Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειρηνευτικές συμφωνίες με Ομάν και Μπαχρέιν θέλει το Ισραήλ - Τι κρύβει η προσέγγιση του Αραβικού κόσμου

tags :
Ειρηνευτικές συμφωνίες με Ομάν και Μπαχρέιν θέλει το Ισραήλ - Τι κρύβει η προσέγγιση του Αραβικού κόσμου
Η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής του Τελ Αβίβ και η προσέγγιση του Αραβικού κόσμου προκαλεί ερωτηματικά
Εντείνει τα πολιτικά του παιχνίδια με τις χώρες του Κόλπου το Ισραήλ το οποίο ανακοινώνει την πρόθεσή του να υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες, παρόμοιες με αυτή των ΗΑΕ και με το Μπαχρέιν και το Ομάν.
Όπως τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Elli Cohen "μετά τη συμφωνία αυτήν (με τα ΗΑΕ) θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες, τόσο με χώρες του Κόλπου, όσο και με μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής".
"Νομίζω ότι το Μπαχρέιν και το Ομάν είναι σίγουρα στην ατζέντα. Επιπλέον, κατά τη δική μου εκτίμηση, υπάρχει πιθανότητα τα επόμενα χρόνια να συναφθούν ειρηνευτικές συμφωνίες και με χώρες στην Αφρική, κυρίως με το Σουδάν", πρόσθεσε.
Τόσο το Μπαχρέιν όσο και το Ομάν χαιρέτισαν τη συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν τις δικές τους προθέσεις.
Σήμερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΗΑΕ-Ισραήλ, αποκαταστάθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, οι χρήστες του διαδικτύου στα ΗΑΕ έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν ισραηλινές ιστοσελίδες που μέχρι τώρα ήταν μπλοκαρισμένες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πάντως η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής του Τελ Αβίβ και η προσέγγιση του Αραβικού κόσμου, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μαίο με επισκέψεις του Netanyahu και του επικεφαλής της Μοσάντ σε Ομάν και Ντουμπάι, προκαλεί ερωτηματικά.
Πολιτικοί αναλυτές πιστευουν οτι η κυβέρνηση Netanyahu θέλει να προωθήσει ένα πιο εξωστρεφές προφίλ της χώρας προς τα έξω, με κυβερνητικές επισκέψεις στη Λατινική Αμερική, την Ασία και τη νότια Ασία ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την άνοδο του Ιράν και των Τζιχαντιστών.    
Πάντως, η στάση της κυβέρνησης Trump είναι καταλυτική μετά και την απόφαση το 2017 να γίνει το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία οι δύο πυλώνες της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή με τον γαμπρό του Donald Trump, Jared Kushner, να παίζει σημαντικό ρόλο στο "ειρηνευτικό σχέδιο" των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης