Ιταλία, Ισπανία , Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Βρετανία λαμβάνουν μέτρα για την ανακοπή του νέου κύματος της πανδημίας
Μεγάλο παραμένει το τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα από το δεύτερο και τρίτο, σε κάποιες περιοχές, κύμα του κορωνοΐού τη στιγμή που οι επιστήμονες αφήνουν να εννοηθεί ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού θα πρέπει να αναμένονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνουν ανησυχητικά σε Ιταλία, Ισπανία Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, ενώ η Βρετανία δεν αποκλείει ένα δεύτερο lockdown.
Την ενίσχυση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοΐού σχεδιάζουν οι αρχές πόλεων και χωρών και μάλιστα, στο τραπέζι των κέντρων διαχείρισης της κρίσης σε ευρωπαϊκές και μη χώρες, βρίσκονται και σχέδια για lockdown.
Βρετανία: Πιθανό δεύτερο lockdown - Επαναφορά μέτρων και πρόστιμα στους παραβάτες
Ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα είναι ένα πιθανό βήμα για να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία, δήλωσε την Κυριακή (20/9/2020) ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Matt Hancock, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι αυτό που θέλει να γίνει.
Στην επαναφορά μέτρων για τους κατοίκους των περιοχών της βόρειας, βορειοδυτικής και κεντρικής Αγγλίας, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον νέο κορωνοϊό, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση.
Έτσι, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.
Περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο και σε άλλες περιοχές, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύκτα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την επιβολή ενός καθολικού lockdown.
Τα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή, αφορούν εκατομμύρια πολίτες.
Απαγορεύουν τις συναντήσεις μεταξύ ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά και εισάγουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00 σε τόπους ψυχαγωγίας.
Μεταξύ των μέτρων, η βρετανική κυβέρνηση έχει εισάγει αυτό της νομικής υποχρέωσης για αυτοαπομόνωση από τις 28 Σεπτεμβρίου για αυτούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ή έχουν ενημερωθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ότι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα και τους έχει ζητηθεί να μπουν σε καραντίνα.
Οι παραβάτες του μέτρου θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο έως και 10.000 στερλινών (περίπου 11.000 ευρώ).
Η αστυνομία θα εμπλέκεται στον έλεγχο της συμμόρφωσης με τα νέα μέτρα στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων.
Ισπανία: Τοπικά lockdown σε 6 περιοχές της Μαδρίτης από τις 21/9
Δεκάδες γειτονίες της Μαδρίτης μπαίνουν από την ερχόμενη βδομάδα σε τοπικό lockdown μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοΐού σε ιδιαίτερα φτωχιές περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας.
Το Vallecas, μια νότια συνοικία με χαμηλό μέσο εισόδημα και υψηλό πληθυσμό μεταναστών, καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην ισπανική πρωτεύουσα - σχεδόν έξι φορές υψηλότερο από το Chamberi, μια πιο πλούσια συνοικία στα βόρεια της πόλης.
Ωστόσο, οι κάτοικοι του Vallecas χαρακτηρίζουν τα νέα περιοριστικά μέτρα άχρηστα καθώς όπως λένε μετακινούνται καθημερινά από τη μια περιοχή στην άλλη για να πηγαίνουν στις δουλειές τους.
Παρόλα αυτά η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε οτι η μετακίνηση μεταξύ και εντός έξι περιοχών που θα επιβληθεί το τοπικό lockdown και στις οποίες ζουν περίπου 850.000 άτομα, θα περιοριστεί από τη Δευτέρα (21/9), όμως θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους.
Ειδικότερα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης διέταξε την επιβολή lockdown από την Δευτέρα 21/9 σε μερικές από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της, όπου διαμένουν περίπου 850.000 άνθρωποι (το 13% του πληθυσμού της μητροπολιτικής περιοχής).
Σύμφωνα με την πρόεδρο της περιφέρειας, Isabel Díaz Ayuso, οι κάτοικοι έξι βαριά πληγεισών συνοικιών δεν θα μπορούν να εξέλθουν της περιοχής τους, παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως να πάνε στη δουλειά τους, στον γιατρό ή τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα μέσα στη συνοικία.
Επιπλέον, θα απαγορευτεί η είσοδος στις περιοχές αυτές, εκτός αν υπάρχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα πάρκα.
Στις συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 άτομα.
Τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να περιορίσουν την δυναμικότητά τους στο 50% και να κλείνουν έως τις 22:00 το βράδυ στις πληγείσες περιοχές.
Στην Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες από τη πανδημία χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 600.000 και οι θάνατοι τους 30.000.
Η επικεφαλής της περιοχής Isabel Diaz Ayuso δήλωσε πως οι περιοχές αυτές επιλέγησαν επειδή τα επίπεδα μετάδοσης εκεί ξεπέρασαν τα 1.000 ανά 100.000 άτομα.
Η αστυνομία θα επιβλέπει την τήρηση των μέτρων.
Νέα περιοριστικά μέτρα στην Τσεχία
Στην Τσεχία, όπου ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Ρουμανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η κυβέρνηση αντέδρασε με την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων.
Αυτά αφορούν σε μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ, απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.
Τι ισχύει σε Δανία, Ισλανδία, Ολλανδία – Τα νέα περιοριστικά μέτρα
Με τον αριθμό των κρουσμάτων στη Δανία να έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22:00.
Στη Δανία καταγράφηκαν 454 νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο.
Στην Ισλανδία, η κυβέρνηση επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου.
Στην Ολλανδία η κυβέρνηση του M. Rutte ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως η απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ νωρίς το βράδυ.
Τοπική απομόνωση στην Αυστραλία - Αίρεται το δεύτερο lockdown στη Νέα Ζηλανδία τη Δευτέρα 21/9
Στην Αυστραλία, το εθνικό lockdown έχει μετατραπεί σε τοπική απομόνωση.
Στην Μελβούρνη από τον Ιούλιο ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το σπίτι.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 21 Σεπμτεμβρίου, αίρεται το δεύτερο lockdown στη Νέα Ζηλανδία, αφού πέρασαν αρκετές εβδομάδες χωρίς την εμφάνιση κρούσματος, αν και θα παραμείνουν στο Οκλαντ εν αναμονή νέας αξιολόγησης της κατάστασης.
Ισραήλ: Σε ισχύ το δεύτερο εθνικό lockdown
Σε δεύτερο εθνικό lockdown για τρεις εβδομάδες έχει εισέλθει το Ισραήλ.
Το νέο lockdown συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους (Ρος Ασανά) που παραδοσιακά είναι μια περίοδος για οικογενειακές συγκεντρώσεις και ομαδικές προσευχές.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο, όταν τα νέα κρούσματα είχαν περιορισθεί σε μονοψήφιους αριθμούς.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι Ισραηλινοί πρέπει να παραμένουν σε απόσταση έως 500 μέτρων από τα σπίτια τους, με εξαίρεση δραστηριότητες όπως η μετακίνηση προς την εργασία, η αγορά των απαραίτητων προμηθειών και ο περίπατος σε εξωτερικούς χώρους για άσκηση.
Με περιορισμούς θα λειτουργούν οι χώροι εργασίας , ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στον αριθμό των πιστών είναι μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις συναγωγές.
Πλησιάζουν τις 958 χιλ. οι νεκροί παγκοσμίως
Με τη Λατινική Αμερική να βρίσκεται πραγματικά στο "κόκκινο", με τις ΗΠΑ να μην μπορούν να απαλλαγούν από αυτόν τον «εφιάλτη» μια και οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για 218.000 νεκρούς έως τις 10 Οκτωβρίου, με την Ινδία να καταγράφει από τα τέλη Αυγούστου τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και να απειλεί να ξεπεράσει ακόμα και τις ΗΠΑ σε κρούσματα, η Ευρώπη ξαναμπαίνει και πάλι στο στόχαστρο του ιού.
Τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη καταγράφουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα και δεδομένου ότι η περιοχή μπαίνει στην φθινοπωρινή περίοδο να έχει σημάνει συναγερμός σε πολλές κυβερνήσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία πλησιάζουν τους 958.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 30,82 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 30.873.714 και οι θάνατοι σε 958.383
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 6.788.343 και σε νεκρούς με 199.421
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 136.532 και τρίτη σε κρούσματα με 4.528.240
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 86.752 και τέταρτο το Μεξικό με 73.258
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.848 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.103.399 – Στους 19.418 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 758.398 και έκτο το Περού με 756.412
- Έβδομο το Μεξικό με 694.121, όγδοη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 659.656 και ένατη η Ισπανία με 640.040
- Δέκατη η Αργεντινή με 622.934
- Στους 35.707 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 31.257 οι νεκροί στη Γαλλία
ΗΠΑ: Πάνω από 199 χιλ. οι νεκροί από κορωνοϊό – Πρόβλεψη για 218.000 θύματα έως τις 10/10
Πάνω από 199.000 είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού.
Παράλληλα, το σύνολο των κρουσμάτων ξεπερνά τα 6,76 εκατομμύρια.
Οι ΗΠΑ σε απόλυτους αριθμούς είναι πρώτες σε θανάτους και κρούσματα, τη στιγμή που παραμένουν δυσοίωνες οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πορείας του ιού.
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτίμησε ότι έως τις 10 Οκτωβρίου οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού θα ανέρχονται σε 218.000.
Ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για μαζικούς εμβολιασμούς το δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021.
Ρωσία: Πάνω από 6.000 τα νέα κρούσματα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα
Στη Ρωσία καταγράφηκαν 6.148 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, ξεπερνώντας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το ημερήσιο όριο των 6.000 νέων μολύνσεων.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 1.103.399, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Ρωσίας.
Ακόμη, καταγράφηκαν 79 νέοι θάνατοι από την COVID-19 το 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από την νόσο στη χώρα σε 19.418.
Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό – Μετρούν πάνω από 209.000 νεκρούς
Περισσότερους από 209.000 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού μετρούν Βραζιλία και Μεξικό που έχουν πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τον ιό.
Συνολικά η Βραζιλία έχει καταγράψει 136.532 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων φτάνει πλέον τα 4.528.240.
Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέστερη στη Βραζιλία, θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στη χώρα, που επισήμως «μετρά» 33.927 θανάτους και ακολουθεί το Ρίο ντε Ζανέιρο με 17.634 θύματα της νόσου.
Πάντως, οι αρχές και στις δύο πολιτείες δρομολογούν την επανέναρξη των παραδόσεων με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία από τον Οκτώβριο.
Σε απόλυτα μεγέθη, η Βραζιλία υφίσταται σε αριθμό κρουσμάτων το τρίτο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, και καταμετρά τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας του ιού παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Αλλά και το Μεξικό βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα θύματα της επιδημίας.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 73.258 νεκρούς επί συνόλου 694.121 μολύνσεων.
Η Λατινική Αμερική είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή του κόσμου καθώς στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως βρίσκονται συνολικά πέντε χώρες από τη νότια Αμερική (Βραζιλία, Μεξικό, Περού, Κολομβία και Αργεντινή).
Ινδία: Στα 5,4 εκατ. τα κρούσματα και σχεδόν 87 χιλ. θάνατοι
Στην Ινδία, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στη χώρα 92.605 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό να ξεπερνά πλέον τα 5,4 εκατομμύρια.
Επιπλέον, ακόμη 1.113 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει τους 86.752.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, 4.303.043 άνθρωποι έχει κριθεί ότι ανέρρωσαν, ενώ ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.010.824.
Σημειώνεται ότι η Ινδία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων ανά 24 ώρες στην υφήλιο από τις αρχές του Αυγούστου.
Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να διακοπεί η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Ινδίας, η οποία άρχισε αυτήν την εβδομάδα, καθώς 30 βουλευτές διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, όπως δήλωσαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ινδικού κοινοβουλίου.
Σημειώνεται ότι το ινδικό κοινοβούλιο συνήλθε στις 14 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών και αναμενόταν να συνεχίσει να συνεδριάζει μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όμως σύμφωνα με τους δύο αυτούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η συνεδρίασή του μπορεί να συντομευθεί κατά περίπου μία εβδομάδα.
Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ινδίας έδωσε εντολή για την καθημερινή υποβολή σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό των δημοσιογράφων που εισέρχονται στο κοινοβούλιο για να καλύψουν την συνεδρίασή του.
Σημειώνεται πως σε απόλυτους αριθμούς η Ινδία είναι δεύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τρίτη σε θανάτους πίσω από ΗΠΑ και Βραζιλία.
Κίνα: Ακόμη 10 νέα κρούσματα μόλυνσης , όλα «εισαγόμενα»
Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις που διαγνώστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών αφού εισήλθαν στην επικράτεια από το εξωτερικό.
Επίσης, εντοπίστηκαν 21 ασυμπτωματικοί φορείς, έναντι 24 την προηγουμένη, ενώ 13 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, όπου συνεχίζουν να νοσηλεύονται 168 ασθενείς.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.737 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 90.357 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου John Hopkins.
www.bankingnews.gr
Η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνουν ανησυχητικά σε Ιταλία, Ισπανία Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, ενώ η Βρετανία δεν αποκλείει ένα δεύτερο lockdown.
Την ενίσχυση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοΐού σχεδιάζουν οι αρχές πόλεων και χωρών και μάλιστα, στο τραπέζι των κέντρων διαχείρισης της κρίσης σε ευρωπαϊκές και μη χώρες, βρίσκονται και σχέδια για lockdown.
Βρετανία: Πιθανό δεύτερο lockdown - Επαναφορά μέτρων και πρόστιμα στους παραβάτες
Ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα είναι ένα πιθανό βήμα για να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία, δήλωσε την Κυριακή (20/9/2020) ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Matt Hancock, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι αυτό που θέλει να γίνει.
Στην επαναφορά μέτρων για τους κατοίκους των περιοχών της βόρειας, βορειοδυτικής και κεντρικής Αγγλίας, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον νέο κορωνοϊό, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση.
Έτσι, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.
Περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο και σε άλλες περιοχές, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύκτα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την επιβολή ενός καθολικού lockdown.
Τα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή, αφορούν εκατομμύρια πολίτες.
Απαγορεύουν τις συναντήσεις μεταξύ ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά και εισάγουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00 σε τόπους ψυχαγωγίας.
Μεταξύ των μέτρων, η βρετανική κυβέρνηση έχει εισάγει αυτό της νομικής υποχρέωσης για αυτοαπομόνωση από τις 28 Σεπτεμβρίου για αυτούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ή έχουν ενημερωθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ότι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα και τους έχει ζητηθεί να μπουν σε καραντίνα.
Οι παραβάτες του μέτρου θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο έως και 10.000 στερλινών (περίπου 11.000 ευρώ).
Η αστυνομία θα εμπλέκεται στον έλεγχο της συμμόρφωσης με τα νέα μέτρα στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων.
Ισπανία: Τοπικά lockdown σε 6 περιοχές της Μαδρίτης από τις 21/9
Δεκάδες γειτονίες της Μαδρίτης μπαίνουν από την ερχόμενη βδομάδα σε τοπικό lockdown μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοΐού σε ιδιαίτερα φτωχιές περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας.
Το Vallecas, μια νότια συνοικία με χαμηλό μέσο εισόδημα και υψηλό πληθυσμό μεταναστών, καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην ισπανική πρωτεύουσα - σχεδόν έξι φορές υψηλότερο από το Chamberi, μια πιο πλούσια συνοικία στα βόρεια της πόλης.
Ωστόσο, οι κάτοικοι του Vallecas χαρακτηρίζουν τα νέα περιοριστικά μέτρα άχρηστα καθώς όπως λένε μετακινούνται καθημερινά από τη μια περιοχή στην άλλη για να πηγαίνουν στις δουλειές τους.
Παρόλα αυτά η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε οτι η μετακίνηση μεταξύ και εντός έξι περιοχών που θα επιβληθεί το τοπικό lockdown και στις οποίες ζουν περίπου 850.000 άτομα, θα περιοριστεί από τη Δευτέρα (21/9), όμως θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους.
Ειδικότερα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης διέταξε την επιβολή lockdown από την Δευτέρα 21/9 σε μερικές από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της, όπου διαμένουν περίπου 850.000 άνθρωποι (το 13% του πληθυσμού της μητροπολιτικής περιοχής).
Σύμφωνα με την πρόεδρο της περιφέρειας, Isabel Díaz Ayuso, οι κάτοικοι έξι βαριά πληγεισών συνοικιών δεν θα μπορούν να εξέλθουν της περιοχής τους, παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως να πάνε στη δουλειά τους, στον γιατρό ή τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα μέσα στη συνοικία.
Επιπλέον, θα απαγορευτεί η είσοδος στις περιοχές αυτές, εκτός αν υπάρχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα πάρκα.
Στις συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 άτομα.
Τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να περιορίσουν την δυναμικότητά τους στο 50% και να κλείνουν έως τις 22:00 το βράδυ στις πληγείσες περιοχές.
Στην Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες από τη πανδημία χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 600.000 και οι θάνατοι τους 30.000.
Η επικεφαλής της περιοχής Isabel Diaz Ayuso δήλωσε πως οι περιοχές αυτές επιλέγησαν επειδή τα επίπεδα μετάδοσης εκεί ξεπέρασαν τα 1.000 ανά 100.000 άτομα.
Η αστυνομία θα επιβλέπει την τήρηση των μέτρων.
Νέα περιοριστικά μέτρα στην Τσεχία
Στην Τσεχία, όπου ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Ρουμανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η κυβέρνηση αντέδρασε με την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων.
Αυτά αφορούν σε μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ, απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.
Τι ισχύει σε Δανία, Ισλανδία, Ολλανδία – Τα νέα περιοριστικά μέτρα
Με τον αριθμό των κρουσμάτων στη Δανία να έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22:00.
Στη Δανία καταγράφηκαν 454 νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο.
Στην Ισλανδία, η κυβέρνηση επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου.
Στην Ολλανδία η κυβέρνηση του M. Rutte ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως η απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ νωρίς το βράδυ.
Τοπική απομόνωση στην Αυστραλία - Αίρεται το δεύτερο lockdown στη Νέα Ζηλανδία τη Δευτέρα 21/9
Στην Αυστραλία, το εθνικό lockdown έχει μετατραπεί σε τοπική απομόνωση.
Στην Μελβούρνη από τον Ιούλιο ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το σπίτι.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 21 Σεπμτεμβρίου, αίρεται το δεύτερο lockdown στη Νέα Ζηλανδία, αφού πέρασαν αρκετές εβδομάδες χωρίς την εμφάνιση κρούσματος, αν και θα παραμείνουν στο Οκλαντ εν αναμονή νέας αξιολόγησης της κατάστασης.
Ισραήλ: Σε ισχύ το δεύτερο εθνικό lockdown
Σε δεύτερο εθνικό lockdown για τρεις εβδομάδες έχει εισέλθει το Ισραήλ.
Το νέο lockdown συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους (Ρος Ασανά) που παραδοσιακά είναι μια περίοδος για οικογενειακές συγκεντρώσεις και ομαδικές προσευχές.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο, όταν τα νέα κρούσματα είχαν περιορισθεί σε μονοψήφιους αριθμούς.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι Ισραηλινοί πρέπει να παραμένουν σε απόσταση έως 500 μέτρων από τα σπίτια τους, με εξαίρεση δραστηριότητες όπως η μετακίνηση προς την εργασία, η αγορά των απαραίτητων προμηθειών και ο περίπατος σε εξωτερικούς χώρους για άσκηση.
Με περιορισμούς θα λειτουργούν οι χώροι εργασίας , ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στον αριθμό των πιστών είναι μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις συναγωγές.
Πλησιάζουν τις 958 χιλ. οι νεκροί παγκοσμίως
Με τη Λατινική Αμερική να βρίσκεται πραγματικά στο "κόκκινο", με τις ΗΠΑ να μην μπορούν να απαλλαγούν από αυτόν τον «εφιάλτη» μια και οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για 218.000 νεκρούς έως τις 10 Οκτωβρίου, με την Ινδία να καταγράφει από τα τέλη Αυγούστου τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και να απειλεί να ξεπεράσει ακόμα και τις ΗΠΑ σε κρούσματα, η Ευρώπη ξαναμπαίνει και πάλι στο στόχαστρο του ιού.
Τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη καταγράφουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα και δεδομένου ότι η περιοχή μπαίνει στην φθινοπωρινή περίοδο να έχει σημάνει συναγερμός σε πολλές κυβερνήσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία πλησιάζουν τους 958.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 30,82 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 30.873.714 και οι θάνατοι σε 958.383
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 6.788.343 και σε νεκρούς με 199.421
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 136.532 και τρίτη σε κρούσματα με 4.528.240
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 86.752 και τέταρτο το Μεξικό με 73.258
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.848 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.103.399 – Στους 19.418 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 758.398 και έκτο το Περού με 756.412
- Έβδομο το Μεξικό με 694.121, όγδοη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 659.656 και ένατη η Ισπανία με 640.040
- Δέκατη η Αργεντινή με 622.934
- Στους 35.707 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 31.257 οι νεκροί στη Γαλλία
ΗΠΑ: Πάνω από 199 χιλ. οι νεκροί από κορωνοϊό – Πρόβλεψη για 218.000 θύματα έως τις 10/10
Πάνω από 199.000 είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού.
Παράλληλα, το σύνολο των κρουσμάτων ξεπερνά τα 6,76 εκατομμύρια.
Οι ΗΠΑ σε απόλυτους αριθμούς είναι πρώτες σε θανάτους και κρούσματα, τη στιγμή που παραμένουν δυσοίωνες οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πορείας του ιού.
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτίμησε ότι έως τις 10 Οκτωβρίου οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού θα ανέρχονται σε 218.000.
Ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για μαζικούς εμβολιασμούς το δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021.
Ρωσία: Πάνω από 6.000 τα νέα κρούσματα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα
Στη Ρωσία καταγράφηκαν 6.148 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, ξεπερνώντας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το ημερήσιο όριο των 6.000 νέων μολύνσεων.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 1.103.399, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Ρωσίας.
Ακόμη, καταγράφηκαν 79 νέοι θάνατοι από την COVID-19 το 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από την νόσο στη χώρα σε 19.418.
Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό – Μετρούν πάνω από 209.000 νεκρούς
Περισσότερους από 209.000 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού μετρούν Βραζιλία και Μεξικό που έχουν πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τον ιό.
Συνολικά η Βραζιλία έχει καταγράψει 136.532 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων φτάνει πλέον τα 4.528.240.
Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέστερη στη Βραζιλία, θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στη χώρα, που επισήμως «μετρά» 33.927 θανάτους και ακολουθεί το Ρίο ντε Ζανέιρο με 17.634 θύματα της νόσου.
Πάντως, οι αρχές και στις δύο πολιτείες δρομολογούν την επανέναρξη των παραδόσεων με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία από τον Οκτώβριο.
Σε απόλυτα μεγέθη, η Βραζιλία υφίσταται σε αριθμό κρουσμάτων το τρίτο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, και καταμετρά τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας του ιού παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Αλλά και το Μεξικό βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα θύματα της επιδημίας.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 73.258 νεκρούς επί συνόλου 694.121 μολύνσεων.
Η Λατινική Αμερική είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή του κόσμου καθώς στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως βρίσκονται συνολικά πέντε χώρες από τη νότια Αμερική (Βραζιλία, Μεξικό, Περού, Κολομβία και Αργεντινή).
Ινδία: Στα 5,4 εκατ. τα κρούσματα και σχεδόν 87 χιλ. θάνατοι
Στην Ινδία, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στη χώρα 92.605 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό να ξεπερνά πλέον τα 5,4 εκατομμύρια.
Επιπλέον, ακόμη 1.113 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει τους 86.752.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, 4.303.043 άνθρωποι έχει κριθεί ότι ανέρρωσαν, ενώ ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.010.824.
Σημειώνεται ότι η Ινδία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων ανά 24 ώρες στην υφήλιο από τις αρχές του Αυγούστου.
Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να διακοπεί η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Ινδίας, η οποία άρχισε αυτήν την εβδομάδα, καθώς 30 βουλευτές διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, όπως δήλωσαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ινδικού κοινοβουλίου.
Σημειώνεται ότι το ινδικό κοινοβούλιο συνήλθε στις 14 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών και αναμενόταν να συνεχίσει να συνεδριάζει μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όμως σύμφωνα με τους δύο αυτούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η συνεδρίασή του μπορεί να συντομευθεί κατά περίπου μία εβδομάδα.
Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ινδίας έδωσε εντολή για την καθημερινή υποβολή σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό των δημοσιογράφων που εισέρχονται στο κοινοβούλιο για να καλύψουν την συνεδρίασή του.
Σημειώνεται πως σε απόλυτους αριθμούς η Ινδία είναι δεύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τρίτη σε θανάτους πίσω από ΗΠΑ και Βραζιλία.
Κίνα: Ακόμη 10 νέα κρούσματα μόλυνσης , όλα «εισαγόμενα»
Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις που διαγνώστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών αφού εισήλθαν στην επικράτεια από το εξωτερικό.
Επίσης, εντοπίστηκαν 21 ασυμπτωματικοί φορείς, έναντι 24 την προηγουμένη, ενώ 13 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, όπου συνεχίζουν να νοσηλεύονται 168 ασθενείς.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.737 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 90.357 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου John Hopkins.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών