Μεγάλες εστίες η Βραζιλία, το Περού, η Ινδία - Φόβοι για αναζωπύρωση και στη Νότια Κορέα - Μία μετάλλαξη στον Covid-19 αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης
(upd4)Αναζωπύρωση της πανδημίας καταγράφεται σε Κίνα και ΗΠΑ, την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί βρίσκεται σε έξαρση στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να βρίσκεται πραγματικά στο «κόκκινο», καταλαμβάνοντας τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως, σε θανάτους και κρούσματα.
Στις ΗΠΑ μια σειρά από Πολιτείες αναφέρουν πως καταγράφουν αυξημένα κρούσματα και εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με τον πρόεδρο Trump πάντως να αποκλείει ένα δεύτερο lockdown ενώ και στην Κίνα, όπου ο ιός ήταν σε φθίνουσα πορεία, τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα με τις αρμόδιες Αρχές να θέτουν σε καραντίνα ολόκληρες συνοικίες στο Πεκίνο.
Απάντηση στην ένταση με τη οποία πλήττει κατά περιοχές του κόσμου η διασπορά του κορωνοϊού, ίσως να δώσει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που υποστηρίζει πως μία μετάλλαξη του Covid-19 αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη «ανοίγει» και επίσημα από χθες Δευτέρα 15/6 τα σύνορα της σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον τουρισμό και να μην χαθεί τελείως η φετινή τουριστική σεζόν.
Παράλληλα, η Γαλλία προχωρά από χθες 15/6 σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επιτρέποντας την επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των Γάλλων στο εξωτερικό ενώ στη Μ. Βρετανία επαναλειτουργούν ύστερα από 3 μήνες τα καταστήματα και οι εμπορικές επιχειρήσεις.
Μεγάλες εστίες εξακολουθούν να αποτελούν η Ρωσία και η Ινδία, οι οποίες μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία είναι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Όσον αφορά τα βήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Βραζιλία και την Κίνα με θέμα την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια του πειραματικού της εμβολίου για την Covid-19, καθώς ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 434,3 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 8 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 3,8 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 7.973.302
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 434.669
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 2.105.482 και σε νεκρούς με 115.998
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 43.332 θανάτους και σε κρούσματα με 867.624
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 41.821 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 298.312
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 536,484 και 7.081 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 332.424 και 9.520 νεκρούς
- Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 244.109 και 27.136 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Ιταλία με 237.290 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.371
- 'Όγδοο το Περού σε κρούσματα με 229.736 και 6.688 νεκρούς
- Στους 29.439 οι νεκροί στη Γαλλία, 194.305 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 187.672 και οι νεκροί σε 8.791
- Στους 17.141 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 146.837 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.335 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στους 4.807 οι νεκροί στην Τουρκία, 179.436 τα κρούσματα
ΗΠΑ: Στους 116.000 οι νεκροί από κορωνοϊό – Έξαρση νέων κρουσμάτων σε Πολιτείες
Τους 116.000 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού προσεγγίζουν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που αρκετές Πολιτείες αναφέρουν νέο γύρο κρουσμάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο άλλους 382 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αποτελώντας τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό εδώ και πολλές εβδομάδες.
Από τα τέλη του Μαΐου ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων σπανίως πλέον υπερβαίνει τους 1.000 στη χώρα, η οποία υφίσταται σε απόλυτα μεγέθη μακράν το βαρύτερο πλήγμα παγκοσμίως από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 115.732 ανθρώπους ενώ παράλληλα μετρά περίπου 2,1 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στις ΗΠΑ, όπου κατέγραψαν 734 νεκρούς το Σάββατο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει πάντα γύρω στα 20.000 κατά μέσον όρο καθημερινά, με τη χώρα να δυσκολεύεται να κατέβει από αυτό το επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό πως μια σειρά από Πολιτείες και συγκεκριμένα αυτές της Φλόριντα και του Τέξας αναφέρουν νέα ρεκόρ σε κρούσματα και σε εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, τη στιγμή πάντως που ο πρόεδρος Trump έχει καταστήσει σαφές πως αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο κλείσιμο της αμερικανικής οικονομίας ξανά, σε περίπτωση δεύτερου κύματος.
Μάλιστα ο ίδιος ετοιμάζεται και για την επανεκκίνηση των προεκλογικών του συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρος με την αρχή να γίνεται στην Τούλσα της Οκλαχόμα.
Τα νέα πάντως δεν είναι ευχάριστα.
Η Πολιτεία της Αλαμπάμα ανακοίνωσε χθες Κυριακή 14/6 ρεκόρ νέων κρουσμάτων για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, οι Πολιτείες της Αλάσκα, της Αριζόνα, του Άρκανσας, της Καλιφόρνια, της Φλόριντα, της Β. Καρολίνα, της Οκλαχόμα και της Ν. Καρολίνα ανέφεραν και αυτές ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες 3 ημέρες.
Αλλά και στη Λουιζιάνα, όπου παρατηρούνταν μείωση των κρουσμάτων, ανακοίνωσαν και πάλι αύξηση των μολύνσεων και μάλιστα περισσότερες από 1.200, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από τις 21/5.
Ως αποτέλεσμα αρχίζει και καταγράφεται και πάλι αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία ενώ στη Νέα Υόρκη, όπου έχει αρχίσει και πάλι η λειτουργία επιχειρήσεων, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo είπε πως το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι σε κίνδυνο όσο οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα – Σε καραντίνα 10 συνοικίες του Πεκίνου
Έξαρση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 14/6 ενημερώθηκε για 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από 57 που ήταν την προηγουμένη.
Τα 39 από τα νέα κρούσματα ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης ενώ τα 36 εντοπίστηκαν στο Πεκίνο.
Λόγω των κρουσμάτων αυτών, άλλες 10 συνοικίες του Πεκίνου τέθηκαν σε καραντίνα.
Σε πολλές από αυτές εγκαταστάθηκαν σημεία ελέγχου, έκλεισαν σχολεία ενώ δόθηκε εντολή για τη διενέργεια τεστ στους πολίτες.
Όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε νέα εστία μόλυνσης, σε αγορά χονδρικής, στο βορειοδυτικό τμήμα του Πεκίνου, στην περιοχή Χαϊντιάν, μετά το κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα γιγαντιαίας αγοράς φρέσκων προϊόντων στο νότιο τμήμα της μητρόπολης, στη συνοικία Φενγκτάι.
Ένδεκα συνοικίες είχαν τεθεί ήδη σε καραντίνα σε αυτόν τον τομέα.
Η εμφάνιση των κρουσμάτων αυτών έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις αρχές του Πεκίνου για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης του ιού με αποτέλεσμα οι Αρχές να καλούν εκ νέου τους κατοίκους του Πεκίνου να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και τον συνωστισμό.
Σημειώνεται πως ήδη διενεργούνται χιλιάδες τεστ σε κατοίκους των περιοχών που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ όπως έγινε γνωστό, τα αποτελέσματα από τους πρώτους 6.075 ελέγχους ήταν αρνητικά.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στην Κίνα ανέρχεται πλέον σε συνολικά 83.181.
Επίσημα, ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 ανέρχεται σε 4.634, αμετάβλητος για εβδομάδες.
Θερίζει Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και κρούσματα η Βραζιλία
Καλπάζει στη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός με τη Βραζιλία να αποτελεί μακρά την πλέον πληττόμενη χώρα της περιοχής, καθώς πλέον ανέρχεται δεύτερη παγκοσμίως σε θάνατους και σε κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή 14/6 ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 612 θάνατοι και 17.110 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.
Συνολικά, οι νεκροί ανέρχονται σε 43.332 επί συνόλου 867.624 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Ο αριθμός των κρουσμάτων θεωρείται πως είναι πολύ υποτιμημένος καθώς αρκετοί επιστήμονες θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων από τον ιό είναι δεκαπλάσιος, αν όχι δεκαπενταπλάσιος.
Εν τω μεταξύ κρίσιμη παραμένει και η κατάσταση στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή 14/6 ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 269 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.147 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει ως εδώ τους 17.141 νεκρούς επί συνόλου 146.837 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Αλλά η επιδημία είναι σε έξαρση και στην Κολομβία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 50.000.
Οι Αρχές κάνουν λόγο για 50.939 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 1.667 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Στον Ισημερινό, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί έχει πλέον ξεπεράσει τους 46.700 ενώ επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 3.896.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει κορεσμό στο σύστημα Υγείας του Ισημερινού, με τις αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις να αδυνατούν να περισυλλέξουν τα πτώματα των ασθενών που υπέκυπταν και την κυβέρνηση της χώρας να διατάσσει τα πτώματα να τοποθετούνται σε εμπορευματοκιβώτια που ψύχονταν.
Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της
Τα σύνορα της ανοίγει από χθες Δευτέρα 15/6 η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική χρονιά.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από χθες 15/6 η Ισπανία θα επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία θα άρει όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις αύριο Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται πως Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Παράλληλα, η άρση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζεται.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γαλλία προχωρά από χθες 15/6 στην επαναλειτουργία των καφέ και των εστιατορίων ενώ η Αγγλία ανακοίνωσε ότι λειτουργούν και πάλι εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, αν και όσοι μετακινούνται με τα δημόσια μέσα θα πρέπει να φορούν μάσκα.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και να συμφωνήσουν επί της σχετικής λίστας για τα ποιες θα είναι αυτές οι τρίτες χώρες, για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.
Η Κομισιόν προτείνει η λίστα αυτή να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.
Μεγάλη εστία η Ινδία – Στα 332.424 τα κρούσματα
Η Ινδία εξακολουθεί να παραμένει μια μεγάλη εστία ανάπτυξης του κορωνοϊού καθώς μετρά 332.424 κρούσματα και 9.520 θανάτους.
Παρά το γεγονός ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία αποτελεί ήδη την τέταρτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ένας στους τρεις πολίτες του Νέου Δελχί που έχουν υποβληθεί σε τεστ, έχει βρεθεί θετικός στον ιό.
Μάλιστα ινδικές εφημερίδες αναφέρουν πως το ποσοστό των πολιτών που έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό ανέρχεται σε 30,5% όταν στην υπόλοιπη χώρα το ποσοστό αυτό είναι στο 7%.
Νέο κύμα κρουσμάτων τον Ιούλιο στη Ν. Κορέα εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης
Για νέο κύμα κρουσμάτων στη Νότια Κορέα εντός του Ιουλίου εφόσον δεν υιοθετηθούν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση προειδοποιεί κορυφαίος επιδημιολόγος της Ν. Κορέας.
Ο Ki Moran, καθηγητής ελέγχου του καρκίνου και δημόσιας υγείας στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, υποστήριξε ότι εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τότε είναι πιθανό να καταγράφονται έως και 800 νέα κρούσματα την ημέρα.
Ο καθηγητής χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο βάσει της κατάστασης που επικρατούσε στη Νότια Κορέα στις 11 Ιουνίου.
Τότε ο ρυθμός αναπαραγωγής (R) της covid-19 ήταν 1,79, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει την ασθένεια σε 1,79 άλλους.
Αν ο ρυθμός παραμείνει στο επίπεδο αυτό ως τις 25 Ιουνίου θα καταγράφονται στη χώρα 254 νέα κρούσματα ημερησίως και στις 9 Ιουλίου 826, βάσει του μοντέλου αυτού.
Στο καλύτερο σενάριο του υποδιπλασιασμού του ρυθμού αναπαραγωγής, στις 25 Ιουνίου θα καταγραφούν 23 νέα κρούσματα και στις 9 Ιουλίου 4.
«Η πιθανότητα μόλυνσης (P) μειώνεται με τη χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών, όμως ο αριθμός των επαφών (C), ένας από τους δύο παράγοντες που καθορίζουν τον R, μπορεί να μειωθεί μόνο με εντατικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης» επισημαίνει ο Ki.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επιμένει να βρίσκεται σε διψήφιους αριθμούς αφού εντοπίστηκαν διάφορες εστίες της covid-19 γύρω από τη Σεούλ.
Χθες Κυριακή αναφέρθηκαν 37 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 12.121 με 277 θανάτους.
Αυστραλία: Σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών οι δυο μεγαλύτερες πολιτείες
Σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού σε βιβλιοθήκες, κοινοτικά κέντρα και nightclubs, θα προβούν οι δύο μεγαλύτερες πολιτείες της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή 14/6 αξιωματούχοι, παρά την αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου αίρεται ο περιορισμός για την είσοδο έως 50 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους όπως εστιατόρια και εκκλησίες, με την τήρηση όμως του ενός ατόμου ανά 4 τετραγωνικά μέτρα.
Ακόμη, θα επιτραπεί η λειτουργία των nightclubs και θα μπορούν να πραγματοποιηθούν φεστιβάλ μουσικής από τον Αύγουστο, εφόσον παραμείνει χαμηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από την περασμένη Παρασκευή έχουν καταγραφεί 9 νέα περιστατικά.
Παράλληλα, από τις 22 Ιουνίου στη γειτονική Βικτόρια, όπου ισχύει περιορισμός για έως 20 άτομα σε παμπ και άλλους χώρους, θα επιτρέπονται έως και 50 καθήμενοι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους τέτοιου είδους επιχειρήσεων, ενώ θα επιτραπούν και όλες οι αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά.
Μία μετάλλαξη στον νέο κορωνοϊό Covid-19 αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης
Μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά του να προσβάλει τα κύτταρα, συμπεραίνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Η έρευνα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί τα πρώτα ξεσπάσματα της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν και να κλονιστούν τα συστήματα υγείας σε βαθμό τέτοιο με άλλες εξάρσεις του ιού στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, σύμφωνα με ειδικούς στο Scripps Research.
Η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, αυξάνει τον αριθμό των «αιχμών» του νέου κορωνοϊού, που του δίνουν το διακριτικό σχήμα του.
Αυτές οι «αιχμές» είναι που επιτρέπουν στον ιό να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.
«Ο αριθμός ή η πυκνότητα των λειτουργικών αιχμών του ιού είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερος λόγω αυτής της μετάλλαξης», εξηγεί η Hieriun Choe, μία από τις βασικές συντάκτριες της μελέτης.
Οι ερευνητές λένε ότι παραμένει άγνωστο εάν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει την θνητότητα.
Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Βραζιλία και την Κίνα με θέμα την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια του πειραματικού της εμβολίου για την Covid-19, καθώς ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών.
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε την έναρξη της Φάσης III των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca, αφού οι μελέτες έδειξαν επαρκή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο εκτελεστικός διευθυντής Pascal Soriot.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία για να προμηθεύσει την Ευρώπη με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τις παραδόσεις να αρχίζουν έως τα τέλη του 2020.
Το συμβόλαιο προβλέπει έως 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει η εταιρία προσθέτοντας ότι επιδιώκει να διευρύνει την παραγωγή του εμβολίου, το οποίο δεσμεύθηκε να προμηθεύσει χωρίς κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας.
«Καθώς η ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα μας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή, ελπίζουμε ότι θα καταστήσουμε το εμβόλιο ευρέως και γρήγορα διαθέσιμο», ανέφερε ο Pascal Soriot.
Η AstraZeneca κατέληξε σε διάφορες συμφωνίες παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθεί στον στόχο της παραγωγής 2 δισεκ. δόσεων του εμβολίου, περιλαμβανομένων δύο κοινοπραξιών με την υποστήριξη του Bill Gates και μιας συμφωνίας ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν ήδη εξασφαλίσει εμβόλια. Η Ευρώπη δεν το έχει κάνει ακόμη.
Η ταχεία συντονισμένη δράση μιας ομάδας κρατών μελών θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες της ΕΕ σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή από τις κυβερνήσεις της ΕΕ την Παρασκευή να διαπραγματευθεί εκ των προτέρων αγορές υποσχόμενων εμβολίων για τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν είναι σαφές αν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα χρήματα.
www.bankingnews.gr
Στις ΗΠΑ μια σειρά από Πολιτείες αναφέρουν πως καταγράφουν αυξημένα κρούσματα και εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με τον πρόεδρο Trump πάντως να αποκλείει ένα δεύτερο lockdown ενώ και στην Κίνα, όπου ο ιός ήταν σε φθίνουσα πορεία, τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα με τις αρμόδιες Αρχές να θέτουν σε καραντίνα ολόκληρες συνοικίες στο Πεκίνο.
Απάντηση στην ένταση με τη οποία πλήττει κατά περιοχές του κόσμου η διασπορά του κορωνοϊού, ίσως να δώσει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που υποστηρίζει πως μία μετάλλαξη του Covid-19 αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη «ανοίγει» και επίσημα από χθες Δευτέρα 15/6 τα σύνορα της σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον τουρισμό και να μην χαθεί τελείως η φετινή τουριστική σεζόν.
Παράλληλα, η Γαλλία προχωρά από χθες 15/6 σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επιτρέποντας την επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των Γάλλων στο εξωτερικό ενώ στη Μ. Βρετανία επαναλειτουργούν ύστερα από 3 μήνες τα καταστήματα και οι εμπορικές επιχειρήσεις.
Μεγάλες εστίες εξακολουθούν να αποτελούν η Ρωσία και η Ινδία, οι οποίες μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία είναι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Όσον αφορά τα βήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Βραζιλία και την Κίνα με θέμα την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια του πειραματικού της εμβολίου για την Covid-19, καθώς ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 434,3 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 8 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 3,8 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 7.973.302
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 434.669
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 2.105.482 και σε νεκρούς με 115.998
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 43.332 θανάτους και σε κρούσματα με 867.624
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 41.821 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 298.312
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 536,484 και 7.081 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 332.424 και 9.520 νεκρούς
- Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 244.109 και 27.136 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Ιταλία με 237.290 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.371
- 'Όγδοο το Περού σε κρούσματα με 229.736 και 6.688 νεκρούς
- Στους 29.439 οι νεκροί στη Γαλλία, 194.305 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 187.672 και οι νεκροί σε 8.791
- Στους 17.141 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 146.837 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.335 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στους 4.807 οι νεκροί στην Τουρκία, 179.436 τα κρούσματα
ΗΠΑ: Στους 116.000 οι νεκροί από κορωνοϊό – Έξαρση νέων κρουσμάτων σε Πολιτείες
Τους 116.000 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού προσεγγίζουν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που αρκετές Πολιτείες αναφέρουν νέο γύρο κρουσμάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο άλλους 382 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αποτελώντας τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό εδώ και πολλές εβδομάδες.
Από τα τέλη του Μαΐου ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων σπανίως πλέον υπερβαίνει τους 1.000 στη χώρα, η οποία υφίσταται σε απόλυτα μεγέθη μακράν το βαρύτερο πλήγμα παγκοσμίως από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 115.732 ανθρώπους ενώ παράλληλα μετρά περίπου 2,1 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στις ΗΠΑ, όπου κατέγραψαν 734 νεκρούς το Σάββατο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει πάντα γύρω στα 20.000 κατά μέσον όρο καθημερινά, με τη χώρα να δυσκολεύεται να κατέβει από αυτό το επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό πως μια σειρά από Πολιτείες και συγκεκριμένα αυτές της Φλόριντα και του Τέξας αναφέρουν νέα ρεκόρ σε κρούσματα και σε εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, τη στιγμή πάντως που ο πρόεδρος Trump έχει καταστήσει σαφές πως αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο κλείσιμο της αμερικανικής οικονομίας ξανά, σε περίπτωση δεύτερου κύματος.
Μάλιστα ο ίδιος ετοιμάζεται και για την επανεκκίνηση των προεκλογικών του συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρος με την αρχή να γίνεται στην Τούλσα της Οκλαχόμα.
Τα νέα πάντως δεν είναι ευχάριστα.
Η Πολιτεία της Αλαμπάμα ανακοίνωσε χθες Κυριακή 14/6 ρεκόρ νέων κρουσμάτων για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, οι Πολιτείες της Αλάσκα, της Αριζόνα, του Άρκανσας, της Καλιφόρνια, της Φλόριντα, της Β. Καρολίνα, της Οκλαχόμα και της Ν. Καρολίνα ανέφεραν και αυτές ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες 3 ημέρες.
Αλλά και στη Λουιζιάνα, όπου παρατηρούνταν μείωση των κρουσμάτων, ανακοίνωσαν και πάλι αύξηση των μολύνσεων και μάλιστα περισσότερες από 1.200, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από τις 21/5.
Ως αποτέλεσμα αρχίζει και καταγράφεται και πάλι αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία ενώ στη Νέα Υόρκη, όπου έχει αρχίσει και πάλι η λειτουργία επιχειρήσεων, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo είπε πως το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι σε κίνδυνο όσο οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα – Σε καραντίνα 10 συνοικίες του Πεκίνου
Έξαρση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 14/6 ενημερώθηκε για 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από 57 που ήταν την προηγουμένη.
Τα 39 από τα νέα κρούσματα ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης ενώ τα 36 εντοπίστηκαν στο Πεκίνο.
Λόγω των κρουσμάτων αυτών, άλλες 10 συνοικίες του Πεκίνου τέθηκαν σε καραντίνα.
Σε πολλές από αυτές εγκαταστάθηκαν σημεία ελέγχου, έκλεισαν σχολεία ενώ δόθηκε εντολή για τη διενέργεια τεστ στους πολίτες.
Όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε νέα εστία μόλυνσης, σε αγορά χονδρικής, στο βορειοδυτικό τμήμα του Πεκίνου, στην περιοχή Χαϊντιάν, μετά το κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα γιγαντιαίας αγοράς φρέσκων προϊόντων στο νότιο τμήμα της μητρόπολης, στη συνοικία Φενγκτάι.
Ένδεκα συνοικίες είχαν τεθεί ήδη σε καραντίνα σε αυτόν τον τομέα.
Η εμφάνιση των κρουσμάτων αυτών έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις αρχές του Πεκίνου για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης του ιού με αποτέλεσμα οι Αρχές να καλούν εκ νέου τους κατοίκους του Πεκίνου να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και τον συνωστισμό.
Σημειώνεται πως ήδη διενεργούνται χιλιάδες τεστ σε κατοίκους των περιοχών που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ όπως έγινε γνωστό, τα αποτελέσματα από τους πρώτους 6.075 ελέγχους ήταν αρνητικά.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στην Κίνα ανέρχεται πλέον σε συνολικά 83.181.
Επίσημα, ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 ανέρχεται σε 4.634, αμετάβλητος για εβδομάδες.
Θερίζει Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και κρούσματα η Βραζιλία
Καλπάζει στη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός με τη Βραζιλία να αποτελεί μακρά την πλέον πληττόμενη χώρα της περιοχής, καθώς πλέον ανέρχεται δεύτερη παγκοσμίως σε θάνατους και σε κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή 14/6 ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 612 θάνατοι και 17.110 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.
Συνολικά, οι νεκροί ανέρχονται σε 43.332 επί συνόλου 867.624 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Ο αριθμός των κρουσμάτων θεωρείται πως είναι πολύ υποτιμημένος καθώς αρκετοί επιστήμονες θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων από τον ιό είναι δεκαπλάσιος, αν όχι δεκαπενταπλάσιος.
Εν τω μεταξύ κρίσιμη παραμένει και η κατάσταση στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή 14/6 ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 269 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.147 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει ως εδώ τους 17.141 νεκρούς επί συνόλου 146.837 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Αλλά η επιδημία είναι σε έξαρση και στην Κολομβία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 50.000.
Οι Αρχές κάνουν λόγο για 50.939 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 1.667 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Στον Ισημερινό, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί έχει πλέον ξεπεράσει τους 46.700 ενώ επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 3.896.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει κορεσμό στο σύστημα Υγείας του Ισημερινού, με τις αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις να αδυνατούν να περισυλλέξουν τα πτώματα των ασθενών που υπέκυπταν και την κυβέρνηση της χώρας να διατάσσει τα πτώματα να τοποθετούνται σε εμπορευματοκιβώτια που ψύχονταν.
Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της
Τα σύνορα της ανοίγει από χθες Δευτέρα 15/6 η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική χρονιά.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από χθες 15/6 η Ισπανία θα επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία θα άρει όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις αύριο Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται πως Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Παράλληλα, η άρση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζεται.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γαλλία προχωρά από χθες 15/6 στην επαναλειτουργία των καφέ και των εστιατορίων ενώ η Αγγλία ανακοίνωσε ότι λειτουργούν και πάλι εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, αν και όσοι μετακινούνται με τα δημόσια μέσα θα πρέπει να φορούν μάσκα.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και να συμφωνήσουν επί της σχετικής λίστας για τα ποιες θα είναι αυτές οι τρίτες χώρες, για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.
Η Κομισιόν προτείνει η λίστα αυτή να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.
Μεγάλη εστία η Ινδία – Στα 332.424 τα κρούσματα
Η Ινδία εξακολουθεί να παραμένει μια μεγάλη εστία ανάπτυξης του κορωνοϊού καθώς μετρά 332.424 κρούσματα και 9.520 θανάτους.
Παρά το γεγονός ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία αποτελεί ήδη την τέταρτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ένας στους τρεις πολίτες του Νέου Δελχί που έχουν υποβληθεί σε τεστ, έχει βρεθεί θετικός στον ιό.
Μάλιστα ινδικές εφημερίδες αναφέρουν πως το ποσοστό των πολιτών που έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό ανέρχεται σε 30,5% όταν στην υπόλοιπη χώρα το ποσοστό αυτό είναι στο 7%.
Νέο κύμα κρουσμάτων τον Ιούλιο στη Ν. Κορέα εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης
Για νέο κύμα κρουσμάτων στη Νότια Κορέα εντός του Ιουλίου εφόσον δεν υιοθετηθούν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση προειδοποιεί κορυφαίος επιδημιολόγος της Ν. Κορέας.
Ο Ki Moran, καθηγητής ελέγχου του καρκίνου και δημόσιας υγείας στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, υποστήριξε ότι εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τότε είναι πιθανό να καταγράφονται έως και 800 νέα κρούσματα την ημέρα.
Ο καθηγητής χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο βάσει της κατάστασης που επικρατούσε στη Νότια Κορέα στις 11 Ιουνίου.
Τότε ο ρυθμός αναπαραγωγής (R) της covid-19 ήταν 1,79, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει την ασθένεια σε 1,79 άλλους.
Αν ο ρυθμός παραμείνει στο επίπεδο αυτό ως τις 25 Ιουνίου θα καταγράφονται στη χώρα 254 νέα κρούσματα ημερησίως και στις 9 Ιουλίου 826, βάσει του μοντέλου αυτού.
Στο καλύτερο σενάριο του υποδιπλασιασμού του ρυθμού αναπαραγωγής, στις 25 Ιουνίου θα καταγραφούν 23 νέα κρούσματα και στις 9 Ιουλίου 4.
«Η πιθανότητα μόλυνσης (P) μειώνεται με τη χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών, όμως ο αριθμός των επαφών (C), ένας από τους δύο παράγοντες που καθορίζουν τον R, μπορεί να μειωθεί μόνο με εντατικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης» επισημαίνει ο Ki.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επιμένει να βρίσκεται σε διψήφιους αριθμούς αφού εντοπίστηκαν διάφορες εστίες της covid-19 γύρω από τη Σεούλ.
Χθες Κυριακή αναφέρθηκαν 37 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 12.121 με 277 θανάτους.
Αυστραλία: Σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών οι δυο μεγαλύτερες πολιτείες
Σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού σε βιβλιοθήκες, κοινοτικά κέντρα και nightclubs, θα προβούν οι δύο μεγαλύτερες πολιτείες της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή 14/6 αξιωματούχοι, παρά την αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου αίρεται ο περιορισμός για την είσοδο έως 50 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους όπως εστιατόρια και εκκλησίες, με την τήρηση όμως του ενός ατόμου ανά 4 τετραγωνικά μέτρα.
Ακόμη, θα επιτραπεί η λειτουργία των nightclubs και θα μπορούν να πραγματοποιηθούν φεστιβάλ μουσικής από τον Αύγουστο, εφόσον παραμείνει χαμηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από την περασμένη Παρασκευή έχουν καταγραφεί 9 νέα περιστατικά.
Παράλληλα, από τις 22 Ιουνίου στη γειτονική Βικτόρια, όπου ισχύει περιορισμός για έως 20 άτομα σε παμπ και άλλους χώρους, θα επιτρέπονται έως και 50 καθήμενοι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους τέτοιου είδους επιχειρήσεων, ενώ θα επιτραπούν και όλες οι αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά.
Μία μετάλλαξη στον νέο κορωνοϊό Covid-19 αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης
Μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά του να προσβάλει τα κύτταρα, συμπεραίνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Η έρευνα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί τα πρώτα ξεσπάσματα της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν και να κλονιστούν τα συστήματα υγείας σε βαθμό τέτοιο με άλλες εξάρσεις του ιού στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, σύμφωνα με ειδικούς στο Scripps Research.
Η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, αυξάνει τον αριθμό των «αιχμών» του νέου κορωνοϊού, που του δίνουν το διακριτικό σχήμα του.
Αυτές οι «αιχμές» είναι που επιτρέπουν στον ιό να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.
«Ο αριθμός ή η πυκνότητα των λειτουργικών αιχμών του ιού είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερος λόγω αυτής της μετάλλαξης», εξηγεί η Hieriun Choe, μία από τις βασικές συντάκτριες της μελέτης.
Οι ερευνητές λένε ότι παραμένει άγνωστο εάν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει την θνητότητα.
Astrazeneca: Σε συνομιλίες και με Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία και Ιαπωνία για το εμβόλιο κατά του Covid -19
Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Βραζιλία και την Κίνα με θέμα την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια του πειραματικού της εμβολίου για την Covid-19, καθώς ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών.
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε την έναρξη της Φάσης III των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca, αφού οι μελέτες έδειξαν επαρκή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο εκτελεστικός διευθυντής Pascal Soriot.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία για να προμηθεύσει την Ευρώπη με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τις παραδόσεις να αρχίζουν έως τα τέλη του 2020.
Το συμβόλαιο προβλέπει έως 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει η εταιρία προσθέτοντας ότι επιδιώκει να διευρύνει την παραγωγή του εμβολίου, το οποίο δεσμεύθηκε να προμηθεύσει χωρίς κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας.
«Καθώς η ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα μας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή, ελπίζουμε ότι θα καταστήσουμε το εμβόλιο ευρέως και γρήγορα διαθέσιμο», ανέφερε ο Pascal Soriot.
Η AstraZeneca κατέληξε σε διάφορες συμφωνίες παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθεί στον στόχο της παραγωγής 2 δισεκ. δόσεων του εμβολίου, περιλαμβανομένων δύο κοινοπραξιών με την υποστήριξη του Bill Gates και μιας συμφωνίας ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν ήδη εξασφαλίσει εμβόλια. Η Ευρώπη δεν το έχει κάνει ακόμη.
Η ταχεία συντονισμένη δράση μιας ομάδας κρατών μελών θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες της ΕΕ σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή από τις κυβερνήσεις της ΕΕ την Παρασκευή να διαπραγματευθεί εκ των προτέρων αγορές υποσχόμενων εμβολίων για τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν είναι σαφές αν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα χρήματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών