Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβληματίζει η αναποφασιστικότητα της Bank of Japan

Προβληματίζει η αναποφασιστικότητα  της Bank of Japan
Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επενδυτές η καθυστέρηση της αντίδρασης της Bank of Japan στη διαμόρφωση της ισοτιμίας δολαρίυ – γιεν, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι ότι η ενδεχόμενη παρέμβαση που αναμενόταν ίσως να μην πραγματοποιηθεί πλήττοντας έτσι τις εξαγωγές της χώρας και βυθίζοντας περισσότερο την οικονομία στην ύφεση.
Αν και από τα στοιχεία που ανακοινώνονται από την ιαπωνική κυβέρνηση αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα φαίνεται ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, ωστόσο όμως οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο επιχειρηματικός κλάδος, ο οποίος στηρίζεται τόσο πολύ στις εξαγωγές θα πληγεί άμεσα, καθώς το γιεν έχει φτάσει σχεδόν σε υψηλά 15 ετών έναντι του γιεν.
“Εάν το γιεν εξακολουθήσει την νευρικότητα των τελευταίων εβδομάδων ή αν το δολάριο διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 80 δολ. τότε η ανάγκη παρέμβασης θα είναι επείγουσα”, δήλωσε ο Hideo Kumano, πρώην στέλεχος της BOJ, ο οποίος διατελεί τώρα επικεφαλής της Dai-Ichi Life Research Institute στο Τόκιο, προσθέτοντας ότι όσο χάνεται χρόνος μελλοντικές ενδεχόμενες παρεμβάσεις θα έχουν μικρή επιρροή στην αγορά.
Αυτήν την ώρα το γιεν διαπραγματεύεται στα 85,32 ανά δολάριο, από 85,39 χτές βράδυ, ενώ ο δίκτης Nikkei υποχωρεί κατά 2%, μετά από δύο ημέρες ανόδου. Φέτος το γιέν έχει ισχυροποιηθεί 11% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των νομισμάτων των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Correlation-Weighted Currency.  
Εάν, όπως επισημαίνουν αναλυτές, διατηρηθεί στα συγκεκριμένα επίπεδα η συναλλαγματική ισοτιμία, αυτό θα σημάνει πως θα περιοριστούν τα επαναπατρισθέντα από τις εξαγωγές της χώρας κέρδη. Παράλληλα, τα ιαπωνικά προϊόντα καθίστανται ακριβότερα στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να πλήττεται ο κλάδος των εξαγωγών, στον οποίο βασίζεται η οικονομία της χώρας για να αντισταθμίσει την εσωτερική της δυσπραγία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης