Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο μέτωπο άνοιξε η Τουρκία – Έτοιμη να δοκιμάσει τους S-400, αντίδραση από ΗΠΑ

Νέο μέτωπο άνοιξε η Τουρκία – Έτοιμη να δοκιμάσει τους S-400, αντίδραση από ΗΠΑ
Η Τουρκία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη δοκιμή του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, την επόμενη εβδομάδα
Μπορεί η κυβέρνηση Donald Trump να ανέστειλε επ' αόριστον τις παραδόσεις του προηγμένου μαχητικού F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία λόγω της αμφιλεγόμενης συμφωνίας της με τη Ρωσία για την απόκτηση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400, η Άγκυρα είναι έτοιμη να δοκιμάσει το ρωσικό σύστημα.  
Η Τουρκία αποκλείστηκε επίσημα και τελικά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα F-35 το καλοκαίρι του 2019, εν μέσω απειλών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, καθώς φοβόταν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους S-400 και τα ραντάρ της για να αποκτήσει πολύτιμες και μυστικές πληροφορίες στα μαχητικά Stealth της Lockheed.
Αυτή η ακλόνητη στάση κόστισε στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με εκθέσεις εκείνη την εποχή.
Καθ' όλη την ιστορία αυτή και το αδιέξοδο που οδήγησαν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, οι οποίες μάλιστα έχουν επιδεινωθεί από τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον Κούρδων της Συρίας που υποστηρίζονταν από αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία, η Άγκυρα δεν κάνει πίσω.
Δεν έκανε πίσω ακόμη και όταν η Ουάσινγκτον προσέφερε το σύστημα Patriot ως εναλλακτική λύση έναντι της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας.
Και τώρα ο τουρκικός στρατός προχωρά για πρώτη φορά σε δοκιμές του S-400.
Το Bloomberg αναφέρει την Τρίτη ότι "Η Τουρκία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη δοκιμή του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, την επόμενη εβδομάδα".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι "η πολεμική της αεροπορία δεν ενεργοποιεί τα συστήματα, αλλά δοκιμάζει τον εξοπλισμό καθώς και την ετοιμότητα τουρκικού προσωπικού στην επαρχία Sinop στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας".
Για τη δοκιμή των S-400 αναμένεται να χρησιμοποιηθούν 10 βρετανικά drones, τα οποία θα λειτουργήσουν εν είδει εχθρικού στόχου.
Η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς εξελίσσεται μια νέα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ευρωπαίων συμμάχων.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Ελλάδα και την Κύπρο καταδικάζοντας τις εκτεταμένες έρευνες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο και κοντά σε ελληνικά νησιά.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζει να επιβαρύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι οι κυρώσεις δυνάμει του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) παραμένουν στο τραπέζι.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης, η Τουρκία χρησιμοποιεί ήδη τα ραντάρ υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία συνδέεται με τα συστήματα S-400 για την παρακολούθηση ελληνικών αεροσκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με ελληνικές πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 για να ανιχνεύσει τα ελληνικά μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση Ευνομία στις 27 Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης