Τελευταία Νέα
Διεθνή

M. Mobius: Οι αναδυόμενες οικονομίες θα είναι η "ατμομηχανή" της παγκόσμιας ανάκαμψης

M. Mobius: Οι αναδυόμενες οικονομίες θα είναι η
Η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο, δήλωσε ο επικεφαλής της Templeton Asset Management, Mark Mobius, θεωρώντας ότι η μικρή επιβράδυνση που παρουσιάζουν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα επισκιαστεί από τις αναδυόμενες οικονομίες οι οποίες σημειώνουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το γκρουπ των επονομαζόμενων χωρών ΒRIC, το οποίο περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, είναι αυτό που θα οδηγήσει την παγκόσμια ανάκαμψη, επιβοηθούμενο και από την Τουρκία και τη Ν. Αφρική.
Ο δείκτη MSCI των 21 αναπτυσσόμενων χωρών έχει διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε ακόμα να βρούμε ευκαιρίες, αλλά αυτό δεν είναι πια τόσο εύκολο όσο ήταν στις αρχές του προηγούμενου έτους.
Ο Mobius δεν άφησε ασχολίαστες και τις εκθέσεις της Goldman Sachs και της Pacific Investment Management οι οποίες δίνουν πιθανότητες 25% για διπλή ύφεση, θεωρώντας ότι αυτό αφορά τις ΗΠΑ. Έχει πολύ κακό ρυθμό ανάπτυξης (2%-3%) καθώς οι πολιτικές της δεν τη βοηθούν να ανακάμψει. Δεν ισχύει το ίδιο για τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Templeton. Μάλιστα, δήλωσε ότι εάν δούμε μία μικρή πτώση στην ανάπτυξη της Κίνας, από το 10% στο 8%, πάλι ενθαρρυντικό σημάδι θα είναι για την οικονομία της. Το ανησυχητικό θα είναι αν φτάσει στο 5% η ανάπτυξη.
Ο Mobius δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μίας διπλής ύφεσης. Απέχουμε πολύ από τη διπλή ύφεση που συνέβη κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, όταν υπήρχε μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στο σύστημα. Κάτι το οποίο δεν υπάρχει τώρα. Αν και οι Κεντρικές Τράπεζες εξέταζαν το ενδεχόμενο της απόσυρσης της ρευστότητας και της προσφοράς χρήματος, οι φόβοι που δημιουργήθηκαν, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την κρίση χρέους της ΕΕ, οδήγησαν τους κεντρικούς τραπεζίτες να διατηρήσουν τα ίδια επίπεδα ρευστότητας, δήλωσε ο Mobius.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης