο Πεκίνο 10 συνοικίες τέθηκαν σε καραντίνα, μετά τα 36 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα.
Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία ανακοίνωσε 47 νέα κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει η χώρα από τις 5 Μαΐου.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω άνοδο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, σε ετήσια βάση, τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά +4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου +3,9% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος κατά +5%.
Για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας υποχώρησε κατά -2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -4,9% το πρώτο τετράμηνο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου αυξήθηκε κατά +5,2% τον Μάιο, με τον τομέα εκσκαφών να καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +62,1%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας υποχώρησαν κατά -2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, καταγράφοντας ωστόσο επιβράδυνση σε σχέση με το -7,5% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πως η ετήσια πτώση των λιανικών πωλήσεων για τον Μάιο θα διαμορφωθεί στο -2,3%, ενώ για το σύνολο των πρώτων πέντε μηνών η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -13,5% έναντι -16,2% το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις στις αστικές περιοχές υποχώρησαν κατά -2,8% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις αγροτικές περιοχές διαμορφώθηκε στο -3,2%.
www.bankingnews.gr
Παράλληλα στο επίκεντρο παραμένει η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Κίνα, με τον φόβο για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, εντός του καλοκαιριού, να ενισχύεται.
Dow Jones και S&P 500 να καταγράφουν συνεχείς εναλλαγές προσήμου στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει η ανησυχία ότι η πανδημία του κορωνοϊού ξεφεύγει και πάλι από τον έλεγχο σε πολλές περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.
Η αναζωπύρωση κρουσμάτων καταγράφεται σε Κίνα και ΗΠΑ την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να καλπάζει στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να βρίσκεται πραγματικά στο «κόκκινο» καθώς πλέον αποτελεί τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε θανάτους και κρούσματα.
Στις ΗΠΑ μια σειρά από Πολιτείες αναφέρουν πως καταγράφουν αυξημένα κρούσματα και εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με τον πρόεδρο Trump πάντως να αποκλείει ένα δεύτερο lockdown ενώ και στην Κίνα, όπου ο ιός ήταν σε φθίνουσα πορεία, τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα με τις αρμόδιες Αρχές να θέτουν σε καραντίνα ολόκληρες συνοικίες στο Πεκίνο.
Μεγάλες εστίες εξακολουθούν να αποτελούν η Ρωσία και η Ινδία, οι οποίες μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία είναι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Όσον αφορά τα βήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Βραζιλία και την Κίνα με θέμα την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια του πειραματικού της εμβολίου για την Covid-19, καθώς ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 433,4 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 8 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 3,8 εκατομμύρια.
H Fed ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το εύρος του προγράμματος αγορών εταιρικού χρέους, συμπεριλαμβάνοντας στους τίτλους που αγοράζει και τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.
Με βάση τις νέες αναθεωρημένες οδηγίες που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει εκτός από ETF και εταιρικά ομόλογα που έχουν διάρκεια ωρίμανσης ως και πέντε έτη.
Η νέα γραμμή στήριξης που δημιούργησε η Fed έχει τη δυνατότητα αγοράς εταιρικού χρέους ως και 750 δισ. δολαρίων.
Οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, εξάλλου, που ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd στα χέρια της αστυνομίας της Μινεάπολις, στις ΗΠΑ, συνεχίζονται και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Η ένταση φαίνεται να κλιμακώνεται μετά τον θάνατο του Rayshard Brooks, έτερου Αφροαμερικανού, ο οποίος δέχθηκε πυρά από λευκό αστυνομικό στην Ατλάντα.
Ο ιατροδικαστής της κομητείας του Fulton χαρακτήρισε επισήμως χθες τον θάνατο του άνδρα ως ανθρωποκτονία.
Οι μετοχές των εταιρειών για τις οποίες η επανεκκίνηση είναι ζωτικής σημασίας ηγούνται των απωλειών, με τις εταιρείες του κλάδου κρουαζιέρας Carnival και Royal Caribbean να χάνουν στις προσυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές άνω του 8%.
Η μετοχή της United Airlines υποχωρεί κατά 8,2%, ενώ πτωτικά κινούνται οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου του λιανικού εμπορίου Kohl’s και Gap.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη «άνοιξε» και επίσημα από σήμερα Δευτέρα 15/6 τα σύνορα της σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον τουρισμό και να μην χαθεί τελείως η φετινή τουριστική σεζόν.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά +0,62% κλείνοντας στις 25.736 μονάδες από πτώση -3%.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,83% και διαμορφώθηκε στις 3.066 μονάδες από απώλειες -2,5%.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +1,43% στις 9.726 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 34,72 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με απώλειες -0,23% στις 11.911 μονάδες.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (12/6) οι αγορές στη Wall Street έκλεισαν με κέρδη, μετά το sell off της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά +1,9% στις 25.605,54 μονάδες.
Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,31% στις 3.041,31 μονάδες, ενώ μιρκότερη ήταν η άνοδος για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο +1,01% και τις 9.588,81 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σταθεροποιείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο, μετά από δύο μήνες ιστορικής συρρίκνωσης, σύμφωνα με την έρευνα για τη μεταποίηση από τη Fed της Νέας Υόρκης.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης Empire State, που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, αυξήθηκε 48 μονάδες, φτάνοντας στο -0,2 τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε ανάγνωση τόσο κοντά στο μηδέν δείχνει σταθερές συνθήκες.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αποτέλεσμα -30, σύμφωνα με έρευνα του Econoday.
Οι επιχειρήσεις είναι αισιόδοξες και θεωρούν ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες σε έξι μήνες, με τον δείκτη για τις μελλοντικές συνθήκες να ενισχύεται 27 μονάδες, φτάνοντας στο 56,5, που είναι και το πιο υψηλό επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και περισσότερο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η 3M Co ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις για τον Μάιο υποχώρησαν 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 2,2 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων και προϊόντων υγείας, με προϊόντα όπως τα Post-it και το Schotch, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με αυτόν της υγειονομικής περίθαλψης να είναι μειωμένος 11%, στον καταναλωτικό τομέα κατά 12%, στον βιομηχανικό 17% και στις μεταφορές και ηλεκτρονικά κατά 30%.
Τον Απρίλιο οι πωλήσεις μειώθηκαν 11% στα 2,3 δις. δολάρια, ενώ αυξήθηκε μόνο ο τομέας της υγείας.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο κάνουν λόγο για έσοδα 7,24 δισ. δολάρια.
Άνοδο 150% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων Tesla στην Κίνα τον Μάιο.
Ταξινομήθηκαν συνολικά 11.565 οχήματα από τις 4.633 μονάδες τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πωλήσεις του μοντέλου sedan Model 3 της Tesla έφτασαν τις 11.095 μονάδες.
Πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές
Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στην Ευρώπη, με την ανησυχία για επάνοδο σε εξάπλωση του κορωνοϊού σε Ασία και ΗΠΑ, την ώρα που αίρονται σταδιακά τα lockdown, να βάζει τη σφραγίδα της στο επενδυτικό κλίμα.
Το Brexit αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Boris Johnson, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες παραμένουν σε αδιέξοδο.
Παράλληλα η Ευρώπη «άνοιξε» και επίσημα από σήμερα Δευτέρα 15/6 τα σύνορα της σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον τουρισμό και να μην χαθεί τελείως η φετινή τουριστική σεζόν.
Παράλληλα, η Γαλλία προχωρά από σήμερα 15/6 σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επιτρέποντας την επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των Γάλλων στο εξωτερικό ενώ στη Μ. Βρετανία επαναλειτουργούν ύστερα από 3 μήνες τα καταστήματα και οι εμπορικές επιχειρήσεις.
Στο ταμπλό, η μετοχή της BP υποχώργησε -5%, καθώς ανακοίνωσε ότι αναμένει χρεώσεις 17,5 δισ. δολ στα κέρδη του β΄τριμήνου, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η BP δήλωσε ότι θα διαγράψει έως και 17,5 δισ. δολάρια από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός του Ηνωμένου Βασιλείου αναθεωρεί τις μακροπρόθεσμες παραδοχές των τιμών της ενέργειας με την προσδοκία της ταχύτερης μετατόπισης από τα ορυκτά καύσιμα.
Η BP δήλωσε ότι ο κορωνοϊός θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και στη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και βλέπει την πανδημία να επιταχύνει την παγκόσμια στροφή προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Πτώση -2,7% σημείωσε η μετοχή της easyJet, παρά την επανέναρξη των πτήσεων, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντική πτώση κατέγραψε το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (15/6) στοιχεία της Eurostat, καθώς ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στο εμπόριο της ενιαίας νομισματικής ένωσης συνεχίστηκε.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -29,3% σε ετήσια βάση, στα 136,6 δισ. ευρώ, έναντι 193,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης υποχώρησαν κατά -24,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, στα 133,7 δισ. ευρώ, έναντι 177,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης να περιοριστεί στα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 15,5 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης υποχω΄ρησε κατά -32,2% στα 112,4 δισ. ευρώ.
Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομία και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, η οικονομική παραγωγή του β' τρίμηνο του 2020 θα υποχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι στο α' τρίμηνο, όταν περιορίστηκε κατά 2,2%.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες εκτιμήσεις, οι εξαγωγές πιθανόν να αυξηθούν σε σχέση με τον Μάιο αλλά αναμένεται σημαντική μείωση στις γερμανικές εξαγωγές και εισαγωγές το 2020 συνολικά.
Σε 218 δισ. ευρώ θα αυξηθεί ο νέος δανεισμός της Γερμανίας το 2020, καθώς το Βερολίνο επεξεργάζεται σε ένα πακέτο μέτρο-μαμούθ για την αντιμετωπίσει την επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία.
«Με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό να έρχεται τώρα, θα υπάρξουν περίπου 218 δισ. ευρώ περισσότερο χρέος φέτος, από τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσουμε 162 δισ. ευρώ από το 2023 σύμφωνα με το Σύνταγμα», δήλωσε ο Eckhardt Rehberg, επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Γερμανίας μιλώντας στην εφημερίδα Bild.
Τα σχέδια για αύξηση χρέους αποδεικνύει την αλλαγή στάσης της Γερμανίας που από υπέρμαχος της λιτότητας καταλήγει να κάνει τις μεγαλύτερες δαπάνες στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας νέες περικοπές θέσεων εργασίας και σημαντικά περισσότερα «λουκέτα» σε υποκαταστήματα, θα ανακοινώσει η Commerzbank τον Αύγουστο, κατά την παρουσίαση της αναθεώρησης της στρατηγικής της, δήλωσε μέλος του δ.σ. της γερμανικής τράπεζας.
Σύμφωνα με το Reuters, o Stefan Wittmann, ο οποίος εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο διοικητικό συμβούλιο και είναι αξιωματούχος στο σωματείο Verdi της Γερμανίας, άσκησε επίσης κριτική στις απαιτήσεις του Cerberus, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, για την απόκτηση εδρών στο εποπτικό συμβούλιο και για άλλες αλλαγές στην Commerzbank, που τέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Cerberus θέλει δύο έδρες στο δ.σ. καθώς και περικοπές κόστους και μια αλλαγή στρατηγικής στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.
Η Commerzbank έχει ήδη απορρίψει το αίτημα για έδρες στο διοικητικό συμβούλιο.
«Η προσέγγιση της Cerberus είναι αγενής και ακατάλληλη», δήλωσε ο Wittmann στο Reuters.
Η Commerzbank, η οποία το προηγούμενο έτος ανακοίνωσε σχέδια για την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, βρίσκεται σε διαδικασία να προσδιορίσει περισσότερες περικοπές κόστους, και θα ανακοινώσει τα σχέδιά της τον Αύγουστο, μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄τριμήνου.
Διάσωση με 1,3 δισ. δολάρια αναζητά η αεροπορική εταιρεία SAS από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Δανίας.
Ευρισκόμενη ενόψει του κινδύνου οικονομικής κατάρρευσης, η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε σήμερα ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να επιστρέψουν οι δραστηριότητες στα προ κορωνοϊού επίπεδα και πως θα χρειαστεί να κόψει 5.000 θέσεις εργασίας. Στα πλάνα είναι και η αύξηση της παραγωγικότητας κατά 15-25%, μέσω νέων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ήδη η σουηδική κυβέρνηση υποσχέθηκε βοήθεια με 530 εκατ. δολάρια, ενώ η Δανία άφησε να φανεί ότι θα στηρίξει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Η SAS δηλώνει ότι θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης στα τέλη του μήνα και ότι συζητά με τη Νορβηγία, η οποία πούλησε τη συμμετοχή της στην εταιρεία -κάτι που δεν έκαναν Σουηδία και Δανία.
Η σουηδική εταιρεία ενδυμάτων λιανικής, Hennes & Mauritz, ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις στο β΄ τρίμηνο μειώθηκαν 50% σε ετήσια βάση, σε μια μικρότερη πτώση από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό άρχισαν να χαλαρώνουν σε πολλές από τις αγορές της και τα καταστήματα να ανοίγουν εκ νέου.
Οι πωλήσεις στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Μαΐου μειώθηκαν στα 28,66 δισ. κορόνες (3,07δισ. δολάρια), ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 27,7 δισ. κορόνες.
Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι οι πωλήσεις σε τοπικό νόμισμα μειώθηκαν 50% σε ετήσια βάση.
Οι πωλήσεις στο διάστημα 1η Ιουνίου-13 Ιουνίου μειώθηκαν 30% σε τοπικά νομίσματα έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019.
«Η εξέλιξη των πωλήσεων στη διάρκεια του β΄ τριμήνου, επηρεάστηκε σοβαρά από τον κορωνοϊό», ανακοίνωσε η εταιρεία.
Στις περισσότερες αγορές, τα καταστήματα έπρεπε να κλείσουν προσωρινά και στα μέσα Απριλίου, σχεδόν το 80% των καταστημάτων έκλεισαν προσωρινά.
Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας μετά την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - Στο -3,47% ο Nikkei, «βουτιά» -4,76% για τον Kospi
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (15/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως προκαλεί ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,47% στις 21.530,95 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -2,19% στις 5.719,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -4,76% στις 2.030,82 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -1,12% στις 4.825,86 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -2,23% στις 23.759,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,08% και τις 11.306,26 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,02% στις 2.890,03 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,5% και τις 11.195,61 μονάδες.
Οι αγορές της Ασίας διεύρυναν τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, δεχόμενες πιέσεις από την αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη (11/6).
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ημέρων τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 25 χιλ. ενώ στο Πεκίνο 10 συνοικίες τέθηκαν σε καραντίνα, μετά τα 36 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα.
Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία ανακοίνωσε 47 νέα κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει η χώρα από τις 5 Μαΐου.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω άνοδο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, σε ετήσια βάση, τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά +4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου +3,9% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος κατά +5%.
Για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας υποχώρησε κατά -2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -4,9% το πρώτο τετράμηνο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου αυξήθηκε κατά +5,2% τον Μάιο, με τον τομέα εκσκαφών να καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +62,1%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας υποχώρησαν κατά -2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, καταγράφοντας ωστόσο επιβράδυνση σε σχέση με το -7,5% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πως η ετήσια πτώση των λιανικών πωλήσεων για τον Μάιο θα διαμορφωθεί στο -2,3%, ενώ για το σύνολο των πρώτων πέντε μηνών η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -13,5% έναντι -16,2% το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις στις αστικές περιοχές υποχώρησαν κατά -2,8% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις αγροτικές περιοχές διαμορφώθηκε στο -3,2%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών