Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να απαγορεύσουν την είσοδο Αμερικανών στην ΕΕ
(upd) Πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Γερμανία, προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος.
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμηση για παγκόσμια ύφεση το ΔΝΤ, στο -4,9% το 2020, από -3% στην προηγούμενη εκτίμηση.
Παράλληλα, ο Trump ετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, καθώς απειλεί με την επιβολή δασμών ύψους 3,1 δισ. δολ. στις εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως -0,7%.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 32,5 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει απώλειες 2% στις 12.300 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 2% στις 6.197 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 1,8% στις 4.927 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,2% στις 19.600 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.313 μονάδες με κέρδη 1,7%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, o οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση έκλεισε κοντά σε υψηλό δύο εβδομάδων, υποχώρησε κατά 0,5%, με τις μετοχές εταιριών τροφίμων και ποτών, τηλεπικοινωνιών και υγειονομικής περίθαλψης να καταγράφουν απώλειες μεταξύ 0,7% και 0,8%.
Επί τα χείρω αναθεωρεί την εκτίμηση για παγκόσμια ύφεση το ΔΝΤ - Στο -4,9% το 2020, από -3% στην προηγούμενη εκτίμηση - Η ευρωζώνη -10,2%
Στο -4,9% εκτιμά ότι θα είναι η παγκόσμια ύφεση το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από -3% που ήταν την προηγούμενη εκτίμηση, καθώς η κρίση του κορωνοϊού προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας.
Η εκτίμηση για ύφεση 4,9% στην παγκόσμια παραγωγή είναι πλέον η χειρότερη στην ιστορία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.
«Η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικότερο αντίκτυπο στη δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό, τι αναμενόταν και η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση και οι υπηρεσίες μειώθηκαν πέρα από τις προσδοκίες και ενώ η πορεία της παγκόσμιας αγοράς εργασίας περιγράφεται ως «καταστροφική».
Η έκθεση προβλέπει ύφεση των ΗΠΑ να είναι της τάξεως του -8,0% το 2020, μια αξιοσημείωτη υποβάθμιση από τις προβλέψεις του Απριλίου για -5,9%.
Στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναγνώρισε τη συμβολή των ευρωπαϊκών μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, όπως βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας, αλλά μείωσε την πρόβλεψη 2020 για την παραγωγή σε -10,2%, από την πρόβλεψη του Απριλίου στο -7,5%.
O Trump ετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ: Απειλή για δασμούς 3,1 δισ. δολ. σε εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο
Εμπορικό πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να κηρύξουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής δασμών 3,1 δισ. δολ. σε εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων όπως ελιές, μπύρα, το ποτό τζιν και τα φορτηγά, ενώ επίσης αυξάνουν τους δασμούς σε άλλα προϊόντα όπως αεροσκάφη, τυρί, γιαούρτι.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν να βάλουν στο στόχαστρο τους ευρωπαϊκά προϊόντα πολυτελείας.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμφωνίας επί ενός παγκόσμιου πλαισίου για έναν ψηφιακό φόρο. Ο ΟΟΣΑ συντονίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση παγκόσμιας συναίνεσης ως προς το πώς να φορολογηθούν τα κέρδη των παγκόσμιων ψηφιακών εταιρειών. Η συμφωνία θα είχε αποσοβήσει μια εμπορική σύγκρουση.
Όμως -όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα των Financial Times, η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τη σύγκρουση αυτή πιθανότερη.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ήδη ολοκληρώσει έρευνα, τον Δεκέμβριο, για τον ψηφιακό φόρο της Γαλλίας, στο πλαίσιο του Section 301 της Εμπορικής Πράξης του 1974. Από την έρευνα συμπέρανε πως η φορολόγηση συνιστά διάκριση κατά των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.
Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει με επιβολή δασμών στο γαλλικό τυρί και στη σαμπάνια, ως αντίποινα. Στις αρχές του μήνα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ άνοιξε επίσης ξεχωριστή έρευνα για τους ψηφιακούς φόρους που εξετάζουν να επιβάλλουν, μεταξύ άλλων, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Βραζιλία.
Το συμπέρασμα -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι το ίδιο με αυτή της αναφοράς για τη Γαλλία.
Γερμανία: Άνοδος - ρεκόρ για τον δείκτη Ifo τον Ιούνιο, στο 86,2 - Τα δύσκολα πέρασαν για την οικονομία
Σε ανοδική τροχιά κινείται πλέον η γερμανική οικονομία έχοντας ξεπεράσει πια το δυο δύσκολο κομμάτι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε άνοδο ρεκόρ τον Ιούνιο, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων μηνών, εν μέσω του lockdown.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ifo, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 86,2 τον Ιούνιο έναντι 79,5 που ήταν τον Μάιο.
Πρόκειται για άνοδο ρεκόρ.
Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη ενίσχυση του δείκτη, στις 85 μονάδες.
«Έχουμε ξεπεράσει τα δύσκολα οικονομικά.
Η οικονομία είναι σε ανοδική τροχιά αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo, Dr. Klaus Wohlrabe.
Ο ίδιος αναμένει ανάπτυξη από το γ' τρίμηνο του 2020 που θα είναι της τάξης του 7%, ενώ επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
Δεν υποχωρεί ο κορωνοϊός, νέα έξαρση κρουσμάτων σε ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Λατινική Αμερική – Στους 478 χιλ. οι νεκροί, στα 9,3 τα κρούσματα
Με ραγδαίους ρυθμούς και αμείωτη επιθετικότητα εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον πλανήτη η επιδημία του κορωνοϊού παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις των επιστημόνων προς τους πολίτες να μην χαλαρώνουν και να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων.
Στη Λατινική Αμερική, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100.000 και τα κρούσματα τα 2,1 εκατομμύρια, με τη Βραζιλία να σφυροκοπείται σε τέτοιο βαθμό που δικαστής έδωσε εντολή στον πρόεδρο Jair Bolsonaro να φορά υποχρεωτικά μάσκα κατά τη διάρκεια των δημόσιων εμφανίσεων τους.
Την υποχρεωτική χρήση μάσκας ζητούν ολοένα και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς σε τουλάχιστον 26 καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας τη στιγμή που οι κορυφαίοι Αμερικανοί επιδημιολόγοι επισημαίνουν πως αν και όλοι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τελικά «ο ιός γονάτισε το έθνος», τονίζοντας ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την πορεία της επιδημίας στην χώρα.
Στην Ευρώπη, τα περισσότερα κράτη ετοιμάζονται για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου αλλά το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να επανέρχεται η καραντίνα ακόμα και στο Βερολίνο, έρχεται να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστη είναι η επόμενη ημέρα και η προσπάθεια επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς.
Στην Κίνα εξακολουθούν να καταγράφονται κρούσματα στο Πεκίνο παρά τις διαβεβαιώσεις ότι έως τα τέλη της εβδομάδας θα υπάρξει κατακόρυφη πτώση των κρουσμάτων, στην Ιαπωνία αναμένουν να ανακοινωθεί σήμερα αύξηση κρουσμάτων ενώ η Αυστραλία ύστερα από έναν μήνα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα νέα μελέτη από το Penn State University επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 477.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 9,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια.
Κέρδη στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και Ν. Κορέας - Στο +0,30% ο Shanghai Composite, ο Kospi +1,42%
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (24/6) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,42% στις 2.161,51 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 5.965,7 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,42% στις 11.660,67 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει κέρδη +1,63% στις 4.958,43 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε κέρδη της τάξεως του +0,30% στις 2.979,55 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,2% και τις 11.818,04 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% στις 22.534,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες -0,18% στις 24.863,50 μονάδες.
Χθες (23/6) οι αγορές στη Wall Street διεύρυναν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να ενισχύεται κατά +0,74% στις 10.131,37 μονάδες, διευρύνοντας την άνοδο του Ιουνίου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +0,5% στις 26.156,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά +0,43% στις 3.131,29 μονάδες.
Στην κορεατική χερσόνησο, οι εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν να υποχωρούν, μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θα αναστείλει τα σχέδιά της για στρατιωτικές δράσεις κατά της Σεούλ, την ίδια στιγμή που το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να αφαιρέσει ξανά τα ηχεία που εγκατέστησε πρόσφατα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι παρά το πρόσφατο ράλι στις αγορές, υπάρχουν μέχρι στιγμής λίγες διαβεβαιώσεις ότι τα κρούσματα κορωνοϊού δε θα συνεχίσουν να αυξάνονται, δεδομένων των τελευταίων στοιχείων σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία και Ασία.
«Η διαφορά είναι ότι η ανάκαμψη δεν έχει ακόμα παγιωθεί», ανέφερε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Hayaki Narita, διευκρινίζοντας ότι «η συρρίκνωση στο εμπόριο διαφόρων χωρών φέτος αναμένεται να είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Prakash Sapal, τόνισε ότι «η προσοχή θα αρχίσει να στρέφεται ξανά στην πανδημία του Covid-19, μετά την αισιοδοξία σχετικά με την ανάκαμψη από τη χαλάρωση του lockdown», ενώ πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν ξανά τις οικονομίες τους, σπαταλώντας την ευκαιρία για την αναμεονόμενη οικονομική ανάκαμψη».
Όσον αφορά τη Wall Street, ο επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων της CFRA, Sam Stovall, επεσήμανε ότι «υπάρχει σιγουριά ότι η Federal Reserve και το Κογκρέσο είναι έτοιμες να συνεχίσουν την παροχή ιστορικού ποσού στήριξης στην αγορά και την οικονομία», ενώ διευρκίνισε ότι «εάν σκοντάψουμε, τότε η Fed και το Κογκρέσο είναι πιθανό να παρέμβουν και να τοποθετήσουν ένα φορολογικό και νομισματικό χαλί κάτω από την οικονομία και τις αγορές».
«Με την πιθανότητα η οικονομία να μη σταματήσει εντελώς εάν καταλήξουμε σε ένα δεύτερο κύμα, η αγορά λέει βασικά ότι κινείται προς τα εμπρός και προς τα πάνω», τόνισε ο κ. Stovall.
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμηση για παγκόσμια ύφεση το ΔΝΤ, στο -4,9% το 2020, από -3% στην προηγούμενη εκτίμηση.
Παράλληλα, ο Trump ετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, καθώς απειλεί με την επιβολή δασμών ύψους 3,1 δισ. δολ. στις εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως -0,7%.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 32,5 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει απώλειες 2% στις 12.300 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 2% στις 6.197 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 1,8% στις 4.927 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,2% στις 19.600 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.313 μονάδες με κέρδη 1,7%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, o οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση έκλεισε κοντά σε υψηλό δύο εβδομάδων, υποχώρησε κατά 0,5%, με τις μετοχές εταιριών τροφίμων και ποτών, τηλεπικοινωνιών και υγειονομικής περίθαλψης να καταγράφουν απώλειες μεταξύ 0,7% και 0,8%.
Επί τα χείρω αναθεωρεί την εκτίμηση για παγκόσμια ύφεση το ΔΝΤ - Στο -4,9% το 2020, από -3% στην προηγούμενη εκτίμηση - Η ευρωζώνη -10,2%
Στο -4,9% εκτιμά ότι θα είναι η παγκόσμια ύφεση το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από -3% που ήταν την προηγούμενη εκτίμηση, καθώς η κρίση του κορωνοϊού προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας.
Η εκτίμηση για ύφεση 4,9% στην παγκόσμια παραγωγή είναι πλέον η χειρότερη στην ιστορία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.
«Η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικότερο αντίκτυπο στη δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό, τι αναμενόταν και η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση και οι υπηρεσίες μειώθηκαν πέρα από τις προσδοκίες και ενώ η πορεία της παγκόσμιας αγοράς εργασίας περιγράφεται ως «καταστροφική».
Η έκθεση προβλέπει ύφεση των ΗΠΑ να είναι της τάξεως του -8,0% το 2020, μια αξιοσημείωτη υποβάθμιση από τις προβλέψεις του Απριλίου για -5,9%.
Στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναγνώρισε τη συμβολή των ευρωπαϊκών μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, όπως βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας, αλλά μείωσε την πρόβλεψη 2020 για την παραγωγή σε -10,2%, από την πρόβλεψη του Απριλίου στο -7,5%.
O Trump ετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ: Απειλή για δασμούς 3,1 δισ. δολ. σε εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο
Εμπορικό πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να κηρύξουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής δασμών 3,1 δισ. δολ. σε εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων όπως ελιές, μπύρα, το ποτό τζιν και τα φορτηγά, ενώ επίσης αυξάνουν τους δασμούς σε άλλα προϊόντα όπως αεροσκάφη, τυρί, γιαούρτι.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν να βάλουν στο στόχαστρο τους ευρωπαϊκά προϊόντα πολυτελείας.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμφωνίας επί ενός παγκόσμιου πλαισίου για έναν ψηφιακό φόρο. Ο ΟΟΣΑ συντονίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση παγκόσμιας συναίνεσης ως προς το πώς να φορολογηθούν τα κέρδη των παγκόσμιων ψηφιακών εταιρειών. Η συμφωνία θα είχε αποσοβήσει μια εμπορική σύγκρουση.
Όμως -όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα των Financial Times, η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τη σύγκρουση αυτή πιθανότερη.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ήδη ολοκληρώσει έρευνα, τον Δεκέμβριο, για τον ψηφιακό φόρο της Γαλλίας, στο πλαίσιο του Section 301 της Εμπορικής Πράξης του 1974. Από την έρευνα συμπέρανε πως η φορολόγηση συνιστά διάκριση κατά των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.
Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει με επιβολή δασμών στο γαλλικό τυρί και στη σαμπάνια, ως αντίποινα. Στις αρχές του μήνα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ άνοιξε επίσης ξεχωριστή έρευνα για τους ψηφιακούς φόρους που εξετάζουν να επιβάλλουν, μεταξύ άλλων, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Βραζιλία.
Το συμπέρασμα -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι το ίδιο με αυτή της αναφοράς για τη Γαλλία.
Γερμανία: Άνοδος - ρεκόρ για τον δείκτη Ifo τον Ιούνιο, στο 86,2 - Τα δύσκολα πέρασαν για την οικονομία
Σε ανοδική τροχιά κινείται πλέον η γερμανική οικονομία έχοντας ξεπεράσει πια το δυο δύσκολο κομμάτι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε άνοδο ρεκόρ τον Ιούνιο, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων μηνών, εν μέσω του lockdown.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ifo, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 86,2 τον Ιούνιο έναντι 79,5 που ήταν τον Μάιο.
Πρόκειται για άνοδο ρεκόρ.
Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη ενίσχυση του δείκτη, στις 85 μονάδες.
«Έχουμε ξεπεράσει τα δύσκολα οικονομικά.
Η οικονομία είναι σε ανοδική τροχιά αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo, Dr. Klaus Wohlrabe.
Ο ίδιος αναμένει ανάπτυξη από το γ' τρίμηνο του 2020 που θα είναι της τάξης του 7%, ενώ επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
Δεν υποχωρεί ο κορωνοϊός, νέα έξαρση κρουσμάτων σε ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Λατινική Αμερική – Στους 478 χιλ. οι νεκροί, στα 9,3 τα κρούσματα
Με ραγδαίους ρυθμούς και αμείωτη επιθετικότητα εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον πλανήτη η επιδημία του κορωνοϊού παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις των επιστημόνων προς τους πολίτες να μην χαλαρώνουν και να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων.
Στη Λατινική Αμερική, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100.000 και τα κρούσματα τα 2,1 εκατομμύρια, με τη Βραζιλία να σφυροκοπείται σε τέτοιο βαθμό που δικαστής έδωσε εντολή στον πρόεδρο Jair Bolsonaro να φορά υποχρεωτικά μάσκα κατά τη διάρκεια των δημόσιων εμφανίσεων τους.
Την υποχρεωτική χρήση μάσκας ζητούν ολοένα και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς σε τουλάχιστον 26 καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας τη στιγμή που οι κορυφαίοι Αμερικανοί επιδημιολόγοι επισημαίνουν πως αν και όλοι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τελικά «ο ιός γονάτισε το έθνος», τονίζοντας ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την πορεία της επιδημίας στην χώρα.
Στην Ευρώπη, τα περισσότερα κράτη ετοιμάζονται για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου αλλά το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να επανέρχεται η καραντίνα ακόμα και στο Βερολίνο, έρχεται να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστη είναι η επόμενη ημέρα και η προσπάθεια επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς.
Στην Κίνα εξακολουθούν να καταγράφονται κρούσματα στο Πεκίνο παρά τις διαβεβαιώσεις ότι έως τα τέλη της εβδομάδας θα υπάρξει κατακόρυφη πτώση των κρουσμάτων, στην Ιαπωνία αναμένουν να ανακοινωθεί σήμερα αύξηση κρουσμάτων ενώ η Αυστραλία ύστερα από έναν μήνα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα νέα μελέτη από το Penn State University επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 477.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 9,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια.
Κέρδη στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και Ν. Κορέας - Στο +0,30% ο Shanghai Composite, ο Kospi +1,42%
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (24/6) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,42% στις 2.161,51 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 5.965,7 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,42% στις 11.660,67 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει κέρδη +1,63% στις 4.958,43 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε κέρδη της τάξεως του +0,30% στις 2.979,55 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,2% και τις 11.818,04 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% στις 22.534,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες -0,18% στις 24.863,50 μονάδες.
Χθες (23/6) οι αγορές στη Wall Street διεύρυναν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να ενισχύεται κατά +0,74% στις 10.131,37 μονάδες, διευρύνοντας την άνοδο του Ιουνίου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +0,5% στις 26.156,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά +0,43% στις 3.131,29 μονάδες.
Στην κορεατική χερσόνησο, οι εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν να υποχωρούν, μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θα αναστείλει τα σχέδιά της για στρατιωτικές δράσεις κατά της Σεούλ, την ίδια στιγμή που το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να αφαιρέσει ξανά τα ηχεία που εγκατέστησε πρόσφατα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι παρά το πρόσφατο ράλι στις αγορές, υπάρχουν μέχρι στιγμής λίγες διαβεβαιώσεις ότι τα κρούσματα κορωνοϊού δε θα συνεχίσουν να αυξάνονται, δεδομένων των τελευταίων στοιχείων σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία και Ασία.
«Η διαφορά είναι ότι η ανάκαμψη δεν έχει ακόμα παγιωθεί», ανέφερε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Hayaki Narita, διευκρινίζοντας ότι «η συρρίκνωση στο εμπόριο διαφόρων χωρών φέτος αναμένεται να είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Prakash Sapal, τόνισε ότι «η προσοχή θα αρχίσει να στρέφεται ξανά στην πανδημία του Covid-19, μετά την αισιοδοξία σχετικά με την ανάκαμψη από τη χαλάρωση του lockdown», ενώ πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν ξανά τις οικονομίες τους, σπαταλώντας την ευκαιρία για την αναμεονόμενη οικονομική ανάκαμψη».
Όσον αφορά τη Wall Street, ο επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων της CFRA, Sam Stovall, επεσήμανε ότι «υπάρχει σιγουριά ότι η Federal Reserve και το Κογκρέσο είναι έτοιμες να συνεχίσουν την παροχή ιστορικού ποσού στήριξης στην αγορά και την οικονομία», ενώ διευρκίνισε ότι «εάν σκοντάψουμε, τότε η Fed και το Κογκρέσο είναι πιθανό να παρέμβουν και να τοποθετήσουν ένα φορολογικό και νομισματικό χαλί κάτω από την οικονομία και τις αγορές».
«Με την πιθανότητα η οικονομία να μη σταματήσει εντελώς εάν καταλήξουμε σε ένα δεύτερο κύμα, η αγορά λέει βασικά ότι κινείται προς τα εμπρός και προς τα πάνω», τόνισε ο κ. Stovall.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών