Στη Βραζιλία οι νεκροί ξεπέρασαν τους 150.000
Σαρώνει παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού και ήδη τα επιβεβαιμένα κρούσματα αγγίζουν τα 37,3 εκατ., ενώ τα θύματα της πανδημίας ξεπέρασαν τα 1,074 εκατ.
Η Ευρώπη είναι πραγματικά στο "κόκκινο", καθώς σε ολοένα και περισσότερα κράτη καταγράφονται τέτοιες αυξήσεις στα κρούσματα κορωνοϊού – όχι πάντως στους θανάτους - που παραπέμπουν στα στοιχεία και στα δεδομένα που επικρατούσαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν και η επιδημία ήταν στο αποκορύφωμα της στη Γηραιά Ήπειρο.
Μάλιστα, η κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία καταγράφει πάνω από 6,2 εκατ. κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 240.000 νεκρούς, οι νέοι περιορισμοί πολλαπλασιάζονται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία και να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που δεν παύει να επιδεινώνεται.
Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι πλέον καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θέλει να επιστρέψει σε μέτρα καθολικών lockdown, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής σύσσωμοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, ;όπου ο πρόεδρος D. Trump ξανάρχισε το Σάββατο 10/10 από τον Λευκό Οίκο την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για άλλα 20.000 θύματα έως τα τέλη Οκτωβρίου και ενώ οι περισσότερες Πολιτείες καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων.
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική,
Πάνω από 10 εκατ. κρούσματα συνολικά καταγράφηκαν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ περισσότεροι από 367 χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταλήξει.
Περισσότερα από τα μισά κρούσματα καταγράφονται στη Βραζιλία (5.082.637 και 150.198 θάνατοι), μπροστά από την Κολομβία (902.747 κρούσματα και 27.660 νεκροί), την Αργεντινή (883.882, 23.581) και το Περού (846.088, 33.223).
Σημειώνεται ότι η Βραζιλία ξεπέρασε το όριο των 150.000 νεκρών στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.
Παράλληλα, η Ινδία, η οποία εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε κρούσματα, ξεπέρασε πλέον το όριο των 7 εκατομμυρίων κρουσμάτων, ένας αριθμός που πλησιάζει εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει πληγεί από την πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.
Στο μεταξύ, μετά το άλμα κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ευρώπη, έχουν τεθεί σε ισχύ νέοι περιορισμοί στη Γερμανία και στην Πολωνία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,074 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 37,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε τα 25,9 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 37.340.151 και οι θάνατοι σε 1.074.552
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 7.752.640 και σε νεκρούς με 214.690
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 150.198 και τρίτη σε κρούσματα με 5.082.637
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 108.334 και τέταρτο το Μεξικό με 83.642
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 42.850 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.298.718 – Στους 22.597 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 902.747 και έκτη η Αργεντινή με 883.882
- Έβδομη η Ισπανία με 861.112, όγδοο το Περού με 846.088 και ένατο το Μεξικό με 814.328
- Δέκατη η Γαλλία με 732.434
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Πάνω από 214.300 οι νεκροί, προβλέψεις για ακόμα 20 χιλ. θύματα έως τα τέλη Οκτωβρίου
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τα περισσότερα κρούσματα (7,7 εκατ.) και νεκρούς (πάνω από 214 χιλ).
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο D. Trump ξανάρχισε το Σάββατο 10/10, από τον Λευκό Οίκο την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, την οποία είχε διακόψει εξαιτίας της μόλυνσής του με Covid-19. Μάλιστα, ο ο γιατρός του διαβεβαίωσε με μια ανακοίνωση πως ο πρόεδρος «δεν θεωρείται πλέον πως υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει» τον ιό σε άλλα πρόσωπα, ενώ τεστ έδειξαν πως «δεν υπάρχει πλέον ένδειξη ενεργής αντιγραφής του ιού» και πως το ιικό φορτίο του Τραμπ «μειώνεται».
Σημειώνεται ότι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα σειρά προεκλογικών συγκεντρώσεων με την πρώτη στη Φλόριντα τη Δευτέρα 12/10, Πενσιλβάνια την Τρίτη 13/10, Αϊόβα την Τετάρτη 14/10.
Στο μεταξύ, υπάρχουν προβλέψεις ακόμα και για άλλα 20.000 θύματα τις επόμενες 20 ημέρες.
Συγκεκριμένα, νεότερη εκτίμηση που έδωσαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάνει λόγο για έως και 233.000 θανάτους στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19 έως την 31η Οκτωβρίου.
Η πρόβλεψη που δημοσιοποίησαν τα CDC βασίζεται στην υπόθεση ότι την εβδομάδα που ολοκληρώνεται την 31η Οκτωβρίου θα σημειωθούν από 2.800 ως 6.800 νέοι θάνατοι και ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μειωθεί σε επτά Πολιτείες και περιοχές.
Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται ότι θα κυμαίνεται από 224.000 ως 233.000 στα τέλη του μήνα, βάσει αυτής της πρόβλεψης.
Πάντως, ο αριθμός των θυμάτων λόγω της επιδημίας καταγράφει μείωση, καθώς εκτιμάται ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 4.869 άνθρωποι, αριθμός μειωμένος κατά 13% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν και είχαν αναφερθεί 5.611 θάνατοι.
Την ίδια στιγμή πάντως οι περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων, καθώς μόλις 2 ανέφεραν μείωση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη ενώ άνοδος αναφέρεται και στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Συνολικά στις ΗΠΑ οι νεκροί ανέρχονται σε 214.379, ενώ τα κρούσματα σε 7.719.388.
Στο έλεος του β’ κύματος η Ευρώπη - Περιοριστικά μέτρα αλλά όχι lockdown
Στο έλεος του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, που ξεπέρασε τις 100.000 καθημερινές αναφερόμενες περιπτώσεις νοσούντων από κορωνοϊό για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την ήπειρο αυξάνονται σταθερά την τελευταία εβδομάδα, ενώ χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, έχουν δείξει σημάδια σχετικής επιβράδυνσης.
Το επίκεντρο της επιδημίας στην ευρωπαϊκή περιοχή έχει μετακινηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία,
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε περισσότερα από 15.166 κρούσματα το τελευταλίο 24ωρο, ενώ ήδη ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock έχει προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε «επικίνδυνη στιγμή».
Πολλά μέρη της βόρειας Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας έχουν θέσει αυστηρότερους περιορισμούς στην κοινωνία για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αυξανόμενη εξάπλωση της νόσου.
Η έκρηξη στα κρούσματα δημιουργεί το λεγόμενο το 2ο κύμα εξάπλωσης κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς. τα συστατικά του εκρηκτικού επιδημιολογικού κοκτέιλ ποτίζουν όλες τις χώρες:
Από αυτό άλλωστε θα κριθεί και το εάν θα επιτευχθεί η βασική επιδίωξη των Ευρωπαίων ηγετών, όπως άλλωστε διατυπώθηκε και κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία δεν είναι άλλη από το να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων καθολικών lockdown.
Αν και τοπικά lockdown έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους π.χ. στη Μαδρίτη ενώ αναμένεται να υπάρξουν την ερχόμενη εβδομάδα και στη βόρεια Αγγλία, το στοίχημα είναι να μη μπει ξανά ένα γενικευμένο «λουκέτο» σε ολόκληρα κράτη.
Για αυτό και εφαρμόζονται μια σειρά από προληπτικά και περιοριστικά μέτρα που αφορούν είτε την υποχρεωτική χρήση μάσκας είτε τον περιορισμό λειτουργίας μιας σειράς επιχειρήσεων, όπως είναι για παράδειγμα τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες.
Ενδεικτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί:
Γαλλία:Νέο ρεκόρ 26.896 νέα κρούσματα καταγράφηκε στη Γαλλία και ήδη, το επιστημονικό συμβούλιο της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown, «αν είναι απαραίτητο».
Έτσι, από το Σάββατο 10/10 τέσσερις πόλεις της ανατολικής και της βόρειας Γαλλίας (Λιόν, Γκρενόμπλ, Σεντ-Ετιέν και Λίλλη) τέθηκαν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού, κάτι συνώνυμο με νέους περιορισμούς, όπως συμβαίνει ήδη με το Παρίσι και το Εξ-Μαρσέιγ (νότος).
Από Δεύτερα σειρά έχουν Τουλούζη και Μονπελιέ, σε εγρήγορση παραμένει η Ντιζόν.
Στην κορύφωση της κρίσης στις αρχές Απριλίου, περισσότεροι από 7000 άνθρωποι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ με νέο κορωνοϊό.
Βρετανία: Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φτάσει τα 593.565 και οι θάνατοι τους 42.850.
Τα νέα στοιχεία έρχονται ενώ θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη η ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση ενός μερικού lockdown στη βόρεια Αγγλία, σε περιοχές όπως το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Νιούκαστλ.
Το lockdown αναμένεται να περιλαμβάνει το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και την απαγόρευση μίξης νοικοκυριών, ενώ σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπά καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά.
Σε 5 περιφέρειες της Σκωτίας τα παμπ και τα καφέ έκλεισαν από την Παρασκευή 9/10 και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Παρασκευή 9/10 τη Μαδρίτη η ισπανική κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
Ιρλανδία: Πολύ ανησυχητική είναι η επιτάχυνση της διασποράς του κορωνοϊού, όλοι οι δείκτες της εξάπλωσης της COVID-19 επιδεινώνονται και μια αύξηση των νοσοκομειακών νοσηλειών μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική πρόκληση για την ιρλανδική κοινωνία τις προσεχείς εβδομάδες.
Πάντως, η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων δημόσιας υγείας συμβουλεύει την κυβέρνηση να κινηθεί προς την επιβολή του υψηλότερου επιπέδου περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας με πλήρες lockown.
Ολλανδία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κατέγραψε ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία.
Η γρήγορη αυτή αύξηση ασκεί πιέσεις στις αρχές να επιβάλουν νέους περιορισμούς στη χώρα.
Γερμανία: Στη Γερμανία, όπου καταγράφονται ημερησίως πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, ήδη η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι σε 10 ημέρες αν ο αριθμός των μολύνσεων δεν σταθεροποιηθεί η χώρα θα λάβει νέα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη, στο Βερολίνο από το Σάββατο 10/10 τα περισσότερα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από τις 23:00 έως τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια έχει γίνει υποχρεωτική για όσους φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.
Αλλά από την 1η Οκτωβρίου όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα και οι ιδιωτικές σε 25.
Όσοι δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία επικοινωνίας σε εστιατόρια και μπαρ θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
Ιταλία: Στις 5.372 εκτινάχτηκαν οι μολύνσεις στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο.
Νέα μεγάλη αύξηση σημείωσαν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία την Παρασκευή.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5.372 νέες μολύνσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, είναι η πρώτη φορά από τις 29 Μαρτίου που τα νέα περιστατικά κορωνοϊού υπερβαίνουν το επίπεδο των 5.000.
Δανία: Ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που άνοιξε ξανά τα σχολεία τον Απρίλιο.
Ωστόσο, στο τέλος Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται ραγδαία.
Η κυβέρνηση απάντησε καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στην Κοπεγχάγη και στις γύρω περιοχές, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κλαμπ κλείνουν στις 22:00.
Τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις όπως οι γάμοι πρέπει να ολοκληρώνονται την ίδια ώρα και η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ.
Ακόμη, στη Δανία, τον πρώτο παγκόσμιο εξαγωγό γουνών από βιζόν, άρχισε εκστρατεία θανάτωσης περισσότερων από ενάμισυ εκατομμύριο γουνοφόρων ζώων, καθώς καταγράφηκαν θετικά κρούσματα σε σχεδόν 60 εκτροφεία από τα 150 που έχει η χώρα.
Σημειώνεται ότι υποπτες περιπτώσεις μετάδοσης από το βιζόν στον άνθρωπο έχουν καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κυρίως στην Ολλανδία.
Πορτογαλία: Η Πορτογαλία ανακοίνωσε την Παρασκευή 9/10, τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 των έξι τελευταίων μηνών, με τα δύο τρίτα από αυτές τις μολύνσεις να έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια οικογενειακών συγκεντρώσεων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, σ’ αυτή τη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 1.394 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μετά τα 1.516 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στις 10 Απριλίου.
Τσεχία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας για 2 εβδομάδες, προσπαθώντας να αποφύγει ένα lockdown.
Στο πλαίσιο αυτών, έκλεισαν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως πισίνες και γυμναστήρια, και όλοι οι πολιτιστικοί χώροι για δύο εβδομάδες, ενώ τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν έως τις 20:00 με την χωρητικότητα να περιορίζεται σε τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.
Πολωνία: Υποχρεωτική είναι από το Σάββατο 10/10 η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ 38 κοινότητες θεωρούνται «κόκκινες ζώνες» και εφαρμόζονται πιο αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Ρωσία: Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 13.634, φτάνοντας συνολικά σε 1.298.718.
Επίσης, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 149 θάνατοι, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των νεκρών σε 22.597.
Ανεξέλεγκτη η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία: Ξεπέρασε τα 7 εκατ. κρούσματα
Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα, στην Ινδία, η επιδημία του κορωνοϊού.
Η Ινδία ξεπέρασε πλέον το όριο των 7 εκατομμυρίων κρουσμάτων, ένας αριθμός που πλησιάζει εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει πληγεί από την πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.
Σύμφωνα με στοιχεία του ινδικού υπουργείου Υγείας, σημειώθηκε μια αύξηση κατά σχεδόν 75.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, κάτι που αυξάνει στα 7,05 εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Ινδία.
Πλέον, η Ινδία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν καταγράψει πάνω από 7,7 εκατομμύρια κρούσματα.
Η Ινδία έγινε η τρίτη χώρα του κόσμου που ξεπέρασε τους 100.000 νεκρούς μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ενώ το πιο τρομακτικό είναι ότι η υγειονομική κρίση στη χώρα δείχνει να μην αμβλύνεται.
Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Έξαρση κρουσμάτων στην Αργεντινή
Με αμείωτη ένταση «χτυπά» ο κορωνοϊός τη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί την περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
Στη Βραζιλία, καταγράφηκαν ακόμη 26.749 κρούσματα από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται πλέον σε 5.082.637.
Οι νεκροί από την πανδημία στην μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασαν το φράγμα των 150.000, καθώς άλλοι 559 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 (150.198 το σύνολο).
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως με τους περισσότερους θανάτους.
Στο Μεξικό καταγράφηκαν 4.577 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 135 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της Covid-19.
Πλέον, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό ανέρχεται σε 83.642 νεκρούς επί συνόλου 814.328 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Αλλά δεν είναι μόνο η Βραζιλία και το Μεξικό που βρίσκονται στο κόκκινο.
Στην Αργεντινή καταγράφονται σχεδόν καθημερινά πολύ υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, πίσω από την Κολομβία που είναι στην πέμπτη θέση παγκοσμίως.
Επιπλέον, το Περού είναι η 5η χώρα από τη Λατινική Αμερική που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες μολύνσεις σε όλο τον κόσμο.
Λίβανος: Σε καραντίνα 170 χωριά και κοινότητες από τη Δευτέρα 12/10
Σε καραντίνα θα τεθούν στον Λίβανο από τη Δευτέρα 12/10 μέχρι και τις 19/10 περίπου 170 χωριά και κοινότητες, πολλά εκ των οποίων είναι ήδη αποκλεισμένα, μετά την αύξηση σε καθημερινή βάση των κρουσμάτων της Covid-19.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου, 169 χωριά σε όλη τη χώρα θα τεθούν σε καραντίνα από τις 6 το πρωί της Δευτέρας μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου.
Ήδη, περίπου 80 από αυτά ήταν αποκλεισμένα με βάση μια προηγούμενη υπουργική απόφαση.
Επίσης, οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο «μέχρι νεωτέρας» των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων σε όλη τη χώρα.
Συνολικά στον Λίβανο ο αριθμός των μολύνσεων από το νέο κορωνοϊό έχουν ανέλθει στα 52.558, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 455 άνθρωποι.
www.bankingnews.gr
Η Ευρώπη είναι πραγματικά στο "κόκκινο", καθώς σε ολοένα και περισσότερα κράτη καταγράφονται τέτοιες αυξήσεις στα κρούσματα κορωνοϊού – όχι πάντως στους θανάτους - που παραπέμπουν στα στοιχεία και στα δεδομένα που επικρατούσαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν και η επιδημία ήταν στο αποκορύφωμα της στη Γηραιά Ήπειρο.
Μάλιστα, η κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία καταγράφει πάνω από 6,2 εκατ. κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 240.000 νεκρούς, οι νέοι περιορισμοί πολλαπλασιάζονται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία και να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που δεν παύει να επιδεινώνεται.
Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι πλέον καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θέλει να επιστρέψει σε μέτρα καθολικών lockdown, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής σύσσωμοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, ;όπου ο πρόεδρος D. Trump ξανάρχισε το Σάββατο 10/10 από τον Λευκό Οίκο την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για άλλα 20.000 θύματα έως τα τέλη Οκτωβρίου και ενώ οι περισσότερες Πολιτείες καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων.
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική,
Πάνω από 10 εκατ. κρούσματα συνολικά καταγράφηκαν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ περισσότεροι από 367 χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταλήξει.
Περισσότερα από τα μισά κρούσματα καταγράφονται στη Βραζιλία (5.082.637 και 150.198 θάνατοι), μπροστά από την Κολομβία (902.747 κρούσματα και 27.660 νεκροί), την Αργεντινή (883.882, 23.581) και το Περού (846.088, 33.223).
Σημειώνεται ότι η Βραζιλία ξεπέρασε το όριο των 150.000 νεκρών στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.
Παράλληλα, η Ινδία, η οποία εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε κρούσματα, ξεπέρασε πλέον το όριο των 7 εκατομμυρίων κρουσμάτων, ένας αριθμός που πλησιάζει εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει πληγεί από την πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.
Στο μεταξύ, μετά το άλμα κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ευρώπη, έχουν τεθεί σε ισχύ νέοι περιορισμοί στη Γερμανία και στην Πολωνία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,074 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 37,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε τα 25,9 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 37.340.151 και οι θάνατοι σε 1.074.552
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 7.752.640 και σε νεκρούς με 214.690
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 150.198 και τρίτη σε κρούσματα με 5.082.637
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 108.334 και τέταρτο το Μεξικό με 83.642
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 42.850 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.298.718 – Στους 22.597 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 902.747 και έκτη η Αργεντινή με 883.882
- Έβδομη η Ισπανία με 861.112, όγδοο το Περού με 846.088 και ένατο το Μεξικό με 814.328
- Δέκατη η Γαλλία με 732.434
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Πάνω από 214.300 οι νεκροί, προβλέψεις για ακόμα 20 χιλ. θύματα έως τα τέλη Οκτωβρίου
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τα περισσότερα κρούσματα (7,7 εκατ.) και νεκρούς (πάνω από 214 χιλ).
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο D. Trump ξανάρχισε το Σάββατο 10/10, από τον Λευκό Οίκο την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, την οποία είχε διακόψει εξαιτίας της μόλυνσής του με Covid-19. Μάλιστα, ο ο γιατρός του διαβεβαίωσε με μια ανακοίνωση πως ο πρόεδρος «δεν θεωρείται πλέον πως υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει» τον ιό σε άλλα πρόσωπα, ενώ τεστ έδειξαν πως «δεν υπάρχει πλέον ένδειξη ενεργής αντιγραφής του ιού» και πως το ιικό φορτίο του Τραμπ «μειώνεται».
Σημειώνεται ότι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα σειρά προεκλογικών συγκεντρώσεων με την πρώτη στη Φλόριντα τη Δευτέρα 12/10, Πενσιλβάνια την Τρίτη 13/10, Αϊόβα την Τετάρτη 14/10.
Στο μεταξύ, υπάρχουν προβλέψεις ακόμα και για άλλα 20.000 θύματα τις επόμενες 20 ημέρες.
Συγκεκριμένα, νεότερη εκτίμηση που έδωσαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάνει λόγο για έως και 233.000 θανάτους στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19 έως την 31η Οκτωβρίου.
Η πρόβλεψη που δημοσιοποίησαν τα CDC βασίζεται στην υπόθεση ότι την εβδομάδα που ολοκληρώνεται την 31η Οκτωβρίου θα σημειωθούν από 2.800 ως 6.800 νέοι θάνατοι και ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μειωθεί σε επτά Πολιτείες και περιοχές.
Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται ότι θα κυμαίνεται από 224.000 ως 233.000 στα τέλη του μήνα, βάσει αυτής της πρόβλεψης.
Πάντως, ο αριθμός των θυμάτων λόγω της επιδημίας καταγράφει μείωση, καθώς εκτιμάται ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 4.869 άνθρωποι, αριθμός μειωμένος κατά 13% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν και είχαν αναφερθεί 5.611 θάνατοι.
Την ίδια στιγμή πάντως οι περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων, καθώς μόλις 2 ανέφεραν μείωση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη ενώ άνοδος αναφέρεται και στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Συνολικά στις ΗΠΑ οι νεκροί ανέρχονται σε 214.379, ενώ τα κρούσματα σε 7.719.388.
Στο έλεος του β’ κύματος η Ευρώπη - Περιοριστικά μέτρα αλλά όχι lockdown
Στο έλεος του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, που ξεπέρασε τις 100.000 καθημερινές αναφερόμενες περιπτώσεις νοσούντων από κορωνοϊό για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την ήπειρο αυξάνονται σταθερά την τελευταία εβδομάδα, ενώ χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, έχουν δείξει σημάδια σχετικής επιβράδυνσης.
Το επίκεντρο της επιδημίας στην ευρωπαϊκή περιοχή έχει μετακινηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία,
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε περισσότερα από 15.166 κρούσματα το τελευταλίο 24ωρο, ενώ ήδη ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock έχει προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε «επικίνδυνη στιγμή».
Πολλά μέρη της βόρειας Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας έχουν θέσει αυστηρότερους περιορισμούς στην κοινωνία για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αυξανόμενη εξάπλωση της νόσου.
Η έκρηξη στα κρούσματα δημιουργεί το λεγόμενο το 2ο κύμα εξάπλωσης κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς. τα συστατικά του εκρηκτικού επιδημιολογικού κοκτέιλ ποτίζουν όλες τις χώρες:
- Ο συνδυασμός της πτώσης της θερμοκρασίας που αυξάνει τον συνωστισμό.
- Η κοινωνική κόπωση από τα απανωτά περιοριστικά μέτρα και την ψυχολογική αναταραχή.
- Το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που διαγνώστηκαν θετικοί στα μοριακά τεστ και είναι ασυμπτωματικοί, κινητές βόμβες.
- Η πίεση που δέχονται τα συστήματα Υγείας για την κάλυψη των ασθενών και ιδιαίτερα όσων χρειάζονται ΜΕΘ, μετά από χρόνια περικοπών λιτότητας, σε μια σειρά χώρες, ιδίως του ευρω-νότου.
Από αυτό άλλωστε θα κριθεί και το εάν θα επιτευχθεί η βασική επιδίωξη των Ευρωπαίων ηγετών, όπως άλλωστε διατυπώθηκε και κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία δεν είναι άλλη από το να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων καθολικών lockdown.
Αν και τοπικά lockdown έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους π.χ. στη Μαδρίτη ενώ αναμένεται να υπάρξουν την ερχόμενη εβδομάδα και στη βόρεια Αγγλία, το στοίχημα είναι να μη μπει ξανά ένα γενικευμένο «λουκέτο» σε ολόκληρα κράτη.
Για αυτό και εφαρμόζονται μια σειρά από προληπτικά και περιοριστικά μέτρα που αφορούν είτε την υποχρεωτική χρήση μάσκας είτε τον περιορισμό λειτουργίας μιας σειράς επιχειρήσεων, όπως είναι για παράδειγμα τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες.
Ενδεικτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί:
Γαλλία:Νέο ρεκόρ 26.896 νέα κρούσματα καταγράφηκε στη Γαλλία και ήδη, το επιστημονικό συμβούλιο της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown, «αν είναι απαραίτητο».
Έτσι, από το Σάββατο 10/10 τέσσερις πόλεις της ανατολικής και της βόρειας Γαλλίας (Λιόν, Γκρενόμπλ, Σεντ-Ετιέν και Λίλλη) τέθηκαν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού, κάτι συνώνυμο με νέους περιορισμούς, όπως συμβαίνει ήδη με το Παρίσι και το Εξ-Μαρσέιγ (νότος).
Από Δεύτερα σειρά έχουν Τουλούζη και Μονπελιέ, σε εγρήγορση παραμένει η Ντιζόν.
Στην κορύφωση της κρίσης στις αρχές Απριλίου, περισσότεροι από 7000 άνθρωποι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ με νέο κορωνοϊό.
Βρετανία: Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φτάσει τα 593.565 και οι θάνατοι τους 42.850.
Τα νέα στοιχεία έρχονται ενώ θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη η ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση ενός μερικού lockdown στη βόρεια Αγγλία, σε περιοχές όπως το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Νιούκαστλ.
Το lockdown αναμένεται να περιλαμβάνει το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και την απαγόρευση μίξης νοικοκυριών, ενώ σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπά καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά.
Σε 5 περιφέρειες της Σκωτίας τα παμπ και τα καφέ έκλεισαν από την Παρασκευή 9/10 και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Παρασκευή 9/10 τη Μαδρίτη η ισπανική κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
Ιρλανδία: Πολύ ανησυχητική είναι η επιτάχυνση της διασποράς του κορωνοϊού, όλοι οι δείκτες της εξάπλωσης της COVID-19 επιδεινώνονται και μια αύξηση των νοσοκομειακών νοσηλειών μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική πρόκληση για την ιρλανδική κοινωνία τις προσεχείς εβδομάδες.
Πάντως, η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων δημόσιας υγείας συμβουλεύει την κυβέρνηση να κινηθεί προς την επιβολή του υψηλότερου επιπέδου περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας με πλήρες lockown.
Ολλανδία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κατέγραψε ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία.
Η γρήγορη αυτή αύξηση ασκεί πιέσεις στις αρχές να επιβάλουν νέους περιορισμούς στη χώρα.
Γερμανία: Στη Γερμανία, όπου καταγράφονται ημερησίως πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, ήδη η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι σε 10 ημέρες αν ο αριθμός των μολύνσεων δεν σταθεροποιηθεί η χώρα θα λάβει νέα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη, στο Βερολίνο από το Σάββατο 10/10 τα περισσότερα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από τις 23:00 έως τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια έχει γίνει υποχρεωτική για όσους φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.
Αλλά από την 1η Οκτωβρίου όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα και οι ιδιωτικές σε 25.
Όσοι δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία επικοινωνίας σε εστιατόρια και μπαρ θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
Ιταλία: Στις 5.372 εκτινάχτηκαν οι μολύνσεις στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο.
Νέα μεγάλη αύξηση σημείωσαν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία την Παρασκευή.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5.372 νέες μολύνσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, είναι η πρώτη φορά από τις 29 Μαρτίου που τα νέα περιστατικά κορωνοϊού υπερβαίνουν το επίπεδο των 5.000.
Δανία: Ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που άνοιξε ξανά τα σχολεία τον Απρίλιο.
Ωστόσο, στο τέλος Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται ραγδαία.
Η κυβέρνηση απάντησε καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στην Κοπεγχάγη και στις γύρω περιοχές, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κλαμπ κλείνουν στις 22:00.
Τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις όπως οι γάμοι πρέπει να ολοκληρώνονται την ίδια ώρα και η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ.
Ακόμη, στη Δανία, τον πρώτο παγκόσμιο εξαγωγό γουνών από βιζόν, άρχισε εκστρατεία θανάτωσης περισσότερων από ενάμισυ εκατομμύριο γουνοφόρων ζώων, καθώς καταγράφηκαν θετικά κρούσματα σε σχεδόν 60 εκτροφεία από τα 150 που έχει η χώρα.
Σημειώνεται ότι υποπτες περιπτώσεις μετάδοσης από το βιζόν στον άνθρωπο έχουν καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κυρίως στην Ολλανδία.
Πορτογαλία: Η Πορτογαλία ανακοίνωσε την Παρασκευή 9/10, τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 των έξι τελευταίων μηνών, με τα δύο τρίτα από αυτές τις μολύνσεις να έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια οικογενειακών συγκεντρώσεων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, σ’ αυτή τη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 1.394 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μετά τα 1.516 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στις 10 Απριλίου.
Τσεχία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας για 2 εβδομάδες, προσπαθώντας να αποφύγει ένα lockdown.
Στο πλαίσιο αυτών, έκλεισαν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως πισίνες και γυμναστήρια, και όλοι οι πολιτιστικοί χώροι για δύο εβδομάδες, ενώ τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν έως τις 20:00 με την χωρητικότητα να περιορίζεται σε τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.
Πολωνία: Υποχρεωτική είναι από το Σάββατο 10/10 η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ 38 κοινότητες θεωρούνται «κόκκινες ζώνες» και εφαρμόζονται πιο αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Ρωσία: Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 13.634, φτάνοντας συνολικά σε 1.298.718.
Επίσης, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 149 θάνατοι, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των νεκρών σε 22.597.
Ανεξέλεγκτη η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία: Ξεπέρασε τα 7 εκατ. κρούσματα
Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα, στην Ινδία, η επιδημία του κορωνοϊού.
Η Ινδία ξεπέρασε πλέον το όριο των 7 εκατομμυρίων κρουσμάτων, ένας αριθμός που πλησιάζει εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει πληγεί από την πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.
Σύμφωνα με στοιχεία του ινδικού υπουργείου Υγείας, σημειώθηκε μια αύξηση κατά σχεδόν 75.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, κάτι που αυξάνει στα 7,05 εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Ινδία.
Πλέον, η Ινδία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν καταγράψει πάνω από 7,7 εκατομμύρια κρούσματα.
Η Ινδία έγινε η τρίτη χώρα του κόσμου που ξεπέρασε τους 100.000 νεκρούς μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ενώ το πιο τρομακτικό είναι ότι η υγειονομική κρίση στη χώρα δείχνει να μην αμβλύνεται.
Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Έξαρση κρουσμάτων στην Αργεντινή
Με αμείωτη ένταση «χτυπά» ο κορωνοϊός τη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί την περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
Στη Βραζιλία, καταγράφηκαν ακόμη 26.749 κρούσματα από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται πλέον σε 5.082.637.
Οι νεκροί από την πανδημία στην μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασαν το φράγμα των 150.000, καθώς άλλοι 559 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 (150.198 το σύνολο).
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως με τους περισσότερους θανάτους.
Στο Μεξικό καταγράφηκαν 4.577 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 135 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της Covid-19.
Πλέον, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό ανέρχεται σε 83.642 νεκρούς επί συνόλου 814.328 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Αλλά δεν είναι μόνο η Βραζιλία και το Μεξικό που βρίσκονται στο κόκκινο.
Στην Αργεντινή καταγράφονται σχεδόν καθημερινά πολύ υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, πίσω από την Κολομβία που είναι στην πέμπτη θέση παγκοσμίως.
Επιπλέον, το Περού είναι η 5η χώρα από τη Λατινική Αμερική που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες μολύνσεις σε όλο τον κόσμο.
Λίβανος: Σε καραντίνα 170 χωριά και κοινότητες από τη Δευτέρα 12/10
Σε καραντίνα θα τεθούν στον Λίβανο από τη Δευτέρα 12/10 μέχρι και τις 19/10 περίπου 170 χωριά και κοινότητες, πολλά εκ των οποίων είναι ήδη αποκλεισμένα, μετά την αύξηση σε καθημερινή βάση των κρουσμάτων της Covid-19.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου, 169 χωριά σε όλη τη χώρα θα τεθούν σε καραντίνα από τις 6 το πρωί της Δευτέρας μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου.
Ήδη, περίπου 80 από αυτά ήταν αποκλεισμένα με βάση μια προηγούμενη υπουργική απόφαση.
Επίσης, οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο «μέχρι νεωτέρας» των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων σε όλη τη χώρα.
Συνολικά στον Λίβανο ο αριθμός των μολύνσεων από το νέο κορωνοϊό έχουν ανέλθει στα 52.558, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 455 άνθρωποι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών