Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η κρατική τράπεζα KfW θα αποκτήσει το 23% των μετοχών της CureVac, αντί 300 εκατ. ευρώ

Γερμανία: Η κρατική τράπεζα KfW θα αποκτήσει το 23% των μετοχών της CureVac, αντί 300 εκατ. ευρώ
Το γερμανικό δημόσιο θα γίνει μέτοχος της επιχείρησης βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία ανάμεσα σε άλλα κάνει έρευνες για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, το γερμανικό δημόσιο θα γίνει μέτοχος της επιχείρησης βιοτεχνολογίας CureVac, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier, ως κομμάτι της στρατηγικής στήριξης της βιομηχανίας στην έρευνα και την αναζήτηση θεραπειών κατά του Covid-19.
Κύριος επενδυτής της εταιρείας είναι η Dievini, μια εταιρεία του ιδρυτή της SAP Dietmar Hopp, στην οποία ανήκει το 80% των μετοχών της CureVac.
Το κράτος δεν θα αναμειχθεί στην πολιτική της εταιρείας δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Η κρατική τράπεζα KfW Bank θα αποκτήσει το 23% των μετοχών καταβάλλοντας 300 εκατομμύρια ευρώ.
Η CureVac, ανάμεσα σε άλλα κάνει έρευνες για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η εταιρεία έχει γίνει εν τω μεταξύ γνωστή γιατί η αμερικανική κυβέρνηση είχε δείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην επιχείρηση.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump φέρεται να προσέφερε ένα μεγάλο ποσό ώστε οι ΗΠΑ να εξασφαλίσουν πρώτες ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η επιχείρηση ωστόσο αρνείται να επιβεβαιώσει την εν λόγω πληροφορία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle, και αυτό έκανε άλλη μια φορά ο Dietmar Hopp τώρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Πολλές κυβερνήσεις στηρίζουν επιχειρήσεις
Ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier δήλωσε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η CureVac διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του κορωνοϊού και μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η συμμετοχή στην εταιρεία είναι μέρος της στρατηγικής της γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη στήριξη της βιομηχανίας και συμβάλλοντας οικονομικά θέλει να της προσφέρει την οικονομική ασφάλεια που απαιτείται για να προχωρήσει.
Το σαββατοκύριακο Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία προχώρησαν σε παρόμοια συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.
Τα τέσσερα κράτη θέλουν να διασφαλίσουν 400 εκατομμύρια δόσεις του υπό ανάπτυξη εμβολίου.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ΕΥ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 160 υποψήφιες φαρμακοβιομηχανίες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ακόμα ερευνώνται 240 θεραπευτικές ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να μετριάσουν τα συμπτώματα της πορείας του Covid19.
Ένα από τα πιο γνωστά παρασκευάσματα είναι το Remdesivir της εταιρείας Gilead Sciences.
Αρχικά το φάρμακο παρασκευάστηκε κατά του έμπολα.

Ακριβή υπόθεση η έρευνα
Σε γενικές γραμμές το κόστος επένδυσης σε σκευάσματα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών είναι ελεγχόμενο ωστόσο η έρευνα για νέα εμβόλια ή σκευάσματα είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση.
Εκτός αυτού τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πολύ αβέβαια και οι κίνδυνοι αποτυχίας μεγάλοι. Φαίνεται πάντως πως η γερμανική κυβέρνηση έχει μετρήσει και αυτούς τους κινδύνους.
Και σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις δαπανούν πολλά χρήματα στηρίζοντας επιχειρήσεις που ενδεχομένως έχουν πιθανότητες να βρουν φάρμακα ή εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Εκτός αυτού, θα πρέπει πάντως να δημιουργηθούν και οι υποδομές ούτως ώστε ένα τέτοιο εμβόλιο να μπορεί να παραχθεί γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες.
«Δεν υπάρχει εγγύηση για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το 97% των ουσιών που δοκιμάζονται τώρα δεν θα κυκλοφορήσουν» δηλώνει ο ειδικός στο θέμα Αλεξάντερ Νιούικεν.
Οι φαρμακοβιομηχανίες είναι πάντως οι κερδισμένες της υπόθεσης.
Η αύξηση του τζίρου τους αναμένεται φέτος να κινηθεί σε διψήφια ποσοστά ενώ όλοι συμφωνούν ότι τον νικητή που θα ανακαλύψει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναμένουν κέρδη δισεκατομμυρίων.
Πολύ πιθανόν λοιπόν η επένδυση της γερμανικής κυβέρνησης στην εταιρεία CureVac να ανταμειφθεί στο μέλλον.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης