Δυναμική άνοδος στις διεθνείς αγορές
Άνοδο κατέγραψαν σήμερα 6/7 τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενισχύουν τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας σε Κίνα και Ευρώπη, επισκιάζουν την ανησυχία που προκαλεί η έξαρση της πανδημίας.
Τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσαν αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, καθώς τον Ιούνιο του 2020 σημειώθηκε άνοδος κατά 4,8 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανάμενεν αύξηση κατά 3 εκατομμύρια θέσεις.
Παράλληλα σαρώνει τον πλανήτη η πανδημία του νέου κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει σχεδόν πάνω από 534 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο.
Περισσότερα από 11,4 εκατ. κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, ενώ πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί.
Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 129.947 θανάτους και 2.839.917 κρούσματα.
Μετά τις ΗΠΑ, η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Βραζιλία, ακλουθούν η Βρετανία , η Ιταλία και η Γαλλία.
Η Κίνα μετρά επισήμως 84.871 κρούσματα και 4.641 θανάτους, με τον αριθμό των νεκρών.
Η Ευρώπη έχει καταγράψει 199.050 θανάτους και 2.710.595 κρούσματα.
Ανησυχία επικρατεί στα Βαλκάνια, όπου παρατηρείται έξαρση, ενώ οι ΗΠΑ και ιδιαίτερα η Φλόριντα και ο Νότος εξακολουθούν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Την έναρξη κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου ώστε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του κοκτέιλ αντισωμάτων που έχει δημιουργήσει για προληπτική και θεραπευτική χρήση κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Regeneron.
Οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε περίπου 100 τοποθεσίες και θα περιλαμβάνουν 2.000 ασθενείς στις ΗΠΑ, σημείωσε η εταιρεία.
«Εκτελούμε ταυτόχρονες προσαρμοστικές δοκιμές για να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προσφέρουμε μια πιθανή λύση για την πρόληψη και τη θεραπεία μολύνσεων Covid-19, ακόμη και εν μέσω συνεχιζόμενης παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Regeneron, George D. Yancopoulos.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,78% στις 26.287 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη +1,59% στις 3.179 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2,21% κλείνοντας στις 10.433 μονάδες, σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 27,8 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε άνοδο +1,64% στις 12.733 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο +1,55% στις 20.031 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Uber ολοκλήρωσε την εξαγορά της εφαρμογής διανομής φαγητού Postmates Inc έναντι 2,65 δισ. δολαρίων σε μετοχές, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.
Η συμφωνία ενώνει την τέταρτη μεγαλύτερη υπηρεσία παράδοσης τροφίμων στις ΗΠΑ με την Uber Eats, η οποία βρίσκεται πίσω μόνο από τη DoorDash στο μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με το Second Measure και το Edison Trends. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ακόμη ότι η Uber σκοπεύει να διατηρήσει την λειτουργία της εφαρμογής Postmates ξεχωριστά, υποστηριζόμενη από ένα πιο αποτελεσματικό, συνδυασμένο δίκτυο εμπόρων και παράδοσης.
Η Emergent BioSolutions Inc ανακοίνωσε ότι υπέγραψε πενταετές σύμφωνο για την παραγωγή φαρμακευτικής ουσίας που χρησιμοποιείται στο υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson.
Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 480 εκατ. δολάρια για τα πρώτα δύο χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.
Σημειώνεται ότι η Johnson & Johnson έκλεισε συμφωνία με την Emergent τον Απρίλιο για τη χρήση των εγκαταστάσεων της και την παραγωγή πάνω από 1 δισ. δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της.
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές
Άνοδο λατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενισχύουν τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και στην πρόοδο που σημειώνεται στα πιθανά φάρμακα για τον κορωνοϊό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα covid-19. Η
Οι μετοχές των εταιρειών που έχουν σημαντική έκθεση στην Κίνα, όπως των αυτοκινητοβιομηχανιών, των ενεργειακών εταιρειών, των εταιρειών βιομηχανικών ειδών και πολυτελών προϊόντων, σημείωσαν σημαντικά κέρδη, όπως και οι τραπεζικές μετοχές.
Για κύμα χρεοκοπιών στη Γερμανία τους επόμενους μήνες προειδοποιεί το Ινστιτούτο Ifo, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, το 21% των γερμανικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι απειλείται η επιβίωσή τους.
Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια, τον τουρισμό και την εστίαση, οι οποίες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.
«Θα μπορούσαμε να δούμε ένα κύμα χρεοκοπιών τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο ερευνητής του Ifo, Stefan Sauer, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Aviva PLC ανακοίνωσε ότι έχει διορίσει την ανεξάρτητη μη εκτελεστική διευθύντρια Amanda Blanc ως τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο με άμεση ισχύ.
Η Blanc θα αντικαταστήσει τον Maurice Tulloch, ο οποίος παραιτήθηκε για οικογενειακούς λόγους υγείας, ανακοίνωσε η ασφαλιστική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank προειδοποίησε ότι ο κορονοϊός έχει επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης των θέσεων εργασίας, παρόλα αυτά τόνισε πως παραμένει σε τροχιά επίτευξης των οικονομικών στόχων για αυτό το έτος παρά την αναστάτωση.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020.
Οι καταναλωτές επέστρεψαν μαζικά στα καταστήματα λιανικής, μόλις άρχισε ο περιορισμός των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 17,8% τον Μάιο έναντι του Απριλίου.
Πρόκειται για άνοδο ρεκόρ από το 1999, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις παραμένουν μειωμένες κατά 5,1% τον Μάιο.
Περαιτέρω βελτίωση καταγράφει το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία του ερευνητικού ομίλου Sentix, παρά την οριακή πτώση που σημειώθηκε στις προοπτικές των επόμενων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης του Sentix διαμορφώθηκε στις -18,2 μονάδες, έναντι -24,8 μονάδων τον Ιούνιο του 2020, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -49,5 μονάδες, έναντι 061,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του Μαΐου.
Στον αντίποδα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις προοπτικές των επόμενων μηνών κατέγραψε οριακή πτώση σε σχέση με τον Ιούνιο, και συγκεκριμένα στις 19,5 μονάδες, έναντι 21,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Μάλιστα, ο ερευνητικός όμιλος διευκρινίζει ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού δεν πρόκειται να αντισταθμιστεί πλήρως μέσα σε διάστημα ενός έτους, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην πτώση που σημειώθηκε στον υποδείκτη προοπτικών.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί, η πτώση που σημειώθηκε στον υποδείκτη προοπτικών αντιμετωπίζεται ως μία «μικρή απογοήτευση» από τον Sentix.
«Πίσω από αυτή την εξέλιξη βρίσκεται προφανώς η προσδοκία των επενδυτών ότι η ανάκαμψη μετά το lockdown θα συνεχιστεί άλλα δε θα οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας», σχολίασε ο ερευνητικός όμιλος, διευκρινίζοντας ότι «για άλλη μία φορά, οι επενδυτές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μόλις το 60% των οικονομικών απωλειών θα αντισταθμιστούν μέσα σε ένα έτος».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Sentix, Manfred Huebner, τόνισε ότι «δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των επενδυτών κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες», ενώ πρόσθεσε ότι «οι μειωμένες προσδοκίες αποτελούν επομένως ένα σημάδι ότι υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης της ανοδικής πορείας ήδη από το καλοκαίρι».
Ανάκαμψη κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων συνέβαλε στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά +10,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι πτώσης -25,8% προηγούμενους, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στο +15,4%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά -29,3% έναντι ετήσιας πτώσης -36,6% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -24%.
Οι εγχώριες παραγγελίες κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξεως του +12,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά +8,8%.
Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες από τις χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +20,9% ενώ η αύξηση για τις νέες παραγγελίες από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου περιορίστηκε στο +2%.
Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ο οποίος ήταν ο τελευταίος μήνας πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, οι βιομηχανικές παραγγελίες του Μαΐου ήταν μειωμένες κατά -30,8%.
Σημειώνεται ότι τόσο οι βιομηχανικές παραγγελίες όσο και η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2020 τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων το 1991.
Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επανεκκίνησης της επιχειρηματική δραστηριότητας.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά +14,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης -22,1% τον Απρίλιο του 2020, και έναντι απωλειών -13,6% τον Μάρτιο.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Ισπανικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής, και συγκεκριμένα στο +16,9%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -24,5%, έναντι ετήσιας πτώσης -34,1% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -18,3%.
Ο τομέας που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην παραγωγή ήταν αυτός των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο +100,5% ενώ η παραγωγή στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε κατά +51,2%.
Παράλληλα, η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά +19,7% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών και ενέργειας αυξήθηκε κατά +0,6% και +1,3% αντίστοιχα.
Η παραγωγή οχημάτων, η οποία υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα τον Μάρτιο και το Απρίλιο του 2020, κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +362,9% τον Μάιο, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για την παραγωγή υποδημάτων διαμορφώθηκε στο +159,7%.
Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία της Markit, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 55,3 μονάδες, έναντι 28,9 μονάδων τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018.
Παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 46 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η υψηλότερη δραστηριότητα οφείλεται στην επανεκκίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού στον κλάδο μετά τα lockdowns που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.
Ο τομέας των κατοικιών κατέγραψε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τριών τομέων για τον Ιούνιο, καθώς το 46% των επιχειρήσεων ανέφερε επέκταση της δραστηριότητάς του, ενώ μόλις το 27% ανέφερε περιορισμό.
Μάλιστα, ο ρυθμός επέκτασης στη δραστηριότητα του τομέα κατασκευής κατοικιών ήταν ο ταχύτερος των τελευταίων πέντε ετών, ενώ σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψαν και οι τομείς εμπορικών κτηρίων και πολιτικής μηχανικής.
Ο όγκος των νέων επιχειρήσεων κατέγραψε οριακή επέκταση για τον Ιούνιο, βάζοντας τέλος σε τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης, ενώ οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με ασθενέστερους ρυθμούς, αντικατοπτρίζοντας το δισταγμό των πελατών.
Επιπλέον, ο υποδείκτης απασχόλησης κατέγραψε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης, γεγονός που οδήγησε σε επιφυλακτικότερες πολιτικές στελέχωσης του κλάδου.
Όσον αφορά τον υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αυτός σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Το 46% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ το 31% αναμένουν περιορισμό των δραστηριοτήτων, εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία της βρετανικής οικονομίας.
«Καθώς το πρώτο μεγάλο μέρος της οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινάει μία σταδιακή επιστροφή στην εργασία, η ισχυρή ανάκαμψη στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου παρέχει ελπίδες σε άλλους τομείς που υπέφερσαν κατά την περίοδο του lockdown», ανέφερε διευθυντής οικονομικών της Markit, Tim Moore, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ενώ χρειάστηκε χρόνος για την προσαρμογή και την ανοικοδόμηση της αλυσίδας εφοδιασμών μετά το ευρύ κλείσιμο των επιχειρήσεων, υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι έχει επιτευχθεί επιστροφή στην ανάπτυξη».
Ράλι στις ασιατικές αγορές λόγω προσδοκιών για ταχύτερη ανάκαμψη - Στο +1,8% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +5,7%
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (6/7) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,83% στις 22.714,4 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,65% στις 2.187,9 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +4,2% στις 26.444 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +1,74% και τις 12.116,7 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +5,71% στις 3.332,8 μονάδες, ενώ εξίσου ισχυρή ήταν η αύξηση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +4,09% και τις 12.941,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +0,21% στις 4.984 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -0,71% και τις 6.014,6 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη χώρα σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνεχίστηκε για ακόμα έναν μήνα.
Ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες, έναντι 26,5 μονάδων τον Μάιο, με τη μηνιαία μεταβολή του δείκτη να είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Την ίδια στιγμή, η Markit δημοσίευσε τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία η δραστηριότητα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών για τον Ιούνιο του 2020.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες, έναντι 55 μονάδων τον Μάιο του 2020, με τις συνολικές νέες παραγγελίες να αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Αύγουστο του 2010 και τις νέες εξαγωγές να επεκτείνονται για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο.
Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, διαμορφώθηκε στις 55,7 μονάδες, έναντι 54,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας την ενίσχυση της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
www.bankingnews.gr
Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας σε Κίνα και Ευρώπη, επισκιάζουν την ανησυχία που προκαλεί η έξαρση της πανδημίας.
Τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσαν αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, καθώς τον Ιούνιο του 2020 σημειώθηκε άνοδος κατά 4,8 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανάμενεν αύξηση κατά 3 εκατομμύρια θέσεις.
Παράλληλα σαρώνει τον πλανήτη η πανδημία του νέου κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει σχεδόν πάνω από 534 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο.
Περισσότερα από 11,4 εκατ. κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, ενώ πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί.
Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 129.947 θανάτους και 2.839.917 κρούσματα.
Μετά τις ΗΠΑ, η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Βραζιλία, ακλουθούν η Βρετανία , η Ιταλία και η Γαλλία.
Η Κίνα μετρά επισήμως 84.871 κρούσματα και 4.641 θανάτους, με τον αριθμό των νεκρών.
Η Ευρώπη έχει καταγράψει 199.050 θανάτους και 2.710.595 κρούσματα.
Ανησυχία επικρατεί στα Βαλκάνια, όπου παρατηρείται έξαρση, ενώ οι ΗΠΑ και ιδιαίτερα η Φλόριντα και ο Νότος εξακολουθούν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Την έναρξη κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου ώστε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του κοκτέιλ αντισωμάτων που έχει δημιουργήσει για προληπτική και θεραπευτική χρήση κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Regeneron.
Οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε περίπου 100 τοποθεσίες και θα περιλαμβάνουν 2.000 ασθενείς στις ΗΠΑ, σημείωσε η εταιρεία.
«Εκτελούμε ταυτόχρονες προσαρμοστικές δοκιμές για να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προσφέρουμε μια πιθανή λύση για την πρόληψη και τη θεραπεία μολύνσεων Covid-19, ακόμη και εν μέσω συνεχιζόμενης παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Regeneron, George D. Yancopoulos.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,78% στις 26.287 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη +1,59% στις 3.179 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2,21% κλείνοντας στις 10.433 μονάδες, σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 27,8 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε άνοδο +1,64% στις 12.733 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο +1,55% στις 20.031 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Uber ολοκλήρωσε την εξαγορά της εφαρμογής διανομής φαγητού Postmates Inc έναντι 2,65 δισ. δολαρίων σε μετοχές, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.
Η συμφωνία ενώνει την τέταρτη μεγαλύτερη υπηρεσία παράδοσης τροφίμων στις ΗΠΑ με την Uber Eats, η οποία βρίσκεται πίσω μόνο από τη DoorDash στο μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με το Second Measure και το Edison Trends. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ακόμη ότι η Uber σκοπεύει να διατηρήσει την λειτουργία της εφαρμογής Postmates ξεχωριστά, υποστηριζόμενη από ένα πιο αποτελεσματικό, συνδυασμένο δίκτυο εμπόρων και παράδοσης.
Η Emergent BioSolutions Inc ανακοίνωσε ότι υπέγραψε πενταετές σύμφωνο για την παραγωγή φαρμακευτικής ουσίας που χρησιμοποιείται στο υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson.
Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 480 εκατ. δολάρια για τα πρώτα δύο χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.
Σημειώνεται ότι η Johnson & Johnson έκλεισε συμφωνία με την Emergent τον Απρίλιο για τη χρήση των εγκαταστάσεων της και την παραγωγή πάνω από 1 δισ. δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της.
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές
Άνοδο λατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενισχύουν τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και στην πρόοδο που σημειώνεται στα πιθανά φάρμακα για τον κορωνοϊό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα covid-19. Η
Οι μετοχές των εταιρειών που έχουν σημαντική έκθεση στην Κίνα, όπως των αυτοκινητοβιομηχανιών, των ενεργειακών εταιρειών, των εταιρειών βιομηχανικών ειδών και πολυτελών προϊόντων, σημείωσαν σημαντικά κέρδη, όπως και οι τραπεζικές μετοχές.
Για κύμα χρεοκοπιών στη Γερμανία τους επόμενους μήνες προειδοποιεί το Ινστιτούτο Ifo, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, το 21% των γερμανικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι απειλείται η επιβίωσή τους.
Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια, τον τουρισμό και την εστίαση, οι οποίες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.
«Θα μπορούσαμε να δούμε ένα κύμα χρεοκοπιών τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο ερευνητής του Ifo, Stefan Sauer, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Aviva PLC ανακοίνωσε ότι έχει διορίσει την ανεξάρτητη μη εκτελεστική διευθύντρια Amanda Blanc ως τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο με άμεση ισχύ.
Η Blanc θα αντικαταστήσει τον Maurice Tulloch, ο οποίος παραιτήθηκε για οικογενειακούς λόγους υγείας, ανακοίνωσε η ασφαλιστική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank προειδοποίησε ότι ο κορονοϊός έχει επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης των θέσεων εργασίας, παρόλα αυτά τόνισε πως παραμένει σε τροχιά επίτευξης των οικονομικών στόχων για αυτό το έτος παρά την αναστάτωση.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020.
Οι καταναλωτές επέστρεψαν μαζικά στα καταστήματα λιανικής, μόλις άρχισε ο περιορισμός των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 17,8% τον Μάιο έναντι του Απριλίου.
Πρόκειται για άνοδο ρεκόρ από το 1999, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις παραμένουν μειωμένες κατά 5,1% τον Μάιο.
Περαιτέρω βελτίωση καταγράφει το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία του ερευνητικού ομίλου Sentix, παρά την οριακή πτώση που σημειώθηκε στις προοπτικές των επόμενων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης του Sentix διαμορφώθηκε στις -18,2 μονάδες, έναντι -24,8 μονάδων τον Ιούνιο του 2020, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -49,5 μονάδες, έναντι 061,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του Μαΐου.
Στον αντίποδα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις προοπτικές των επόμενων μηνών κατέγραψε οριακή πτώση σε σχέση με τον Ιούνιο, και συγκεκριμένα στις 19,5 μονάδες, έναντι 21,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Μάλιστα, ο ερευνητικός όμιλος διευκρινίζει ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού δεν πρόκειται να αντισταθμιστεί πλήρως μέσα σε διάστημα ενός έτους, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην πτώση που σημειώθηκε στον υποδείκτη προοπτικών.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί, η πτώση που σημειώθηκε στον υποδείκτη προοπτικών αντιμετωπίζεται ως μία «μικρή απογοήτευση» από τον Sentix.
«Πίσω από αυτή την εξέλιξη βρίσκεται προφανώς η προσδοκία των επενδυτών ότι η ανάκαμψη μετά το lockdown θα συνεχιστεί άλλα δε θα οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας», σχολίασε ο ερευνητικός όμιλος, διευκρινίζοντας ότι «για άλλη μία φορά, οι επενδυτές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μόλις το 60% των οικονομικών απωλειών θα αντισταθμιστούν μέσα σε ένα έτος».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Sentix, Manfred Huebner, τόνισε ότι «δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των επενδυτών κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες», ενώ πρόσθεσε ότι «οι μειωμένες προσδοκίες αποτελούν επομένως ένα σημάδι ότι υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης της ανοδικής πορείας ήδη από το καλοκαίρι».
Ανάκαμψη κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων συνέβαλε στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά +10,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι πτώσης -25,8% προηγούμενους, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στο +15,4%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά -29,3% έναντι ετήσιας πτώσης -36,6% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -24%.
Οι εγχώριες παραγγελίες κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξεως του +12,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά +8,8%.
Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες από τις χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +20,9% ενώ η αύξηση για τις νέες παραγγελίες από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου περιορίστηκε στο +2%.
Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ο οποίος ήταν ο τελευταίος μήνας πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, οι βιομηχανικές παραγγελίες του Μαΐου ήταν μειωμένες κατά -30,8%.
Σημειώνεται ότι τόσο οι βιομηχανικές παραγγελίες όσο και η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2020 τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων το 1991.
Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επανεκκίνησης της επιχειρηματική δραστηριότητας.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά +14,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης -22,1% τον Απρίλιο του 2020, και έναντι απωλειών -13,6% τον Μάρτιο.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Ισπανικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής, και συγκεκριμένα στο +16,9%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -24,5%, έναντι ετήσιας πτώσης -34,1% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -18,3%.
Ο τομέας που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην παραγωγή ήταν αυτός των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο +100,5% ενώ η παραγωγή στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε κατά +51,2%.
Παράλληλα, η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά +19,7% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών και ενέργειας αυξήθηκε κατά +0,6% και +1,3% αντίστοιχα.
Η παραγωγή οχημάτων, η οποία υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα τον Μάρτιο και το Απρίλιο του 2020, κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +362,9% τον Μάιο, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για την παραγωγή υποδημάτων διαμορφώθηκε στο +159,7%.
Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία της Markit, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 55,3 μονάδες, έναντι 28,9 μονάδων τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018.
Παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 46 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η υψηλότερη δραστηριότητα οφείλεται στην επανεκκίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού στον κλάδο μετά τα lockdowns που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.
Ο τομέας των κατοικιών κατέγραψε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τριών τομέων για τον Ιούνιο, καθώς το 46% των επιχειρήσεων ανέφερε επέκταση της δραστηριότητάς του, ενώ μόλις το 27% ανέφερε περιορισμό.
Μάλιστα, ο ρυθμός επέκτασης στη δραστηριότητα του τομέα κατασκευής κατοικιών ήταν ο ταχύτερος των τελευταίων πέντε ετών, ενώ σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψαν και οι τομείς εμπορικών κτηρίων και πολιτικής μηχανικής.
Ο όγκος των νέων επιχειρήσεων κατέγραψε οριακή επέκταση για τον Ιούνιο, βάζοντας τέλος σε τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης, ενώ οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με ασθενέστερους ρυθμούς, αντικατοπτρίζοντας το δισταγμό των πελατών.
Επιπλέον, ο υποδείκτης απασχόλησης κατέγραψε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης, γεγονός που οδήγησε σε επιφυλακτικότερες πολιτικές στελέχωσης του κλάδου.
Όσον αφορά τον υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αυτός σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Το 46% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ το 31% αναμένουν περιορισμό των δραστηριοτήτων, εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία της βρετανικής οικονομίας.
«Καθώς το πρώτο μεγάλο μέρος της οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινάει μία σταδιακή επιστροφή στην εργασία, η ισχυρή ανάκαμψη στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου παρέχει ελπίδες σε άλλους τομείς που υπέφερσαν κατά την περίοδο του lockdown», ανέφερε διευθυντής οικονομικών της Markit, Tim Moore, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ενώ χρειάστηκε χρόνος για την προσαρμογή και την ανοικοδόμηση της αλυσίδας εφοδιασμών μετά το ευρύ κλείσιμο των επιχειρήσεων, υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι έχει επιτευχθεί επιστροφή στην ανάπτυξη».
Ράλι στις ασιατικές αγορές λόγω προσδοκιών για ταχύτερη ανάκαμψη - Στο +1,8% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +5,7%
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (6/7) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,83% στις 22.714,4 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,65% στις 2.187,9 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +4,2% στις 26.444 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +1,74% και τις 12.116,7 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +5,71% στις 3.332,8 μονάδες, ενώ εξίσου ισχυρή ήταν η αύξηση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +4,09% και τις 12.941,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +0,21% στις 4.984 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -0,71% και τις 6.014,6 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη χώρα σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνεχίστηκε για ακόμα έναν μήνα.
Ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες, έναντι 26,5 μονάδων τον Μάιο, με τη μηνιαία μεταβολή του δείκτη να είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Την ίδια στιγμή, η Markit δημοσίευσε τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία η δραστηριότητα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών για τον Ιούνιο του 2020.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες, έναντι 55 μονάδων τον Μάιο του 2020, με τις συνολικές νέες παραγγελίες να αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Αύγουστο του 2010 και τις νέες εξαγωγές να επεκτείνονται για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο.
Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, διαμορφώθηκε στις 55,7 μονάδες, έναντι 54,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας την ενίσχυση της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών