Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύφεση και κορωνοϊός βγάζουν πρόεδρο στις ΗΠΑ - Ξεθωριάζει η επανεκλογή Trump

Ύφεση και κορωνοϊός βγάζουν πρόεδρο στις ΗΠΑ - Ξεθωριάζει η επανεκλογή Trump

Σαφές προβάδισμα Biden εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά επιχειρήσεις προτιμούν Trump
Οικονομικοί αναλυτές και στελέχη επιχειρήσεων προετοιμάζονται για την ανάρρηση του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, στον θώκο του πρώτου πολίτη της χώρας, εν όψει των αρχαιρεσιών που θα λάβουν χώρα στις 3 Νοεμβρίου.
Μια σειρά από νυν και πρώην στελέχη της Wall Street, εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων, δικηγόροι και σύμβουλοι πολιτικής επικοινωνίας μίλησαν για την επίδραση που θα έχει μια πιθανή εκλογή Biden.
Ο Michael Novogratz, επενδυτής και φιλάνθρωπος, παρατηρεί αλλαγές στη συμπεριφορά πολλών φίλων του που ασχολούνται με το χρηματιστήριο και οποίοι ήταν πεπεισμένοι ότι ο Trump θα κέρδιζε γιατί η οικονομία ανθούσε.
Από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη δουλειά τους και ενώ η αγορά έχει ανακάμψει παραμένει ρευστή.
«Ήμουν από τους λίγους που πίστευα πως ο Biden θα κέρδιζε.
Νομίζω πως τα ποσοστά ήταν συντριπτικά υπέρ του Trump.
Πλέον, η κατάσταση έχει αλλάξει.
Δίνω 60%-40% υπέρ του δημοκρατικού υποψηφίου».
Η προεκλογική καμπάνια του Biden χρηματοδοτείται από εύπορους φίλους του, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερους και περισσότερους φόρους.
Θεωρούν, ωστόσο, πως αν υποστηρίξουν τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ θα έχουν πρόσβαση στον Λευκό Οίκο.

Ανησυχία για την οικονομία

Ένας λομπίστας που δεν ήθελε να κατονομασθεί μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, υποστηρίζοντας πως πάνω από το 50% των πελατών που έχει από τη Wall Street είναι πεπεισμένοι πως ο Biden θα νικήσει τον Trump.
Ένας Ρεπουμπλικανός λομπίστας, στου οποίου το πελατολόγιο περιλαμβάνονται εταιρείες χρηματοοικονομικών επενδύσεων και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσε ότι, σε ιδιωτικές συναντήσεις, τα στελέχη εταιρειών με τα οποία συναγελάζεται πιστεύουν ότι ο Biden θα προσπεράσει τον Τrump.
Αυτός ο λομπίστας είπε επίσης ότι υπάρχει η προσδοκία ότι ο Biden δεν θα αυξήσει τους εταιρικούς φόρους έως ότου η οικονομία σταθεροποιηθεί στη μετα-Covid-19 εποχή.
Ο Jonathan Hartley, πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs και σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιβεβαίωσε ότι οι υψηλότεροι φόροι αποτελούν κυρίαρχη ανησυχία στη Wall Street.
«Οι φόροι, σε γενικές γραμμές, είναι σίγουρα πρώτη προτεραιότητα στο μυαλό μου» δήλωσε.
Η Signum Global, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Evercore, Charles Myers, έχει πει στους πελάτες ότι ο Biden όχι μόνο θα κερδίσει, αλλά και ότι η Γερουσία πρόκειται να περάσει στα χέρια των Δημοκρατικών.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Biden προηγείται του Trump κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο πρώην αντιπρόεδρος έχει επίσης προβάδισμα σε σημαντικές πολιτείες όπως το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια, τη Φλόριντα και το Μίσιγκαν, οι οποίες στις προηγούμενες εκλογές είχαν βγάλει Trump.
Ο Trump προηγείται στους επιχειρηματικούς κύκλους, παρά την κακή διαχείριση που έκανε στο ζήτημα της πανδημίας.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Wall Street Journal έδειξε ότι το 54% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι θα εμπιστευτούν τον Trump για τη διαχείριση της οικονομίας.
Στον αντίποδα, το 45% δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Biden ούτως ή άλλως.
Η δημοσκόπηση του CNBC τον Ιούνιο δείχνει ότι ο Τrump εξακολουθεί να ευνοείται έναντι του Biden στον χειρισμό της οικονομίας.
Ο Μπάιντεν είπε ότι θα αυξήσει τον συντελεστή εταιρικού φόρου στο 28%, από 21%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα.
Τα νοικοκυριά που βγάζουν πάνω από 400.000 δολάρια θα πληρώσουν επίσης μεγαλύτερο φόρο.
Ο Biden σκοπεύει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η χρηματαγορά πέφτει επειδή ο Biden προηγείται.
«Ενδεχόμενη εκλογή Biden θα είναι καταστροφή για την οικονομία, όλοι το γνωρίζουν», δήλωσε ο Tim Murtaugh, εκπρόσωπος της εκστρατείας Trump.
Η πλευρά Biden δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού.

Κορωνοϊός

Στη Wall Street στοιχηματίζουν πλέον υπέρ Biden, παρά τις οικονομικές επιτυχίες τους επί Trump.
Δυστυχώς, η διαχείριση της πανδημικής κρίσης από τον νυν πρόεδρο ήταν απογοητευτική.
Οι επικριτές του κάνουν λόγο για αργά αντανακλαστικά και ανεπαρκή βοήθεια προς τις πολιτείες.
Τα στελέχη των επενδυτικών εταιρειών στις ΗΠΑ νιώθουν οργή βλέποντας ότι οι ΗΠΑ αγωνίζονται να ξεπεράσουν την πανδημία, ενώ οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί σύμμαχοί τους στην Ευρώπη είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην καταπολέμηση του ιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης