Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας: Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων

tags :
Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας: Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων
Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες για να επανεξετάσουν την πρόοδο της «πρώτης φάσης» της εμπορικής τους συμφωνίας, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεφώνου, ανέφερε το υπουργείο.
Η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, διεκόπη από έναν τρομερό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που περιλάμβαναν την επιβολή δασμών σε αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, έκτασης 94 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα στο σύνολό της.
Αυτές οι επιπρόσθετες αγορές αυτές βασίζονται στο επίπεδο των κινεζικών εισαγωγών του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος.
Βασικός στόχος είναι να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, που ήταν μια από τις απαιτήσει τους Λευκού Οίκου.
Αναλυτικά, η Κίνα θα δαπανήσει 77,7 δισ. δολάρια για πρόσθετες αγορές από τον κατασκευαστικό τομέα, 52,4 δισεκ. δολάρια στον τομέα της ενέργειας, 37,9 δισεκ. στις υπηρεσίες και 32 δισεκ. σε προϊόντα του αγροτικού τομέα.
Στα προϊόντα που δεσμεύτηκαν να αγοράσουν οι Κινέζοι από τις ΗΠΑ περιλαμβάνονται βαριά μηχανήματα, φαρμακευτικά είδη, αυτοκίνητα, σίδηρος και χάλυβας αλλά επίσης και κρέας, δημητριακά και βαμβάκι.
Ωστόσο, το Πεκίνο, λόγω της πανδημικής κρίσης, προς το παρόν έχει περιορίσει τις εισαγωγές του.
Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, η αγορά των συμφωνηθέντων προϊόντων από την Κίνα ανήλθε σε λιγότερο από το ένα τέταρτο του ποσού που έχει προσυμφωνηθεί για ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το think tank Peterson Institute for International Economics.

Πώς ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος

Ο «πόλεμος» ξεκίνησε την άνοιξη του 2018 με αφορμή τις «δόλιες», όπως τις χαρακτήριζε η Ουάσινγκτον, εμπορικές πρακτικές της Κίνας και οδήγησε στην αμοιβαία επιβολή δασμών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας έρχεται τη στιγμή που οι σινοαμερικανικές σχέσεις σημειώνουν επιδείνωση.
Υπενθυμίζεται πως οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών αφορούν τομείς πέρα από το εμπόριο, όπως η προέλευση του κορωνοϊού, οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια γύρω από τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης