Τελευταία Νέα
Διεθνή

ECFR: Απογοητευμένοι οι Ευρωπαίοι από την αντίδραση της ΕΕ στον κορωνοϊό

ECFR: Απογοητευμένοι οι Ευρωπαίοι από την αντίδραση της ΕΕ στον κορωνοϊό
Το 46% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Απογοητευμένοι δηλώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωση στην πανδημία του κορωνοϊού, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα γα λογαριασμό του  European Council on Foreign Relations (ECFR), την οποία διεξήγαγαν οι Datapraxis και YouGov.
Όπως μεταδίδει το Euractiv, όταν τα lockdowns άρχισαν να επεκτείνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ορισμένοι πίστευαν ότι αυτή η κρίση θα ανανέωνετην πίστη του κοινού στα κυβερνητικά θεσμικά όργανα και θα τόνιζε την ανάγκη για ευρωπαϊκή συνεργασία.
Ωστόσο, η έρευνα  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να απλά να αποτελεί έναν ευσεβή πόθο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, σε 9 κράτη μέλη και διαπίστωσε ότι πολλοί Ευρωπαίοι, το 46% κατά μέσο όρο, πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σε ορισμένες χώρες, αυτή η δυσαρέσκεια είναι ιδιαίτερα έντονη.
Το 63% των Ιταλών και το 61% των Γάλλων που ερωτήθηκαν διαφωνούν ότι η ΕΕ εκπλήρωσε τα καθήκοντά της.
Επιπλέον, δεν υπήρχε χώρα όπου η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένη.
Επιπλέον, πολλοί ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ΕΕ εμφανίστηκε «άσχετη» κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Στη Γαλλία, το 58% των ερωτηθέντων συμφώνησαν ή συμφώνησαν έντονα με αυτήν τη δήλωση, και στην Πορτογαλία, το ποσοστό ανήλθε στο 52%. Ενώ Η μελέτη διεξήχθη πριν τις εξελίξεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ο διευθυντής του ECFR Mark Leonard είναι πεπεισμένος ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρεάζε την άποψη των Ευρωπαίων για τη διαχείριση της πανδημίας.
Ωστόσο, παρά την αρνητική άποψη για την αντίδραση του μπλοκ στην πανδημία, η πλειονότητα των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε ότι η κρίση έδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία στην ΕΕ.
Σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (90%, 81% και 77% αντίστοιχα) συμφώνησαν με αυτήν τη δήλωση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η θέση οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες πιστεύουν πως η Ευρώπη είναι μόνη της, δηλαδή χωρίς συμμάχους, στις παγκόσμιες κρίσεις.
Στις 7 από τις 9 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι πολίτες δεν διάλεξαν κανέναν, όταν κλήθηκαν να επιλέξουν τον μεγαλύτερο σύμμαχο τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, μεταξύ των ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνας και ΠΟΥ, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τα χειρότερα ποσοστά.
Με την απογοήτευση και την εκτεταμένη αποδοκιμασία του τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας από την ΕΕ, οι ηγέτες δεν πρέπει να κάνουν λάθος, εκτιμώντας ότι η ανάγκη των πολιτών για  μεγαλύτερη συνεργασία, σημαίνει ότι τις ιδέες της ΕΕ.
Αντ 'αυτού, «οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να γίνουν θύματα της σινοαμερικανικής κόντρας, υποστηρίζουν ο Leonard και ο Krastev στην έκθεση.
Για αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές προτείνουν τη διατύπωση επιχειρημάτων υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στη γλώσσα του εθνικού συμφέροντος.
«Οι ρίζες των νέων απαιτήσεων για συνεργασία μάλλον οφείλονται στην ανησυχία ότι θα χαθεί ο έλεγχος ε έναν επικίνδυνο κόσμο.
Αυτή είναι μια Ευρώπη αναγκαιότητας παρά επιλογής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης