Στο Χονγκ Κονγκ επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα επαναμόλυνσης από Covid 19
Σε κλοιό δεύτερου κύματος της πανδημίας δείχνει να μπαίνει η Ευρώπη, την ώρα που η εξάπλωσή της συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε Βόρεια και Νότια Αμερική, ενώ αναζωπυρώσεις κρουσμάτων καταγράφονται παγκοσμίως.
Οι νεκροί παγκοσμίως ξεπέρασαν τους 810.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 24 εκατομμύρια.
Αν και το βαρύτερο πλήγμα το έχουν υποστεί η Λατινική Αμερική και οι ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν τα περισσότερα θύματα και τις περισσότερες μολύνσεις, η Ευρώπη επανέρχεται και πάλι στο κάδρο, καθώς έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία.
Την ίδια ώρα, στις δυσάρεστες ειδήσεις που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι η επιβεβαίωση που έρχεται από το Χονγκ Κονγκ του πρώτου κρούσματος επαναμόλυνσης από Covid 19, λίγους μόνο μήνες μετά την θεραπεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα ή καθυστερούν την «χαλάρωση» άλλων περιορισμών σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη διασπορά του ιού ενόψει και του φθινοπώρου, την ώρα πάντως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι τα κράτη της Ευρώπης μπορούν να διαχειριστούν την πανδημία χωρίς να επιβληθεί νέο γενικό lockdown.
Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως υπάρχει εμπειρία και πως οι αρχές έχουν προετοιμαστεί, όμως σημειώνει πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, ενώ αναφέρει ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκες, όπως οι ενήλικες, προκειμένου να συνδράμουν στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπέρασαν τους 810.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 24 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 15 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 23.522.806 και οι θάνατοι σε 810.087
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 5.730.294 και σε νεκρούς με 177.065
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 114.744 και σε κρούσματα με 3.605.783
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 60.480 και τέταρτη η Ινδία με 57.542
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.515 νεκρούς.
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 959.016 και 16.406 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 609.773 – Στους 13.059 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Περού με 585.236, έβδομο το Μεξικό με 560.164, όγδοη η Κολομβία με 541.139 και ένατη η Χιλή με 397.665 κρούσματα
- Δέκατη σε κρούσματα η Ισπανία με 386.054.
- Στους 35.437 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.5178 οι νεκροί στη Γαλλία.
Προ των πυλών το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη
Αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Ευρώπη με τις περισσότερες κυβερνήσεις να μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η Ιταλία ανακοίνωσε πως αποκλείει ένα γενικό lockdown παρά τη σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων (το περασμένο Σάββατο 22/8 ανακοίνωσε 1.071 νέα κρούσματα, τα περισσότερα από τον περασμένο Μάιο όταν και χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα), αν και έχει θέσει σε εφαρμογή την υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ σε όσους επιστρέφουν από διακοπές από Κροατία, Ελλάδα, Μάλτα και Ισπανία και έχει κλείσει τα night clubs.
Την επιβολή ενός νέου lockdown αποκλείει και η Γαλλία, η οποία πάντως έχει απαγορεύσει τη συνάθροιση πολλών ατόμων σε αρκετές επαρχίες ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε πολλές συνοικίες και σε δημόσιους χώρους στο Παρίσι ενώ η Ισπανία έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες μετά την έξαρση κρουσμάτων ενώ έχει επιβάλλει την παραμονή στο σπίτι στην Καταλονία.
Η Γερμανία έχει καταστήσει υποχρεωτικό το τεστ στα αεροδρόμια της χώρας για όσους επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το Βέλγιο έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις Βρυξέλλες ενώ περιορισμοί υπάρχουν και στον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια.
Παράλληλα η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην οικονομία και στην κοινωνία ενώ έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για πολλές χώρες της Ευρώπης.
Χονγκ Κονγκ: Eπιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα επαναμόλυνσης από Covid 19
Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 24 Αυγούστου ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας.
"Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι μια επαναμόλυνση μπορεί να συμβεί λίγους μήνες αφότου κάποιος ανέρρωσε από την πρώτη μόλυνση", αναφέρει στην ανακοίνωση το τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής μολύνθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσαράμισι μηνών.
"Οι ασθενείς που προσβλήθηκαν ήδη από την Covid-19 θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να μολυνθούν και πάλι και οφείλουν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα και να πλένουν τα χέρια τους", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Kelvin Kai-Wang To. "Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι ίσως είναι αρκετά δύσκολο να εξαλειφθεί η Covid επειδή ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και μπορεί να επαναμολύνει τους ανθρώπους", όπως συμβαίνει και με άλλους κορονοϊούς οι οποίοι προκαλούν το απλό κρυολόγημα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι οι δύο διαδοχικές μολύνσεις στον ίδιο άνθρωπο προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19.
"Αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για νέα μόλυνση και όχι για παρατεταμένη παρουσία του ιού", εξήγησε ο Kelvin Kai-Wang To.
ΗΠΑ: Στους 177 χιλ. οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Trump: Ιστορική επιτυχία η θεραπεία με χορήγηση πλάσματος
Στον απόλυτο εφιάλτη και σε έναν από τους βασικότερους ρυθμιστές του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τους 177 χιλιάδες νεκρούς.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 450 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 176.801.
Παράλληλα καταγράφηκαν άλλα 31.344 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν στην αμερικανική επικράτεια να φθάνει τους 5,7 εκατομμύρια.
Και ενώ οι ΗΠΑ υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως από την επιδημία, ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την κατεπείγουσα έγκριση άδειας για τη χρήση πλάσματος παραγόμενου από το αίμα ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί μετά τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό ως θεραπείας, παρότι πρόκειται για κάτι που συνέβαινε ήδη στη χώρα.
Την έγκριση της άδειας έδωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA), κίνηση την οποία χαιρέτισε ο Trump, ο οποίος πάντως μια ημέρα νωρίτερα είχε επιτεθεί κατά του FDA κατηγορώντας τον ότι εμποδίζει την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά της επιδημίας για πολιτικούς λόγους.
Ο Trump αναζητεί εναγωνίως τρόπο για να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις και προσβλέπει στις προόδους στη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, αν και δεν αναμένεται να υπάρχουν ούτε ασφαλής θεραπεία ούτε αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Η μετάγγιση πλάσματος, που περιέχει αντισώματα, έχει σκοπό ο οργανισμός των ασθενών να καταπολεμά ταχύτερα τον ιό και να περιορίζει τη ζημιά που προκαλεί στον οργανισμό.
Αν και η θεραπεία αυτή έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, για την αποτελεσματικότητά της γίνεται ακόμη διάλογος.
Ενέχει εξάλλου κινδύνους, όπως η μόλυνση από άλλες ασθένειες, ή διάφορες παρενέργειες.
Παρόλο αυτά ο Trump χαρακτήρισε την είδηση «ιστορική επιτυχία» για τη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, που θα «σώσει σημαντικό αριθμό ανθρώπινων ζωών», σε τόνο πολύ διαφορετικό από τον πολύ πιο συγκρατημένο τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα ειδικοί.
Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη μετάγγιση πλάσματος σε ορισμένους ασθενείς υπό προϋποθέσεις, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ή σε περιπτώσεις ασθενών σε απελπιστική κατάσταση.
Έχει γίνει ήδη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που ανέρρωσαν σε 70.000 ανθρώπους.
Η έγκριση που δόθηκε χθες θα επιτρέψει να διευρυνθεί η χρήση του.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπ.Υγείας των ΗΠΑ, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ποσοστό επιβίωσης ξεπερνά το 35% μεταξύ των ασθενών στους οποίους έκανε μετάγγιση.
Στην ανακοίνωσή του χθες Κυριακή 23/8 ο FDA πάντως υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει, για την ώρα, απόδειξη ότι η μετάγγιση πλάσματος αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας.
Αυτή η μέθοδος θεραπείας έχει ήδη εγκριθεί στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κούβα και στην Κίνα.
ΠΟΥ: Σοβαρές επιφυλάξεις για την χρήση πλάσματος αίματος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε χθες Δευτέρα 24 Αυγούστου, επιφυλάξεις για την έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 για τη θεραπεία νοσούντων, λέγοντας πως οι αποδείξεις [ότι είναι αποτελεσματική] παραμένουν «χαμηλής ποιότητας», αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επείγουσα έγκριση για τέτοιες θεραπείες.
Σαρώνει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Μια ανάσα από τους 115 χιλ. νεκρούς η Βραζιλία
Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να σαρώνει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού με τη Βραζιλία και το Μεξικό να κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων μετά τις ΗΠΑ.
Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 494 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 23.421 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 114.744 επί συνόλου 3.605.783 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ.
Στην τρίτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών κατατάσσεται παγκοσμίως το Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ενημέρωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 226 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.948 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έχει τους 60.480 νεκρούς επί συνόλου 560.164 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου ο υφυπουργός Υγείας είχε αναφέρει ότι θα ήταν καταστροφικό το σενάριο εάν οι νεκροί έφθαναν τους 60.000.
Ειδικοί εκφράζουν πολλές αμφιβολίες για τον επίσημο απολογισμό που δίνει το Μεξικό, με δεδομένο ότι γίνονται πολύ λίγα τεστ.
Κατά υπολογισμούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μεταξύ μιας ομάδας 15 χωρών της Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό είναι η χώρα που κάνει τα λιγότερα τεστ, 7,96 ανά 100.000 κατοίκους.
Ινδία: Τέταρτη παγκοσμίως σε νεκρούς, τρίτη σε κρούσματα κορωνοϊού
Τους 57.500 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού ξεπέρασε η Ινδία, η οποία μετρά το σφοδρότερο πλήγμα μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 836 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 61.408 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται στους 57.542 νεκρούς επί συνόλου 3.106.348 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ινδία τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 710.771, μολονότι σχεδόν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν και έχουν λάβει εξιτήρια από νοσοκομεία.
Κίνα: 16 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, όλα εισαγόμενα
Μόλις 16 νέα κρούσματα κορωνοϊού, και όλα εισαγόμενα, καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως για 8η συνεχόμενη ημέρα δεν ανακοινώνεται καμία περίπτωση μετάδοσης του ιού στην κοινότητα
Εντοπίστηκαν εξάλλου 27 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, ενώ την προηγουμένη γινόταν λόγος για 15 τέτοιες περιπτώσεις.
Δεν διαπιστώθηκε χθες κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Ακόμη 30 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 408 ασθενείς, οι 14 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Συνολικά, ως χθες είχαν ιαθεί 79.925 άνθρωποι.
Επισήμως, οι νεκροί από τον κορωνοϊό ανέρχονται σε 4.634 – αριθμός αμετάβλητος από τον Μάιο – επί συνόλου 84.967 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Υποχωρεί ο κορωνοϊός στην Αυστραλία, παράταση του lockdown στη Νέα Ζηλανδία
Σημάδια ύφεσης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Αυστραλία, καθώς οι αρχές της Πολιτείας της Βικτόρια ανακοίνωσαν χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 116 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά εβδομάδων.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είχαν καταγραφεί πάνω από 700 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι άλλοι 15 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο.
Τον περασμένο μήνα καταγράφηκε έξαρση της εξάπλωσης στη Μελβούρνη – την πρωτεύουσα της Πολιτείας – αλλά το lockdown που επιβλήθηκε είχε καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
Δυσοίωνες πάντως είναι οι εκτιμήσεις για την οικονομία, με την ανεργία να αναμένεται να ξεπεράσει το 13% στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αυστραλία, ενώ εκτιμάται ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στη Μελβούρνη.
Συνολικά, η Αυστραλία των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 502 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 25.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Την ίδια στιγμή, στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραταθεί η ισχύς των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ως το βράδυ της Κυριακής 30ής Αυγούστου.
Η επιδημία έκανε και πάλι την εμφάνιση της πριν από δύο εβδομάδες στη Νέα Ζηλανδία και ενώ είχαν περάσει 102 ημέρες χωρίς κανένα κρούσμα.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει σχολεία και επιχειρήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς σε περιοχές όπου εφαρμόζονται μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι να φορούν χειρουργικές μάσκες ή άλλα καλύμματα του προσώπου.
ΠΟΥ: Υποχρεωτική η μάσκα για τα παιδιά 12 ετών και άνω
Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκες, όπως οι ενήλικες, προκειμένου να συνδράμουν στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, ανακοίνωσε το Σάββατο (22/8/2020) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκα με μια προσέγγιση βάσει κινδύνου.
Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει να φορούν ιδιαίτερα μάσκα όταν δεν είναι εγγυημένη η απόσταση του ενός μέτρου από τους άλλους και υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Το αν τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκες εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ένταση της μετάδοσης στην περιοχή, η ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί τη μάσκα, η πρόσβαση σε μάσκες και η κατάλληλη επίβλεψη ενηλίκων, σημειώνει ο Οργανισμός σύμφωνα με το Reuters.
Ο πιθανός αντίκτυπος στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες, θα πρέπει επίσης να διαδραματίσουν ρόλο.
Τα παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες με βάση την ασφάλεια και το γενικό ενδιαφέρον του παιδιού, ανέφεραν o ΠΟΥ και η UNICEF.
Στο μεταξύ, σε περίπου δύο χρόνια αναμένει να τελειώσει η πανδημική κρίση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο Skynews, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, αντιπαρέβαλε το γεγονός πως και η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια.
Ρωσία: Στα σχέδια της Μόσχας η μηνιαία παραγωγή 6 εκατ. δόσεων του εμβολίου - Πάνω από 954 χιλ. τα κρούσματα
Aπό 1,5 εκατομμύριο μέχρι 2 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα του πιθανού εμβολίου της κατά της Covid-19 υπολογίζει να παράγει η Ρωσία μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σταδιακά θα αυξήσει την παραγωγή στα 6 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, δήλωσε την Κυριακή 23/8 ο υπουργός Βιομηχανίας Denis Manturov, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν στη Ρωσία οι δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, μετά τις ΗΠΑ , τη Βραζιλία και την Ινδία.
Συνολικά στη Ρωσία καταγράφηκαν 954.328 κρούσματα και 16.341 θάνατοι.
ΟΗΕ - Κορωνοϊός: Στο παγκόσμιο σχέδιο εμβολίων συμμετέχουν 172 χώρες - Ζωτική η μεγαλύτερη χρηματοδότηση
Τη συμμετοχή 172 χωρών στο πρόγραμμα COVAX, που σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 24 Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όμως υπάρχει ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση και οι χώρες πρέπει να κάνουν τώρα δεσμευτικές δηλώσεις.
Οι χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου προγράμματος COVAX έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, με επιβεβαίωση της πρόθεσής τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα έως τις 18 Σεπτεμβρίου, και την καταβολή των αρχικών πληρωμών έως τις 9 Οκτωβρίου.
www.bankingnews.gr
Οι νεκροί παγκοσμίως ξεπέρασαν τους 810.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 24 εκατομμύρια.
Αν και το βαρύτερο πλήγμα το έχουν υποστεί η Λατινική Αμερική και οι ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν τα περισσότερα θύματα και τις περισσότερες μολύνσεις, η Ευρώπη επανέρχεται και πάλι στο κάδρο, καθώς έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία.
Την ίδια ώρα, στις δυσάρεστες ειδήσεις που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι η επιβεβαίωση που έρχεται από το Χονγκ Κονγκ του πρώτου κρούσματος επαναμόλυνσης από Covid 19, λίγους μόνο μήνες μετά την θεραπεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα ή καθυστερούν την «χαλάρωση» άλλων περιορισμών σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη διασπορά του ιού ενόψει και του φθινοπώρου, την ώρα πάντως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι τα κράτη της Ευρώπης μπορούν να διαχειριστούν την πανδημία χωρίς να επιβληθεί νέο γενικό lockdown.
Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως υπάρχει εμπειρία και πως οι αρχές έχουν προετοιμαστεί, όμως σημειώνει πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, ενώ αναφέρει ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκες, όπως οι ενήλικες, προκειμένου να συνδράμουν στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπέρασαν τους 810.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 24 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 15 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 23.522.806 και οι θάνατοι σε 810.087
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 5.730.294 και σε νεκρούς με 177.065
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 114.744 και σε κρούσματα με 3.605.783
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 60.480 και τέταρτη η Ινδία με 57.542
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.515 νεκρούς.
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 959.016 και 16.406 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 609.773 – Στους 13.059 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Περού με 585.236, έβδομο το Μεξικό με 560.164, όγδοη η Κολομβία με 541.139 και ένατη η Χιλή με 397.665 κρούσματα
- Δέκατη σε κρούσματα η Ισπανία με 386.054.
- Στους 35.437 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.5178 οι νεκροί στη Γαλλία.
Προ των πυλών το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη
Αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Ευρώπη με τις περισσότερες κυβερνήσεις να μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η Ιταλία ανακοίνωσε πως αποκλείει ένα γενικό lockdown παρά τη σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων (το περασμένο Σάββατο 22/8 ανακοίνωσε 1.071 νέα κρούσματα, τα περισσότερα από τον περασμένο Μάιο όταν και χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα), αν και έχει θέσει σε εφαρμογή την υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ σε όσους επιστρέφουν από διακοπές από Κροατία, Ελλάδα, Μάλτα και Ισπανία και έχει κλείσει τα night clubs.
Την επιβολή ενός νέου lockdown αποκλείει και η Γαλλία, η οποία πάντως έχει απαγορεύσει τη συνάθροιση πολλών ατόμων σε αρκετές επαρχίες ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε πολλές συνοικίες και σε δημόσιους χώρους στο Παρίσι ενώ η Ισπανία έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες μετά την έξαρση κρουσμάτων ενώ έχει επιβάλλει την παραμονή στο σπίτι στην Καταλονία.
Η Γερμανία έχει καταστήσει υποχρεωτικό το τεστ στα αεροδρόμια της χώρας για όσους επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το Βέλγιο έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις Βρυξέλλες ενώ περιορισμοί υπάρχουν και στον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια.
Παράλληλα η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην οικονομία και στην κοινωνία ενώ έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για πολλές χώρες της Ευρώπης.
Χονγκ Κονγκ: Eπιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα επαναμόλυνσης από Covid 19
Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 24 Αυγούστου ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας.
"Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι μια επαναμόλυνση μπορεί να συμβεί λίγους μήνες αφότου κάποιος ανέρρωσε από την πρώτη μόλυνση", αναφέρει στην ανακοίνωση το τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής μολύνθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσαράμισι μηνών.
"Οι ασθενείς που προσβλήθηκαν ήδη από την Covid-19 θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να μολυνθούν και πάλι και οφείλουν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα και να πλένουν τα χέρια τους", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Kelvin Kai-Wang To. "Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι ίσως είναι αρκετά δύσκολο να εξαλειφθεί η Covid επειδή ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και μπορεί να επαναμολύνει τους ανθρώπους", όπως συμβαίνει και με άλλους κορονοϊούς οι οποίοι προκαλούν το απλό κρυολόγημα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι οι δύο διαδοχικές μολύνσεις στον ίδιο άνθρωπο προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19.
"Αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για νέα μόλυνση και όχι για παρατεταμένη παρουσία του ιού", εξήγησε ο Kelvin Kai-Wang To.
ΗΠΑ: Στους 177 χιλ. οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Trump: Ιστορική επιτυχία η θεραπεία με χορήγηση πλάσματος
Στον απόλυτο εφιάλτη και σε έναν από τους βασικότερους ρυθμιστές του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τους 177 χιλιάδες νεκρούς.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 450 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 176.801.
Παράλληλα καταγράφηκαν άλλα 31.344 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν στην αμερικανική επικράτεια να φθάνει τους 5,7 εκατομμύρια.
Και ενώ οι ΗΠΑ υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως από την επιδημία, ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την κατεπείγουσα έγκριση άδειας για τη χρήση πλάσματος παραγόμενου από το αίμα ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί μετά τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό ως θεραπείας, παρότι πρόκειται για κάτι που συνέβαινε ήδη στη χώρα.
Την έγκριση της άδειας έδωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA), κίνηση την οποία χαιρέτισε ο Trump, ο οποίος πάντως μια ημέρα νωρίτερα είχε επιτεθεί κατά του FDA κατηγορώντας τον ότι εμποδίζει την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά της επιδημίας για πολιτικούς λόγους.
Ο Trump αναζητεί εναγωνίως τρόπο για να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις και προσβλέπει στις προόδους στη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, αν και δεν αναμένεται να υπάρχουν ούτε ασφαλής θεραπεία ούτε αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Η μετάγγιση πλάσματος, που περιέχει αντισώματα, έχει σκοπό ο οργανισμός των ασθενών να καταπολεμά ταχύτερα τον ιό και να περιορίζει τη ζημιά που προκαλεί στον οργανισμό.
Αν και η θεραπεία αυτή έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, για την αποτελεσματικότητά της γίνεται ακόμη διάλογος.
Ενέχει εξάλλου κινδύνους, όπως η μόλυνση από άλλες ασθένειες, ή διάφορες παρενέργειες.
Παρόλο αυτά ο Trump χαρακτήρισε την είδηση «ιστορική επιτυχία» για τη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, που θα «σώσει σημαντικό αριθμό ανθρώπινων ζωών», σε τόνο πολύ διαφορετικό από τον πολύ πιο συγκρατημένο τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα ειδικοί.
Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη μετάγγιση πλάσματος σε ορισμένους ασθενείς υπό προϋποθέσεις, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ή σε περιπτώσεις ασθενών σε απελπιστική κατάσταση.
Έχει γίνει ήδη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που ανέρρωσαν σε 70.000 ανθρώπους.
Η έγκριση που δόθηκε χθες θα επιτρέψει να διευρυνθεί η χρήση του.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπ.Υγείας των ΗΠΑ, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ποσοστό επιβίωσης ξεπερνά το 35% μεταξύ των ασθενών στους οποίους έκανε μετάγγιση.
Στην ανακοίνωσή του χθες Κυριακή 23/8 ο FDA πάντως υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει, για την ώρα, απόδειξη ότι η μετάγγιση πλάσματος αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας.
Αυτή η μέθοδος θεραπείας έχει ήδη εγκριθεί στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κούβα και στην Κίνα.
ΠΟΥ: Σοβαρές επιφυλάξεις για την χρήση πλάσματος αίματος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε χθες Δευτέρα 24 Αυγούστου, επιφυλάξεις για την έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 για τη θεραπεία νοσούντων, λέγοντας πως οι αποδείξεις [ότι είναι αποτελεσματική] παραμένουν «χαμηλής ποιότητας», αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επείγουσα έγκριση για τέτοιες θεραπείες.
Σαρώνει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Μια ανάσα από τους 115 χιλ. νεκρούς η Βραζιλία
Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να σαρώνει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού με τη Βραζιλία και το Μεξικό να κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων μετά τις ΗΠΑ.
Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 494 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 23.421 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 114.744 επί συνόλου 3.605.783 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ.
Στην τρίτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών κατατάσσεται παγκοσμίως το Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ενημέρωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 226 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.948 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έχει τους 60.480 νεκρούς επί συνόλου 560.164 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου ο υφυπουργός Υγείας είχε αναφέρει ότι θα ήταν καταστροφικό το σενάριο εάν οι νεκροί έφθαναν τους 60.000.
Ειδικοί εκφράζουν πολλές αμφιβολίες για τον επίσημο απολογισμό που δίνει το Μεξικό, με δεδομένο ότι γίνονται πολύ λίγα τεστ.
Κατά υπολογισμούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μεταξύ μιας ομάδας 15 χωρών της Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό είναι η χώρα που κάνει τα λιγότερα τεστ, 7,96 ανά 100.000 κατοίκους.
Ινδία: Τέταρτη παγκοσμίως σε νεκρούς, τρίτη σε κρούσματα κορωνοϊού
Τους 57.500 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού ξεπέρασε η Ινδία, η οποία μετρά το σφοδρότερο πλήγμα μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 836 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 61.408 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται στους 57.542 νεκρούς επί συνόλου 3.106.348 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ινδία τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 710.771, μολονότι σχεδόν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν και έχουν λάβει εξιτήρια από νοσοκομεία.
Κίνα: 16 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, όλα εισαγόμενα
Μόλις 16 νέα κρούσματα κορωνοϊού, και όλα εισαγόμενα, καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως για 8η συνεχόμενη ημέρα δεν ανακοινώνεται καμία περίπτωση μετάδοσης του ιού στην κοινότητα
Εντοπίστηκαν εξάλλου 27 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, ενώ την προηγουμένη γινόταν λόγος για 15 τέτοιες περιπτώσεις.
Δεν διαπιστώθηκε χθες κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Ακόμη 30 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 408 ασθενείς, οι 14 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Συνολικά, ως χθες είχαν ιαθεί 79.925 άνθρωποι.
Επισήμως, οι νεκροί από τον κορωνοϊό ανέρχονται σε 4.634 – αριθμός αμετάβλητος από τον Μάιο – επί συνόλου 84.967 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Υποχωρεί ο κορωνοϊός στην Αυστραλία, παράταση του lockdown στη Νέα Ζηλανδία
Σημάδια ύφεσης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Αυστραλία, καθώς οι αρχές της Πολιτείας της Βικτόρια ανακοίνωσαν χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 116 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά εβδομάδων.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είχαν καταγραφεί πάνω από 700 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι άλλοι 15 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο.
Τον περασμένο μήνα καταγράφηκε έξαρση της εξάπλωσης στη Μελβούρνη – την πρωτεύουσα της Πολιτείας – αλλά το lockdown που επιβλήθηκε είχε καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
Δυσοίωνες πάντως είναι οι εκτιμήσεις για την οικονομία, με την ανεργία να αναμένεται να ξεπεράσει το 13% στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αυστραλία, ενώ εκτιμάται ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στη Μελβούρνη.
Συνολικά, η Αυστραλία των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 502 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 25.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Την ίδια στιγμή, στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραταθεί η ισχύς των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ως το βράδυ της Κυριακής 30ής Αυγούστου.
Η επιδημία έκανε και πάλι την εμφάνιση της πριν από δύο εβδομάδες στη Νέα Ζηλανδία και ενώ είχαν περάσει 102 ημέρες χωρίς κανένα κρούσμα.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει σχολεία και επιχειρήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς σε περιοχές όπου εφαρμόζονται μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι να φορούν χειρουργικές μάσκες ή άλλα καλύμματα του προσώπου.
ΠΟΥ: Υποχρεωτική η μάσκα για τα παιδιά 12 ετών και άνω
Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκες, όπως οι ενήλικες, προκειμένου να συνδράμουν στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, ανακοίνωσε το Σάββατο (22/8/2020) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκα με μια προσέγγιση βάσει κινδύνου.
Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει να φορούν ιδιαίτερα μάσκα όταν δεν είναι εγγυημένη η απόσταση του ενός μέτρου από τους άλλους και υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Το αν τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκες εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ένταση της μετάδοσης στην περιοχή, η ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί τη μάσκα, η πρόσβαση σε μάσκες και η κατάλληλη επίβλεψη ενηλίκων, σημειώνει ο Οργανισμός σύμφωνα με το Reuters.
Ο πιθανός αντίκτυπος στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες, θα πρέπει επίσης να διαδραματίσουν ρόλο.
Τα παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες με βάση την ασφάλεια και το γενικό ενδιαφέρον του παιδιού, ανέφεραν o ΠΟΥ και η UNICEF.
Στο μεταξύ, σε περίπου δύο χρόνια αναμένει να τελειώσει η πανδημική κρίση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο Skynews, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, αντιπαρέβαλε το γεγονός πως και η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια.
Ρωσία: Στα σχέδια της Μόσχας η μηνιαία παραγωγή 6 εκατ. δόσεων του εμβολίου - Πάνω από 954 χιλ. τα κρούσματα
Aπό 1,5 εκατομμύριο μέχρι 2 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα του πιθανού εμβολίου της κατά της Covid-19 υπολογίζει να παράγει η Ρωσία μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σταδιακά θα αυξήσει την παραγωγή στα 6 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, δήλωσε την Κυριακή 23/8 ο υπουργός Βιομηχανίας Denis Manturov, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν στη Ρωσία οι δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, μετά τις ΗΠΑ , τη Βραζιλία και την Ινδία.
Συνολικά στη Ρωσία καταγράφηκαν 954.328 κρούσματα και 16.341 θάνατοι.
ΟΗΕ - Κορωνοϊός: Στο παγκόσμιο σχέδιο εμβολίων συμμετέχουν 172 χώρες - Ζωτική η μεγαλύτερη χρηματοδότηση
Τη συμμετοχή 172 χωρών στο πρόγραμμα COVAX, που σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 24 Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όμως υπάρχει ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση και οι χώρες πρέπει να κάνουν τώρα δεσμευτικές δηλώσεις.
Οι χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου προγράμματος COVAX έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, με επιβεβαίωση της πρόθεσής τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα έως τις 18 Σεπτεμβρίου, και την καταβολή των αρχικών πληρωμών έως τις 9 Οκτωβρίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών