Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο επικεφαλής εμβολίων της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι η Δύση θέλει τους επιστήμονες της

Ο επικεφαλής εμβολίων της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι η Δύση θέλει τους επιστήμονες της
Ο Alexander Gintsburg ισχυρίστηκε ότι οι προσπάθειες Ευρώπως και ΗΠΑ να πάρουν επιστήμονες από τη Ρωσία δεν είχαν αποτέλεσμα
Ο επικεφαλής του οργανισμού ανάπτυξης εμβολίων της Ρωσίας Alexander Gintsburg,   ισχυρίστηκε ότι ερευνητικά ιδρύματα στην Δύση επιδιώκουν να «δελεάσουν» τους επιστήμονες ώστε να εργαστούν για αυτούς αναφέρει το CNBC.
Ο Gintsburg είναι επικεφαλής του ινστιτούτου που ανέπτυξε το εμβόλιο κορωνοϊού της Ρωσίας, το οποίο έλαβε έγκριση την περασμένη εβδομάδα.
Ο Alexander Gintsburg ισχυρίστηκε ότι οι προσπάθειες Ευρώπως και ΗΠΑ να πάρουν επιστήμονες από τη Ρωσία δεν είχαν αποτέλεσμα.
 Ο Gintsburg είναι επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Gamaleya για την Επιδημιολογία και τη Μικροβιολογία, το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο του κορωνοιού της Ρωσίας, το οποίο έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις.
«Οι ερευνητές μας εργάζονται στο Ινστιτούτο Gamaleya για δέκα χρόνια…
Κάθε αμερικανικό ή ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο μπορεί να ονειρεύεται ότι θα μπορούσε να έχει τέτοιου είδους ερευνητές.
Και προσπαθούν να τους δελεάσουν, αλλά δεν θα μπορέσουν», δήλωσε ο Gintsburg στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοιού, στις 11 Αυγούστου, καθιστώντας την πρώτη χώρα στον κόσμο που το έκανε.
Ωστόσο, το εμβόλιο έχει περάσει μόνο από κλινικές δοκιμές Φάσης 1 και 2 στις οποίες συμμετείχαν περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
Η Ρωσία δήλωσε ότι οι δοκιμές Φάσης 3 σε μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο.
Επιστήμονες από τον κλάδο υγείας στην Δύση, αντέδρασαν στην ανακοίνωση της Ρωσίας για το εμβόλιο με σκεπτικισμό και ανησυχία και αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου, καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.
Η Ρωσία απέρριψε αυτή την κριτική, με έναν Ρώσο αξιωματούχο να λέει στο CNBC ότι «ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και άνθρωποι των ΗΠΑ» διεξήγαγαν «σημαντικό πόλεμο πληροφοριών» ενάντια στο εμβόλιο.
«Θα το αποκαλούσα φυσική αντίδραση των εταιρειών της Δύσης απέναντι στο ρωσικό εμβόλιο που δεν περίμεναν.
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι αποτελεί μέρος μιας «κούρσας» για την ανάπτυξη εμβολίου, λέγοντας ότι θέλει να συνεργαστεί με άλλα έθνη.
Ωστόσο, η προσπάθεια να κατοχυρώσει ένα εμβόλιο με την μορφή του κατεπείγοντος, ισχυριζόμενη ότι θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τον Σεπτέμβριο, αποτελεί απόδειξη ανταγωνισμού όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων κορωνοιού.
Ακόμη και το όνομα του εμβολίου της Ρωσίας, "Sputnik V", δείχνει ανταγωνισμό καθώς ήταν ο πρώτο δορυφόρος στον κόσμο που εκτοξεύηθηκε από τη Ρωσία το 1957 κατά τη διάρκεια του διαστημικού αγώνα του Ψυχρού Πολέμου.
Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης επανεμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «κλέψει» ερευνητικές πληροφορίες για εμβόλια κορωνοιού, μια κατηγορία που ωστόσο αρνήθηκε η Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης