Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος από την αύξηση του αντι-εμβολιαστικού κινήματος παγκοσμίως – Βλέπουν πολιτικές σκοπιμότητες και φαρμακευτική εκμετάλλευση

Σάλος από την αύξηση του αντι-εμβολιαστικού κινήματος παγκοσμίως – Βλέπουν πολιτικές σκοπιμότητες και φαρμακευτική εκμετάλλευση
«Το συναίσθημα κατά του εμβολιασμού γίνεται πλέον mainstream», λέει η Heidi Larson, επικεφαλής του Vaccine Confidence Project at the London School of Hygiene and Tropical Medicine
Μια ανησυχητική αύξηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος διαπιστώνουν οι ειδικοί παγκοσμίως, καθώς πολλοί συνδέουν την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού με πολιτικές σκοπιμότητες.
«Το συναίσθημα κατά του εμβολιασμού γίνεται πλέον mainstream», λέει η Heidi Larson, επικεφαλής του Vaccine Confidence Project at the London School of Hygiene and Tropical Medicine.
«Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ίσως το λόμπι κατά του εμβολιασμού έχει νόημα».
Ο Harvey Fineberg, πρόεδρος μιας επιτροπής που ιδρύθηκε από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής, ανέφερε στους Financial Times:«Ανησυχώ για άτομα που αντιστέκονται στην ανοσοποίηση για παράλογους λόγους με βάση τη γενική δυσπιστία για οτιδήποτε».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι καθώς η πανδημία συνεχίζεται, οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν γίνει λιγότερο σίγουροι για την ασφάλεια ενός εμβολίου.
Η δημοσκόπηση του YouGov τον Μάιο διαπίστωσε ότι περίπου το 55% των ενηλίκων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα λάβουν εμβόλιο Covid-19.
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στο 41% - πολύ κάτω από το 60-70% που οι ειδικοί στη δημόσια υγεία πιστεύουν ότι θα χρειαστούν για να επιτευχθεί «η ανοσία της αγέλης».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί συνδέουν τις προσπάθειες των επιστημόνων για την ανάπτυξη του εμβολίου στην προσπάθεια του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να επανεκλεγεί.
Υπάρχουν φόβοι ότι ο Trump θα ασκήσει πίεση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να εγκρίνει γρήγορα ένα εμβόλιο πριν από τις εκλογές.
Και αυτή η τάση δείχνει επίσης και τη δυσπιστία για το Operation Warp Speed, μια εκτεταμένη προσπάθεια που χρηματοδοτείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, η οποία έχει διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες όπως η AstraZeneca και η Novavax - για την παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου χωρίς πλήρεις κλινικές δοκιμές πριν από οριστικά δεδομένα.
Η ανακάλυψη ενός εμβολίου πριν από τις εκλογές θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες του Trump.
Ωστόσο, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας φοβούνται ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης κατά του εμβολιασμού μεταξύ των ανθρώπων.
Chart showing how a majority of Americans could decline a Covid-19 vaccine. According to a study by YouGov/Yahoo News in July, fewer than 50% of Americans replied with a 'Yes' to a question asking if they would be immunised when a vaccine is available. The rest said either "No" or "Not sure"
Ωστόσο, υπάρχει επίσης σημαντική αντίθεση στα εμβόλια σε άλλες χώρες με υψηλό εισόδημα, όπου υπάρχει σκεπτικισμός για την ασφάλεια των εμβολιασμών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του βρετανικού ερευνητικού ιδρύματος Wellcome Trust.
Στη Γαλλία, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, σύμφωνα με την έκθεση.
Στην Ουκρανία - η πιο δύσπιστη χώρα στον κόσμο - το ποσοστό είναι μόλις 29%.
Οι άνθρωποι που ανησυχούν για τα εμβόλια υπόκεινται γενικά σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που είναι εντελώς αντίθετοι και σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό που δεν είναι σίγουροι ότι είναι ασφαλείς.
Οι ανησυχίες σχετικά με τους εμβολιασμούς ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, αλλά συχνά πραγματοποιούνται από άτομα που συνήθως δεν συνδέονται με περιθωριακές απόψεις ή θεωρίες συνωμοσίας.
Πολλοί είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και είναι εξίσου πιθανό να είναι φιλελεύθεροι και συντηρητικοί.
«Αν θέλετε να χαρτογραφήσετε πού είναι το ισχυρότερο κίνημα κατά του εμβολιασμού, απλώς αναζητήστε τα πλησιέστερα Whole Foods», λέει ο Barry Bloom, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αναφερόμενος στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ υψηλών προδιαγραφών.
Οι άνθρωποι που μελετούν το φαινόμενο λένε ότι από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, άρχισαν να βρίσκουν ότι το υλικό κατά του εμβολιασμού μοιράζεται σε μια πολύ ευρύτερη ομάδα ανθρώπων.
«Οι ερευνητές μου βρήκαν ομάδες στο Facebook που δεν έχουν καμία σχέση με εμβολιασμούς που ξαφνικά μοιράζονται παραπληροφόρηση σχετικά με αυτούς», λέει ο καθηγητής Larson.
«Υπάρχει πολύς θυμός στον κόσμο αυτή τη στιγμή, και η συζήτηση σχετικά με τα εμβόλια ήταν μια ευκαιρία για να εμφανιστεί».
Ένα παράδειγμα αυτού είναι πώς οι υποστηρικτές του QAnon, ενός δικτύου θεωρητικών συνωμοσίας υπέρ του Trump, μοιράζονται όλο και περισσότερο υλικό κατά του εμβολιασμού.
Μέλη υψηλού προφίλ προωθούν τη λανθασμένη θεωρία ότι ο κορωνοϊός αναπτύχθηκε σκόπιμα και διαδόθηκε από τον Bill Gates, τον συνιδρυτή της Microsoft.
Children of anti-vaxxers deserve a choice — The Daily Campus
Μεγάλο μέρος της αμφιβολίας προέρχεται από την πρωτοποριακή ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα εμβόλια κορωνοϊού.
Το προηγούμενο ρεκόρ για την ανάπτυξη εμβολίου είναι τέσσερα χρόνια για παρωτίτιδα και αυτό ήταν περισσότερο από πέντε δεκαετίες πριν.
Εάν κάποια μελέτη αποδειχθεί επιτυχής τον Οκτώβριο, θα χρειαστούν μόλις εννέα μήνες για την ανάπτυξη του εμβολίου.
Ακόμη και ορισμένα στελέχη φαρμακευτικών προϊόντων, όπως ο Ken Frazier, διευθύνων σύμβουλος της Merck, έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της γρήγορης εισαγωγής εμβολίου.
Οι anti-vaxxers έχουν επίσης καταλάβει το γεγονός ότι ορισμένοι προγραμματιστές χρησιμοποιούν μια σχετικά νέα τεχνολογία που ονομάζεται messenger RNA που επιχειρεί να αλλάξει τον μηχανισμό παραγωγής πρωτεϊνών του σώματος.
Στα τέλη Ιουνίου, η Carrie Madej, γιατρός από τη Γεωργία, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο YouTube που έχει προβληθεί περισσότερες από 407.000 φορές, στο οποίο μπέρδευε αλήθειες για τα εμβόλια mRNA - όπως το γεγονός ότι μελετώνται σε ανθρώπους χωρίς να έχουν δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα - με εξωπραγματικές θεωρίες.
Η γιατρός προειδοποιεί ότι εμβόλια και τα «βοηθητικά προϊόντα» όπως εφαρμογές υγείας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη «δημιουργία ενός νέου είδους» που θα μπορούσε να συνδεθεί με τη «διεπαφή τεχνητής νοημοσύνης».
Το βίντεο τελειώνει με μια δακρυσμένη έκκληση από τη Δρ. Madej προς τους θεατές της, η οποία παροτρύνει να «πλημμυρίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αυτό».
Η Δρ Madej έχει δίκιο για ένα πράγμα: η μάχη για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα εμβόλια θα κερδηθεί ή θα χαθεί στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον Neil Johnson, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο George Washington.
Ο καθηγητής Johnson δημοσίευσε πρόσφατα ένα paper στο επιστημονικό περιοδικό Nature καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το κίνημα κατά του εμβολιασμού κέρδισε τον διαδικτυακό πόλεμο πληροφόρησης επειδή διοργανώθηκε γύρω από μικρότερα «σμήνη» που ήταν σε θέση να διεισδύσουν σε ομάδες αναποφάσιστων ανθρώπων.
Λέει ότι το κίνημα έχει τις ρίζες του στο συναίσθημα κατά του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και το οποίο έχει κατηγορηθεί για μια σειρά μολύνσεων.  
«Από το 2019, οι αντιεμβολιαστικές κοινότητες έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ», προσθέτει.
«Είναι οι ομάδες γονέων, οι ενώσεις γονέων του σχολείου - άνθρωποι που δεν θα μιλούσαν συνήθως για εμβόλια, αλλά τώρα είναι απόλυτα αφοσιωμένοι».
Οι διαχειριστές των διαδικτυακών ομάδων επικεντρώνονται στη ροή ειδήσεων γύρω από τα εμβόλια και μπορούν να αξιοποιήσουν γρήγορα τις εξελίξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη στάση τους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ομάδες anti-vaxxer στο Facebook έδωσαν φως στις ειδήσεις ότι η AstraZeneca είχε εξασφαλίσει προστασία από αξιώσεις ευθύνης που σχετίζονται με τα εμβόλια της.
Οι ομάδες κατά του εμβολιασμού έχουν επίσης πολλαπλασιάσει τα διαφορετικά μηνύματα που απευθύνονται σε διαφορετικά άτομα, σημειώνει ο καθηγητής Johnson, συμπεριλαμβανομένων: φόβοι για την ασφάλεια, αμφιβολίες για το αν το Covid-19 ενέχει πραγματικά κίνδυνο, ειδικά για τους νέους και τα παιδιά, σκεπτικισμό για το ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας και των υποστηρικτών, όπως ο Gates, και μια γενική δυσπιστία για την επιστήμη.
Ακόμα κι αν ένα αναποφάσιστο άτομο δεν επηρεάζεται από όλα αυτά τα επιχειρήματα, αρκεί μόνο ένα για να τους κάνει διστακτικούς, λέει.

Ορατότητα του ιού

Ένα ερώτημα που αφορά τους ειδικούς στη δημόσια υγεία είναι το πόσο αυξάνεται οργανικά το κίνημα κατά του εμβολιασμού και πόσο προκαλείται από μια μικρή αλλά καλά οργανωμένη και καλά χρηματοδοτούμενη ομάδα ακτιβιστών.
Μια μελέτη πέρυσι διαπίστωσε ότι οι περισσότερες διαφημίσεις κατά του εμβολιασμού στο Facebook προέρχονταν από δύο μόνο πηγές: μια καλιφορνέζικη οργάνωση που ονομάζεται Stop Mandatory Vaccination, και την The World Mercury Project, με επικεφαλής τον Robert F Kennedy Jr, γιο του Robert F Kennedy και εξέχοντα αντι-εμβολιαστή.
Το Stop Mandatory Vaccinations διευθύνεται από τον Larry Cook, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως συνήγορο της «φυσικής ζωής», ζητώντας δωρεές οι οποίοι πηγαίνουν απευθείας στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του.
Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ γνωρίζουν ότι πρέπει να δράσουν γρήγορα για να σταματήσουν εάν θέλουν να διασφαλίσουν ότι οποιοδήποτε εμβόλιο Covid-19 παρέχει ανοσία στην αγέλη.
Μέρος αυτού είναι η επικοινωνία.
Ο καθηγητής Johnson προειδοποιεί ότι αν οι υποστηρικτές των εμβολιασμών δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τους αντι-εμβολιαστές με το «μάρκετινγκ ανταρτών» που προσεγγίζει τους ανθρώπους στο διαδίκτυο, τότε διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τη μάχη για την ανοσοποίηση.
Οι ερευνητές προτείνουν και άλλες τακτικές.
Μια έκθεση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins τον Ιούλιο συνέστησε τη χορήγηση εμβολίων σε πιο οικείο περιβάλλον παρά σε νοσοκομεία και μεγάλα κέντρα υγείας.
Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας φοβούνται ότι ο κυβερνητικός καταναγκασμός είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικός και προειδοποιούν ότι η βαριά αστυνόμευση της λήψης εμβολίων θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική.
«Θα ήταν πολύ δύσκολο να ωθήσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν με ισχυρή κυβερνητική παρέμβαση», λέει ο Bloom.
«Εάν δεν μπορείτε καν να δώσετε εντολή για μάσκες προσώπου, πώς θα δώσετε εντολή στους ανθρώπους να πάρουν προσωπικό κίνδυνο με ένα εμβόλιο;
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι πολιτικά βιώσιμο», πρόσθεσε.
Άλλοι πιστεύουν ότι η τρέχουσα αύξηση των ανθρώπων που εκφράζουν αμφιβολίες για ένα εμβόλιο Covid θα εξαφανιστούν μόλις γίνει πραγματικότητα.
Ο Δρ Fineberg λέει ότι πολλά από τα εμβόλια που έχουν προσελκύσει αντιδράσεις στο παρελθόν ήταν για ασθένειες που είχαν εξαλειφθεί, οδηγώντας σε μια αίσθηση εφησυχασμού, ενώ ο κορωνοϊός είναι ένας άμεσος και σημερινός κίνδυνος.
Ο Δρ Fineberg επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί μπόρεσαν να εγγραφούν γρήγορα εθελοντές σε δοκιμές των εμβολίων ως ένδειξη ότι το κίνημα των αντιεμβολιαστών μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό όσο κάποιοι φοβούνται.
«Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι και υγιείς, έχουν πει «ναι, θα είμαι εθελοντής, θα είμαι το ινδικό χοιρίδιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης