Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump είναι υποχείριο του Tayyip Erdogan, ισχυρίζεται ο John Bolton στο βιβλίο του

Ο Trump είναι υποχείριο του Tayyip Erdogan, ισχυρίζεται ο John Bolton στο βιβλίο του

Ο Donald Trump είχε παραδώσει τις ΗΠΑ στον Erdogan, υποστηρίζει εκδώσει ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας John Bolton.
Πως ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε καταστήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Donald Trump υποχείριό του ισχυρίζεται στο επίμαχο βιβλίο το οποίο πρόκειται να εκδώσει ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας John Bolton.
Ειδικότερα, στη σελίδα 191 του βιβλίου του, ο Βolton γράφει ότι, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ Erdogan και Trump στην Αργεντινή την 1η Δεκεμβρίου 2018, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να βοηθήσει τον «σουλτάνο» του στην υπόθεση Halkbank.
Ο Bolton ισχυρίζεται ότι ο Erdogan έστειλε στο Trump ένα σημείωμα επιμένοντας ότι η Halkbank που είχε πληγεί από το σκάνδαλο ήταν αθώα.
Ο Trump έπειτα είπε ότι θα τακτοποιούσε το ζήτημα, εξηγώντας όμως ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της [Νέας Υόρκης] δεν ήταν οπαδοί του, αλλά του Obama, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν.
Σε αντάλλαγμα ζήτησε να απελευθερωθεί ο πάστορας Branson.
Το Bloomberg ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2019 ο Donald Trump ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, και τον γενικό εισαγγελέα, William Barr, να εξετάσει το αίτημα του Erdogan να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων.
Η Halkbank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, με εντολή του Εrdogan, παραβίασε το αμερικανικό εμπάργκο στο Ιράν και αντάλλασσε με χρυσό το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που έστελναν οι Μουλάδες της Τεχεράνης στην Τουρκία.
Οποιαδήποτε άλλη χώρα συμμετείχε σε αυτή την παρανομία, οι Αμερικανοί θα την είχαν βομβαρδίσει με κυρώσεις.
Επειδή όμως δεν ομιλούμε για οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά την Τουρκία, η κυβέρνηση Trump όχι μόνο δεν την τιμώρησε, αλλά, όπως κατήγγειλε εκείνη την περίοδο συγκεκριμένος γερουσιαστής, προσπάθησε να την καλύψει.
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ron Wyden, μέλος της επιτροπής οικονομικών της Γερουσίας, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι το βιβλίο του Bolton παρέχει «αποδείξεις» που επιβεβαιώνουν ότι «ο Donald Trump προσπάθησε να παρέμβει σε ποινική έρευνα για τον Τούρκο πρόεδρο.
Από την άλλη, ο Erdogan υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό ότι η υπόθεση εναντίον της Halkbank είναι μια συνωμοσία πολιτικά υποκινούμενη, που έχει σκοπό την αποδυνάμωση της Τουρκίας.
Μάλιστα, έχει πιέσει τόσο τον Obama όσο και τον Trump να μην τη λάβουν υπόψη.
Τόσο ο Τούρκος ηγέτης όσο και ο γαμπρός του και ο υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, έχουν συνδεθεί με το σκάνδαλο Halkbank.
Δυο άντρες που διατηρούν στενή σχέση με το Erdogan, o Reza Zarrab, ένας Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας, και ο Mehmet Atilla, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Halkbank, έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ.
Σε άλλο απόσπασμα το οποίο έχει διαρρεύσει στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Trump φαίνεται κάνει «χάρες στον δικτάτορα, με αντάλλαγμα κάποιες χάρες στην Ουκρανία».

«H δημοκρατία είναι σαν το λεωφορείο»

«Όλα αυτά ήταν σαχλαμάρες.
Οι εισαγγελείς ήταν δικαστικοί καριέρας που θα χειρίζονταν την υπόθεση με τον ίδιο τρόπο εάν αυτή ξεκινούσε στη διάρκεια της Προεδρίας Obama.
Όμως ο Trump προσπαθούσε να αποδείξει στον Erdogan πως διέθετε αντίστοιχη αυταρχική εξουσία.
“H Δημοκρατία είναι σαν ένα λεωφορείο.
Το χρησιμοποιείς μέχρι τη στάση που θέλεις και μετά απλά κατεβαίνεις” του είχε εκμυστηρευτεί ο Erdogan.
Οι σχέσεις τους τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται στο ίδιο σημείο.
Εξακολουθούν να χειρίζονται τη σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας μόνο μέσα από την προσωπική τους σχέση και τους γαμπρούς τους» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, o Yavuz Baidar, o δημοσιογράφος που αποκάλυψε το περιεχόμενο του βιβλίου του John Bolton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης