Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Τον Νοέμβριο αναμένεται το εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Στην Ελλάδα 600.000 δόσεις μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Τον Νοέμβριο αναμένεται το εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Στην Ελλάδα 600.000 δόσεις μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου
Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις μέχρι να φτάσουμε τελικά στα 300 εκατομμύρια δόσεις
Ευχάριστα είναι τα νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Όπως αποκάλυψε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, το εμβόλιο αναμένεται τον Νοέμβριο και περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη έως το τέλος του 2020, κάτι που σημαίνει ότι για την Ελλάδα θα εξασφαλιστούν περίπου 600.000 δόσεις.
Πρόκειται για το εμβόλιο της εταιρίας AstraZeneca.
Από την συγκεκριμένη εταιρεία, έχουν αγοράσει όλα τα κράτη-μέλη.
Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις μέχρι να φτάσουμε τελικά στα 300 εκατομμύρια δόσεις.
Βέβαια προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο και ευχάριστο σενάριο, είναι να εξελιχθεί θετικά και η τρίτη φάση του εμβολίου του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης.
Όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαίος ειδικός, υπάρχουν έξι πιθανά εμβόλια στην οποία επενδύει η Κομισιόν.
Τα κράτη-μέλη έχουν παραγγείλει διαφορετικές δόσεις από κάθε ένα από αυτά.
Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.
Η Κομισιόν δεν θέλει τιμές που θα ήταν πολύ υψηλές για ορισμένα κράτη-μέλη.
Οι βασικές ανησυχίες της είναι ο χρόνος, η αποτελεσματικότητα και η προσιτή τιμή.
«Θέλουμε όλα τα κράτη-μέλη να έχουν την ίδια τιμή και να το λάβουν ταυτόχρονα.
Έχουν αποφασίσει ποια εμβόλια θέλουν.
Στη συνέχεια θα τα αγοράσουν», είπε ο αξιωματούχος.
Οι πολιτικές εμβολιασμού είναι εθνικές, οπότε είναι εθνική επιλογή το ποιος θα τους πάρει πρώτος από κάθε πληθυσμό.
Σχετικά με τη διάθεση εμβολίων σε φτωχότερες χώρες, η δέσμευση της Κομισιόν είναι να κάνουμε το μηχανισμό COVAX επιτυχημένο, ώστε να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση.
Έντονη είναι, ωστόσο, η κριτική προς της Κομισιόν για έλλειψη διαφάνειας στα συμβόλαια που υπογράφει με τις εταιρίες.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχουν συμπεριληφθεί όροι υπέρ των εταιριών, σε περίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Από την πλευρά της η Επιτροπή επικαλείται «πολύ ευαίσθητα δεδομένα εμπορικά, που δεν γίνεται να δημοσιευτούν».

Αίτημα αποποίησης ευθυνών από AstraZeneca

Πάντως, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έχει υποβάλει αίτημα να αποποιηθεί τις ευθύνες και να μην θεωρηθεί ένοχη για τυχόν παρενέργειες που θα προκύψουν από αυτό.
Το αίτημα ελήφθη με έκπληξη στο Βέλγιο, με ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής νομοθεσίας στη χώρα να το χαρακτηρίζουν ως "ασυνήθιστο" ή ακόμη και "σοκαριστικό".
 "Στις ΗΠΑ, είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν τον εαυτό τους με αυτό τον τρόπο, αλλά στην Ευρώπη είναι ασυνήθιστο", δήλωσε στην HLN ο Stefaan Callens, καθηγητής πανεπιστημίου Ιατρικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο KU Leuven.
Ο Thierry Vansweevelt, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, χαρακτήρισε το εν λόγω αίτημα "πολύ ασυνήθιστο" και μάλιστα "ελαφρώς σοκαριστικό", λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ, σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών για ό,τι διαθέτουν στην αγορά.
 "Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για την ευθύνη των προϊόντων", δήλωσε ο Vansweevelt.
"Κάθε παραγωγός, που διαθέτει ένα ελαττωματικό προϊόν στην αγορά είναι υπεύθυνος για αυτό, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό".
Ωστόσο, ο Ruud Dobber, στέλεχος της AstraZeneca, δήλωσε στο Reuters ότι οι περισσότερες χώρες, με τις οποίες είχε υπογράψει συμφωνίες προμηθειών, είχαν ήδη αποδεχτεί το αίτημά τους, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τις εν λόγω χώρες.
Ο Dobber ανέφερε ακόμη ότι η AstraZeneca απλά "δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο" να έρθει αντιμέτωπη με τις όποιες ευθύνες, εάν "σε τέσσερα χρόνια το εμβόλιο εμφανίζει παρενέργειες".
"Στις συμβάσεις που έχουμε συνάψει, ζητάμε αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες είναι αποδεκτό να αναλάβουν αυτό το ρίσκο στους ώμους τους, επειδή είναι προς το εθνικό τους συμφέρον", πρόσθεσε. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης