Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο τα περισσότερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως την Παρασκευή (26/6)
(upd2) Δεν έχει τέλος ο τρόμος του κορωνοΐού σε όλο τον κόσμο καθώς έξι μήνες μετά την πρώτη του εμφάνιση του στην Κίνα η διασπορά του συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και αυξημένους ρυθμούς, οδηγώντας σε ρεκόρ κρουσμάτων.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο τα περισσότερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως την Παρασκευή (26/6), ενώ αύξηση κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση αναφέρθηκαν και στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες και ενώ έχουν ανοίξει τα σύνορα.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreysus, ο οποίος ανέφερε ότι τον πρώτο μήνα της επιδημίας αναφέρονταν λιγότερα από 10.000 κρούσματα στον ΠΟΥ και ότι τον τελευταίο μήνα αναφέρθηκαν σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα.
Προειδοποίησε πάντως, ότι ο αγώνας είναι ακόμη μακρύς μέχρι την νίκη της επιδημίας αφού οι οικονομικοί πόροι δεν αρκούν, λείπουν 27,9 δισεκ. δολάρια, και παρά τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, το πολυπόθητο εμβόλιο ίσως να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο.
Την ίδια ώρα ο σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου Δρ. Anthony Fauci σε συνέντευξή του μιλά για αύξηση των θανάτων με την παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά κυρίως πως ο ιός μολύνει κυρίως νέους ανθρώπους τώρα, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στις αρχές της πανδημίας, όπου ο ιός πρόσβαλε περισσότερο ηλικιωμένους και πιο ευάλωτα άτομα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα μεταξύ των ασθενών και να αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας.
ΗΠΑ: Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων - Κλείνουν οι παραλίες στο Μαϊάμι
Τη θέση ότι οι θάνατοι από τον κορωνοϊό μειώνονται στις ΗΠΑ διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ξαναπαίρνει μπρος.
«Οι θάνατοι από τον κορωνοϊό μειώνονται.
Η θνησιμότητα είναι μια από τις χαμηλότερες στον κόσμο.
Η οικονομία μας ξαναπαίρνει μπρος και δεν πρόκειται να ξανακλείσει» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter o Trump.
Σημειώνεται πως οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 125.377 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 2.493.873.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία του, οι ΗΠΑ ανέφεραν πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας ενώ η Πολιτεία του Τέξας αποφάσισε να βάλει τέλος στο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο το Τέξας ανακοίνωσε περισσότερα από 6.000 κρούσματα, αριθμός από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ ρεκόρ υπήρξε και στον αριθμό των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Το Μαϊάμι θα κλείσει τις παραλίες του στις 3 Ιουλίου, παραμονή της εθνικής εορτής των ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του Covid -19 και ενώ οι νότιες πολιτείες πλήττονται ιδιαίτερα.
Τα κρούσματα στη Φλόριντα κατέγραψαν νέο ρεκόρ αυξανόμενα κατά 7,8% το τελευταίο 24ωρο.
Η Φλόριντα ανέφερε συνολικά 132.545 κρούσματα το Σάββατο (27/6/2020), αύξηση 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο και μέση αύξηση 4,6% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Οι θάνατοι έφτασαν τους 3.390, αύξηση 0,7%, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα έως την Παρασκευή.
Η Πολιτεία ανέφερε 9.585 κρούσματα, που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων.
Ανέβαλε περιοδεία σε Φλόριντα και Αριζόνα ο Pence
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence ανέβαλε την περιοδεία του στη Φλόριντα και την Αριζόνα εν μέσω των ραγδαία αυξανόμενων κρουσμάτων κορωναϊού και στις δύο πολιτείες.
«Ο αντιπρόεδρος Pence δεν θα συμμετέχει πλέον σε εκστρατείες εκστρατείας στην Αριζόνα και τη Φλόριντα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Fox News.
«Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τον αριθμό των κρουσμάτων που αυξάνεται σε αυτές τις πολιτείες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Pence θα μεταβεί στη Φλόριντα, την Αριζόνα και το Τέξας την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τους κυβερνήτες και να αξιολογήσει την κατάσταση στις εν λόγω πολιτείες, που δοκιμάζονται από τον Covid -19.
Η απόφαση του Pence έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση, πως στη Φλόριντα καταγράφηκαν σε μόλις μία μέρα κοντά στα 10.000 κρούσματα, που συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ για την πολιτεία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί αγγίζουν τους 500.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 10 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 4,9 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 9.874.354 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 495.845
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 2.493.873 και σε νεκρούς με 125.377
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 55.961 και σε κρούσματα με 1.274.974
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 43.598 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 311.727
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 627.646 και 8.969 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 508.953 και 15.685 νεκρούς
- Έκτο το Περού σε κρούσματα με 272.364 και 8.939 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 263.360 – Στους 5.068 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 247.905 και 28.338 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 239.961 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.708
- Στους 29.781 οι νεκροί στη Γαλλία, 199.473 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 194.458 και οι νεκροί σε 8.968
- Έβδομο σε νεκρούς το Μεξικό με 25.779 – Στα 208.392 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.725 κρούσματα και 4.641 νεκροί
- Στους 5.065 οι νεκροί στην Τουρκία, 194.511 τα κρούσματα
ΠΟΥ: Χρειάζονται 31,3 δισεκ. δολάρια για να νικηθεί ο Covid-19, έχουν συγκεντρωθεί μόλις 3,4 δισεκ. - Χρηματοδοτικό κενό 27,9 δισεκ. δολαρίων
Η διεθνής συμμαχία υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού χρειάζεται 31,3 δισεκ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες για αναπτύξει και να κυκλοφορήσει τεστ, θεραπείες και εμβόλια, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε, έως χθες έχουν προσφερθεί 3,4 δισεκ. δολάρια, αφήνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό 27,9 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 13,7 δισεκ. δολάρια «είναι επειγόντως απαραίτητα».
Η πρωτοβουλία του ΠΟΥ έχει στόχο να αυξήσει τη διανομή 500 εκατ. τεστ και 245 εκατ. θεραπευτικών αγωγών σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως τα μέσα του 2021, ανέφερε σε ανακοίνωση.
Παράλληλα, σκοπεύει να αυξήσει τη διανομή 2 δισεκ. δόσεων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκ. που θα αγοραστεί από χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έως τα τέλη του 2021.
Ο ΠΟΥ εργάζεται με μια μεγάλη συμμαχία οργανισμών ανάπτυξης, χρηματοδότησης και διανομής εμβολίων, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ονομάζει ACT-Accelerator Hub, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη δίνει τον δικό της αγώνα...
Βραζιλία: Ανείπωτη η τραγωδία
Η Βραζιλία θρηνεί το θάνατο άλλων 990 ανθρώπων από τον κορωνοΐό το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία ενώ 46.860 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 55.961 νεκρούς, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό ανέρχεται πλέον — επισήμως — σε 1.274.974.
Χιλή: Καταρρέει το σύστημα υγείας
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 165 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.296 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 5.068 νεκρούς επί συνόλου 263.360 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας βρίσκονταν 2.086 ασθενείς, εκ των οποίων 1.772 διασωληνωμένοι σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξη της αναπνοής και 437 σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απομένουν πλέον 305 διαθέσιμα τέτοια μηχανήματα στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά σε ολόκληρο το σύστημα υγείας τα διαθέσιμα δωμάτια στα νοσοκομεία είναι 9.588.
Στη χώρα έχουν γίνει 1.043.330 εκατομμύρια τεστ, εκ των οποίων 18.249 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.
Στη Χιλή συνεχίζει να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, η οποία παρέτεινε πρόσφατα την ισχύ της "κατάστασης καταστροφής" που έχει κηρύξει, και τα σύνορα παραμένουν κλειστά με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Η σταδιακή επανεκκίνηση κάποιων τομέων της οικονομίας συναντά προβλήματα. Η εταιρεία Codelco, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου στον τομέα της εξόρυξης χαλκού, ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη ότι αναστέλλει τις εργασίες σε τμήματα της τεράστιας εγκατάστασής του στην Τσουκιμακάτα, για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Τέσσερις από τους εργαζομένους της έχουν υποκύψει στην COVID-19.
Στην Τσουκιμακάτα βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού της Codelco, από το οποίο εξορύχθηκε σχεδόν το 25% της παραγωγής της το 2019.
Η διεύθυνση της εταιρείας προσπαθεί παράλληλα να κατευνάσει τα συνδικάτα, τα οποία έχουν ξεσηκωθεί, αφού την κατηγορούν ότι δεν παίρνει επαρκή μέτρα για προστατεύσει τους εργάτες της, εν μέσω των — συνεχιζόμενων — εργασιών για τη μετατροπή του ανοικτού σε κλειστό μεταλλείο.
Αργεντινή: Νέο Lockdown
Σε νέο Lockdown μπαίνει το Μπουένος Άιρες καθώς εμφανίστηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοΐού στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.
Ετσι ο κεντροαριστερός πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
"Θα κλείσουμε ξανά την μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες ώστε η κυκλοφορία (του ιού) να μειωθεί δραστικά, για να μειωθούν οι μολύνσεις και η ζήτηση κλινών" σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εξήγησε ο αρχηγός του κράτους σε διάγγελμά του είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της Αργεντινής.
"Την 1η Ιουλίου, θα ζητήσουμε από όλους να απομονωθούν ξανά στο σπίτι και να μη βγαίνουν παρά μόνο για να κάνουν προμήθειες. Από την 1η ως τη 17η Ιουλίου έτσι θα είναι τα πράγματα. Μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές", διευκρίνισε ο πρόεδρος.
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται. Συνολικά, η χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 52.444 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.167 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους σκοπός είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος το Μπουένος Άιρες και η περιφέρειά του, όπου ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι, "να μολύνουν την υπόλοιπη χώρα", όπου η δραστηριότητα έχει αποκατασταθεί κατά περίπου 80%.
Ο Fernandez επέμεινε ότι οι ανυπόφορες για πολλούς εβδομάδες περιορισμού "έσωσαν ζωές", επιτρέποντας στο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει, να ετοιμαστεί και να εφοδιαστεί.
"Δεν τα έχω χάσει, ξέρω πολύ καλά" ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την αναχαίτισή της "έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες" στην οικονομία — που βρίσκεται ήδη σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια κι αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,9% το 2020, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου — σημείωσε ο πρόεδρος.
"Η οικονομία επιδεινώνεται, αλλά θα ανακάμψει. Αυτοί που δυστυχώς δεν θα ανακάμψουν είναι αυτοί οι χιλιάδες συμπολίτες μας που μας άφησαν", επέμεινε ο πρόεδρος της χώρας τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα.
"Ο περιορισμός είναι μια θεραπεία, η μόνη θεραπεία που γνωρίζουμε", είπε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν κάθε άλλο παρά "ανώφελη". "Αν δεν είχαμε κάνει αυτό που κάναμε όλα θα ήταν πολύ πιο βαριά", εξήγησε.
Η κατάσταση στην Αργεντινή είναι ελεγχόμενη σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Περού), αλλά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ανησυχητική ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της χώρας. Τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν από τον Μάιο και ξεπέρασαν τα 50.000 την Πέμπτη.
Γιατροί και υγειονομικοί εξέφραζαν φόβους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κορύφωση της πανδημίας έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα, μαζί με τον χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου.
Ινδία: Αύξηση ρεκόρ των θανάτων
Ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 500.000 ανακοίνωσε σήμερα η ινδική κυβέρνηση, ενώ σε ένα 24ωρο καταγράφηκε ένας αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, τα οποία ήταν περίπου 18.500.
Στην Ινδία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 15.685 θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της στη χώρα αυτή, σύμφωνα με επιδημιολόγους, και αυτή αναμένεται σε εβδομάδες, ενώ το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι θα ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.
Οι ειδικοί που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνουν ότι οι αρχές πρέπει τώρα να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη μείωση της θνησιμότητας έναντι της αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.
"Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη των θανάτων κι όχι να καθηλωθούμε από τους αριθμούς. Οι αριθμοί θα αυξηθούν", δήλωσε ο Μανόζ Μουρχέκαρ, μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης της Covid-19 στην Ινδία και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας.
Η ομάδα μελέτης COV-IND-19, της οποίας ηγείται ο Μπχράμαρ Μουχκχερτζί, καθηγητής βιοστατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προβλέπει ότι στην Ινδία μπορεί να καταγραφούν από 770.000 ως 925.000 κρούσματα νέου κορονοϊού ως τις 15 Ιουλίου.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους, ορισμένες πόλεις όπως το Νέο Δελχί αγωνίζονται να οικοδομήσουν προσωρινές εγκαταστάσεις με χιλιάδες κλίνες για αυτούς που θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και αυτούς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν με Covid-19.
Η πόλη αυτή των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει μόνον περίπου 13.200 κλίνες για ασθενείς με Covid-19 και θα αποκτήσει τουλάχιστον άλλες 20.000 τις ερχόμενες εβδομάδες, με κάποιες εγκαταστάσεις που θα επανδρωθούν από στρατιωτικούς ιατρούς.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πιθανόν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και ανοίγουν πιο προσωρινές εγκαταστάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί, αν και οι υγειονομικές αρχές σε κάποιες ινδικές πόλεις πιέζουν για μια βελτιωμένη κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν.
Κομισιόν - Global Citizen: Shakira, Coldplay, Bieber, Cyrous, στην παγκόσμια συναυλία κατά του COVID-19
Συναυλία πραγματοποιείται σήμερα 27/6 στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Κομισιόν και της ομάδας Global Citizen, για να βρεθεί εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν και να υπάρξει ετοιμότητα για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Eric Mamer, στην καθημερινή ενημέρωση.
Aύριο, διάσημοι καλλιτέχνες της μουσικής, του κινηματογράφου και του αθλητισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία διαδικτυακή εκδήλωση για την ενίσχυση του αγώνα κατά του κορωνοϊού, μια συναυλία, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το μέλλον μας» για την οποία συνεργάζονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ομάδα Global Citizen.
Η Shakira, οι Coldplay, ο Justin Bieber, η Miley Cyrous, η Charleze Theron, ο Hugh Jackman αλλά και ο David Beckham, θα είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στην μεγάλη αυτή μουσική διοργάνωση η οποία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί, απευθείας, μέσα από την σελίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στο Facebook.
Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 4 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παγκόσμια σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιείται για τον ίδιο σκοπό.
Υπό την ηγεσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula Von der Leyen, θα παρέμβουν, με ομιλίες τους, παγκόσμιοι ηγέτες, καθώς και διεθνείς υποστηρικτές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές.
Η διάσκεψη αυτή θα μεταδοθεί επίσης μέσω Facebook.
Fauci: Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο θα αυξάνονται και οι θάνατοι
Όσο τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται, στις Νότιες και Δυτικές περιοχές των ΗΠΑ, τόσο θα αυξάνονται και οι θάνατοι, προειδοποίησε χθες Παρασκευή 26 Ιουνίου, ο σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου Δρ. Anthony Fauci σε συνέντευξή του στο CNBC.
Οι θάνατοι που προκαλούνται από τον κορωνοϊό υστερούν σε σχέση με άλλα δεδομένα, όπως είναι οι νοσηλείες, οι οποίες είναι χαμηλότερες σε αριθμό σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς χρειάζονται αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες για να εκδηλωθεί πλήρως η ασθένεια σε ένα προσβληθέν από τον ιό άτομο.
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν 39.972 νέα κρούσματα την Πέμπτη 25 Ιουνίου, καταγράφοντας ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
«Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και περισσότερες νοσηλείες σε ορισμένες περιοχές και σύντομα θα δείτε περισσότερους θανάτους", δήλωσε ο Δρ. Fauci στη συνέντευξή του, διευκρινίζοντας δύο πράγματα:
1. Παρόλο που υπάρχει μείωση θανάτων στη χώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν ξανά, και,
2. Ο ιός μολύνει κυρίως νέους ανθρώπους τώρα, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στις αρχές της πανδημίας, όπου ο ιός πρόσβαλε περισσότερο ηλικιωμένους και πιο ευάλωτα άτομα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα μεταξύ των ασθενών και να αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας.
Οι νέοι που έχουν μολυνθεί και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί… και μπορεί να μολύνουν ακούσια άτομα που είναι ευαίσθητα οδηγώντας τα, σε μεγαλύτερες επιπλοκές.
Τότε θα αρχίσετε να βλέπετε μεγαλύτερες νοσηλείες και περισσότερους θανάτους.
Μπορεί να χρειαστούν λίγες εβδομάδες, αλλά θα το δούμε αυτό και αυτό είναι που με προβληματίζει», κατέληξε ο κ. Fauci.
Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη λόγω της χαλάρωσης - Αγωνία για το άνοιγμα του τουρισμού
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται όμως και στην Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά εδώ και μήνες αναφέρθηκε έξαρση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, γεγονός που αποδίδεται στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρω ν.
Μάλιστα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως σε 11 κράτη, ανάμεσα στα οποία η Αρμενία, η Σουηδία, η Μολδαβία και η Βόρεια Μακεδονία, καταγράφεται μια πολύ σημαντική έξαρση κρουσμάτων.
«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (...).
30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων», επεσήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Hans Kluge.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.
Τα δεδομένα αυτά επιτείνουν την αγωνία στην Ευρώπη ενόψει της 1ης Ιουλίου όταν και αναμένεται να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα για τον τουρισμό.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου έγινε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη, αν και ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με το τι θα γίνει με ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, καθώς μεταξύ άλλων η ΕΕ εξετάζει να απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη 23 Ιουνίου το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.
Αίγυπτος: Άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων και εστίασης – Άρση της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας
Επιστροφή στην κανονικότητα για την Αίγυπτο από το Σάββατο 27/6, καθώς άνοιξε η εστίαση, τα εμπορικά καταστήματα, λατρευτικοί χώροι και αθλητικά κέντρα.
Στην Αίγυπτο, μετά από 100 ημέρες (19/3) από την εφαρμογή αυστηρών προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, τα εστιατόρια και οι καφετέριες να υποδέχονται εκ νέου τους θαμώνες τους, που ωστόσο δεν θα μπορούν σε πρώτη φάση να υπερβαίνουν το 25% της χωρητικότητάς τους και δεν θα παραμένουν ανοικτά μετά τις 22:00 το βράδυ.
Επιπλέον, από το Σάββατο 27/6 επανέρχεται η λειτουργία των λατρευτικών χώρων, των εκκλησιών και των μουσουλμανικών τεμένων, υπό αυστηρούς περιορισμούς.
Ακόμη, άνοιξαν τα αθλητικά κέντρα και τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα μπορούν να παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 21:00.
Παράλληλα, αίρεται πλήρως και τα μέτρο της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Στο μεταξύ, η Αίγυπτος μετρά 2.620 νεκρούς λόγω κορωνοϊού και τα κρούσματα ανέρχονται σε 62.755.
Μόνο την Παρασκευή 26/6 καταγράφηκαν 1.625 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις και 87 θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19.
Ρωσία: Ακόμη 6.852 νέα κρούσματα
Ακόμη 6.852 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το Σάββατο 27/6 η Ρωσία, αριθμός που δείχνει ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η ημερήσια αύξηση των προσβληθέντων από SARS-CoV-2 κάτω του ορίου των 7.000 από τα τέλη Απριλίου.
Συνολικά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Ρωσία ανέρχεται σε 627.646.
Ακόμη, όπως γνωστοποίησε το κέντρο που είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση της Covid-19 στη χώρα, τι τελευταίο 24ωρο 188 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό.
Πλέον, στη Ρωσία 8.969 είναι οι νεκροί από την πανδημία.
Συναγερμός στην Αυστραλία για τον κορωνοϊό – Στους δρόμους ο στρατός – Ρεκόρ κρουσμάτων
Συναγερμός έχει σημάνει στην Αυστραλία για την επανεμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 33 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο εδώ και δύο μήνες.
Στο κόκκινο είναι η Πολιτεία της Βικτόρια με τις Αρχές να στέλνουν δεκάδες ασθενοφόρα και κινητές μονάδες εφοδιασμένες με εξοπλισμό για να διενεργούνται τεστ στη Μελβούρνη.
Στη Βικτόρια πλέον τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 200 από τα περίπου 270 σε ολόκληρη την Αυστραλία.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην πολιτεία Βικτόρια εκτίμησε πως με τη διεύρυνση των διαγνωστικών εξετάσεων, τα κρούσματα μόλυνσης θα «ανέβουν τις επόμενες ημέρες»
Όπως είπε, θα γίνουν 100.000 τεστ μέσα σε ένα δεκαήμερο.
Παράλληλα, περίπου 1.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Μελβούρνη σήμερα Παρασκευή 26/6 για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών που επιβάλλεται σε όσους επαληθεύεται πως έχουν προσβληθεί ενώ από αυτούς, 150 θα συμβάλλουν στη διενέργεια των τεστ.
Η ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων καταγράφηκε μερικές εβδομάδες αφότου η Αυστραλία άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού, ιδίως την πρακτική της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.
Οι αρχές πιστεύουν ότι η έξαρση των μολύνσεων οφείλεται στις οικογενειακές συναθροίσεις όπου πάνε άνθρωποι με ήπια συμπτώματα.
Έξαρση του κορωνοϊού και στις 6 χώρες του Περσικού Κόλπου - Πάνω από 400.000 τα κρούσματα
Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις έξι χώρες του Κόλπου έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα και πλέον ξεπερνά τις 400.000, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής ήραν αυτή την εβδομάδα όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 24 Ιουνίου, στην περιοχή είχαν καταγραφεί 403.163 κρούσματα και 2.346 θάνατοι, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Τα κρούσματα στις έξι χώρες του Κόλπου είχαν περάσει το όριο των 200.000 στις 27 Μαΐου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν αργά χθες ότι αίρουν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στη χώρα από τα μέσα Μαρτίου, καθώς ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε από τα 900 που ήταν στο τέλος Μαΐου σε 300 με 400 τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Σαουδική Αραβία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα στην περιοχή (178.504) και περισσότεροι από 1.511 θάνατοι, ήρε την απαγόρευση της κυκλοφορίας την Κυριακή έπειτα από τρεις μήνες.
Το Κουβέιτ είναι η μόνη χώρα του Κόλπου όπου εξακολουθεί να ισχύει μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Το Κατάρ, το Ομάν και το Μπαχρέιν δεν είχαν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η χαλάρωση των μέτρων στις έξι χώρες του Κόλπου διαφέρει, με τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία να ηγούνται στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, ακόμη και των εστιατορίων και των εμπορικών κέντρων.
Το Ντουμπάι, που εξαρτάται από τον τουρισμό και το λιανεμπόριο, ανακοίνωσε ότι από τις 7 Ιουλίου ανοίγουν τα σύνορα του εμιράτου για τους ξένους ταξιδιώτες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα οποία ανήκει το Ντουμπάι, δεν έχουν ανακοινώσει αντίστοιχο μέτρο που να αφορά όλη την ομοσπονδία.
Το Κατάρ, με τον δεύτερο μεγαλύτερο απολογισμό κρουσμάτων στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την επανάληψη πτήσεων από χώρες χαμηλού κινδύνου από την 1η Ιουλίου, ενώ θα ανοίξουν και οι αγορές και τα εμπορικά κέντρα, με όριο όμως στον αριθμό των ατόμων.
Tedros (ΠΟΥ): Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε θα έχουμε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ίσως σε ένα χρόνο
Δεν είναι βέβαιο ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού, όμως θα μπορούσε να χρειαστεί ένας χρόνος προτού κάποιο εμβόλιο εφευρεθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μιλώντας μέσω βιντεδιάσκεψης σε βουλευτές της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tendros Adhanom Gebreyesus, δήλωσε ότι εάν ένα τέτοιο εμβόλιο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να αποτελέσει δημόσιο αγαθό που θα είναι διαθέσιμο σε όλους.
«Θα ήταν πολύ δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο», τόνισε ο Tendros.
«Δεν είχαμε ποτέ εμβόλιο για έναν κορωνοϊό.
Επομένως, αυτό θα είναι, όταν ανακαλυφθεί—ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθεί, θα είναι το πρώτο», υπογράμμισε ο Tedros.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ έχει περισσότερους από 100 υποψηφίους για ένα εμβόλιο, ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.
«Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο, η εκτίμησή (μας) είναι ότι ενδεχομένως θα έχουμε ένα εμβόλιο μέσα σε ένα έτος.
Eάν (οι προσπάθειες) επιταχυνθούν, θα μπορούσε αυτό να γίνει σε λιγότερο χρόνο, κατά έναν-δύο μήνες.
Αυτό λένε οι επιστήμονες».
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων εισηγήθηκε στην Κομισιόν την αδειοδότηση για «υπό όρους κυκλοφορία» του remdesivir
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) εισηγήθηκε στην Κομισιόν την αδειοδότηση για «υπό όρους κυκλοφορία» του αντιικού remdesivir εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ασθενείς που έχουν προβληθεί από την Covid-19.
«Το remdesivir είναι το πρώτο φάρμακο κατά της Covid-19 για το οποίο υπάρχει εισήγηση για αδειοδότηση εντός της ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της EMA (Χάγη), στην οποία επισημαίνεται ότι η εισήγηση αυτή θα πρέπει τώρα να εγκριθεί, ή μη, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
www.bankingnews.gr
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο τα περισσότερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως την Παρασκευή (26/6), ενώ αύξηση κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση αναφέρθηκαν και στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες και ενώ έχουν ανοίξει τα σύνορα.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreysus, ο οποίος ανέφερε ότι τον πρώτο μήνα της επιδημίας αναφέρονταν λιγότερα από 10.000 κρούσματα στον ΠΟΥ και ότι τον τελευταίο μήνα αναφέρθηκαν σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα.
Προειδοποίησε πάντως, ότι ο αγώνας είναι ακόμη μακρύς μέχρι την νίκη της επιδημίας αφού οι οικονομικοί πόροι δεν αρκούν, λείπουν 27,9 δισεκ. δολάρια, και παρά τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, το πολυπόθητο εμβόλιο ίσως να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο.
Την ίδια ώρα ο σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου Δρ. Anthony Fauci σε συνέντευξή του μιλά για αύξηση των θανάτων με την παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά κυρίως πως ο ιός μολύνει κυρίως νέους ανθρώπους τώρα, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στις αρχές της πανδημίας, όπου ο ιός πρόσβαλε περισσότερο ηλικιωμένους και πιο ευάλωτα άτομα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα μεταξύ των ασθενών και να αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας.
ΗΠΑ: Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων - Κλείνουν οι παραλίες στο Μαϊάμι
Τη θέση ότι οι θάνατοι από τον κορωνοϊό μειώνονται στις ΗΠΑ διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ξαναπαίρνει μπρος.
«Οι θάνατοι από τον κορωνοϊό μειώνονται.
Η θνησιμότητα είναι μια από τις χαμηλότερες στον κόσμο.
Η οικονομία μας ξαναπαίρνει μπρος και δεν πρόκειται να ξανακλείσει» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter o Trump.
Σημειώνεται πως οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 125.377 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 2.493.873.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία του, οι ΗΠΑ ανέφεραν πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας ενώ η Πολιτεία του Τέξας αποφάσισε να βάλει τέλος στο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο το Τέξας ανακοίνωσε περισσότερα από 6.000 κρούσματα, αριθμός από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ ρεκόρ υπήρξε και στον αριθμό των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Το Μαϊάμι θα κλείσει τις παραλίες του στις 3 Ιουλίου, παραμονή της εθνικής εορτής των ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του Covid -19 και ενώ οι νότιες πολιτείες πλήττονται ιδιαίτερα.
Τα κρούσματα στη Φλόριντα κατέγραψαν νέο ρεκόρ αυξανόμενα κατά 7,8% το τελευταίο 24ωρο.
Η Φλόριντα ανέφερε συνολικά 132.545 κρούσματα το Σάββατο (27/6/2020), αύξηση 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο και μέση αύξηση 4,6% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Οι θάνατοι έφτασαν τους 3.390, αύξηση 0,7%, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα έως την Παρασκευή.
Η Πολιτεία ανέφερε 9.585 κρούσματα, που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων.
Ανέβαλε περιοδεία σε Φλόριντα και Αριζόνα ο Pence
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence ανέβαλε την περιοδεία του στη Φλόριντα και την Αριζόνα εν μέσω των ραγδαία αυξανόμενων κρουσμάτων κορωναϊού και στις δύο πολιτείες.
«Ο αντιπρόεδρος Pence δεν θα συμμετέχει πλέον σε εκστρατείες εκστρατείας στην Αριζόνα και τη Φλόριντα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Fox News.
«Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τον αριθμό των κρουσμάτων που αυξάνεται σε αυτές τις πολιτείες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Pence θα μεταβεί στη Φλόριντα, την Αριζόνα και το Τέξας την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τους κυβερνήτες και να αξιολογήσει την κατάσταση στις εν λόγω πολιτείες, που δοκιμάζονται από τον Covid -19.
Η απόφαση του Pence έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση, πως στη Φλόριντα καταγράφηκαν σε μόλις μία μέρα κοντά στα 10.000 κρούσματα, που συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ για την πολιτεία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί αγγίζουν τους 500.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 10 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 4,9 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 9.874.354 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 495.845
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 2.493.873 και σε νεκρούς με 125.377
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 55.961 και σε κρούσματα με 1.274.974
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 43.598 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 311.727
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 627.646 και 8.969 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 508.953 και 15.685 νεκρούς
- Έκτο το Περού σε κρούσματα με 272.364 και 8.939 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 263.360 – Στους 5.068 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 247.905 και 28.338 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 239.961 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.708
- Στους 29.781 οι νεκροί στη Γαλλία, 199.473 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 194.458 και οι νεκροί σε 8.968
- Έβδομο σε νεκρούς το Μεξικό με 25.779 – Στα 208.392 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.725 κρούσματα και 4.641 νεκροί
- Στους 5.065 οι νεκροί στην Τουρκία, 194.511 τα κρούσματα
ΠΟΥ: Χρειάζονται 31,3 δισεκ. δολάρια για να νικηθεί ο Covid-19, έχουν συγκεντρωθεί μόλις 3,4 δισεκ. - Χρηματοδοτικό κενό 27,9 δισεκ. δολαρίων
Η διεθνής συμμαχία υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού χρειάζεται 31,3 δισεκ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες για αναπτύξει και να κυκλοφορήσει τεστ, θεραπείες και εμβόλια, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε, έως χθες έχουν προσφερθεί 3,4 δισεκ. δολάρια, αφήνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό 27,9 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 13,7 δισεκ. δολάρια «είναι επειγόντως απαραίτητα».
Η πρωτοβουλία του ΠΟΥ έχει στόχο να αυξήσει τη διανομή 500 εκατ. τεστ και 245 εκατ. θεραπευτικών αγωγών σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως τα μέσα του 2021, ανέφερε σε ανακοίνωση.
Παράλληλα, σκοπεύει να αυξήσει τη διανομή 2 δισεκ. δόσεων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκ. που θα αγοραστεί από χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έως τα τέλη του 2021.
Ο ΠΟΥ εργάζεται με μια μεγάλη συμμαχία οργανισμών ανάπτυξης, χρηματοδότησης και διανομής εμβολίων, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ονομάζει ACT-Accelerator Hub, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη δίνει τον δικό της αγώνα...
Βραζιλία: Ανείπωτη η τραγωδία
Η Βραζιλία θρηνεί το θάνατο άλλων 990 ανθρώπων από τον κορωνοΐό το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία ενώ 46.860 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 55.961 νεκρούς, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό ανέρχεται πλέον — επισήμως — σε 1.274.974.
Χιλή: Καταρρέει το σύστημα υγείας
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 165 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.296 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 5.068 νεκρούς επί συνόλου 263.360 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας βρίσκονταν 2.086 ασθενείς, εκ των οποίων 1.772 διασωληνωμένοι σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξη της αναπνοής και 437 σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απομένουν πλέον 305 διαθέσιμα τέτοια μηχανήματα στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά σε ολόκληρο το σύστημα υγείας τα διαθέσιμα δωμάτια στα νοσοκομεία είναι 9.588.
Στη χώρα έχουν γίνει 1.043.330 εκατομμύρια τεστ, εκ των οποίων 18.249 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.
Στη Χιλή συνεχίζει να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, η οποία παρέτεινε πρόσφατα την ισχύ της "κατάστασης καταστροφής" που έχει κηρύξει, και τα σύνορα παραμένουν κλειστά με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Η σταδιακή επανεκκίνηση κάποιων τομέων της οικονομίας συναντά προβλήματα. Η εταιρεία Codelco, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου στον τομέα της εξόρυξης χαλκού, ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη ότι αναστέλλει τις εργασίες σε τμήματα της τεράστιας εγκατάστασής του στην Τσουκιμακάτα, για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Τέσσερις από τους εργαζομένους της έχουν υποκύψει στην COVID-19.
Στην Τσουκιμακάτα βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού της Codelco, από το οποίο εξορύχθηκε σχεδόν το 25% της παραγωγής της το 2019.
Η διεύθυνση της εταιρείας προσπαθεί παράλληλα να κατευνάσει τα συνδικάτα, τα οποία έχουν ξεσηκωθεί, αφού την κατηγορούν ότι δεν παίρνει επαρκή μέτρα για προστατεύσει τους εργάτες της, εν μέσω των — συνεχιζόμενων — εργασιών για τη μετατροπή του ανοικτού σε κλειστό μεταλλείο.
Αργεντινή: Νέο Lockdown
Σε νέο Lockdown μπαίνει το Μπουένος Άιρες καθώς εμφανίστηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοΐού στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.
Ετσι ο κεντροαριστερός πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
"Θα κλείσουμε ξανά την μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες ώστε η κυκλοφορία (του ιού) να μειωθεί δραστικά, για να μειωθούν οι μολύνσεις και η ζήτηση κλινών" σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εξήγησε ο αρχηγός του κράτους σε διάγγελμά του είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της Αργεντινής.
"Την 1η Ιουλίου, θα ζητήσουμε από όλους να απομονωθούν ξανά στο σπίτι και να μη βγαίνουν παρά μόνο για να κάνουν προμήθειες. Από την 1η ως τη 17η Ιουλίου έτσι θα είναι τα πράγματα. Μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές", διευκρίνισε ο πρόεδρος.
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται. Συνολικά, η χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 52.444 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.167 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους σκοπός είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος το Μπουένος Άιρες και η περιφέρειά του, όπου ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι, "να μολύνουν την υπόλοιπη χώρα", όπου η δραστηριότητα έχει αποκατασταθεί κατά περίπου 80%.
Ο Fernandez επέμεινε ότι οι ανυπόφορες για πολλούς εβδομάδες περιορισμού "έσωσαν ζωές", επιτρέποντας στο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει, να ετοιμαστεί και να εφοδιαστεί.
"Δεν τα έχω χάσει, ξέρω πολύ καλά" ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την αναχαίτισή της "έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες" στην οικονομία — που βρίσκεται ήδη σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια κι αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,9% το 2020, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου — σημείωσε ο πρόεδρος.
"Η οικονομία επιδεινώνεται, αλλά θα ανακάμψει. Αυτοί που δυστυχώς δεν θα ανακάμψουν είναι αυτοί οι χιλιάδες συμπολίτες μας που μας άφησαν", επέμεινε ο πρόεδρος της χώρας τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα.
"Ο περιορισμός είναι μια θεραπεία, η μόνη θεραπεία που γνωρίζουμε", είπε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν κάθε άλλο παρά "ανώφελη". "Αν δεν είχαμε κάνει αυτό που κάναμε όλα θα ήταν πολύ πιο βαριά", εξήγησε.
Η κατάσταση στην Αργεντινή είναι ελεγχόμενη σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Περού), αλλά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ανησυχητική ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της χώρας. Τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν από τον Μάιο και ξεπέρασαν τα 50.000 την Πέμπτη.
Γιατροί και υγειονομικοί εξέφραζαν φόβους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κορύφωση της πανδημίας έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα, μαζί με τον χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου.
Ινδία: Αύξηση ρεκόρ των θανάτων
Ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 500.000 ανακοίνωσε σήμερα η ινδική κυβέρνηση, ενώ σε ένα 24ωρο καταγράφηκε ένας αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, τα οποία ήταν περίπου 18.500.
Στην Ινδία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 15.685 θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της στη χώρα αυτή, σύμφωνα με επιδημιολόγους, και αυτή αναμένεται σε εβδομάδες, ενώ το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι θα ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.
Οι ειδικοί που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνουν ότι οι αρχές πρέπει τώρα να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη μείωση της θνησιμότητας έναντι της αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.
"Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη των θανάτων κι όχι να καθηλωθούμε από τους αριθμούς. Οι αριθμοί θα αυξηθούν", δήλωσε ο Μανόζ Μουρχέκαρ, μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης της Covid-19 στην Ινδία και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας.
Η ομάδα μελέτης COV-IND-19, της οποίας ηγείται ο Μπχράμαρ Μουχκχερτζί, καθηγητής βιοστατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προβλέπει ότι στην Ινδία μπορεί να καταγραφούν από 770.000 ως 925.000 κρούσματα νέου κορονοϊού ως τις 15 Ιουλίου.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους, ορισμένες πόλεις όπως το Νέο Δελχί αγωνίζονται να οικοδομήσουν προσωρινές εγκαταστάσεις με χιλιάδες κλίνες για αυτούς που θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και αυτούς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν με Covid-19.
Η πόλη αυτή των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει μόνον περίπου 13.200 κλίνες για ασθενείς με Covid-19 και θα αποκτήσει τουλάχιστον άλλες 20.000 τις ερχόμενες εβδομάδες, με κάποιες εγκαταστάσεις που θα επανδρωθούν από στρατιωτικούς ιατρούς.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πιθανόν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και ανοίγουν πιο προσωρινές εγκαταστάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί, αν και οι υγειονομικές αρχές σε κάποιες ινδικές πόλεις πιέζουν για μια βελτιωμένη κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν.
Κομισιόν - Global Citizen: Shakira, Coldplay, Bieber, Cyrous, στην παγκόσμια συναυλία κατά του COVID-19
Συναυλία πραγματοποιείται σήμερα 27/6 στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Κομισιόν και της ομάδας Global Citizen, για να βρεθεί εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν και να υπάρξει ετοιμότητα για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Eric Mamer, στην καθημερινή ενημέρωση.
Aύριο, διάσημοι καλλιτέχνες της μουσικής, του κινηματογράφου και του αθλητισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία διαδικτυακή εκδήλωση για την ενίσχυση του αγώνα κατά του κορωνοϊού, μια συναυλία, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το μέλλον μας» για την οποία συνεργάζονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ομάδα Global Citizen.
Η Shakira, οι Coldplay, ο Justin Bieber, η Miley Cyrous, η Charleze Theron, ο Hugh Jackman αλλά και ο David Beckham, θα είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στην μεγάλη αυτή μουσική διοργάνωση η οποία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί, απευθείας, μέσα από την σελίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στο Facebook.
Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 4 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παγκόσμια σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιείται για τον ίδιο σκοπό.
Υπό την ηγεσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula Von der Leyen, θα παρέμβουν, με ομιλίες τους, παγκόσμιοι ηγέτες, καθώς και διεθνείς υποστηρικτές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές.
Η διάσκεψη αυτή θα μεταδοθεί επίσης μέσω Facebook.
Fauci: Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο θα αυξάνονται και οι θάνατοι
Όσο τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται, στις Νότιες και Δυτικές περιοχές των ΗΠΑ, τόσο θα αυξάνονται και οι θάνατοι, προειδοποίησε χθες Παρασκευή 26 Ιουνίου, ο σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου Δρ. Anthony Fauci σε συνέντευξή του στο CNBC.
Οι θάνατοι που προκαλούνται από τον κορωνοϊό υστερούν σε σχέση με άλλα δεδομένα, όπως είναι οι νοσηλείες, οι οποίες είναι χαμηλότερες σε αριθμό σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς χρειάζονται αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες για να εκδηλωθεί πλήρως η ασθένεια σε ένα προσβληθέν από τον ιό άτομο.
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν 39.972 νέα κρούσματα την Πέμπτη 25 Ιουνίου, καταγράφοντας ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
«Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και περισσότερες νοσηλείες σε ορισμένες περιοχές και σύντομα θα δείτε περισσότερους θανάτους", δήλωσε ο Δρ. Fauci στη συνέντευξή του, διευκρινίζοντας δύο πράγματα:
1. Παρόλο που υπάρχει μείωση θανάτων στη χώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν ξανά, και,
2. Ο ιός μολύνει κυρίως νέους ανθρώπους τώρα, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στις αρχές της πανδημίας, όπου ο ιός πρόσβαλε περισσότερο ηλικιωμένους και πιο ευάλωτα άτομα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα μεταξύ των ασθενών και να αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας.
Οι νέοι που έχουν μολυνθεί και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί… και μπορεί να μολύνουν ακούσια άτομα που είναι ευαίσθητα οδηγώντας τα, σε μεγαλύτερες επιπλοκές.
Τότε θα αρχίσετε να βλέπετε μεγαλύτερες νοσηλείες και περισσότερους θανάτους.
Μπορεί να χρειαστούν λίγες εβδομάδες, αλλά θα το δούμε αυτό και αυτό είναι που με προβληματίζει», κατέληξε ο κ. Fauci.
Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη λόγω της χαλάρωσης - Αγωνία για το άνοιγμα του τουρισμού
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται όμως και στην Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά εδώ και μήνες αναφέρθηκε έξαρση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, γεγονός που αποδίδεται στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρω ν.
Μάλιστα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως σε 11 κράτη, ανάμεσα στα οποία η Αρμενία, η Σουηδία, η Μολδαβία και η Βόρεια Μακεδονία, καταγράφεται μια πολύ σημαντική έξαρση κρουσμάτων.
«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (...).
30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων», επεσήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Hans Kluge.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.
Τα δεδομένα αυτά επιτείνουν την αγωνία στην Ευρώπη ενόψει της 1ης Ιουλίου όταν και αναμένεται να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα για τον τουρισμό.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου έγινε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη, αν και ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με το τι θα γίνει με ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, καθώς μεταξύ άλλων η ΕΕ εξετάζει να απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη 23 Ιουνίου το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.
Αίγυπτος: Άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων και εστίασης – Άρση της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας
Επιστροφή στην κανονικότητα για την Αίγυπτο από το Σάββατο 27/6, καθώς άνοιξε η εστίαση, τα εμπορικά καταστήματα, λατρευτικοί χώροι και αθλητικά κέντρα.
Στην Αίγυπτο, μετά από 100 ημέρες (19/3) από την εφαρμογή αυστηρών προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, τα εστιατόρια και οι καφετέριες να υποδέχονται εκ νέου τους θαμώνες τους, που ωστόσο δεν θα μπορούν σε πρώτη φάση να υπερβαίνουν το 25% της χωρητικότητάς τους και δεν θα παραμένουν ανοικτά μετά τις 22:00 το βράδυ.
Επιπλέον, από το Σάββατο 27/6 επανέρχεται η λειτουργία των λατρευτικών χώρων, των εκκλησιών και των μουσουλμανικών τεμένων, υπό αυστηρούς περιορισμούς.
Ακόμη, άνοιξαν τα αθλητικά κέντρα και τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα μπορούν να παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 21:00.
Παράλληλα, αίρεται πλήρως και τα μέτρο της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Στο μεταξύ, η Αίγυπτος μετρά 2.620 νεκρούς λόγω κορωνοϊού και τα κρούσματα ανέρχονται σε 62.755.
Μόνο την Παρασκευή 26/6 καταγράφηκαν 1.625 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις και 87 θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19.
Ρωσία: Ακόμη 6.852 νέα κρούσματα
Ακόμη 6.852 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το Σάββατο 27/6 η Ρωσία, αριθμός που δείχνει ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η ημερήσια αύξηση των προσβληθέντων από SARS-CoV-2 κάτω του ορίου των 7.000 από τα τέλη Απριλίου.
Συνολικά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Ρωσία ανέρχεται σε 627.646.
Ακόμη, όπως γνωστοποίησε το κέντρο που είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση της Covid-19 στη χώρα, τι τελευταίο 24ωρο 188 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό.
Πλέον, στη Ρωσία 8.969 είναι οι νεκροί από την πανδημία.
Συναγερμός στην Αυστραλία για τον κορωνοϊό – Στους δρόμους ο στρατός – Ρεκόρ κρουσμάτων
Συναγερμός έχει σημάνει στην Αυστραλία για την επανεμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 33 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο εδώ και δύο μήνες.
Στο κόκκινο είναι η Πολιτεία της Βικτόρια με τις Αρχές να στέλνουν δεκάδες ασθενοφόρα και κινητές μονάδες εφοδιασμένες με εξοπλισμό για να διενεργούνται τεστ στη Μελβούρνη.
Στη Βικτόρια πλέον τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 200 από τα περίπου 270 σε ολόκληρη την Αυστραλία.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην πολιτεία Βικτόρια εκτίμησε πως με τη διεύρυνση των διαγνωστικών εξετάσεων, τα κρούσματα μόλυνσης θα «ανέβουν τις επόμενες ημέρες»
Όπως είπε, θα γίνουν 100.000 τεστ μέσα σε ένα δεκαήμερο.
Παράλληλα, περίπου 1.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Μελβούρνη σήμερα Παρασκευή 26/6 για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών που επιβάλλεται σε όσους επαληθεύεται πως έχουν προσβληθεί ενώ από αυτούς, 150 θα συμβάλλουν στη διενέργεια των τεστ.
Η ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων καταγράφηκε μερικές εβδομάδες αφότου η Αυστραλία άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού, ιδίως την πρακτική της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.
Οι αρχές πιστεύουν ότι η έξαρση των μολύνσεων οφείλεται στις οικογενειακές συναθροίσεις όπου πάνε άνθρωποι με ήπια συμπτώματα.
Έξαρση του κορωνοϊού και στις 6 χώρες του Περσικού Κόλπου - Πάνω από 400.000 τα κρούσματα
Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις έξι χώρες του Κόλπου έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα και πλέον ξεπερνά τις 400.000, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής ήραν αυτή την εβδομάδα όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 24 Ιουνίου, στην περιοχή είχαν καταγραφεί 403.163 κρούσματα και 2.346 θάνατοι, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Τα κρούσματα στις έξι χώρες του Κόλπου είχαν περάσει το όριο των 200.000 στις 27 Μαΐου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν αργά χθες ότι αίρουν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στη χώρα από τα μέσα Μαρτίου, καθώς ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε από τα 900 που ήταν στο τέλος Μαΐου σε 300 με 400 τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Σαουδική Αραβία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα στην περιοχή (178.504) και περισσότεροι από 1.511 θάνατοι, ήρε την απαγόρευση της κυκλοφορίας την Κυριακή έπειτα από τρεις μήνες.
Το Κουβέιτ είναι η μόνη χώρα του Κόλπου όπου εξακολουθεί να ισχύει μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Το Κατάρ, το Ομάν και το Μπαχρέιν δεν είχαν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η χαλάρωση των μέτρων στις έξι χώρες του Κόλπου διαφέρει, με τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία να ηγούνται στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, ακόμη και των εστιατορίων και των εμπορικών κέντρων.
Το Ντουμπάι, που εξαρτάται από τον τουρισμό και το λιανεμπόριο, ανακοίνωσε ότι από τις 7 Ιουλίου ανοίγουν τα σύνορα του εμιράτου για τους ξένους ταξιδιώτες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα οποία ανήκει το Ντουμπάι, δεν έχουν ανακοινώσει αντίστοιχο μέτρο που να αφορά όλη την ομοσπονδία.
Το Κατάρ, με τον δεύτερο μεγαλύτερο απολογισμό κρουσμάτων στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την επανάληψη πτήσεων από χώρες χαμηλού κινδύνου από την 1η Ιουλίου, ενώ θα ανοίξουν και οι αγορές και τα εμπορικά κέντρα, με όριο όμως στον αριθμό των ατόμων.
Tedros (ΠΟΥ): Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε θα έχουμε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ίσως σε ένα χρόνο
Δεν είναι βέβαιο ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού, όμως θα μπορούσε να χρειαστεί ένας χρόνος προτού κάποιο εμβόλιο εφευρεθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μιλώντας μέσω βιντεδιάσκεψης σε βουλευτές της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tendros Adhanom Gebreyesus, δήλωσε ότι εάν ένα τέτοιο εμβόλιο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να αποτελέσει δημόσιο αγαθό που θα είναι διαθέσιμο σε όλους.
«Θα ήταν πολύ δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο», τόνισε ο Tendros.
«Δεν είχαμε ποτέ εμβόλιο για έναν κορωνοϊό.
Επομένως, αυτό θα είναι, όταν ανακαλυφθεί—ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθεί, θα είναι το πρώτο», υπογράμμισε ο Tedros.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ έχει περισσότερους από 100 υποψηφίους για ένα εμβόλιο, ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.
«Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο, η εκτίμησή (μας) είναι ότι ενδεχομένως θα έχουμε ένα εμβόλιο μέσα σε ένα έτος.
Eάν (οι προσπάθειες) επιταχυνθούν, θα μπορούσε αυτό να γίνει σε λιγότερο χρόνο, κατά έναν-δύο μήνες.
Αυτό λένε οι επιστήμονες».
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων εισηγήθηκε στην Κομισιόν την αδειοδότηση για «υπό όρους κυκλοφορία» του remdesivir
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) εισηγήθηκε στην Κομισιόν την αδειοδότηση για «υπό όρους κυκλοφορία» του αντιικού remdesivir εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ασθενείς που έχουν προβληθεί από την Covid-19.
«Το remdesivir είναι το πρώτο φάρμακο κατά της Covid-19 για το οποίο υπάρχει εισήγηση για αδειοδότηση εντός της ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της EMA (Χάγη), στην οποία επισημαίνεται ότι η εισήγηση αυτή θα πρέπει τώρα να εγκριθεί, ή μη, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών