Τελευταία Νέα
Διεθνή

Penn State University: Ο κορωνοϊός είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί

Penn State University: Ο κορωνοϊός είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί
Νέα μελέτη από το Penn State University δείχνει ότι η πανδημία Covid-19 είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί
Η πανδημία Covid-19 ενδέχεται να έχει εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα στις ΗΠΑ -έως 80 φορές- από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με μελέτη του Penn State University.
Ως εκ τούτου είναι πιθανώς λιγότερο θανατηφόρα από ό, τι πιστεύεται.
Το αρχικό ποσοστό κρουσμάτων υποεκτιμήθηκε ίσως επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολλά διαγνωστικά τεστ, πολλοί ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσίαζαν εναλλακτικά συμπτώματα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι επιδημιολόγοι του πανεπιστημίου.
Η μελέτη υπολόγισε το ποσοστό κρουσμάτων Covid-19 βάσει δεδομένων που έλαβε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Γρίπης (τα λεγόμενα ILI), για μια περίοδο που εκτεινόταν χρονικά σε μια περίοδο τριών εβδομάδων τον Μάρτιο του 2020.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών και Ιατρικής του Penn State, Justin Silverman, δήλωσε:
«Αναλύσαμε τις περιπτώσεις ILI κάθε πολιτείας για να εκτιμήσουμε τον αριθμό που δεν μπορούσε να αποδοθεί στη γρίπη και ήταν πάνω από τα εποχικά επίπεδα αναφοράς.
Όταν τα αφαιρούμε, μένουμε με αυτό που ονομάζουμε περίσσεια ILI, ήτοι περιπτώσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν ούτε από τη γρίπη ούτε από την τυπική εποχική παραλλαγή των αναπνευστικών ασθενειών».
Η περίσσεια ILI συσχετίζεται με την εξάπλωση του Covid-19 στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι το ILI «συλλαμβάνει» κρούσματα κορωνοϊού.
Φαίνεται, λοιπόν, πως οι μη επιβεβαιωμένες μολύνσεις είναι πολύ περισσότερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ενδέχεται να υπήρχαν 8,7 εκατομμύρια περιπτώσεις κορωνοϊού κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου, έναντι περίπου των 100.000 που αναφέρθηκαν.
Όπως επισημαίνει ο Silverman, «αρχικά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι εκτιμήσεις μας ήταν σωστές.
Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ διπλασιάζονταν κάθε τρεις ημέρες και ότι η εκτίμησή μας για το ποσοστό κρουσμάτων ήταν συνεπής με τον διπλασιασμό των τριών ημερών από την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση που αναφέρθηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις 15 Ιανουαρίου».
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τουλάχιστον το 9% του πληθυσμού της Νέας Υόρκης είχε μολυνθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Η πολιτεία διαπίστωσε ποσοστό μόλυνσης 13,9% μετά τον έλεγχο αντισωμάτων 3.000 κατοίκων.


Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η ραγδαία εξάπλωση του ιού συνεπάγεται μικρότερο ποσοστό θανάτων.
Καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι ο ιός θα μπορούσε να ήταν ΗΠΑ νωρίτερα -και γρηγορότερα- από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Covid-19 ίσως να σχετίζεται λιγότερο με το ποσοστό των θανάτων που σημειώθηκαν.
Ωστόσο, δείχνουν πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός.
Ένα χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε συνδυασμό με τον υψηλότερο επιπολασμό των ασθενειών και την ταχεία ανάπτυξη των περιφερειακών επιδημιών παρέχει μια εναλλακτική εξήγηση για τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τον συνωστισμό στα νοσοκομεία» καταλήγει η έρευνα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης