Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 5 λάθη που έκαναν οι επιστήμονες μέσα σε 100 μέρες για τον κορωνοϊό – Κρίσιμος ο Οκτώβριος… θα υπάρχει σύγχυση με την γρίπη

Τα 5 λάθη που έκαναν οι επιστήμονες μέσα σε 100 μέρες για τον κορωνοϊό – Κρίσιμος ο Οκτώβριος… θα υπάρχει σύγχυση με την γρίπη
Οι ήξεις αφήξεις των επιστημόνων έχουν προκαλέσει μια πρωτοφανή σύγχυση στον κόσμο για τον κορωνοϊό
Έχουν περάσει 100 ημέρες από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ως πανδημία το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Ωστόσο, από τότε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 συνεχίζει να αυξάνεται.
Από την Κυριακή, λιγότερο από έξι μήνες μετά τις πρώτες αναφορές του νέου κορωνοϊού, της πανδημίας COVID-19, υπήρχαν 8.835.095 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 465.284 θάνατοι, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Γι' αυτό το λόγο ο κόσμος πρέπει να δει τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει, καθώς το σενάριο να έρθει ο Οκτώβριος και να επανέλθει ο κορωνοϊός μαζί με την εποχική γρίπη, θα είναι μια καταστροφή.
Ποια είναι όμως τα λάθη, σύμφωνα με την ανάλυση του MarkeWatch;

1. Κορωνοϊός: Δεν είναι τόσο κακό, πραγματικά δεν είναι!

Κατά την κορύφωση της πανδημίας, υπήρχε σύγχυση μεταξύ της γρίπης και του νέου κορωνοϊού.
Η Κίνα δεν φάνηκε να αναλαμβάνει έγκαιρα, προληπτικά μέτρα.
Ήταν πολύ πιο απρόθυμη να πει στους πολίτες της για τον ύποπτο ιό τις πρώτες μέρες του περασμένου Δεκεμβρίου.
Το πρώτο γνωστό άτομο αναφέρθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό την 1η Δεκεμβρίου στην Κίνα, σύμφωνα με άρθρο του The Lancet.
Η αρχική εξάπλωση της νόσου πιθανότατα βοηθήθηκε από τις διακοπές της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς της Κίνας, όταν οι άνθρωποι ταξίδεψαν για να επισκεφθούν συγγενείς.
Ο δήμαρχος Wuhan, Zhou Xianwang είπε ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει την πόλη πριν επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί πριν από το νέο σεληνιακό έτος.
«Ο COVID-19 εξαπλώθηκε γρήγορα από μία πόλη σε ολόκληρη τη χώρα σε μόλις 30 ημέρες», αναφέρει ένα έγγραφο της 24ης Φεβρουαρίου σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας της νόσου στο ιατρικό περιοδικό JAMA.
«Η τεράστια ταχύτητα τόσο της γεωγραφικής επέκτασης όσο και της ξαφνικής αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων εξέπληξε και γρήγορα επηρέασε τις υπηρεσίες υγείας και δημόσιας υγείας στην Κίνα».
Οι επικριτές έχουν πει ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα αυτά τα πρώτα στάδια για να ειδοποιήσει τις αρχές για την ύπαρξη του COVID-19.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική ηγεσία δεν διέγνωσε σωστά την ανάγκη των μέτρων.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump έγραψε στο Twitter στις 9 Μαρτίου: «Πέρυσι 37.000 Αμερικανοί πέθαναν» από τη γρίπη. «Τίποτα δεν είναι κλειστό, η ζωή και η οικονομία συνεχίζονται».
Μόλις 10 ημέρες αργότερα, ο Trump έκανε την ανατροπή σε αυτήν τη δήλωση: «Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να δηλώσεις τη νίκη πριν από τη νίκη»
Ο ιός θα «εξαφανιστεί».
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επικριθεί για το ότι δεν ξεκίνησε τα τεστ σε εθνικό επίπεδο νωρίτερα.
Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, ενώ επαινέθηκε για την προετοιμασία νοσοκομείων λόγω έλλειψης εξοπλισμού, δέχθηκε επίσης κριτική για το ότι δεν έλαβε δράση νωρίτερα για να αποτρέψει το ξέσπασμα στη Νέα Υόρκη.
Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει το COVID-19 παγκόσμια πανδημία στις 11 Μαρτίου επιβεβαίωσε μόνο τους χειρότερους φόβους των περισσότερων γιατρών ότι αυτό ήταν τώρα θέμα περιορισμού και όχι πρόληψης.

2. Μην φοράτε μάσκα! Όλοι πρέπει να φορούν μάσκες!

Μετά από δύο μήνες σύγχυσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου και της Νέας Υόρκης που έγινε το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Trump, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο ΠΟΥ συμφώνησαν τελικά σε ένα πράγμα:
Όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει, τελικά, να φορούν μάσκες προσώπου σε δημόσιο χώρο.
Αυτό συνέβη περισσότερο από ένα μήνα αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε το ξέσπασμα του COVID-19 σε πανδημία.
Το κοινό μπερδεύτηκε και μερικοί άνθρωποι αναστατώθηκαν λόγω της έλλειψης σαφών μηνυμάτων.
Ωστόσο, οι αρχές επικράτησαν στην αποτελεσματικότητα των μασκών.
«Ο ιός δεν εξαπλώνεται στη γενική κοινότητα», δήλωσε η Nancy Messonnier, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νοσημάτων, στις 30 Ιανουαρίου.
«Δεν συνιστούμε τακτικά τη χρήση μάσκας προσώπου από το κοινό για την πρόληψη της ασθένειας.
Και σίγουρα δεν το συνιστούμε αυτή τη στιγμή για αυτόν τον νέο ιό», δήλωσε.
Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες προσώπου έχουν συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης μειώνοντας τα σταγονίδια στον αέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Ο Πρόεδρος Trump έχει αντισταθεί στη σύσταση αξιωματούχων δημόσιας υγείας να φορούν μάσκα όταν είναι δημόσια.
«Δεν χρειάζεται να το κάνεις.
Επιλέγω να μην το κάνω, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να το κάνουν και αυτό είναι εντάξει», είπε.
Ο ΠΟΥ εκτιμά επί του παρόντος ότι το 16% των ανθρώπων είναι ασυμπτωματικοί και μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, συμβουλεύοντας επίσης τώρα τη χρήση μάσκας.

3. Το φάρμακο κατά της ελονοσίας, η υδροξυχλωροκίνη βοηθά. Ή όχι;

Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Trump προώθησε την υδροξυχλωροκίνη ως πιθανή θεραπεία για κορωνοϊό.
Ευθυγραμμίστηκε σε κάποιο βαθμό με έρευνα που στοχεύει να δείξει εάν το αμφιλεγόμενο φάρμακο μπορεί να αποτρέψει μολύνσεις από κορωνοϊός σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής υψηλού κινδύνου.
Η υδροξυχλωροκίνη, η οποία έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία της ελονοσίας, του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, δεν είναι αποδεδειγμένη θεραπεία ή προφύλαξη για το COVID-19, αλλά έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) από το FDA στα μέσα Μαρτίου.
Ορισμένοι ειδικοί υγείας λένε ότι ήταν μια περιττή απόσπαση της προσοχής που σπατάλησε πολύτιμο χρόνο.
Τον Απρίλιο, ο Trump διατύπωσε άλλη μία ιδέα, αυτή της χρήσης υπεριώδους φωτός μέσα στο ανθρώπινο σώμα ή απολυμαντικό για τον κορωνοϊό.
Η πρόταση χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνη από τους γιατρούς.
Την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος Trump είπε ότι μιλούσε «σαρκαστικά».
Παράλληλα, επανειλημμένα προειδοποιούσε ότι οι προσπάθειες για την αναχαίτιση της ταχείας εξάπλωσης του COVID-19 ωθούσαν την οικονομία σε μια άλλη μεγάλη ύφεση.
Όπως είπε είναι πιθανό οι άνθρωποι να πεθάνουν ανοίγοντας ξανά την οικονομία.

4. Ήρθε η ώρα για διασκέδαση και θαλάσσια μπάνια; Ή όχι;

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Φλόριντα θα μπορούσε να είναι το επόμενο επίκεντρο του ιού, καθώς η Νέα Υόρκη συνεχίζει να ισοπεδώνει την καμπύλη των νέων περιπτώσεων.
Η Φλόριντα, η Αλαμπάμα, η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Οκλαχόμα, το Όρεγκον, η Νότια Καρολίνα και το Τέξας έχουν σημειώσει αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα καθώς οι επιχειρήσεις ξανανοίγουν και οι άνθρωποι χαλαρώνουν τις πολιτικές τους, ανέφερε το CNN αυτή την εβδομάδα.
Στην πραγματικότητα, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Φλόριντα θα μπορούσε να είναι το επόμενο επίκεντρο του ιού, καθώς η Νέα Υόρκη συνεχίζει να ισοπεδώνει την καμπύλη των νέων περιπτώσεων.
«Η πιθανότητα να απομακρυνθεί ο ιός εκεί είναι πολύ, πολύ νευραλγικό και θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε στο Jeanne Marrazzo, διευθυντής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.
Ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ και πρώην επιδημιολόγος που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες και τη δημόσια υγεία, προειδοποίησε τον Μάιο για τον εφησυχασμό σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.
Οι χώρες πρέπει «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής απόστασης και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια πορεία προς τα κάτω και δεν έχουμε άμεσα δεύτερη κορύφωση», είπε.

5. Ο COVID-19 δεν ενδιαφέρεται για ποιον θα ψηφίσετε τον Νοέμβριο

Όπου και αν βρίσκεστε στο πολιτικό φάσμα, μπορείτε να αντιληφθείτε ένα πράγμα: Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.
Δεν τον νοιάζει αν είστε ανεξάρτητος, Ρεπουμπλικανός ή Δημοκρατικός.
Από την φαινομενική απροθυμία της Κίνας να είναι πιο διαφανής σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου, έως τον αγώνα δρόμου σχετικά με τους αναπνευστήρες μεταξύ των κρατών, η απάντηση στον ιό δεν έχει πολιτικό πρόσημο.
Ο Trump είπε τον Απρίλιο ότι είχε «απόλυτη εξουσία» για το πότε θα ανοίξει την οικονομία: «Πείτε στους Δημοκράτες ότι το «Mutiny On The Bounty» ήταν μια από τις αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών.
Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η πολιτική στάση του καθενός, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.
Κι όμως, η πανδημία έχει πολιτικοποιηθεί, λένε οι παρατηρητές.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια μιας επανεμφάνισης του ιού είτε τώρα είτε το φθινόπωρο, λένε οι επαγγελματίες υγείας.
Πρώτον, είναι πιο δύσκολο να κάνουμε τους ανθρώπους να εξασκούν τις κοινωνικές αποστάσεις και να μένουν ξανά στο σπίτι, ειδικά αφού έχουν ήδη συμμορφωθεί για περισσότερες από 11 εβδομάδες.
Δεύτερον, η επίδραση στην οικονομία θα μπορούσε να ωθήσει τις ΗΠΑ σε μια παρατεταμένη ύφεση, ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν που είχε ήδη προβλεφθεί από ορισμένους οικονομολόγους.
Τρίτον, η εποχή της γρίπης θα επηρεάσει το χειμώνα και αυτά τα συμπτώματα συγχέονται εύκολα με αυτά του COVID-19.
Τέταρτον, μόνο το 10% έως 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ το πολύ θα έχει ανοσία από το COVID-19 την επόμενη φορά, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Αλλά δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που έχουν ξεφύγει.
Το αμερικανικό κοινό έχει ανταποκριθεί διαφορετικά στην πανδημία: το 62% των Ρεπουμπλικανών λένε ότι η σοβαρότητα του COVID-19 είναι «γενικά υπερβολική», σύμφωνα με μια έρευνα, ενώ μόλις το 31% των Δημοκρατικών και το 35% των ανεξάρτητων λένε το ίδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης