Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας - Νέο ιστορικό χαμηλό στις 7,58 έναντι του δολαρίου

Τουρκία: Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας - Νέο ιστορικό χαμηλό στις 7,58 έναντι του δολαρίου
Το sell off συνεχίζεται, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί στις 7,58 λίρες ανά δολάριο
Δεν έχει τέλος η κατρακύλα για την τουρκική λίρα, η οποία έσπασε και το ψυχολογικό όριο των 7,5 λιρών έναντι του δολαρίου.
Το sell off συνεχίζεται, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί στις 7,58.
Από τις αρχές του 2020 η λίρα Τουρκίας έχει χάσει το 21% της αξίας της.
Την ίδια ώρα, το δολάριο ενισχύεται στον απόηχο των προβλέψεων της Fed για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Image
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για 13 τουρκικές τράπεζες, διατηρώντας, μάλιστα, τις αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Οι υποβαθμίσεις έφθασαν έως και τρεις βαθμίδες, επισημαίνεται.
Ειδικότερα, η έκθεση αφορά τις:
Akbank T.A.S. Alternatifbank A.S. Denizbank A.S. Export Credit Bank of Turkey A.S. HSBC Bank A.S. (Turkey) QNB Finansbank A.S. T.C. Ziraat Bankasi A.S. Turk Ekonomi Bankasi A.S. Turkiye Garanti Bankasi A.S. Turkiye Halk Bankasi A.S. Turkiye Is Bankasi A.S. Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. και Yapi ve Kredi Bankasi A.S.
Ο οίκος επικαλείται την αντίστοιχη δράση για την Τουρκία, την περασμένη Παρασκευή (11/9), όταν υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «Β2» -από «Β1» μέχρι πρότινος- και διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές.
Επίσης, επικαλείται την πιθανότητα capital controls και περιορισμών στις εκροές ξένου συναλλάγματος.
Στις 11/9, η Moody's ανέφερε, σχετικά με την υποβάθμιση:
1. Τα εξωτερικά τρωτά σημεία της Τουρκίας είναι όλο και πιο πιθανό να μεταφραστούν σε μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.
2. Την ώρα οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας αυξάνονται, τα θεσμικά όργανα της χώρας φαίνεται να είναι απρόθυμα ή ανίκανα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.
3. Τα δημοσιονομικά αποθέματα της Τουρκίας, τα οποία αποτελούν πηγή πιστωτικής δύναμης για πολλά χρόνια, διαβρώνουνονται.
«Η διατήρηση των αρνητικών προοπτικών αντικατοπτρίζει την άποψη ότι οι οικονομικές μετρήσεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι αναμένεται σήμερα τα επόμενα χρόνια.
Αντικατοπτρίζει, επίσης, τους αρνητικούς κινδύνους που συνδέονται με την ανεπαρκή λειτουργία αντίδρασης των αρχών, γεγονός που καθιστά την Τουρκία πιο πιθανό να υποστεί μια πλήρη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, αντανακλά αυξημένα επίπεδα γεωπολιτικού κινδύνου σε διάφορα μέτωπα - 7τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ, σταθερό Aaa) και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο οίκος προσθέτει ότι τα αποθέματα ξένου νομίσματος της Τουρκίας βρίσκονται στο χαμηλό πολλών ετών ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω των αποτυχημένων προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί τη λίρα από τις αρχές του 2020.
Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα (εξαιρουμένου του χρυσού, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Moody's) ανέρχονται επί του παρόντος στα 44,9 δισεκ. δολάρια (στις 4 Σεπτεμβρίου 2020), έπειτα από μείωση άνω του 40% μείωση από τις αρχές του έτους.
«Η χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκίας δεν έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών αγαθών όσο και σε πολλές άλλες χώρες.
Τούτου λεχθέντος, η τουριστική βιομηχανία ανταποκρίνεται ιδιαίτερα σε μια πιο ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία και οι περίοδοι αδυναμίας συναλλαγματικής ισοτιμίας συμπίπτουν συχνά με τις αφίξεις τουριστών που φτάνουν σε επίπεδα - ρεκόρ.
Αυτό συνέβη σίγουρα το 2019, όταν η συμπίεση των εισαγωγών και μια πολύ ισχυρή τουριστική περίοδος συνέβαλαν στη μετατόπιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε πλεόνασμα.
Ωστόσο, εν μέσω πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία, η Τουρκία δεν θα αποκομίσει αυτό το όφελος το επόμενο έτος. (…)
Η δολαριοποίηση είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την Τουρκία που αυξάνει τον κίνδυνο κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών. (…)
Οι πολιτικές πιέσεις και η περιορισμένη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η αργή λειτουργία αντίδρασης των νομισματικών αρχών και η έλλειψη προβλεψιμότητας στη λειτουργία αντίδρασης αυξάνουν την πιθανότητα μιας άτακτης συναλλαγματικής ισοτιμίας και οικονομικής προσαρμογής.
Το επιτόκιο πολιτικής είναι πλέον αρνητικό σε πραγματικούς όρους, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται. (…)
Οι χαμηλές επιδόσεις ανάπτυξης θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στο έλλειμμα το 2020, που η Moody's προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 7,5% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 32,5% το 2019 σε 42,9% το 2020 και ο δείκτης προσιτότητας του χρέους (ο λόγος των πληρωμών τόκων προς τα έσοδα) θα επιδεινωθεί σε 8,8% το 2020, από 7,3% το 2019 και 5,8% το 2018.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριό μας, η επιστροφή στην ανάπτυξη μετά το οικονομικό σοκ του 2020 δεν θα αρκεί για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στην ανοδική πορεία του χρέους των πρωτογενών ελλειμμάτων», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης