Τρίτη ημέρα Συνόδου Κορυφής, ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και το χάσμα για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ μεγάλο
(upd19) Διατηρείται το αδιέξοδο στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες 17, 18 και 19 Ιουλίου 2020, μετά τη διάσταση απόψεων και το μεγάλο χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ, καθώς υπάρχει τεράστιο χάσμα για την αναλογία επιδοτήσεων και δανείων, μεταρρυθμίσεων καθώς και ρήτρας veto που ζητούν ορισμένες χώρες.
Να σημειωθεί ότι μια νέα εξέλιξη είναι ότι οι 4 βασικές χώρες του Βορρά που αντιδρούν έφεραν πρόταση για μείωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 σε 400 δισεκ. ευρώ.
Μάλιστα, οι «σκληροί του Βορρά» οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ).
Και ενώ οι περισσότεροι εστιάζουν στις 4 βασικές χώρες του Βορρά που αντιδρούν Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Δανία, επικουρούμενες από Φινλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία με διαφορετικά κίνητρα όμως οι 3 τελευταίες το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με το γεγονός ότι η απόσυρση της Βρετανίας σημαίνει ότι η αναλογία των κονδυλίων μεταβιβάζεται και επιμερίζεται στις υπόλοιπες χώρες που πρέπει να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που άφησε η αποχώρηση της Βρετανίας.
Η Σύνοδος Κορυφής ήταν προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Ιουλίου αλλά έχει παραταθεί έως και σήμερα 19 Ιουλίου, οι νέες διαπραγματεύσεις των 27 ευρωπαίων ηγετών ξεκινούν στις 13:00 ώρα Ελλάδος 19 Ιουλίου.
Το χάσμα είναι τεράστιο όπως διαπιστώνει και η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel πολλές θέσεις, πολλές απόψεις μεγάλο το χάσμα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Macron δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στην Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban μίλησε για τέσσερα "αγκάθια".
Οι διαφωνίες εστιάζουν στις μεταρρυθμίσεις, στην κατανομή δανείων και επιδοτήσεων, στο veto για τις μεταρρυθμίσεις, στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων κ.α.
Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση για τα 750 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. η πρόταση αυτή έχει αποσυρθεί.
Η πρώτη τροποποιημένη πρόταση για τα 750 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν να δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων 60% ή 450 δισεκ. και με την μορφή δανείων 40% ή 300 δισεκ.
Ενώ αρχικώς καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για τις διαπραγματεύσεις κατέληξε σε αδιέξοδο.
Γερμανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να μην υποχωρήσουν κάτω από την εξής παραδοχή, οι επιχορηγήσεις να μην υποχωρήσουν κάτω από 400 δισεκ. ή 53% του συνόλου των 750 δισεκ. και τα δάνεια 47% ή 350 δισεκ.
Η Σουηδία πάντως έχει ζητήσει οι επιδοτήσεις να είναι 155 δισεκ. σε σύνολο 750 δισεκ. δηλαδή 20% και το 80% δάνεια ή 595 δισεκ. ευρώ.
Παρατείνεται για τέταρτη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις
Παίρνει παράταση άλλη μία ημέρα η Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως αναφέρεται σχετικά, όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι, άνευ απροόπτου, οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel αναμένεται να κομίσει νέα πρόταση στο δείπνο των ηγετών.
Αυτή θα αντικατοπτρίζει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο παζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.
Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισεκ. που ζητούν οι «σκληροί του Βορρά» και του ορίου των 400 δισεκ. ευρώ των Νοτίων της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Διχοστασία υπάρχει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις ενώ οι χώρες του Νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ.
Πάντως, ενδεικτικό της καλυτέρευσης του κλίματος υπήρξαν οι δηλώσεις του Sebastian Kurz, που δήλωσε αισιόδοξος.
Πρόταση των 4 κρατών του Βορρά για μείωση του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 δισεκ. σε 400 δισεκ.
Kεραυνός εν αιθρία στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι «σκληροί του Βορρά» ζήτησαν οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Aνάκαμψης να μην υπερβαίνουν τα 400 δισεκ. ευρώ και οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ).
Όπως αναφέρεται σχετικώς, η πληροφορία υπήρχε από το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sanchez αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αntonio Costa.
Στον αέρα η νέα πρόταση Michel
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τις χώρες του Νότου που αντιδρούν στην προηγούμενη πρότασή του αναμένεται να επαναφέρει νέα τροποποιημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών ξεκίνησαν το μεσημέρι 19 Ιουλίου στις 13:00 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο Charles Michel να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ νέα, δεύτερη κατά σειρά, πρόταση, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και οι αντιστάσεις των «σκληρών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάντως, για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, που γίνεται μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες και πέραν του διημέρου που ήταν προγραμματισμένη αρχικά να διαρκέσει η Σύνοδος, πηγές εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων συγκριτικά με την Παρασκευή 17/7, αν και όπως σημειώνουν ότι το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ωστόσο, σε δηλώσεις της την Κυριακή 19/7 στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις.
Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα».
Υπενθυμίζεται ότι οι 27 ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23:30 το βράδυ του Σαββάτου 18/7, έπειτα από συζητήσεις δώδεκα ωρών.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου (18/7) πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ήθελαν τον Γάλλο πρόεδρο Macron να απειλεί με αποχώρηση εάν δεν υπήρχαν ενδείξεις για συμφωνία.
Είχε προηγηθεί λίγη ώρα νωρίτερα η πρόθεση του Charles Michel να υπάρξει νέα τροποποιημένη πρόταση από την πλευρά του, προκειμένου να προχωρήσουν οι 27 σε συμφωνία.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ Ολλανδός διπλωμάτης δήλωνε ότι η προηγούμενη πρόταση του κ. Michel ήταν «προς τη σωστή κατεύθυνση», διπλωμάτης κράτους του Νότου έκανε λόγο για «σοβαρές επιπλοκές».
Αξιωματούχος σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας σχολίαζε από την πλευρά του ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν μέλλον ακόμα» και οι διαφορές Ιταλίας – Ολλανδίας είναι χαώδεις.
O κ. Michel, επιχειρώντας να πείσει τους Βόρειους, άνοιξε «μέτωπο» με το Νότο.
Οι μνήμες των μνημονίων είναι άλλωστε πρόσφατες στα κράτη αυτά, και κανείς δε θέλει κάθε δόση να εξαρτάται από πρωτεύουσες του Βορρά.
Οrban (Ουγγαρία): Πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία - Τέσσερα τα θέματα που διχάζουν
«Έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία, διαπραγματευόμαστε υπό την πίεση ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, σημειώνοντας ότι τέσσερα είναι τα θέματα που διχάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο Viktor Orban, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα τέσσερα επίμαχα θέματα είναι το μέγεθος του νέου Ταμείου, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν, το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν ορισμένες χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τέλος, η σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban κατηγόρησε σήμερα τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Mark Rutte, ότι θέλει «να τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα του, καθώς επιμένει να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.
«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία.
Αλλά επιτίθεται σκληρά.
Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», είπε ο Orban μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης –για το οποίο διαπραγματεύονται από την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες– με το κράτος δικαίου.
Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο.
Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου.
Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» (της Συνθήκης της ΕΕ) για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση.
Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Η θέση του Rutte «δεν είναι αποδεκτή», είπε ο Orban, επειδή η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.
Η Ουγγαρία διαβεβαιώνει ότι ζήτησε από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ «να εγγυηθεί ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα λάβει μια απόφαση». «Κάντε το, σας παρακαλώ. Αντί να δημιουργούμε έναν νέο μηχανισμό, ολοκληρώστε αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει, πάρτε μια απόφαση για την Ουγγαρία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Orban, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού» θα απαιτούσε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις επειδή θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες.
Το θέμα συζητήθηκε κατά το δείπνο που είχαν οι ηγέτες το βράδυ του Σαββάτου. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ο Rutte και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sana Mari υπερασπίστηκαν την πρόταση περί σύνδεσης των κονδυλίων με το κράτος δικαίου.
«Σε τελική ανάλυση, δεν πιστεύω ότι η σύνοδος αυτή θα καταρρεύσει λόγω των χρημάτων», είπε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Οrban και Rutte είναι μια από τις αιτίες που μπλοκάρουν οι συζητήσεις.
«Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα θέματα είναι θεμελιώδη και δεν θα επιλυθούν απλώς με μια δεύτερη σύνοδο», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Μητσοτάκης: Δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία, ελπίζω να άρουμε το αδιέξοδο
«Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να άρουμε το αδιέξοδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι «όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε».
«Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη, Conte, Costa, Sanchez με τους «φειδωλούς»
Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sanchez αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αntonio Costa.
Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη, Μerkel, Michel, Μacron, Sánchez, Conte, Von der Leyen και Costa - Eίμαστε πλειοψηφία, λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός
Oλοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Μerkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sánchez αντίστοιχα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Costa, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο μεταξύ, με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες "φειδωλές"».
Kurz (Αυστρία): Υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την επίτευξη συμφωνίας
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα.
«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Kurz.
Morawiecki (Πολωνία): Δεν θα συμφωνήσουμε να συνδεθεί η χορήγηση κονδυλίων με το κράτος δικαίου
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Morawiecki επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού με τον οποίο θα αποκλείονται από την εκταμίευση κονδυλίων οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, όπως έχει προταθεί στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ μετά την πανδημία της Covid-19.
Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι οι ηγέτες των χωρών παραμένουν διχασμένοι σε διάφορα θέματα, όπως στις επιστροφές κονδυλίων, ή το ποσοστό επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.
«Οι θέσεις έρχονται εγγύτερα αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά κοντά», κατέληξε, προσερχόμενος στη σύνοδο για την Τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων.
Conte: Δεν μπορούμε να καταλήξουμε
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η σκληρή κόντρα στις 18 Ιουλίου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Rutte αποτελεί το αγκάθι στις σκληρές διαπραγματεύσεις που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
«Είμαστε σε καθυστέρηση, αποδεικνύεται πολύ περίπλοκο, πιο περίπλοκο από το αναμενόμενο, υπάρχουν πολλές διαπραγματεύσεις για αυτό που συζητάμε και δεν μπορούμε να καταλήξουμε», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte για τη Σύνοδο Κορυφής σε ένα σύντομο μήνυμα με βίντεο στη σελίδα του στο Facebook.
Τα θέματα στο τραπέζι «είναι πολλαπλά» και αυτό καθιστά τις συνομιλίες «πολύ περίπλοκες», είπε, πριν απαριθμήσει τα ανοιχτά θέματα.
Είπε ότι το συνολικό μέγεθος του πακέτου ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή «είναι ακόμα προς συζήτηση».
Η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, είπε, δέχεται επίθεση από «ορισμένα κράτη, όχι πολλά, μερικά» που «αντιδρούν στο ύψος των επιδοτήσεων».
Όπως τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός «διαπραγματευόμαστε σκληρά με την Ολλανδία, αλλά και με τις άλλες λεγόμενες λιτές χώρες που δεν συμμερίζονται την ανάγκη για μια ουσιαστική απάντηση στην κρίση, ειδικά όσον αφορά τις επιδοτήσεις, αλλά αμφισβητούν επίσης τα δάνεια».
Το ζήτημα της διακυβέρνησης παραμένει από τα πιο ακανθώδη: «Υπάρχουν πολύπλοκες πτυχές σχετικά με την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου» σχετικά με το ποιος πρόκειται να πραγματοποιήσει «ελέγχους για την εκτέλεση του προγράμματος» μεταρρύθμισης «.»
Η γραμμή διαπραγμάτευσης της Ρώμης θα είναι να «βρει μια συμφωνία», ενώ «να επιμείνει στις πιο σημαντικές συντεταγμένες» και «να επιβεβαιώσει μια θεμελιώδη αρχή», δηλαδή ότι το τελικό πακέτο «πρέπει να είναι ανάλογο με την κρίση που βιώνουμε και πρέπει να είναι αποτελεσματική», είπε ο Conte.
Μάχη Ιταλίας - Ολλανδίας με τον Conte να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόταση Rutte
Όπως αναμενόταν, το αδιέξοδο ήταν μονόδρομος καθώς οι χώρες Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία δημιούργησαν ένα μπλοκ 5 χωρών που έθεσαν σαφείς όρους για να προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη διαφωνία του ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο οποίος σύμφωνα με το Politico, επέκρινε έντονα τις χώρες που προτείνουν να εγκριθεί το δικαίωμα βέτο σε μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε χώρες που θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Conte, πριν το διάλειμμα των ηγετών, χαρακτήρισε την πρόταση του Ολλανδού πρωθυπουργού Rutte «απαράδεκτη από νομική και πολιτική άποψη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε στους ηγέτες ότι η Ιταλία έχει ήδη εγκρίνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να απελευθερώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Ο Ιταλός αξιωματούχος που μίλησε στο Politicο τόνισε ότι η στάση Conte δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απόρριψη της πρότασης του Michel.
O Πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis υποστήριξε πως οι θέσεις των δύο πλευρών ήταν διαμετρικά αντίθετες.
Το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής ήταν ο συνδυασμός του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκ. σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό 1,07 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021 με 2027.
«Οι απόψεις για το μέγεθος του ταμείου Ανάκαμψης είναι διαμετρικά διαφορετικές», δήλωσε ο Babis δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία.
Οι 5 χώρες που διαφωνούν με την χορήγηση κεφαλαίων χωρίς όρους ουσιαστικά θέτουν τις εξής προυποθέσεις.
-Ζητούν τα 750 δισεκ. πρέπει να δοθούν τουλάχιστον με κατανομή 50% δάνεια προς 50% επιδοτήσεις δηλαδή 375 δισεκ. προς 375 δισεκ.
-Ζητούν να αλλάξουν οι κατανομές των ποσών καθώς Ιταλία και Ισπανία λαμβάνουν τα περισσότερα.
-Ζητούν διαδικασίες ελέγχων για το πώς διατίθενται τα κεφάλαια
-Ζητούν μεταρρυθμίσεις και όρους, θεωρούν ότι δεν μπορούν να διατεθούν 750 δισεκ. χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Η Ολλανδία ζητάει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό και στα εργασιακά
-Ζητούν να υπάρχει το δικαίωμα του veto σε περίπτωση που μια χώρα είναι ασυνεπής με τις υποχρεώσεις της, δηλαδή να μπορεί μια άλλη χώρα να επιβάλλει veto στην διάθεση νέων κεφαλαίων.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, ηγήθηκε των βόρειων, πλούσιων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, Αυστρίας και της Σουηδίας θέτοντας συγκεκριμένους όρους.
«Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να εξηγήσω στους πολίτες της Ολλανδίας, ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Rutte.
Μια πηγή της ισπανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Ολλανδία ζήτησε de-facto veto για τα εθνικά σχέδια για την απόκτηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ πίεσαν να μειωθεί ο προϋπολογισμός σε 1,05 τρισεκ. ευρώ από 1,074 τρισεκ. ευρώ.
Ο Ούγγρος Orban απείλησε με veto σε ολόκληρο το σχέδιο εάν κατηγορήσουν την χώρα του ότι δεν ασκεί την εξουσία με βάση τα δημοκρατία.
Με νέα πρόταση ο Michel για να γεφυρώσει τις διαφορές
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πρότεινε ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά.
Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.
Mε άλλα λόγια, οι επιχορηγήσεις θα ανέρχονται στο 60% του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επιχορηγήσεις στο 40%.
Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για την επιτήρηση/εποπτεία του Ταμείου σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και o οποίος θα ονομάζεται Super Emergency Brake.
Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.
Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Michel δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.
Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα.
Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.
Κυβερνητικές πηγές: Η Αθήνα διεκδικεί ότι καλύτερο μπορεί
Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις των 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς , κάτι που φαίνεται ότι δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.
Πάντως, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.
Νωρίτερα το bankingnews ανέφερε
Σκληρό πόκερ σημειώνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη (17/7 -18/7) για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή 19/7 (που αποτελεί και το πιο πιθανό σενάριο) θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος πριν το τέλος Ιουλίου 2020.
Ωστόσο άλλες πηγές δεν αποκλείουν τελικά η συμφωνία να μην επιτευχθεί πριν τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020.
Τα κριτήρια κατανομής, οι μεταρρυθμίσεις, τα veto κ.α. αποτελούν επίσης σημαντική εστία διαφωνιών μεταξύ των χωρών.
Από την μια Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία που κρατούν σκληρή γραμμή και από την άλλη οι υπόλοιπες χώρες με όχι όμως απόλυτα ταυτόσημες απόψεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έχει προτείνει το 70% του πακέτου να μοιραστεί με κριτήρια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ποσοστό της ανεργίας προ κορωνοΐου, ενώ το 30% με βάση τις πληγές που θα αφήσει η πανδημία στις οικονομίες μετά το 2021.
Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να περιμένουν του χρόνου για να έχουν σαφή εικόνα για τα συνολικά ποσά που δικαιούνται.
Σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό M. Rutte, ήρθε ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte.
Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Conte τόνισε ότι «η πρόταση Rutte είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας S. Kurz δήλωσε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Kurz.
Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Kurz είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας E. Macron.
«Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα.
Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.
Παρά τις εντατικές προσπάθειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, οι «πιο πειθαρχημένες τέσσερις χώρες» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) διαφωνούν και για το ύψος των κεφαλαίων, και για την ισορροπία επιχορηγήσεων – δανείων, αλλά και για τους όρους που θα συνοδεύουν την εκταμίευση στα κράτη - μέλη, με αποδέσμευση κονδυλίων στη βάση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ μάλιστα η Ολλανδία ζητά ομοφωνία πριν από κάθε εκταμίευση ενισχύσεων.
Οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, διαμηνύουν πως δε θα δεχθούν τίποτα που θα θυμίζει μνημόνιο.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει πακέτο 750 δισεκ. ευρώ, με 500 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. δάνεια.
Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.
Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70%-30%, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, S. Michel.
Σφοδρή κόντρα Conte - Rutte - Η πρόταση της Ολλανδίας για τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων είναι μη εφαρμόσιμη
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte, στην Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό M. Rutte.
Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Conte τόνισε ότι «η πρόταση Rutte είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Ο Conte αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος.
Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.
Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η RAI, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.
Babis (Τσεχία): Οι «27» ηγέτες δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš δήλωσε ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Babiš είπε επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου ταμείου που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του νέου κορωνοϊού.
Μπαράζ διαπραγματεύσεων
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη συμβιβασμών, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος ηγείται της ομάδας των χωρών που δημιουργούν εμπόδια, τοποθέτησε τις πιθανότητες συμφωνίας στο 50%.
Για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για μία μαραθώνια και απρόβλεπτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας συνόδου στα τέλη Ιουλίου.
Είναι σαφές πως οι πιθανότητες για σύγκλιση είναι εξαιρετικά μικρές, αφού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών εκτός από το μέγεθος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καλούνται παράλληλα να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, τα πρόσωπα διοίκησης του Ταμείου και φυσικά τους όρους (οικονομικές μεταρρυθμίσεις) που θα συνοδεύουν τις παροχές στήριξης από την Κομισιόν.
Τα αγκάθια είναι πολλά και όσο πιο πολλά είναι τα εμπόδια τόσο περισσότερα είναι τα στρατόπεδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν οι χώρες του Βορρά που αντιτίθενται στον συλλογικό δανεισμό, εκτός και αν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης συνδεθούν με ένα είδος «εποπτείας» προς τις χώρες που θα τα λάβουν.
Τούτο όμως μπορεί να σημαίνει εκταμίευση των χρημάτων σε δόσεις και εφόσον εκπληρώνονται συγκεκριμένα ορόσημα μεταρρυθμίσεων, πράγμα που παραπέμπει σε μνημόνια.
Απέναντι τους βρίσκονται οι χώρες του Νότου οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, καίγονται για κεφάλαια και βλέπουν την Ευρώπη να τους εξωθεί στην λιτότητα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το Ταμείο αφού τα μέτωπα που έχει μπροστά της είναι πολλά και στην φάση στην οποία βρίσκεται το μόνο το οποίο δεν θα ήθελε είναι να δημιουργήσει δυσαρέσκειες με τους ευρωπαίους εταίρους.
Το μόνο στο οποίο δίνει σημασία είναι στην έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων των 32 δις. ευρώ που της αναλογούν (22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ δάνεια) για να μπορέσει να εκτρέψει την βαθειά ύφεση στην οποία οδηγείται φέτος η ελληνική οικονομία.
Όμως υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη μέχρι τα λεφτά αυτά να έρθουν στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Απαραίτητοι οι συμβιβασμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης - Δεν υπάρχει λόγος να μην κλείσει συμφωνία
Ανοιχτή σε αλλαγές όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίζεται η ελληνική πλευρά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας και δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί.
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγο για να μην κλείσει η συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι».
Rutte (Πρωθυπουργός Ολλανδίας): Χαμηλότερες του 50% οι πιθανότητες για συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής
Οι πιθανότητες για συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής είναι χαμηλότερες του 50%, σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, οποίος έδειξε πριν ακόμη από την έναρξη της Συνόδου το κλίμα στο οποίο θα κινηθεί.
Ο Rutte είναι εκ των βασικών αρνητών της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη βασική του διαφωνία να είναι στο τρόπο διάθεσης των κονδυλίων.
Macron (πρόεδρος Γαλλίας): Έχουμε καταλήξει σε κοινή θέση με τη Γερμανία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027 δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Ο Macron υποστήριξε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν καταλήξει σε κοινή θέση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Sanchez (Ισπανία): Οι Eυρωπαίοι ηγέτες έχουν υποχρέωση να επιτύχουν συμφωνία
Oι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, διαμήνυσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez.
«Η Ισπανία έρχεται σε αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης», δήλωσε ο Sanchez στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες λίγο πριν συναντηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Conte (Ιταλία): Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες - Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά κοινών αξιών
Για την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικών ροών ή χρηματοοικονομικών στοιχείων.
Ετοιμάζουμε μια απάντηση, μια οικονομική και κοινωνική απάντηση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες μας, για τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε, προκειμένου να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χώρο », τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Conte αναγνώρισε ότι υπάρχουν «υπάρχουσες αποκλίσεις» στην Ευρώπη, αλλά εκτίμησε ότι «με ισχυρή αποφασιστικότητα πρέπει να τις ξεπεράσουμε».
Όπως τόνισε, η συμφωνία δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον των Ιταλών που «υπέφεραν και υποφέρουν πολύ» αλλά και «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων πολιτών».
Bettel (Λουξεμβούργο): Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού
Αιχμές κατά των 4 κρατών για την αντίθεση τους στο Ταμείο Ανάκαμψης άφησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
«Οι "4" δεν είναι πολιτική ένωση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού».
Υπενθυμίζεται ότι Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία επιμένουν ότι η εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συνοδεύονται από δανειακούς όρους και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
«Αγκάθι» οι κανόνες του κράτους δικαίου - Αντιδρούν Ουγγαρία και Πολωνία
Ένα σημαντικό αγκάθι στην επίτευξη συμφωνίας, αποτελεί η εφαρμογή των κανόνων κράτους δικαίου και το αν πρέπει να δίνονται χρήματα σε χώρες όπως η Πολωνία και Ουγγαρία, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το κράτος δικαίου.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban έχει απειλήσει με βέτο, στην περίπτωση που οι ηγέτες επιμείνου
Να σημειωθεί ότι μια νέα εξέλιξη είναι ότι οι 4 βασικές χώρες του Βορρά που αντιδρούν έφεραν πρόταση για μείωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 σε 400 δισεκ. ευρώ.
Μάλιστα, οι «σκληροί του Βορρά» οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ).
Και ενώ οι περισσότεροι εστιάζουν στις 4 βασικές χώρες του Βορρά που αντιδρούν Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Δανία, επικουρούμενες από Φινλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία με διαφορετικά κίνητρα όμως οι 3 τελευταίες το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με το γεγονός ότι η απόσυρση της Βρετανίας σημαίνει ότι η αναλογία των κονδυλίων μεταβιβάζεται και επιμερίζεται στις υπόλοιπες χώρες που πρέπει να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που άφησε η αποχώρηση της Βρετανίας.
Η Σύνοδος Κορυφής ήταν προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Ιουλίου αλλά έχει παραταθεί έως και σήμερα 19 Ιουλίου, οι νέες διαπραγματεύσεις των 27 ευρωπαίων ηγετών ξεκινούν στις 13:00 ώρα Ελλάδος 19 Ιουλίου.
Το χάσμα είναι τεράστιο όπως διαπιστώνει και η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel πολλές θέσεις, πολλές απόψεις μεγάλο το χάσμα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Macron δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στην Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban μίλησε για τέσσερα "αγκάθια".
Οι διαφωνίες εστιάζουν στις μεταρρυθμίσεις, στην κατανομή δανείων και επιδοτήσεων, στο veto για τις μεταρρυθμίσεις, στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων κ.α.
Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση για τα 750 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. η πρόταση αυτή έχει αποσυρθεί.
Η πρώτη τροποποιημένη πρόταση για τα 750 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν να δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων 60% ή 450 δισεκ. και με την μορφή δανείων 40% ή 300 δισεκ.
Ενώ αρχικώς καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για τις διαπραγματεύσεις κατέληξε σε αδιέξοδο.
Γερμανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να μην υποχωρήσουν κάτω από την εξής παραδοχή, οι επιχορηγήσεις να μην υποχωρήσουν κάτω από 400 δισεκ. ή 53% του συνόλου των 750 δισεκ. και τα δάνεια 47% ή 350 δισεκ.
Η Σουηδία πάντως έχει ζητήσει οι επιδοτήσεις να είναι 155 δισεκ. σε σύνολο 750 δισεκ. δηλαδή 20% και το 80% δάνεια ή 595 δισεκ. ευρώ.
Παρατείνεται για τέταρτη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις
Παίρνει παράταση άλλη μία ημέρα η Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως αναφέρεται σχετικά, όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι, άνευ απροόπτου, οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel αναμένεται να κομίσει νέα πρόταση στο δείπνο των ηγετών.
Αυτή θα αντικατοπτρίζει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο παζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.
Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισεκ. που ζητούν οι «σκληροί του Βορρά» και του ορίου των 400 δισεκ. ευρώ των Νοτίων της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Διχοστασία υπάρχει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις ενώ οι χώρες του Νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ.
Πάντως, ενδεικτικό της καλυτέρευσης του κλίματος υπήρξαν οι δηλώσεις του Sebastian Kurz, που δήλωσε αισιόδοξος.
Πρόταση των 4 κρατών του Βορρά για μείωση του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 δισεκ. σε 400 δισεκ.
Kεραυνός εν αιθρία στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι «σκληροί του Βορρά» ζήτησαν οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Aνάκαμψης να μην υπερβαίνουν τα 400 δισεκ. ευρώ και οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ).
Όπως αναφέρεται σχετικώς, η πληροφορία υπήρχε από το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sanchez αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αntonio Costa.
Στον αέρα η νέα πρόταση Michel
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τις χώρες του Νότου που αντιδρούν στην προηγούμενη πρότασή του αναμένεται να επαναφέρει νέα τροποποιημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών ξεκίνησαν το μεσημέρι 19 Ιουλίου στις 13:00 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο Charles Michel να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ νέα, δεύτερη κατά σειρά, πρόταση, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και οι αντιστάσεις των «σκληρών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάντως, για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, που γίνεται μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες και πέραν του διημέρου που ήταν προγραμματισμένη αρχικά να διαρκέσει η Σύνοδος, πηγές εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων συγκριτικά με την Παρασκευή 17/7, αν και όπως σημειώνουν ότι το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ωστόσο, σε δηλώσεις της την Κυριακή 19/7 στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις.
Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα».
Υπενθυμίζεται ότι οι 27 ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23:30 το βράδυ του Σαββάτου 18/7, έπειτα από συζητήσεις δώδεκα ωρών.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου (18/7) πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ήθελαν τον Γάλλο πρόεδρο Macron να απειλεί με αποχώρηση εάν δεν υπήρχαν ενδείξεις για συμφωνία.
Είχε προηγηθεί λίγη ώρα νωρίτερα η πρόθεση του Charles Michel να υπάρξει νέα τροποποιημένη πρόταση από την πλευρά του, προκειμένου να προχωρήσουν οι 27 σε συμφωνία.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ Ολλανδός διπλωμάτης δήλωνε ότι η προηγούμενη πρόταση του κ. Michel ήταν «προς τη σωστή κατεύθυνση», διπλωμάτης κράτους του Νότου έκανε λόγο για «σοβαρές επιπλοκές».
Αξιωματούχος σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας σχολίαζε από την πλευρά του ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν μέλλον ακόμα» και οι διαφορές Ιταλίας – Ολλανδίας είναι χαώδεις.
O κ. Michel, επιχειρώντας να πείσει τους Βόρειους, άνοιξε «μέτωπο» με το Νότο.
Οι μνήμες των μνημονίων είναι άλλωστε πρόσφατες στα κράτη αυτά, και κανείς δε θέλει κάθε δόση να εξαρτάται από πρωτεύουσες του Βορρά.
Οrban (Ουγγαρία): Πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία - Τέσσερα τα θέματα που διχάζουν
«Έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία, διαπραγματευόμαστε υπό την πίεση ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, σημειώνοντας ότι τέσσερα είναι τα θέματα που διχάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο Viktor Orban, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα τέσσερα επίμαχα θέματα είναι το μέγεθος του νέου Ταμείου, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν, το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν ορισμένες χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τέλος, η σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban κατηγόρησε σήμερα τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Mark Rutte, ότι θέλει «να τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα του, καθώς επιμένει να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.
«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία.
Αλλά επιτίθεται σκληρά.
Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», είπε ο Orban μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης –για το οποίο διαπραγματεύονται από την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες– με το κράτος δικαίου.
Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο.
Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου.
Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» (της Συνθήκης της ΕΕ) για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση.
Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Η θέση του Rutte «δεν είναι αποδεκτή», είπε ο Orban, επειδή η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.
Η Ουγγαρία διαβεβαιώνει ότι ζήτησε από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ «να εγγυηθεί ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα λάβει μια απόφαση». «Κάντε το, σας παρακαλώ. Αντί να δημιουργούμε έναν νέο μηχανισμό, ολοκληρώστε αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει, πάρτε μια απόφαση για την Ουγγαρία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Orban, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού» θα απαιτούσε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις επειδή θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες.
Το θέμα συζητήθηκε κατά το δείπνο που είχαν οι ηγέτες το βράδυ του Σαββάτου. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ο Rutte και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sana Mari υπερασπίστηκαν την πρόταση περί σύνδεσης των κονδυλίων με το κράτος δικαίου.
«Σε τελική ανάλυση, δεν πιστεύω ότι η σύνοδος αυτή θα καταρρεύσει λόγω των χρημάτων», είπε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Οrban και Rutte είναι μια από τις αιτίες που μπλοκάρουν οι συζητήσεις.
«Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα θέματα είναι θεμελιώδη και δεν θα επιλυθούν απλώς με μια δεύτερη σύνοδο», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Μητσοτάκης: Δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία, ελπίζω να άρουμε το αδιέξοδο
«Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να άρουμε το αδιέξοδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι «όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε».
«Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη, Conte, Costa, Sanchez με τους «φειδωλούς»
Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sanchez αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αntonio Costa.
Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη, Μerkel, Michel, Μacron, Sánchez, Conte, Von der Leyen και Costa - Eίμαστε πλειοψηφία, λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός
Oλοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Μerkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sánchez αντίστοιχα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Costa, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο μεταξύ, με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες "φειδωλές"».
Kurz (Αυστρία): Υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την επίτευξη συμφωνίας
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα.
«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Kurz.
Morawiecki (Πολωνία): Δεν θα συμφωνήσουμε να συνδεθεί η χορήγηση κονδυλίων με το κράτος δικαίου
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Morawiecki επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού με τον οποίο θα αποκλείονται από την εκταμίευση κονδυλίων οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, όπως έχει προταθεί στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ μετά την πανδημία της Covid-19.
Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι οι ηγέτες των χωρών παραμένουν διχασμένοι σε διάφορα θέματα, όπως στις επιστροφές κονδυλίων, ή το ποσοστό επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.
«Οι θέσεις έρχονται εγγύτερα αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά κοντά», κατέληξε, προσερχόμενος στη σύνοδο για την Τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων.
Conte: Δεν μπορούμε να καταλήξουμε
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η σκληρή κόντρα στις 18 Ιουλίου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Rutte αποτελεί το αγκάθι στις σκληρές διαπραγματεύσεις που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
«Είμαστε σε καθυστέρηση, αποδεικνύεται πολύ περίπλοκο, πιο περίπλοκο από το αναμενόμενο, υπάρχουν πολλές διαπραγματεύσεις για αυτό που συζητάμε και δεν μπορούμε να καταλήξουμε», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte για τη Σύνοδο Κορυφής σε ένα σύντομο μήνυμα με βίντεο στη σελίδα του στο Facebook.
Τα θέματα στο τραπέζι «είναι πολλαπλά» και αυτό καθιστά τις συνομιλίες «πολύ περίπλοκες», είπε, πριν απαριθμήσει τα ανοιχτά θέματα.
Είπε ότι το συνολικό μέγεθος του πακέτου ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή «είναι ακόμα προς συζήτηση».
Η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, είπε, δέχεται επίθεση από «ορισμένα κράτη, όχι πολλά, μερικά» που «αντιδρούν στο ύψος των επιδοτήσεων».
Όπως τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός «διαπραγματευόμαστε σκληρά με την Ολλανδία, αλλά και με τις άλλες λεγόμενες λιτές χώρες που δεν συμμερίζονται την ανάγκη για μια ουσιαστική απάντηση στην κρίση, ειδικά όσον αφορά τις επιδοτήσεις, αλλά αμφισβητούν επίσης τα δάνεια».
Το ζήτημα της διακυβέρνησης παραμένει από τα πιο ακανθώδη: «Υπάρχουν πολύπλοκες πτυχές σχετικά με την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου» σχετικά με το ποιος πρόκειται να πραγματοποιήσει «ελέγχους για την εκτέλεση του προγράμματος» μεταρρύθμισης «.»
Η γραμμή διαπραγμάτευσης της Ρώμης θα είναι να «βρει μια συμφωνία», ενώ «να επιμείνει στις πιο σημαντικές συντεταγμένες» και «να επιβεβαιώσει μια θεμελιώδη αρχή», δηλαδή ότι το τελικό πακέτο «πρέπει να είναι ανάλογο με την κρίση που βιώνουμε και πρέπει να είναι αποτελεσματική», είπε ο Conte.
Μάχη Ιταλίας - Ολλανδίας με τον Conte να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόταση Rutte
Όπως αναμενόταν, το αδιέξοδο ήταν μονόδρομος καθώς οι χώρες Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία δημιούργησαν ένα μπλοκ 5 χωρών που έθεσαν σαφείς όρους για να προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη διαφωνία του ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο οποίος σύμφωνα με το Politico, επέκρινε έντονα τις χώρες που προτείνουν να εγκριθεί το δικαίωμα βέτο σε μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε χώρες που θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Conte, πριν το διάλειμμα των ηγετών, χαρακτήρισε την πρόταση του Ολλανδού πρωθυπουργού Rutte «απαράδεκτη από νομική και πολιτική άποψη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε στους ηγέτες ότι η Ιταλία έχει ήδη εγκρίνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να απελευθερώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Ο Ιταλός αξιωματούχος που μίλησε στο Politicο τόνισε ότι η στάση Conte δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απόρριψη της πρότασης του Michel.
O Πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis υποστήριξε πως οι θέσεις των δύο πλευρών ήταν διαμετρικά αντίθετες.
Το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής ήταν ο συνδυασμός του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκ. σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό 1,07 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021 με 2027.
«Οι απόψεις για το μέγεθος του ταμείου Ανάκαμψης είναι διαμετρικά διαφορετικές», δήλωσε ο Babis δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία.
Οι 5 χώρες που διαφωνούν με την χορήγηση κεφαλαίων χωρίς όρους ουσιαστικά θέτουν τις εξής προυποθέσεις.
-Ζητούν τα 750 δισεκ. πρέπει να δοθούν τουλάχιστον με κατανομή 50% δάνεια προς 50% επιδοτήσεις δηλαδή 375 δισεκ. προς 375 δισεκ.
-Ζητούν να αλλάξουν οι κατανομές των ποσών καθώς Ιταλία και Ισπανία λαμβάνουν τα περισσότερα.
-Ζητούν διαδικασίες ελέγχων για το πώς διατίθενται τα κεφάλαια
-Ζητούν μεταρρυθμίσεις και όρους, θεωρούν ότι δεν μπορούν να διατεθούν 750 δισεκ. χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Η Ολλανδία ζητάει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό και στα εργασιακά
-Ζητούν να υπάρχει το δικαίωμα του veto σε περίπτωση που μια χώρα είναι ασυνεπής με τις υποχρεώσεις της, δηλαδή να μπορεί μια άλλη χώρα να επιβάλλει veto στην διάθεση νέων κεφαλαίων.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, ηγήθηκε των βόρειων, πλούσιων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, Αυστρίας και της Σουηδίας θέτοντας συγκεκριμένους όρους.
«Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να εξηγήσω στους πολίτες της Ολλανδίας, ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Rutte.
Μια πηγή της ισπανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Ολλανδία ζήτησε de-facto veto για τα εθνικά σχέδια για την απόκτηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ πίεσαν να μειωθεί ο προϋπολογισμός σε 1,05 τρισεκ. ευρώ από 1,074 τρισεκ. ευρώ.
Ο Ούγγρος Orban απείλησε με veto σε ολόκληρο το σχέδιο εάν κατηγορήσουν την χώρα του ότι δεν ασκεί την εξουσία με βάση τα δημοκρατία.
Με νέα πρόταση ο Michel για να γεφυρώσει τις διαφορές
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πρότεινε ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά.
Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.
Mε άλλα λόγια, οι επιχορηγήσεις θα ανέρχονται στο 60% του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επιχορηγήσεις στο 40%.
Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για την επιτήρηση/εποπτεία του Ταμείου σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και o οποίος θα ονομάζεται Super Emergency Brake.
Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.
Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Michel δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.
Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα.
Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.
Κυβερνητικές πηγές: Η Αθήνα διεκδικεί ότι καλύτερο μπορεί
Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις των 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς , κάτι που φαίνεται ότι δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.
Πάντως, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.
Νωρίτερα το bankingnews ανέφερε
Σκληρό πόκερ σημειώνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη (17/7 -18/7) για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή 19/7 (που αποτελεί και το πιο πιθανό σενάριο) θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος πριν το τέλος Ιουλίου 2020.
Ωστόσο άλλες πηγές δεν αποκλείουν τελικά η συμφωνία να μην επιτευχθεί πριν τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020.
Τα κριτήρια κατανομής, οι μεταρρυθμίσεις, τα veto κ.α. αποτελούν επίσης σημαντική εστία διαφωνιών μεταξύ των χωρών.
Από την μια Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία που κρατούν σκληρή γραμμή και από την άλλη οι υπόλοιπες χώρες με όχι όμως απόλυτα ταυτόσημες απόψεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έχει προτείνει το 70% του πακέτου να μοιραστεί με κριτήρια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ποσοστό της ανεργίας προ κορωνοΐου, ενώ το 30% με βάση τις πληγές που θα αφήσει η πανδημία στις οικονομίες μετά το 2021.
Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να περιμένουν του χρόνου για να έχουν σαφή εικόνα για τα συνολικά ποσά που δικαιούνται.
Σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό M. Rutte, ήρθε ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte.
Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Conte τόνισε ότι «η πρόταση Rutte είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας S. Kurz δήλωσε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Kurz.
Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Kurz είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας E. Macron.
«Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα.
Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.
Παρά τις εντατικές προσπάθειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, οι «πιο πειθαρχημένες τέσσερις χώρες» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) διαφωνούν και για το ύψος των κεφαλαίων, και για την ισορροπία επιχορηγήσεων – δανείων, αλλά και για τους όρους που θα συνοδεύουν την εκταμίευση στα κράτη - μέλη, με αποδέσμευση κονδυλίων στη βάση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ μάλιστα η Ολλανδία ζητά ομοφωνία πριν από κάθε εκταμίευση ενισχύσεων.
Οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, διαμηνύουν πως δε θα δεχθούν τίποτα που θα θυμίζει μνημόνιο.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει πακέτο 750 δισεκ. ευρώ, με 500 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. δάνεια.
Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.
Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70%-30%, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, S. Michel.
Σφοδρή κόντρα Conte - Rutte - Η πρόταση της Ολλανδίας για τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων είναι μη εφαρμόσιμη
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte, στην Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό M. Rutte.
Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Conte τόνισε ότι «η πρόταση Rutte είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Ο Conte αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος.
Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.
Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η RAI, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.
Babis (Τσεχία): Οι «27» ηγέτες δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš δήλωσε ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Babiš είπε επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου ταμείου που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του νέου κορωνοϊού.
Μπαράζ διαπραγματεύσεων
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη συμβιβασμών, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος ηγείται της ομάδας των χωρών που δημιουργούν εμπόδια, τοποθέτησε τις πιθανότητες συμφωνίας στο 50%.
Για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για μία μαραθώνια και απρόβλεπτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας συνόδου στα τέλη Ιουλίου.
Είναι σαφές πως οι πιθανότητες για σύγκλιση είναι εξαιρετικά μικρές, αφού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών εκτός από το μέγεθος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καλούνται παράλληλα να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, τα πρόσωπα διοίκησης του Ταμείου και φυσικά τους όρους (οικονομικές μεταρρυθμίσεις) που θα συνοδεύουν τις παροχές στήριξης από την Κομισιόν.
Τα αγκάθια είναι πολλά και όσο πιο πολλά είναι τα εμπόδια τόσο περισσότερα είναι τα στρατόπεδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν οι χώρες του Βορρά που αντιτίθενται στον συλλογικό δανεισμό, εκτός και αν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης συνδεθούν με ένα είδος «εποπτείας» προς τις χώρες που θα τα λάβουν.
Τούτο όμως μπορεί να σημαίνει εκταμίευση των χρημάτων σε δόσεις και εφόσον εκπληρώνονται συγκεκριμένα ορόσημα μεταρρυθμίσεων, πράγμα που παραπέμπει σε μνημόνια.
Απέναντι τους βρίσκονται οι χώρες του Νότου οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, καίγονται για κεφάλαια και βλέπουν την Ευρώπη να τους εξωθεί στην λιτότητα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το Ταμείο αφού τα μέτωπα που έχει μπροστά της είναι πολλά και στην φάση στην οποία βρίσκεται το μόνο το οποίο δεν θα ήθελε είναι να δημιουργήσει δυσαρέσκειες με τους ευρωπαίους εταίρους.
Το μόνο στο οποίο δίνει σημασία είναι στην έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων των 32 δις. ευρώ που της αναλογούν (22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ δάνεια) για να μπορέσει να εκτρέψει την βαθειά ύφεση στην οποία οδηγείται φέτος η ελληνική οικονομία.
Όμως υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη μέχρι τα λεφτά αυτά να έρθουν στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Απαραίτητοι οι συμβιβασμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης - Δεν υπάρχει λόγος να μην κλείσει συμφωνία
Ανοιχτή σε αλλαγές όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίζεται η ελληνική πλευρά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας και δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί.
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγο για να μην κλείσει η συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι».
Rutte (Πρωθυπουργός Ολλανδίας): Χαμηλότερες του 50% οι πιθανότητες για συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής
Οι πιθανότητες για συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής είναι χαμηλότερες του 50%, σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, οποίος έδειξε πριν ακόμη από την έναρξη της Συνόδου το κλίμα στο οποίο θα κινηθεί.
Ο Rutte είναι εκ των βασικών αρνητών της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη βασική του διαφωνία να είναι στο τρόπο διάθεσης των κονδυλίων.
Macron (πρόεδρος Γαλλίας): Έχουμε καταλήξει σε κοινή θέση με τη Γερμανία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027 δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Ο Macron υποστήριξε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν καταλήξει σε κοινή θέση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Sanchez (Ισπανία): Οι Eυρωπαίοι ηγέτες έχουν υποχρέωση να επιτύχουν συμφωνία
Oι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, διαμήνυσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez.
«Η Ισπανία έρχεται σε αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης», δήλωσε ο Sanchez στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες λίγο πριν συναντηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Conte (Ιταλία): Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες - Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά κοινών αξιών
Για την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικών ροών ή χρηματοοικονομικών στοιχείων.
Ετοιμάζουμε μια απάντηση, μια οικονομική και κοινωνική απάντηση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες μας, για τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε, προκειμένου να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χώρο », τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Conte αναγνώρισε ότι υπάρχουν «υπάρχουσες αποκλίσεις» στην Ευρώπη, αλλά εκτίμησε ότι «με ισχυρή αποφασιστικότητα πρέπει να τις ξεπεράσουμε».
Όπως τόνισε, η συμφωνία δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον των Ιταλών που «υπέφεραν και υποφέρουν πολύ» αλλά και «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων πολιτών».
Bettel (Λουξεμβούργο): Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού
Αιχμές κατά των 4 κρατών για την αντίθεση τους στο Ταμείο Ανάκαμψης άφησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
«Οι "4" δεν είναι πολιτική ένωση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού».
Υπενθυμίζεται ότι Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία επιμένουν ότι η εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συνοδεύονται από δανειακούς όρους και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
«Αγκάθι» οι κανόνες του κράτους δικαίου - Αντιδρούν Ουγγαρία και Πολωνία
Ένα σημαντικό αγκάθι στην επίτευξη συμφωνίας, αποτελεί η εφαρμογή των κανόνων κράτους δικαίου και το αν πρέπει να δίνονται χρήματα σε χώρες όπως η Πολωνία και Ουγγαρία, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το κράτος δικαίου.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban έχει απειλήσει με βέτο, στην περίπτωση που οι ηγέτες επιμείνου
Σχόλια αναγνωστών