Πιέσεις και επιφυλακτικότητα στις αγορές
Πιέσεις επικράτησαν σήμερα 9/7 στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη και της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Οι αγορές στις ΗΠΑ έχουν αντισταθμίσει τις περισσότερες απώλειες που σημείωσαν νωρίτερα εντός τους 2020, με τους επενδυτές να στρέφονται κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο και τις εταιρείες που αναμένεται να ανακάμψουν άμεσα μετά την κρίση του κορωνοϊού.
«Η άνοδος του κλίματος δε φαίνεται να σχετίζεται με οποιαδήποτε συγκεκριμένη είδηση», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες αναμένεται να δημοσιεύσουν τα πρώτα στοιχεία που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2020, τα οποία αναμένεται να έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του Covid-19.
Ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως, καθώς αυξάνονται τα τεκμήρια πως ο ιός ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες, μεταδίδεται μέσω του αέρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom, η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου σε πολλές περιοχές και η κατάσταση επιδεινώνεται.
Συνολικά, στην αμερικανική ήπειρο καταγράφονται πάνω από τα μισά κρούσματα παγκοσμίως και σχεδόν οι μισοί θάνατοι. Βραζιλία και ΗΠΑ έχουν καταγράψει περί το 45% των νέων κρουσμάτων στον πλανήτη από την 1η Ιουλίου.
Η Ινδία -η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης στον πλανήτη- είναι πλέον αντιμέτωπη με πάνω από 20.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Σε χώρες όπου οι δυνατότητες να γίνονται τεστ είναι περιορισμένες, οι αριθμοί των κρουσμάτων αντανακλούν απλά ένα μέρος της επιδημιολογικής εικόνας.
Ειδικοί επισημαίνουν εδώ και καιρό ότι τα επίσημα δεδομένα υποβαθμίζουν την πραγματικότητα τόσο ως προς τα κρούσματα μόλυνσης, όσο και ως προς τους θανάτους.
Οι τελευταίες ανακοινώσεις στο επιστημονικό πεδίο για την καταπολέμηση του νέου ιού ενισχύουν πάντως την αισιοδοξία ότι γίνονται βήματα προόδου. Η Gilead Sciences ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκίνησε τις δοκιμές σε μια εισπνεόμενη μορφή του αντιϊκού φαρμάκου remdesivir που θα μπορεί να χορηγείται και εκτός των νοσοκομείων.
Το Reuters στο μεταξύ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει συμφωνίες για πειραματικές θεραπείες με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς Merck και Roche.
Η πανδημία COVID-19 προβλέπεται επί του παρόντος να προκαλέσει τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η οικονομική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη.
Η παγκόσμια ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1965, ενώ οι λιανικές δαπάνες και η ζήτηση πετρελαίου έχουν επίσης μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
Οι τρέχουσες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια ύφεση του κορωνοϊού (COVID-19) θα είναι η βαθύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις περισσότερες οικονομίες να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση στην κατά κεφαλήν παραγωγή από το 1870.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,39% στις 25.706 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άπώλειες -0,56% στις 3.152 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,53% στις 10.547 μονάδες που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύθηκε στις 29,22 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε πτώση -0,04% κλείνοντας στις 12.489 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 19.505 μονάδες με πτώση -1,98%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα 1,31 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου, από 1,375 εκατ. που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
H μεγαλύτερη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας καταγράφηκε στο Τέξας, το Νιου Τζέρσει και τη Λουιζιάνα.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στα 18,062 εκατ. από 18,76 εκατ.
Συνολικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάθηκαν σχεδόν 50 εκατ. θέσεις εργασίας
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet και της Google Sundar Pichai ανακοίνωσε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας θα επενδύσει πάνω από 900 εκατ. δολάρια τα επόμενα 5 χρόνια για να βοηθήσει την Ιταλία εν μέσω της οικονομικής της ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού.
«Η Google είναι περήφανη που είναι εταίρος στην οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας», δήλωσε ο Pichai.
«Σήμερα η Google ανακοινώνει την Ιταλία στο Digitale, ένα νέο σχέδιο για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, προσφέροντας μια σειρά εργαλείων, κατάρτισης και συνεργασιών για την υποστήριξη επιχειρήσεων και ατόμων που αναζητούν εργασία», πρόσθεσε.
Πιέσεις και επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη και της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Ο κολοσσός λογισμικού SAP άφησε να εννοηθεί ότι οι δραστηριότητές του ανακάμπτουν από το πλήγμα που δέχθηκαν λόγω της κρίσης, ενώ η αισιοδοξία για την ανάκαμψη της Κίνας βοήθησε τη Γερμανία να υπεραποδόσει.
Το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη κατέγραφε υπεραπόδοση έναντι άλλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι γερμανικές εξαγωγές ανέκαμψαν τον Μάιο, μετά την άρση των μέτρων του lockdown.
Η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να γίνει περισσότερο καινοτόμος με τα νομισματικά εργαλεία, σε περίπτωση που χρειαστεί, επεσήμανε ο Francois Villeroy de Galhau, μέλος του δ.σ. της ευρωτράπεζας.
«Για να εκπληρωθεί ο στόχος για σταθερότητα, το ευρωσύστημα θα διατηρήσει τα επιτόκια όσο πιο ευνοϊκά γίνεται και τη ρευστότητα άφθονη», δήλωσε ο Villeroy, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.
«Και θα παραμείνει σε ετοιμότητα να είναι όσο καινοτόμος χρειάζεται σχετικά με τα εργαλεία της» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές στη Γερμανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (9/7) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπης αυξήθηκαν κατά +9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί ισχυρή πτώση κατά -24%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά +14%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +3,5% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -16,6% τον Απρίλιο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +12,4%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διευρυνθεί στα 7,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 5,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της Γερμανίας κατέγραψαν την πρώτη τους μηνιαία άνοδο μετά τον Μάρτιο του 2020, στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν κατά -29,7% ενώ η αντίστοιχη ετήσια πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -21,7%.
Επιπλέον, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα 6,5 δισ. ευρώ, έναντι 13,3 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Η Γερμανία μείωσε τους αυστηρούς περιορισμούς κοινωνικής απόστασης στις 20 Απριλίου και ξεκίνησε τη διαδικασία ανοίγματος της οικονομίας της καθώς η καμπύλη της πανδημίας του ιού εξομαλύνεται.
Ωστόσο, η συνέπεια του κλεισίματος των επιχειρήσεων και του εξαναγκασμού των ανθρώπων να παραμείνουν στο σπίτι, μαζί με το κλείσιμο του διεθνούς εμπορίου, οδήγησε σε μια βαθιά ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Μια νέα έρευνα μέσω των Γερμανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (που ανακοινώθηκε από το Reuters) ανέφερε ότι το 83% των εγχώριων επιχειρήσεων με υψηλή διεθνή έκθεση είχαν υποστεί κατάρρευση των εσόδων.
Πολλές από αυτές τις εταιρείες, περίπου το 93% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να βελτιωθεί από το 2021 ή μετά.
Παράλληλα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα «V» δεν είναι εφικτή για το δεύτερο μισό του 2020.
Περίπου το 15% των 3.300 εταιρειών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους αναμένεται να μειωθεί στο μισό.
Υπό τέτοιες συνθήκες, οι εταιρείες δεν επιθυμούν να επενδύσουν - περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι μειώνουν το CapEx στο εξωτερικό, σε σύγκριση με το 35% τον Απρίλιο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Walgreens Boots Alliance σχεδιάζει να περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη δραματική πτώση των πωλήσεων, και να αναστείλει τις επαναγορές μετοχών.
H αλυσίδα φαρμακείων εμφάνισε ζημία 1,71 δισ. δολάρια ή 1,95 δολάρια ανά μετοχή το τρίμηνο.
Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 83 σεντς. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 1,19 δολάρια ανά μετοχή.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις βούτηξαν 85% τον Απρίλιο, προκαλώντας πλήγμα 700 εκατ. στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας, που διαμορφώθηκαν στα 34,6 δισ.
Η εταιρεία μηχανικής αεροσκαφών Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι έχει χάσει 3 δισ. στερλίνες (3,8 δισ. δολάρια) στο α΄ εξάμηνο καθώς μειώθηκαν οι ώρες λειτουργίας των κινητήρων της εξαιτίας της πανδημίας.
Η βρετανική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει κινητήρες για το Boeing 787 και το Airbus 350, ανακοίνωσε ότι αναμένει να δει βελτιώσεις στο β΄ μισό, καταλήγοντας σε εκροές 4 δισ. στερλίνων για όλο τον χρόνο.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η αναδιάρθρωση, η οποία θα οδηγήσει σε τουλάχιστον 9.000 περικοπές θέσεων εργασίας, θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ανάκαμψη η οποία θα έφερνε εισροές τουλάχιστον 750 εκατ. στερλίνων το 2022.
«Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια ιστορική κρίση στην πολιτική αεροπορία η οποία θα πάρει αρκετά χρόνια για να ανακάμψει», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Warren East.
Η βρετανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων John Lewis ανακοίνωσε σήμερα ότι οκτώ από τα καταστήματά της δεν θα ξανανοίξουν μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων δύο μεγάλων καταστημάτων στο Μπέρμιγχαμ και το Γουότφορντ, οδηγώντας στην πιθανή απώλεια 1.300 θέσεων εργασίας.
«Πιστεύουμε ότι η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων είναι απαραίτητη για να μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της εταιρίας – και συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των πελατών μας, με όποιον τρόπο και όπου επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους», δήλωσε η S. Wayt, πρόεδρος της John Lewis Partnership.
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +0,4% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,3%
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (9/7) οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία στοιχεία για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,4% στις 22.529,2 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,5% και τις 5.955,5 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,4% στις 2.167,9 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη διαπραγματεύεται στο +0,1% και τις 1.363,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύεται στο +0,02% και τις 26.133,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,1% και τις 12.192,6 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,3% στις 3.450,5 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +2,6% και τις 13.754,7 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών για τον Μάιο του 2020, σε μηνιαία βάση, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά +1,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι πτώσης -12% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση κατά -5%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά -16,3% έναντι ετήσιας πτώσης -17,7% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -16,8%.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά -0,9% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -10,4%.
Στην Κίνα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Ιούνιο του 2020, έναντι 2,4% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 2,5%.
Επιπλέον, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,1% έναντι πτώσης -0,8% τον Μάιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού για τον ίδιο μήνα υποχώρησαν κατά -3% σε ετήσια βάση, με την πτώση ωστόσο να είναι μικρότερη σε σχέση με το -3,7% του Μαΐου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -3,2%.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,4% αντισταθμίζοντας την πτώση -0,4% που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2020.
www.bankingnews.gr
Οι αγορές στις ΗΠΑ έχουν αντισταθμίσει τις περισσότερες απώλειες που σημείωσαν νωρίτερα εντός τους 2020, με τους επενδυτές να στρέφονται κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο και τις εταιρείες που αναμένεται να ανακάμψουν άμεσα μετά την κρίση του κορωνοϊού.
«Η άνοδος του κλίματος δε φαίνεται να σχετίζεται με οποιαδήποτε συγκεκριμένη είδηση», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες αναμένεται να δημοσιεύσουν τα πρώτα στοιχεία που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2020, τα οποία αναμένεται να έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του Covid-19.
Ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως, καθώς αυξάνονται τα τεκμήρια πως ο ιός ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες, μεταδίδεται μέσω του αέρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom, η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου σε πολλές περιοχές και η κατάσταση επιδεινώνεται.
Συνολικά, στην αμερικανική ήπειρο καταγράφονται πάνω από τα μισά κρούσματα παγκοσμίως και σχεδόν οι μισοί θάνατοι. Βραζιλία και ΗΠΑ έχουν καταγράψει περί το 45% των νέων κρουσμάτων στον πλανήτη από την 1η Ιουλίου.
Η Ινδία -η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης στον πλανήτη- είναι πλέον αντιμέτωπη με πάνω από 20.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Σε χώρες όπου οι δυνατότητες να γίνονται τεστ είναι περιορισμένες, οι αριθμοί των κρουσμάτων αντανακλούν απλά ένα μέρος της επιδημιολογικής εικόνας.
Ειδικοί επισημαίνουν εδώ και καιρό ότι τα επίσημα δεδομένα υποβαθμίζουν την πραγματικότητα τόσο ως προς τα κρούσματα μόλυνσης, όσο και ως προς τους θανάτους.
Οι τελευταίες ανακοινώσεις στο επιστημονικό πεδίο για την καταπολέμηση του νέου ιού ενισχύουν πάντως την αισιοδοξία ότι γίνονται βήματα προόδου. Η Gilead Sciences ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκίνησε τις δοκιμές σε μια εισπνεόμενη μορφή του αντιϊκού φαρμάκου remdesivir που θα μπορεί να χορηγείται και εκτός των νοσοκομείων.
Το Reuters στο μεταξύ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει συμφωνίες για πειραματικές θεραπείες με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς Merck και Roche.
Η πανδημία COVID-19 προβλέπεται επί του παρόντος να προκαλέσει τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η οικονομική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη.
Η παγκόσμια ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1965, ενώ οι λιανικές δαπάνες και η ζήτηση πετρελαίου έχουν επίσης μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
Οι τρέχουσες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια ύφεση του κορωνοϊού (COVID-19) θα είναι η βαθύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις περισσότερες οικονομίες να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση στην κατά κεφαλήν παραγωγή από το 1870.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,39% στις 25.706 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άπώλειες -0,56% στις 3.152 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,53% στις 10.547 μονάδες που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύθηκε στις 29,22 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε πτώση -0,04% κλείνοντας στις 12.489 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 19.505 μονάδες με πτώση -1,98%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα 1,31 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου, από 1,375 εκατ. που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
H μεγαλύτερη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας καταγράφηκε στο Τέξας, το Νιου Τζέρσει και τη Λουιζιάνα.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στα 18,062 εκατ. από 18,76 εκατ.
Συνολικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάθηκαν σχεδόν 50 εκατ. θέσεις εργασίας
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet και της Google Sundar Pichai ανακοίνωσε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας θα επενδύσει πάνω από 900 εκατ. δολάρια τα επόμενα 5 χρόνια για να βοηθήσει την Ιταλία εν μέσω της οικονομικής της ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού.
«Η Google είναι περήφανη που είναι εταίρος στην οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας», δήλωσε ο Pichai.
«Σήμερα η Google ανακοινώνει την Ιταλία στο Digitale, ένα νέο σχέδιο για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, προσφέροντας μια σειρά εργαλείων, κατάρτισης και συνεργασιών για την υποστήριξη επιχειρήσεων και ατόμων που αναζητούν εργασία», πρόσθεσε.
Πιέσεις και επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη και της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Ο κολοσσός λογισμικού SAP άφησε να εννοηθεί ότι οι δραστηριότητές του ανακάμπτουν από το πλήγμα που δέχθηκαν λόγω της κρίσης, ενώ η αισιοδοξία για την ανάκαμψη της Κίνας βοήθησε τη Γερμανία να υπεραποδόσει.
Το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη κατέγραφε υπεραπόδοση έναντι άλλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι γερμανικές εξαγωγές ανέκαμψαν τον Μάιο, μετά την άρση των μέτρων του lockdown.
Η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να γίνει περισσότερο καινοτόμος με τα νομισματικά εργαλεία, σε περίπτωση που χρειαστεί, επεσήμανε ο Francois Villeroy de Galhau, μέλος του δ.σ. της ευρωτράπεζας.
«Για να εκπληρωθεί ο στόχος για σταθερότητα, το ευρωσύστημα θα διατηρήσει τα επιτόκια όσο πιο ευνοϊκά γίνεται και τη ρευστότητα άφθονη», δήλωσε ο Villeroy, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.
«Και θα παραμείνει σε ετοιμότητα να είναι όσο καινοτόμος χρειάζεται σχετικά με τα εργαλεία της» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές στη Γερμανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (9/7) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπης αυξήθηκαν κατά +9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί ισχυρή πτώση κατά -24%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά +14%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +3,5% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -16,6% τον Απρίλιο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +12,4%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διευρυνθεί στα 7,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 5,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της Γερμανίας κατέγραψαν την πρώτη τους μηνιαία άνοδο μετά τον Μάρτιο του 2020, στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν κατά -29,7% ενώ η αντίστοιχη ετήσια πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -21,7%.
Επιπλέον, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα 6,5 δισ. ευρώ, έναντι 13,3 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Η Γερμανία μείωσε τους αυστηρούς περιορισμούς κοινωνικής απόστασης στις 20 Απριλίου και ξεκίνησε τη διαδικασία ανοίγματος της οικονομίας της καθώς η καμπύλη της πανδημίας του ιού εξομαλύνεται.
Ωστόσο, η συνέπεια του κλεισίματος των επιχειρήσεων και του εξαναγκασμού των ανθρώπων να παραμείνουν στο σπίτι, μαζί με το κλείσιμο του διεθνούς εμπορίου, οδήγησε σε μια βαθιά ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Μια νέα έρευνα μέσω των Γερμανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (που ανακοινώθηκε από το Reuters) ανέφερε ότι το 83% των εγχώριων επιχειρήσεων με υψηλή διεθνή έκθεση είχαν υποστεί κατάρρευση των εσόδων.
Πολλές από αυτές τις εταιρείες, περίπου το 93% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να βελτιωθεί από το 2021 ή μετά.
Παράλληλα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα «V» δεν είναι εφικτή για το δεύτερο μισό του 2020.
Περίπου το 15% των 3.300 εταιρειών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους αναμένεται να μειωθεί στο μισό.
Υπό τέτοιες συνθήκες, οι εταιρείες δεν επιθυμούν να επενδύσουν - περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι μειώνουν το CapEx στο εξωτερικό, σε σύγκριση με το 35% τον Απρίλιο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Walgreens Boots Alliance σχεδιάζει να περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη δραματική πτώση των πωλήσεων, και να αναστείλει τις επαναγορές μετοχών.
H αλυσίδα φαρμακείων εμφάνισε ζημία 1,71 δισ. δολάρια ή 1,95 δολάρια ανά μετοχή το τρίμηνο.
Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 83 σεντς. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 1,19 δολάρια ανά μετοχή.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις βούτηξαν 85% τον Απρίλιο, προκαλώντας πλήγμα 700 εκατ. στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας, που διαμορφώθηκαν στα 34,6 δισ.
Η εταιρεία μηχανικής αεροσκαφών Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι έχει χάσει 3 δισ. στερλίνες (3,8 δισ. δολάρια) στο α΄ εξάμηνο καθώς μειώθηκαν οι ώρες λειτουργίας των κινητήρων της εξαιτίας της πανδημίας.
Η βρετανική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει κινητήρες για το Boeing 787 και το Airbus 350, ανακοίνωσε ότι αναμένει να δει βελτιώσεις στο β΄ μισό, καταλήγοντας σε εκροές 4 δισ. στερλίνων για όλο τον χρόνο.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η αναδιάρθρωση, η οποία θα οδηγήσει σε τουλάχιστον 9.000 περικοπές θέσεων εργασίας, θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ανάκαμψη η οποία θα έφερνε εισροές τουλάχιστον 750 εκατ. στερλίνων το 2022.
«Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια ιστορική κρίση στην πολιτική αεροπορία η οποία θα πάρει αρκετά χρόνια για να ανακάμψει», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Warren East.
Η βρετανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων John Lewis ανακοίνωσε σήμερα ότι οκτώ από τα καταστήματά της δεν θα ξανανοίξουν μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων δύο μεγάλων καταστημάτων στο Μπέρμιγχαμ και το Γουότφορντ, οδηγώντας στην πιθανή απώλεια 1.300 θέσεων εργασίας.
«Πιστεύουμε ότι η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων είναι απαραίτητη για να μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της εταιρίας – και συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των πελατών μας, με όποιον τρόπο και όπου επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους», δήλωσε η S. Wayt, πρόεδρος της John Lewis Partnership.
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +0,4% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,3%
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (9/7) οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία στοιχεία για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,4% στις 22.529,2 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,5% και τις 5.955,5 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,4% στις 2.167,9 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη διαπραγματεύεται στο +0,1% και τις 1.363,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύεται στο +0,02% και τις 26.133,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,1% και τις 12.192,6 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,3% στις 3.450,5 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +2,6% και τις 13.754,7 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών για τον Μάιο του 2020, σε μηνιαία βάση, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά +1,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι πτώσης -12% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση κατά -5%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά -16,3% έναντι ετήσιας πτώσης -17,7% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -16,8%.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά -0,9% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -10,4%.
Στην Κίνα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Ιούνιο του 2020, έναντι 2,4% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 2,5%.
Επιπλέον, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,1% έναντι πτώσης -0,8% τον Μάιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού για τον ίδιο μήνα υποχώρησαν κατά -3% σε ετήσια βάση, με την πτώση ωστόσο να είναι μικρότερη σε σχέση με το -3,7% του Μαΐου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -3,2%.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,4% αντισταθμίζοντας την πτώση -0,4% που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2020.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών