Ράλι στις διεθνείς αγορές μετά τη Fed και το άλμα στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ
Σημναντικά κέρδη σημείωσαν σήμερα 16/6 τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τη νέα παρέμβαση της Fed, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αγορά εταιρικών ομολόγων, το άλμα που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάιο, αλλά και τη δημοσίευση ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg περί σχεδίου το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση Trump για επένδυση 1 τρισ. δολ. σε υποδομές.
H νέα παρέμβαση της Fed επισκιάζει την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού.
H Fed ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το εύρος του προγράμματος αγορών εταιρικού χρέους, συμπεριλαμβάνοντας στους τίτλους που αγοράζει και τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.
Με βάση τις νέες αναθεωρημένες οδηγίες που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει εκτός από ETF και εταιρικά ομόλογα που έχουν διάρκεια ωρίμανσης ως και πέντε έτη.
Η νέα γραμμή στήριξης που δημιούργησε η Fed έχει τη δυνατότητα αγοράς εταιρικού χρέους ως και 750 δισ. δολαρίων.
Tην ώρα που η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου Donald Trump δείχνει να κατακρημνίζεται λόγω των χειρισμών του έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού και της έξαρσης της βίας στις πόλεις, ο ίδιος επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1 τρισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο θα εστιάζει σε παραδοσιακές υποδομές, όπως δρόμοι και γέφυρες, αλλά και σε υποδομές 5G και αγροτικές ευρυζωνικές συνδέσεις.
Ένας υφιστάμενος νόμος για τη χρηματοδότηση των υποδομών των ΗΠΑ θα πρέπει να ανανεωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η διοίκηση βλέπει ότι ως ένα πιθανό μέσο για την προώθηση ενός ευρύτερου πακέτου.
Το προσχέδιο του προγράμματος πλέον έρχεται στο προσκήνιο καθώς πληθαίνουν οι φωνές στο επιτελείο Trump που ζητούν τη διεύρυνση του εύρους των κινήτρων για την οικονομία των ΗΠΑ που βυθίστηκε σε ύφεση.
Ωστόσο η άνοδος για τους αμερικανικούς δείκτες μετριάστηκε από την ανησυχία για έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο και την πραγματική οικονομία την οποία εξέφρασε ενώπιον της Γερουσίας ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), Jerome Powell.
H οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα προ πανδημίας, παρά τη «μέτρια ανάκαμψη» σε ορισμένες περιοχές, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Fed.
Επίσης, επεσήμανε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να παρασύρονται από «καλά» οικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως η έκθεση λιανικών πωλήσεων του Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, αναγνώρισε ότι ορισμένοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν «σταθεροποίηση» της δραστηριότητας, ενώ άλλοι υπονοούν ακόμη και «μια μέτρια ανάκαμψη».
«Τούτου λεχθέντος, τα επίπεδα παραγωγής και απασχόλησης παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα προπανδημικά επίπεδά τους και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη δυναμική της ανάκαμψης» διεμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.
Κατά την κατάθεσή του, ο Powell είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «μια δύσκολη και δύσκολη στιγμή.
Μεγάλο μέρος αυτής της οικονομικής αβεβαιότητας οφείλεται στην αβεβαιότητα για την πορεία της νόσου και τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπισή της».
Όπως υποστήριξε για άλλη μία φορά, η Fed θα χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή.
Σε ό,τι αφορά το πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο Powell δεν ζήτησε απευθείας από το Κογκρέσο να περάσει άλλο πακέτο χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την οικονομία.
Είπε, ωστόσο, μόνο ότι η άμεση υποστήριξη «μπορεί να κάνει μια κρίσιμη διαφορά όχι μόνο στην παροχή βοήθειας σε οικογένειες και επιχειρήσεις σε μια εποχή ανάγκης, αλλά και στον περιορισμό των μακροχρόνιων ζημιών στην οικονομία μας».
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +2,04% κλείνοντας στις 26.289 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,9% στις 3.124 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,75% στις 9.895 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 33,92 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε άνοδο +3,39% κλείνοντας στις 12.315 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +3,46% και διαμορφώθηκε στις 19.625 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο-ρεκόρ κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες των Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (16/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως σημείωσαν «άλμα» της τάξεως του +17,7% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -16,4% τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ η Υπηρεσία. Και οι 13 τομείς που συμπεριλαμβάνονται στον κλάδο λιανικών πωλήσεων κατέγραψαν ανάκαμψη σε μηνιαία βάση, με τον τομέα ενδυμάτων να σημειώνει «άλμα» της τάξεως του +188% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνουν το App Store και το Apple Pay της Apple καθώς οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν πως οι όροι και οι περιορισμοί που θέτει ίσως παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως η μια έρευνα έχει στόχο να εξετάσει την υποχρεωτική χρήση του αποκλειστικού συστήματος αγοράς που βρίσκεται εγκατεστημένο στο app της Apple και τους περιορισμούς στη δυνατότητα των developers να ενημερώσουν τους χρήστες του iPhone και iPad για άλλες φθηνότερες δυνατότητες αγοράς εκτός των apps.
Η υπόθεση ξεκίνησε από αγωγή που κατέθεσε πέρυσι η σουηδική εταιρεία υπηρεσιών streaming μουσικής, Spotify, ενώ παρόμοια αγωγή κατέθεσε φέτος τον Μάρτιο και μια άλλη, μικρότερη, ανταγωνίστρια εταιρεία, σε σχέση με τα e-books και τα audiobooks.
Κοβάλτιο από την Glencore θα αγοράσει η Tesla για χρήση σε δύο νέα εργοστάσια αυτοκινήτων, σε μία κίνηση που θα εμβαθύνει τις σχέσεις της αμερικανικής βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ελον Μασκ και του ελβετικού ομίλου εξορύξεων.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Glencore θα προμηθεύει με το μέταλλο που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες λιθίου το νέο Gigafactory της Τesla στη Σανγκάη και την εγκατάσταση που προγραμματίζεται να γίνει στο Βερολίνο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η συμφωνία, η οποία αυξάνει την εξάρτηση της Tesla σε προμήθειες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είναι μια ώθηση για τη δραστηριότητα κοβαλτίου της Glencore, μετά την πτώση κατά δύο τρίτα της τιμής του μετάλλου τα τελευταία δύο χρόνια, στα περίπου 30.000 δολάρια/τόνο.
Ισχυρά ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ισχυρά ανοδικό κλίμα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο.
Την ανάγκη για άμεση λήψη απόφασης σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης επισημαίνει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Fabio Panetta, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Είναι εξαιρετικά επείγον και ο στόχος θα πρέπει να είναι η εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν, όχι αργότερα από τις αρχές του 2021» δήλωσε και συμπλήρωσε «όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο πιο κεφάλαια θα χρειαστούν».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα χορηγούνται με μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.
Ωστόσο, κάποιες χώρες αρνούνται να συμφωνήσουν με αποτέλεσμα να αποκλείεται το ενδεχόμενο για συμφωνία εντός του Ιουνίου.
Να προετοιμαστούν για νέο κύμα αθετήσεων υποχρεώσεων από τις επιχειρήσεις, καλεί τις τράπεζες η Αρχή Χρηματοοικονομικών Συμπεριφορών (FCA) του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Όπως μετέδωσε το Reuters, πάνω από 800 χιλ. επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, ύψους 34 δισ. στερλινών, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει η βρετανική κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά, λόγω του lockdown.
Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της βρετανικής εταιρείας ενοικίασης βιομηχανικού εξοπλισμού Ashtead Group σημείωσε άνοδο 9,7%, ενώ η μετοχή της εταιρείας κρουαζιέρας Carnival ενισχύθηκε επίσης κατά 9,7%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περαιτέρω άνοδο σημειώνει ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) που αφορά τη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (16/6), και τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης δείκτης οικονομικού κλίματος που αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στις 63,4 μονάδες, έναντι 51 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 60 μονάδες.
Ο δείκτης κατέγραψε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι προοπτικές για την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία βελτιώθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2020.
Ο υποδείκτης που αφορά τις προοπτικές για την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία κατέγραψε άνοδο της τάξεως των 10,4 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις -83,1 μονάδες συνολικά.
Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (16/6) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης που σημειώθηκε στις τιμές του ενεργειακού κλάδου.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο 0,6% σε ετήσια βάση, έναντι 0,8% τον Απρίλιο του 2020, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,1% επιβεβαιώνοντας τόσο τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις όσο και τις προβλέψεις των αναλυτών.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται προσεκτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτός διαμορφώθηκε στο 0,5% ετησίως, ενώ σε μηνιαία βάση δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή.
Σύμφωνα με τη Destatis, οι τιμές στον τομέα της ενέργειας υποχώρησαν κατά -8,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ αντίθετα οι τιμές στον τομέα των τροφίμων αυξήθηκαν κατά +4,5%.
«Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε ορισμένα προβλήματα στη συλλογή των στοιχείων για τον Μάιο, όπως συνέβη και τον Απρίλιο, καθώς ορισμένα προϊόντα δεν ήταν διαθέσιμα στην αγορά και υπήρχαν δυσκολίες στη συλλογή τιμών βάσει καταστημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά η Destatis μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Ωστόσο, η Υπηρεσία αναφέρει ότι «ο αριθμός των τιμών που λήφθηκαν τον Μάιο αυξήθηκε σε σχέση με τον Απρίλιο και η ποιότητα των προκαταρκτικά συνολικών αποτελεσμάτων ήταν εξασφαλισμένη».
Σταθερό παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (16/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας για το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020 παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, στο 3,9% την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 4,7%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, το ποσοστό ανεργίας κατέγραψε άνοδο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ποσοστό απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 76,4% έναντι 76,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 6 χιλ. άτομα το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 83 χιλ. άτομα.
Όσον αφορά την ετήσια αύξηση των μισθών, αυτή διαμορφώθηκε στο 1% καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 2,3% που είχε καταγραφεί το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η επιβράδυνση θα περιοριστεί στο 1,3%.
Εφόσον εξαιρεθούν τα επιδόματα, η μέση ετήσια αύξηση των μισθών διαμορφώνεται στο 1,7% έναντι 2,7% το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 1,9%.
Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η ONS, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 528,9 χιλ. τον Μάιο του 2020, στις 2,8 εκατ. αιτήσεις συνολικά, ενώ σε σχέση με τον Μάριο του 2020 ο αριθμός των αιτήσεων είναι αυξημένος κατά 1,6 εκατ.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την επιβολή lockdown, αναστέλλοντας τη λειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19.
Περισσότερα από 100 δισ. δολ. αναμένεται να χαθούν από την οικονομική παραγωγή της Ελβετίας λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση της χώρας αναμένει ότι το ΑΕΠ του 2020 θα διαμορφωθεί στα 652 δισ. ελβετικά φράγκα, έναντι πρόβλεψης τον Δεκέμβριο για 712 δισ. ελβετικά φράγκα.
Για το 2021, η κυβέρνηση αναμένει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 688 δισ. ελβετικά φράκα, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 725 δισ. ελβετικά φράγκα.
«Κατά κεφαλήν, η κάμψη θα είναι τόσο κακή όσο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, αν όχι χειρότερα», δήλωσε ο κυβερνητικός οικονομολόγος Ronald Indergand και συμπλήρωσε «θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστεί αυτό.
Η οικονομία θα επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδο το 2022».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστεί πλήρως ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην ελβετική οικονομία, καθώς η ανεργία αυξήθηκε και το εμπόριο σταμάτησε λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
«Το χρέος της κυβέρνησης θα αυξηθεί.
Θα αυξηθεί και το χρέος των εταιρειών και των νοικοκυριών, κάτι που θα συμβάλλει στη μείωση των δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault σχεδιάζει να περικόψει 1.500 θέσεις εργασίας (μηχανικούς) στη Γαλλία, σύμφωνα με πηγή σωματείου εργαζομένων που μίλησε στο Reuters.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας μηχανικών είναι μέρος των σχεδίων μείωσης του κόστους που ανακοίνωσε η Renault τον προηγούμενο μήνα, με στόχο να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδίαζε να περικόψει 15.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και 4.600 στη Γαλλία.
Ο στόλος της Iberia, της ισπανικής θυγατρικής της International Consolidated Airlines, θα είναι μικρότερος στα επόμενα πέντε χρόνια, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Luis Gallego.
«Ο στόλος της Iberia αναμένεται να είναι μικρότερος στα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν είναι προσωρινό, είναι δομικό», ανέφερε ο Gallego, ο οποίος θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο ως πρόεδρος της IAG.
Ο αεροπορικός κλάδος διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση του, με τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να παράσχουν στήριξη μισθοδοσίας και φθηνότερα δάνεια
Ισχυρή άνοδος στις αγορές της Ασίας λόγω Fed και Bank of Japan - Στο +4,8% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,4%
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (16/6) οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, δεχόμενες ώθηση τόσο από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την έναρξη της αγοράς μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων όσο και από τις αποφάσεις που έλαβε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στη σημερινή συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +4,88% στις 22.582,21 μονάδες, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η άνοδος και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +3,89% και τις 5.942,30 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +5,28% στις 2.138,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +3,18% στις 4.969,54 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδος της τάξεως του +2,59% στις 24.392 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,82% και τις 11.511,64 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,44% στις 2.931,75 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +1,8% στις 11.393,37 μονάδες.
«Η μεταβλητότητα ήρθε εδώ για να μείνει, τουλάχιστον για λίγο χρονικό διάστημα», τόνισε ο επικεφαλής επενδύσεων της Glenmede, Jason Pride, προσθέτοντας ότι «κανείς στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία δεν έχει κάποιον καλό τρόπο για να το προβλέψει αυτό».
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβατα τα επιτόκια κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, παραμένοντας επιφυλακτική όσον αγορά την πορεία της οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Τράπεζα ανακοίνωσε επέκταση του ειδικού προγράμματος δανεισμού για τον Covid-19 που στοχεύει στη στήριξη της οικονομίας, και συγκεκριμένα στα 110 τρισ. γεν από 75 τρισ. γεν προηγουμένως.
«Η οικονομία της Ιαπωνίας βρίσκεται σε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», δήλωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αναφερόμενη στην πανδημία του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα γύρω από την επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία «παραμένει υψηλή».
Ωστόσο, η BoJ διευκρίνισε ότι η εγχώρια οικονομία «είναι πιθανό να βελτιωθεί, δεχόμενη στήριξη από τις συνθήκες οικονομικής διευκόλυνσης και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης».
«Η δυναμική προς τον στόχο πληθωρισμού στο 2% παραμένει χαμένος επί του παρόντος», διευκρίνισε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ τόνισε ότι «ο πληθωρισμός του καταναλωτή κινείται πάνω από το 0%».
«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης χωρίς δισταγμό εάν χρειαστεί, παρακολουθώντας προσεκτικά τον αντίκτυπο του Covid-19», αναφέρει η ανακοίνωση της Bank of Japan, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ετήσιες μεταβολές για τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να παραμείνουν αρνητικές για την ώρα».
Την ίδια στιγμή, η BoJ ανέφερε ότι υπάρχει «αδύναμες κινήσεις στις θέσεις εργασίας και τις συνθήκες των μισθών», ενώ επεσήμανε ότι «η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών καταγράφει σαφή επιβράδυνση».
www.bankingnews.gr
H νέα παρέμβαση της Fed επισκιάζει την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού.
H Fed ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το εύρος του προγράμματος αγορών εταιρικού χρέους, συμπεριλαμβάνοντας στους τίτλους που αγοράζει και τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.
Με βάση τις νέες αναθεωρημένες οδηγίες που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει εκτός από ETF και εταιρικά ομόλογα που έχουν διάρκεια ωρίμανσης ως και πέντε έτη.
Η νέα γραμμή στήριξης που δημιούργησε η Fed έχει τη δυνατότητα αγοράς εταιρικού χρέους ως και 750 δισ. δολαρίων.
Tην ώρα που η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου Donald Trump δείχνει να κατακρημνίζεται λόγω των χειρισμών του έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού και της έξαρσης της βίας στις πόλεις, ο ίδιος επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1 τρισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο θα εστιάζει σε παραδοσιακές υποδομές, όπως δρόμοι και γέφυρες, αλλά και σε υποδομές 5G και αγροτικές ευρυζωνικές συνδέσεις.
Ένας υφιστάμενος νόμος για τη χρηματοδότηση των υποδομών των ΗΠΑ θα πρέπει να ανανεωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η διοίκηση βλέπει ότι ως ένα πιθανό μέσο για την προώθηση ενός ευρύτερου πακέτου.
Το προσχέδιο του προγράμματος πλέον έρχεται στο προσκήνιο καθώς πληθαίνουν οι φωνές στο επιτελείο Trump που ζητούν τη διεύρυνση του εύρους των κινήτρων για την οικονομία των ΗΠΑ που βυθίστηκε σε ύφεση.
Ωστόσο η άνοδος για τους αμερικανικούς δείκτες μετριάστηκε από την ανησυχία για έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο και την πραγματική οικονομία την οποία εξέφρασε ενώπιον της Γερουσίας ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), Jerome Powell.
H οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα προ πανδημίας, παρά τη «μέτρια ανάκαμψη» σε ορισμένες περιοχές, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Fed.
Επίσης, επεσήμανε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να παρασύρονται από «καλά» οικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως η έκθεση λιανικών πωλήσεων του Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, αναγνώρισε ότι ορισμένοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν «σταθεροποίηση» της δραστηριότητας, ενώ άλλοι υπονοούν ακόμη και «μια μέτρια ανάκαμψη».
«Τούτου λεχθέντος, τα επίπεδα παραγωγής και απασχόλησης παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα προπανδημικά επίπεδά τους και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη δυναμική της ανάκαμψης» διεμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.
Κατά την κατάθεσή του, ο Powell είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «μια δύσκολη και δύσκολη στιγμή.
Μεγάλο μέρος αυτής της οικονομικής αβεβαιότητας οφείλεται στην αβεβαιότητα για την πορεία της νόσου και τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπισή της».
Όπως υποστήριξε για άλλη μία φορά, η Fed θα χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή.
Σε ό,τι αφορά το πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο Powell δεν ζήτησε απευθείας από το Κογκρέσο να περάσει άλλο πακέτο χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την οικονομία.
Είπε, ωστόσο, μόνο ότι η άμεση υποστήριξη «μπορεί να κάνει μια κρίσιμη διαφορά όχι μόνο στην παροχή βοήθειας σε οικογένειες και επιχειρήσεις σε μια εποχή ανάγκης, αλλά και στον περιορισμό των μακροχρόνιων ζημιών στην οικονομία μας».
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +2,04% κλείνοντας στις 26.289 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,9% στις 3.124 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,75% στις 9.895 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 33,92 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε άνοδο +3,39% κλείνοντας στις 12.315 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +3,46% και διαμορφώθηκε στις 19.625 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο-ρεκόρ κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες των Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (16/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως σημείωσαν «άλμα» της τάξεως του +17,7% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -16,4% τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ η Υπηρεσία. Και οι 13 τομείς που συμπεριλαμβάνονται στον κλάδο λιανικών πωλήσεων κατέγραψαν ανάκαμψη σε μηνιαία βάση, με τον τομέα ενδυμάτων να σημειώνει «άλμα» της τάξεως του +188% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνουν το App Store και το Apple Pay της Apple καθώς οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν πως οι όροι και οι περιορισμοί που θέτει ίσως παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως η μια έρευνα έχει στόχο να εξετάσει την υποχρεωτική χρήση του αποκλειστικού συστήματος αγοράς που βρίσκεται εγκατεστημένο στο app της Apple και τους περιορισμούς στη δυνατότητα των developers να ενημερώσουν τους χρήστες του iPhone και iPad για άλλες φθηνότερες δυνατότητες αγοράς εκτός των apps.
Η υπόθεση ξεκίνησε από αγωγή που κατέθεσε πέρυσι η σουηδική εταιρεία υπηρεσιών streaming μουσικής, Spotify, ενώ παρόμοια αγωγή κατέθεσε φέτος τον Μάρτιο και μια άλλη, μικρότερη, ανταγωνίστρια εταιρεία, σε σχέση με τα e-books και τα audiobooks.
Κοβάλτιο από την Glencore θα αγοράσει η Tesla για χρήση σε δύο νέα εργοστάσια αυτοκινήτων, σε μία κίνηση που θα εμβαθύνει τις σχέσεις της αμερικανικής βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ελον Μασκ και του ελβετικού ομίλου εξορύξεων.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Glencore θα προμηθεύει με το μέταλλο που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες λιθίου το νέο Gigafactory της Τesla στη Σανγκάη και την εγκατάσταση που προγραμματίζεται να γίνει στο Βερολίνο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η συμφωνία, η οποία αυξάνει την εξάρτηση της Tesla σε προμήθειες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είναι μια ώθηση για τη δραστηριότητα κοβαλτίου της Glencore, μετά την πτώση κατά δύο τρίτα της τιμής του μετάλλου τα τελευταία δύο χρόνια, στα περίπου 30.000 δολάρια/τόνο.
Ισχυρά ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ισχυρά ανοδικό κλίμα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο.
Την ανάγκη για άμεση λήψη απόφασης σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης επισημαίνει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Fabio Panetta, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Είναι εξαιρετικά επείγον και ο στόχος θα πρέπει να είναι η εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν, όχι αργότερα από τις αρχές του 2021» δήλωσε και συμπλήρωσε «όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο πιο κεφάλαια θα χρειαστούν».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα χορηγούνται με μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.
Ωστόσο, κάποιες χώρες αρνούνται να συμφωνήσουν με αποτέλεσμα να αποκλείεται το ενδεχόμενο για συμφωνία εντός του Ιουνίου.
Να προετοιμαστούν για νέο κύμα αθετήσεων υποχρεώσεων από τις επιχειρήσεις, καλεί τις τράπεζες η Αρχή Χρηματοοικονομικών Συμπεριφορών (FCA) του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Όπως μετέδωσε το Reuters, πάνω από 800 χιλ. επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, ύψους 34 δισ. στερλινών, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει η βρετανική κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά, λόγω του lockdown.
Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της βρετανικής εταιρείας ενοικίασης βιομηχανικού εξοπλισμού Ashtead Group σημείωσε άνοδο 9,7%, ενώ η μετοχή της εταιρείας κρουαζιέρας Carnival ενισχύθηκε επίσης κατά 9,7%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περαιτέρω άνοδο σημειώνει ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) που αφορά τη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (16/6), και τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης δείκτης οικονομικού κλίματος που αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στις 63,4 μονάδες, έναντι 51 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 60 μονάδες.
Ο δείκτης κατέγραψε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι προοπτικές για την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία βελτιώθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2020.
Ο υποδείκτης που αφορά τις προοπτικές για την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία κατέγραψε άνοδο της τάξεως των 10,4 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις -83,1 μονάδες συνολικά.
Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (16/6) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης που σημειώθηκε στις τιμές του ενεργειακού κλάδου.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο 0,6% σε ετήσια βάση, έναντι 0,8% τον Απρίλιο του 2020, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,1% επιβεβαιώνοντας τόσο τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις όσο και τις προβλέψεις των αναλυτών.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται προσεκτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτός διαμορφώθηκε στο 0,5% ετησίως, ενώ σε μηνιαία βάση δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή.
Σύμφωνα με τη Destatis, οι τιμές στον τομέα της ενέργειας υποχώρησαν κατά -8,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ αντίθετα οι τιμές στον τομέα των τροφίμων αυξήθηκαν κατά +4,5%.
«Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε ορισμένα προβλήματα στη συλλογή των στοιχείων για τον Μάιο, όπως συνέβη και τον Απρίλιο, καθώς ορισμένα προϊόντα δεν ήταν διαθέσιμα στην αγορά και υπήρχαν δυσκολίες στη συλλογή τιμών βάσει καταστημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά η Destatis μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Ωστόσο, η Υπηρεσία αναφέρει ότι «ο αριθμός των τιμών που λήφθηκαν τον Μάιο αυξήθηκε σε σχέση με τον Απρίλιο και η ποιότητα των προκαταρκτικά συνολικών αποτελεσμάτων ήταν εξασφαλισμένη».
Σταθερό παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (16/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας για το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020 παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, στο 3,9% την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 4,7%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, το ποσοστό ανεργίας κατέγραψε άνοδο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ποσοστό απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 76,4% έναντι 76,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 6 χιλ. άτομα το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 83 χιλ. άτομα.
Όσον αφορά την ετήσια αύξηση των μισθών, αυτή διαμορφώθηκε στο 1% καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 2,3% που είχε καταγραφεί το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η επιβράδυνση θα περιοριστεί στο 1,3%.
Εφόσον εξαιρεθούν τα επιδόματα, η μέση ετήσια αύξηση των μισθών διαμορφώνεται στο 1,7% έναντι 2,7% το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 1,9%.
Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η ONS, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 528,9 χιλ. τον Μάιο του 2020, στις 2,8 εκατ. αιτήσεις συνολικά, ενώ σε σχέση με τον Μάριο του 2020 ο αριθμός των αιτήσεων είναι αυξημένος κατά 1,6 εκατ.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την επιβολή lockdown, αναστέλλοντας τη λειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19.
Περισσότερα από 100 δισ. δολ. αναμένεται να χαθούν από την οικονομική παραγωγή της Ελβετίας λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση της χώρας αναμένει ότι το ΑΕΠ του 2020 θα διαμορφωθεί στα 652 δισ. ελβετικά φράγκα, έναντι πρόβλεψης τον Δεκέμβριο για 712 δισ. ελβετικά φράγκα.
Για το 2021, η κυβέρνηση αναμένει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 688 δισ. ελβετικά φράκα, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 725 δισ. ελβετικά φράγκα.
«Κατά κεφαλήν, η κάμψη θα είναι τόσο κακή όσο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, αν όχι χειρότερα», δήλωσε ο κυβερνητικός οικονομολόγος Ronald Indergand και συμπλήρωσε «θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστεί αυτό.
Η οικονομία θα επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδο το 2022».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστεί πλήρως ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην ελβετική οικονομία, καθώς η ανεργία αυξήθηκε και το εμπόριο σταμάτησε λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
«Το χρέος της κυβέρνησης θα αυξηθεί.
Θα αυξηθεί και το χρέος των εταιρειών και των νοικοκυριών, κάτι που θα συμβάλλει στη μείωση των δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault σχεδιάζει να περικόψει 1.500 θέσεις εργασίας (μηχανικούς) στη Γαλλία, σύμφωνα με πηγή σωματείου εργαζομένων που μίλησε στο Reuters.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας μηχανικών είναι μέρος των σχεδίων μείωσης του κόστους που ανακοίνωσε η Renault τον προηγούμενο μήνα, με στόχο να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδίαζε να περικόψει 15.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και 4.600 στη Γαλλία.
Ο στόλος της Iberia, της ισπανικής θυγατρικής της International Consolidated Airlines, θα είναι μικρότερος στα επόμενα πέντε χρόνια, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Luis Gallego.
«Ο στόλος της Iberia αναμένεται να είναι μικρότερος στα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν είναι προσωρινό, είναι δομικό», ανέφερε ο Gallego, ο οποίος θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο ως πρόεδρος της IAG.
Ο αεροπορικός κλάδος διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση του, με τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να παράσχουν στήριξη μισθοδοσίας και φθηνότερα δάνεια
Ισχυρή άνοδος στις αγορές της Ασίας λόγω Fed και Bank of Japan - Στο +4,8% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,4%
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (16/6) οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, δεχόμενες ώθηση τόσο από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την έναρξη της αγοράς μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων όσο και από τις αποφάσεις που έλαβε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στη σημερινή συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +4,88% στις 22.582,21 μονάδες, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η άνοδος και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +3,89% και τις 5.942,30 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +5,28% στις 2.138,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +3,18% στις 4.969,54 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδος της τάξεως του +2,59% στις 24.392 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,82% και τις 11.511,64 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,44% στις 2.931,75 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +1,8% στις 11.393,37 μονάδες.
«Η μεταβλητότητα ήρθε εδώ για να μείνει, τουλάχιστον για λίγο χρονικό διάστημα», τόνισε ο επικεφαλής επενδύσεων της Glenmede, Jason Pride, προσθέτοντας ότι «κανείς στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία δεν έχει κάποιον καλό τρόπο για να το προβλέψει αυτό».
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβατα τα επιτόκια κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, παραμένοντας επιφυλακτική όσον αγορά την πορεία της οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Τράπεζα ανακοίνωσε επέκταση του ειδικού προγράμματος δανεισμού για τον Covid-19 που στοχεύει στη στήριξη της οικονομίας, και συγκεκριμένα στα 110 τρισ. γεν από 75 τρισ. γεν προηγουμένως.
«Η οικονομία της Ιαπωνίας βρίσκεται σε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», δήλωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αναφερόμενη στην πανδημία του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα γύρω από την επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία «παραμένει υψηλή».
Ωστόσο, η BoJ διευκρίνισε ότι η εγχώρια οικονομία «είναι πιθανό να βελτιωθεί, δεχόμενη στήριξη από τις συνθήκες οικονομικής διευκόλυνσης και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης».
«Η δυναμική προς τον στόχο πληθωρισμού στο 2% παραμένει χαμένος επί του παρόντος», διευκρίνισε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ τόνισε ότι «ο πληθωρισμός του καταναλωτή κινείται πάνω από το 0%».
«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης χωρίς δισταγμό εάν χρειαστεί, παρακολουθώντας προσεκτικά τον αντίκτυπο του Covid-19», αναφέρει η ανακοίνωση της Bank of Japan, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ετήσιες μεταβολές για τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να παραμείνουν αρνητικές για την ώρα».
Την ίδια στιγμή, η BoJ ανέφερε ότι υπάρχει «αδύναμες κινήσεις στις θέσεις εργασίας και τις συνθήκες των μισθών», ενώ επεσήμανε ότι «η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών καταγράφει σαφή επιβράδυνση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών