Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Τουρκία γίνεται η χωματερή της Ευρώπης, υπόνοιες και για το οργανωμένο έγκλημα

Politico: Η Τουρκία γίνεται η χωματερή της Ευρώπης, υπόνοιες και για το οργανωμένο έγκλημα
Το 2020, η Τουρκία πήρε 11,4 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων από χώρες της ΕΕ, τρεις φορές περισσότερο από ό,τι το 2004
Όλο και μεγαλύτερη είναι δυσαρέσκεια των Τούρκων πολιτών για τα απόβλημα που δέχεται η Τουρκία, η οποία έχει μετατραπεί σε χωματερή της Ευρώπης, σύμφωνα με το Politico.
Η απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές αποβλήτων πριν από δύο χρόνια προκάλεσε χάος στο παγκόσμιο εμπόριο απορριμμάτων, καθώς ήταν υπεύθυνη για την λήψη του 45% των πλαστικών απορριμμάτων παγκοσμίως από το 1992.
Αρχικά, πολλά απόβλητα που κατευθύνθηκαν προς την Κίνα κατέληξαν στα νοτιοανατολικά της Ασίας, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έκλεισαν γρήγορα τα σύνορά τους.
Αυτό έκανε την Τουρκία τον προορισμό επιλογής για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς αποβλήτων.
Πέρυσι, η χώρα πήρε 11,4 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων από χώρες της ΕΕ, τρεις φορές περισσότερο από ό,τι το 2004, σύμφωνα με την Eurostat.
"Δεν γνωρίζουμε καν τι ποσοστό των εισαγόμενων αποβλήτων πραγματικά ανακυκλώνεται, αποτεφρώνεται ή αποθηκεύεται σε χώρους υγειονομικής ταφής", δήλωσε ο Nihan Temiz Ataş, διευθυντής στη Greenpeace Mediterranean.
Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πολιτική πίεση να δράσει.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Murat Kurum είπε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει νομοθεσία για να «αποτρέψει την εισαγωγή υψηλών ποσοτήτων αποβλήτων».
Η κίνηση, πρόσθεσε, "θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τις ανάγκες πρώτων υλών του κλάδου ανακύκλωσης από τους δικούς μας πόρους".

Πλαστική εξάρτηση

Η πλημμύρα των σκουπιδιών δημιουργεί προφανή περιβαλλοντικά προβλήματα στην Τουρκία, αλλά υπάρχουν επίσης οικονομικά συμφέροντα που κερδίζουν από τα πλαστικά απορρίμματα της Ευρώπης.
Η Τουρκία εισήγαγε περίπου 600.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων πέρυσι, την οποία η βιομηχανία πλαστικών της χώρας καλωσόρισε ως παροχή ζωτικής σημασίας.
"Η χώρα μας εξαρτάται κατά 85% από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες πλαστικών", δήλωσε ο Habibe Tosun, μηχανικός περιβάλλοντος στο PAGÇEV, φορέα ανακύκλωσης του Τουρκικού Ιδρύματος Βιομηχανίας Πλαστικών.
Ο λόγος για τον οποίο η βιομηχανία είναι τόσο φιλόξενη για τα εξωτερικά απόβλητα είναι ότι η Τουρκία δεν έχει κουλτούρα ανακύκλωσης.
Σε μια έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2020, η Τουρκία κατατάχθηκε ως η χειρότερη μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης αποβλήτων.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ίδρυμα, λίγο πάνω από το 12% των αστικών απορριμμάτων της Τουρκίας ανακυκλώθηκε το 2018 - και δεν είναι σαφές ποιο ποσοστό αυτών ανακυκλώθηκε στην πραγματικότητα αντί να καεί για ανάκτηση ενέργειας.
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του Tosun, υποστηρίζουν ότι οι εισαγωγές αποβλήτων πρέπει να συνεχιστούν για χάρη των κατασκευαστών πλαστικών, έως ότου οι τοπικοί ανακυκλωτές μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα σκουπίδια της Τουρκίας.
Οι περιβαλλοντολόγοι θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία αναπτύσσει τη δική της βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων αντί να βασίζεται στις εισαγωγές.

Συλλέκτες σκουπιδιών

Η καλύτερη δουλειά της συλλογής και ανακύκλωσης τουρκικών αποβλήτων θα σήμαινε μια δραματική αλλαγή σε μια βιομηχανία που απασχολεί μερικούς από τους φτωχότερους ανθρώπους της χώρας.
Στην Τουρκία, οι κάδοι ανακύκλωσης είναι ελάχιστοι.
Τα περισσότερα οικιακά απορρίμματα συλλέγονται σε έναν κάδο.
Η διαλογή γίνεται κυρίως από ιδιωτικούς συλλέκτες απορριμμάτων που περιφέρονται στους δρόμους με τους τροχοφόρους σάκους τους για να ανακτήσουν ανακυκλώσιμα απόβλητα από τους κάδους.
Στη συνέχεια πωλούν τα υλικά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πληγεί από το κύμα των ευρωπαϊκών αποβλήτων που έρχονται στην Τουρκία, καθώς οι τιμές των χαρτιών και των πλαστικών έχουν πέσει κατακόρυφα, δήλωσε ο Recep Karaman, επικεφαλής της Ένωσης Συλλεκτών Οδικών Αποβλήτων, στην εφημερίδα Sözcü της Τουρκίας.
"Νωρίτερα, ένας συλλέκτης θα κέρδιζε περίπου 100 λίρες (11 €) για μια ημέρα εργασίας, ενώ τώρα, πληρώνονται 30-35 λίρες για τη συλλογή της ίδιας ποσότητας", δήλωσε ο Karaman.
Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προκαλείται από την ανοιχτή πόρτα της Τουρκίας σε ξένα απόβλητα.
Ο Ataş, της Greenpeace, προειδοποίησε ότι πολλά από τα εισαγόμενα σκουπίδια συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.
"Αυτό είναι ένα επικίνδυνο ζήτημα."
Η ένωση συλλεκτών ισχυρίζεται ότι ορισμένες εταιρείες πληρώνονται 2.000 ευρώ για την εισαγωγή εμπορευματοκιβωτίων 20 τόνων μολυσμένων αποβλήτων.
Παρόμοιοι ισχυρισμοί έγιναν και από μια έκθεση της Ιντερπόλ σχετικά με το παγκόσμιο έγκλημα πλαστικών αποβλήτων, η οποία ανέφερε ότι τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποίησαν τις άδειες νομικών επιχειρήσεων ως κάλυψη για τις δραστηριότητές τους.

Σπατάλη απορριμμάτων

Αν και είναι αδύνατο να κατανοήσουμε την πλήρη κλίμακα του προβλήματος, όλο και περισσότερα περιστατικά έρχονται στο φως.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πλαστικά απόβλητα που εισήχθησαν από την Ιταλία ανακαλύφθηκαν σε ιδιόκτητη στην επαρχία της Σμύρνης στο Αιγαίο.
Η Greenpeace Mediterranean υπέβαλε ποινική καταγγελία και επιβλήθηκε πρόστιμο στην εταιρεία εισαγωγής καθώς και στον ιδιοκτήτη της γης.
Μια έκθεση της Ιντερπόλ ανέφερε την Τουρκία ως μία από τις επτά χώρες όπου υπάρχουν υποψίες ότι πυρκαγιές αποβλήτων ξεκίνησαν σκόπιμα για την παράνομη εξάλειψη πλαστικών απορριμμάτων.
Τον Ιούνιο, μια έρευνα του BBC διαπίστωσε ότι τόνοι πλαστικών απορριμμάτων από τη Βρετανία απορρίφθηκαν στη νοτιοδυτική επαρχία Adana.
Συμβάντα όπως αυτά είναι μια ένδειξη ότι πολλά απόβλητα που αποστέλλονται στην Τουρκία δεν ανακυκλώνονται ή αποθηκεύονται σωστά.
Ο τεράστιος όγκος των εισαγόμενων αποβλήτων έρχεται επίσης σε αντίθεση με την εκστρατεία Zero Waste της χώρας, η οποία ξεκίνησε το 2017 υπό την αιγίδα της πρώτης κυρίας της χώρας, Emine Erdoğan.
Στοχεύει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης στο 35% των απορριμμάτων έως το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης