Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλπάζει διεθνώς ο κορωνοϊός - Εκτός ελέγχου η Ινδία, πρώτη σε μολύνσεις η Λατ. Αμερική - Οι νεκροί 833 χιλ. στα 24,6 εκατ. τα κρούσματα

Καλπάζει διεθνώς ο κορωνοϊός - Εκτός ελέγχου η Ινδία, πρώτη σε μολύνσεις η Λατ. Αμερική - Οι νεκροί 833 χιλ. στα 24,6 εκατ. τα κρούσματα
Νέα ημερήσια ρεκόρ σε Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στο Παρίσι
(upd7) Παρά την πρόσφατη αισιοδοξία που καλλιέργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την εκτίμηση του ότι επιβραδύνεται η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο – με εξαίρεση τη νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου – τα νέα παραμένουν ανησυχητικά.
Η Λατινική Αμερική ξεπέρασε τα 7 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αποτελώντας την πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως, στις ΗΠΑ οι νεκροί προσεγγίζουν τους 181.000 ενώ μια σειρά από Μεσοδυτικές Πολιτείες αναφέρουν νέα ημερήσια ρεκόρ στις μολύνσεις, η Ινδία φαίνεται να χάνει κάθε έλεγχο σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας καθώς από τις 7 Αυγούστου είναι η χώρα που καθημερινά αναφέρει τα περισσότερα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει και στην Ευρώπη για τη συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως από σήμερα Παρασκευή 28/8 η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στο Παρίσι και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς η Γαλλία ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο περισσότερα από 6.100 κρούσματα, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από την κορύφωση της πανδημίας στη Γαλλία.
Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα εξασφαλίσει 521 εκατομμύρια δόσεις από πέντε διαφορετικά εμβόλια εντός του 2021 προκειμένου να εμβολιάσει τον πληθυσμό της σε μια προσπάθεια να παράσχει όλες τις δέουσες εγγυήσεις ότι θα μπορέσει να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 833.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 24,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περίπου 16 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 24.563.380 και οι θάνατοι σε 833.466
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 5.902.374 και σε νεκρούς με 181.409
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 118.649 και σε κρούσματα με 3.761.391
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 62.594 και τέταρτη η Ινδία με 61.529
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.564 νεκρούς.
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 977.730 – Στους 16.866 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 618.286
- Έκτο σε κρούσματα το Περού με 613.378, έβδομη η Κολομβία με 581.995, όγδοο το Μεξικό με 579.914 και ένατη η Ισπανία με 429.507
- Δέκατη η Χιλή με 404.102 κρούσματα
- Στους 35.463 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.581 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 180.000 οι νεκροί του κορωνοϊού – Νέα ρεκόρ κρουσμάτων σε Μεσοδυτικές Πολιτείες

Περισσότεροι από 180.000 είναι οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στις  ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 931 άνθρωποι στη μακάβρια λίστα.
Συνολικά, οι νεκροί ανέρχονται σε 180.844, αριθμός που σε απόλυτους αριθμούς είναι και ο υψηλότερος παγκοσμίως.
Παράλληλα, καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο άλλα 42.859 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με το σύνολο τους να προσεγγίζει τα 5,9 εκατομμύρια.
Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ο ιός είναι υπό έλεγχο στις ΗΠΑ.
Αν και ο πρόεδρος Trump υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων πως «θα νικήσει» τον κορωνοϊό και ότι το εμβόλιο ενδεχομένως θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2020, η ανησυχία στις ΗΠΑ για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού παραμένει, καθώς αρκετές Μεσοδυτικές Πολιτείες κατέγραψαν ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων χθες Πέμπτη 27/8.
Συγκεκριμένα, οι Πολιτείες της Αϊόβα, της Βόρειας Ντακότα, της Νότιας Ντακότα ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο τις μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις κρουσμάτων που έχουν καταγράψει έως σήμερα.
Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήτες πολλών Πολιτειών – Νέας Υόρκης, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τέξας, Κονέκτικατ, Νιου Τζέρσι - ανέφεραν πως δεν προτίθενται να μειώσουν τη διενέργεια τεστ, όπως σύστησαν χθες οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές των  ΗΠΑ, οι οποίες πρότειναν να μη γίνονται τεστ σε ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα του ιού.

Πρώτη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού η Λατινική Αμερική – Ξεπέρασε τα 7 εκατομμύρια

Πρώτη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού είναι παγκοσμίως η Λατινική Αμερική, όπου οι μολύνσεις ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια.
Πάντως, καταγράφεται επιβράδυνση στον ρυθμό των κρουσμάτων, κάτι άλλωστε που έχει αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς ο ημερήσιος μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μειώθηκε στα περίπου 77.800 την περασμένη εβδομάδα, έναντι σχεδόν 85.000 που ήταν την προηγούμενη.
Οι πλέον πληττόμενες χώρες είναι η Βραζιλία και το Μεξικό.
Η Βραζιλία ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο, κατέγραψε 984 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 44.235 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τους 118.649 νεκρούς επί συνόλου 3.761.391 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Στη Βραζιλία δηλαδή εντοπίζονται σχεδόν τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα όλης της Λατινικής Αμερικής.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο ανακοίνωσε πως το προηγούμενο 24ωρο ακόμα 518 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 ενώ εντοπίστηκαν 6.026 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 62.594 νεκρούς επί συνόλου 579.914 μολύνσεων.

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ινδία – Πάνω από 77.000 κρούσματα, νέο ημερήσιο ρεκόρ

Εκτός ελέγχου εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Ινδία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 77.266 νέα κρούσματα με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 3.387.500.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία από τις 7 Αυγούστου είναι η χώρα που μετρά τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από κορωνοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν και άλλοι 1.057 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 61.529.
Η Ινδία είναι τέταρτη παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία και τρίτη σε κρούσματα, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Image
Ρεκόρ κρουσμάτων  σε Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία - Νέα μέτρα

Με γοργούς ανοδικούς ρυθμούς κινείται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη με την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βρετανία να λαμβάνουν νέα μέτρα.
Στην Ιταλία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.411 νέα περιστατικά και 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, σε όλη την Ιταλία, 67 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το ένα τρίτο των ιταλών εκπαιδευτικών δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο εθελοντικό τεστ για την ανίχνευση του ιού.
Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας των μαθητών θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι, από τους γονείς, και όχι στην είσοδο των σχολείων.
Οι περισσότεροι περιφερειάρχες, δε, συνεχίζουν να ζητούν να μειωθεί η υποχρεωτική απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, μέσα στα λεωφορεία και στα μετρό, για να μην δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών.
Σχετικά, τέλος, με την χρήση μάσκας, οι ειδικοί μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της ιταλικής κυβέρνησης, είναι της άποψης ότι στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, οι μαθητές θα πρέπει οπωσδήποτε να την φορούν (εγκρίνουν και τις υφασμάτινες) εκτός από όταν τηρείται αυστηρά η απόσταση του ενός μέτρου, στο φαγητό και όταν τα παιδιά αθλούνται.
Την ίδια στιγμή στη Μ. Βρετανία καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων σε ένα 24ωρο μετά τις 12 Ιουνίου (1.522) ενώ στη Γαλλία, είναι υποχρεωτική από σήμερα Παρασκευή 28/8 η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο Παρίσι.
Η χρήση μάσκας πλέον είναι υποχρεωτική παντού στο Παρίσι σε μια προσπάθει να περιοριστούν οι αυξανόμενες λοιμώξεις κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο η Γαλλία κατέγραψε περισσότερα από 6.100 κρούσματα, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από την κορύφωση της πανδημίας την περασμένη άνοιξη.
Image
Κίνα: Δωδεκάτη συνεχόμενη ημέρα χωρίς εγχώριο κρούσμα – 9 εισαγόμενα

Για δωδεκάτη συνεχόμενη ημέρα η Κίνα ανακοίνωσε πως δεν κατέγραψε ούτε ένα εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 8 εισαγόμενα κρούσματα.
Παράλληλα έκανε λόγο για τον εντοπισμό 16 ασυμπτωματικών φορέων, από 19 την προηγουμένη.
Άλλοι 45 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 288 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις σε πολύ σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο.
Συνολικά, έχουν αναρρώσει 80.091 ασθενείς.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.013 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Κίνα: Εγκρίθηκε το υποψήφιο εμβόλιο της Sinovac Biotech για επείγουσα χρήση κατά του κορωνοϊού

Έγκριση για επείγουσα χρήση πλαίσιο ενός προγράμματος στην Κίνα για τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως το υγειονομικό προσωπικό πήρε το υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού της Sinovac Biotech, το CoronaVac.
Σύμφωνα με το Reuters, o China National Biotec Group (CNBG), μια μονάδα του κρατικής ιδιοκτησίας φαρμακευτικού κολοσσού China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), ανέφερε πως εξασφάλισε έγκριση για επείγουσα χρήση ενός υποψήφιου εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ο CNBG, που διαθέτει δύο υποψήφια εμβόλια στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, δεν ανέφερε ποιο από τα εμβόλιά του έλαβε την έγκριση για επείγουσα χρήση.
Η Κίνα έχει αρχίσει να χορηγεί πειραματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε ομάδες υψηλού κινδύνου από τον περασμένο Ιούλιο.
Κινέζος υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι αρχές μπορεί να εξετάσουν μια ελαφρά διεύρυνση του προγράμματος επείγουσας χρήσης στην προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενα ξεσπάσματα στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Επισήμως, η Κίνα δεν έχει κοινοποιήσει πολλές λεπτομέρειες για το ποια υποψήφια εμβόλια έχουν δοθεί σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου βάσει του προγράμματος επείγουσας χρήσης ούτε πόσοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.
Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν τον Ιούλιο, πριν από το πρόγραμμα επείγουσας χρήσης, πως οι υπάλληλοι σε κρατικές εταιρίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό επιτρέπεται να λάβουν ένα από τα δύο εμβόλια που αναπτύσσει ο CNBG, ενώ ο στρατός της Κίνας έχει εγκρίνει από την πλευρά του τη χρήση του υποψήφιου εμβολίου της CanSino Biologics.

Janssen: Ξεκινά κλινικές δοκιμές φάσης 2 για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία

Η μονάδα Janssen της Johnson & Johnson θα αρχίσει δοκιμές μεσαίου σταδίου για το εμβόλιό της κατά της COVID-19 στην Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου ο Ισπανός υπουργός Υγείας, καθώς η φαρμακοβιομηχανία αυτή των ΗΠΑ διευρύνει τις δοκιμές για το πειραματικό εμβόλιό της.
Οι δοκιμές της Φάσης 2 θα διαρκέσουν δύο μήνες και περιλαμβάνουν 550 συμμετέχοντες στις τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων 190 στην Ισπανία, δήλωσε ο Salvador Illa σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.
«Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας μας», είπε ο Ίγια και πρόσθεσε πως είναι η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού που εγκρίνεται στην Ισπανία.
Η μελέτη θα επικεντρωθεί σε υγιείς ανθρώπους από 18 έως 55 ετών καθώς και σε άνω των 65 ετών.
Η Ισπανία, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στη δυτική Ευρώπη, εργάζεται επίσης από κοινού με την AstraZeneca μέσω του προγράμματος προμήθειας εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό δόσεων.
Ο ιστότοπος της J&J αναφέρει πως αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, θα ξεκινήσει τις τελικές μελέτες Φάσης 3, στην οποία ακόμη περισσότεροι εθελοντές θα λάβουν το πειραματικό εμβόλιο.
 
ΠΟΥ: Επικίνδυνη η επίτευξη φυσικής ανοσίας της αγέλης - Το 70% του κόσμου πρέπει να εμβολιαστεί

Οι προσπάθειες να επιτευχθεί φυσική ανοσία της αγέλης θα ήταν επικίνδυνες και θα οδηγούσαν σε πολλούς θανάτους, ενώ ο εμβολιασμός είναι μια ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική πορεία, δήλωσε χθες η υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Maria Van Kerkhove.
«Η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε... είναι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που μπορεί να παρέχει προστασία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έτσι ώστε ο ιός να μην έχει την δυνατότητα να μεταδίδεται.
Εντούτοις, η προσπάθεια για μια φυσική ανοσία της αγέλης θα ήταν πολύ επικίνδυνη επειδή πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν», δήλωσε η Van Kerkhove σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού πρέπει να αναπτύξουν ανοσία ώστε αυτό να έχει νόημα, και αυτό, με τη σειρά του, χρειάζεται το εμβόλιο να γίνει με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με την αξιωματούχο της υγείας.
«Πιθανόν θα χρειαστεί περίπου το 65 έως 70% του πληθυσμού – σε αυτό το εύρος - να έχει προστατευτική ανοσία.
Έτσι, για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πληθυσμούς, αστικούς και αγροτικούς και ηλικιακές ομάδες, μπορεί κανείς να το κάνει περισσότερο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μέσω ενός εμβολίου», δήλωσε η Van Kerkhove.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης