Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Διατηρείται η πρόβλεψη για ύφεση 7% το 2020, λόγω κορωνοϊού

Κύπρος: Διατηρείται η πρόβλεψη για ύφεση 7% το 2020, λόγω κορωνοϊού
Ύφεση 7% αναμένει το ΥΠΟΙΚ της Κύπρου το τρέχον έτος 
Το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου διατήρησε την πρόβλεψή του για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος Υπουργός, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Βέβαια, υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.
«Έχοντας πλέον αναλύσει τα δεδομένα για το πρώτο εξάμηνο, η πρόβλεψη μας δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου Απριλίου, δηλαδή παραμένει το βασικό σενάριο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κοντά στο 7% και το πρώτο εξάμηνο η ύφεση ήταν κοντά στο 5,5% (σε ετήσια βάση) κάτι που μας φέρνει κοντά στις προβλέψεις μας.
Από την αρχή της πανδημίας, οι όποιες προβλέψεις, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, χαρακτηρίζονταν από ένα τεράστιο βαθμό αβεβαιότητας, εξού και το Υπουργείο προβαίνει σε επισκόπηση των προβλέψεων όπως διαμορφώνονται σε πάρα πολύ τακτά χρονικά διαστήματα», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Πετρίδης.
Παράλληλα, έστειλε μηνύματα για την ανάγκη τήρησης μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της πορείας του δημοσίου χρέους σε πτωτική τροχιά, αφού το ΥΠΟΙΚ προέβη σε μεγάλες πράξεις δανεισμού προκειμένου να ενισχύσει τα ρευστά διαθέσιμα, ώστε να είναι σε θέση να στηρίξει την οικονομία, την ώρα που τα έσοδα συρρικνώνονταν, λόγω της πανδημίας.
Το χρέος που έφτασε ήδη το όριο του 120% του ΑΕΠ, υπολογίζεται στο τέλος του 2020 να ανέλθει κοντά στα 23,8 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 116,9% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 95,5% στο τέλος του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης