Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 80.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική, οι μισοί στη Βραζιλία

Πάνω από 80.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική, οι μισοί στη Βραζιλία
Στους δρόμους ο στρατός στη Χιλή για τη διασφάλιση της κοινωνικής τάξης
Τους 80.000 ξεπέρασαν οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς εντοπίζονται στη Βραζιλία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις περιοχές αυτές, ανέρχεται πλέον σε 1.681.378.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει υποστεί η Βραζιλία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 627 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμός αρκετά μειωμένος από τον μέσο όρο των περίπου 1.000 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.
Συνολικά οι νεκροί υπολογίζονται σε 43.959.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως καταγράφηκαν περίπου 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το ίδιο διάστημα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 888.271.
Αν και πανδημία μαίνεται, πολλές πολιτείες και πόλεις έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού της κίνησης τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της κόπωσης μερίδας του πληθυσμού και των επανειλημμένων απαιτήσεων του προέδρου της χώρας να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε θανάτους και κρούσματα μετά τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, J. Bolsonaro έχει χαρακτηρίσει «γριπούλα» τον κορωνοϊό.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 439 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τη χώρα να ξεπερνά μακάβρια ορόσημα.
Πλέον ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό ανέρχεται σε 17.580 νεκρούς επί συνόλου 150.264 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης.
Την ίδια στιγμή στην Χιλή, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι παρέτεινε για τρεις μήνες την «κατάσταση συνταγματικής εξαίρεσης λόγω καταστροφής» στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τη νομική βάση που επιτρέπει ιδίως στον πρόεδρο Sebastian Pinera να αναπτύσσει τον στρατό στο εσωτερικό για να εγγυάται τη δημόσια τάξη.
Το μέτρο, που ανακοινώθηκε αρχικά τη 18η Μαρτίου, επιτρέπει ακόμη την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που εφαρμόζεται εδώ και τρεις μήνες, καθώς και την επιβολή περιορισμού.
Η Χιλή δέχεται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού όπου έχουν καταγραφεί 3.362 θάνατοι επί συνόλου 179.436 κρουσμάτων μόλυνσης.
Η Χιλή ήταν ένα από τα πρώτα κράτη της Λατινικής Αμερικής που κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προληπτικά, από την 7η Φεβρουαρίου.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, έκλεισε τα σύνορά της, ανέστειλε τη λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και έθεσε σε εφαρμογή μια πολιτική μαζικών διαγνωστικών τεστ.
Όμως, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της περιφέρειας, η κυβέρνηση του Pinera επέλεξε μόνο τοπικούς περιορισμούς, στις εστίες μόλυνσης, και όχι γενικό περιορισμό του πληθυσμού.
Αν και οι τοπικές καραντίνες είχαν καλά αποτελέσματα στις πιο πλούσιες συνοικίες, αποκαλύφθηκε πως ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικές στις φτωχές συνοικίες.
Ο ρυθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε δραματικά τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τον μέσο όρο τους να φθάνει τα 5.000 κρούσματα καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες.
Η εξάπλωση γέμισε ασφυκτικά τις μονάδες εντατικές θεραπείας (ΜΕΘ) και ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει lockdown στο Σαντιάγο, την μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας όπου ζουν πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης