Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες είναι οι επόμενες PIIGS;

Ποιες είναι οι επόμενες PIIGS;
Η κρίση χρέους στην Ευρώπη φαίνεται δεν έχει ξεπεραστεί, παρόλο που με όλες τις καθυστερήσεις και τις παραλήψεις της πολιτικής ηγεσίας φαινόταν αρχικά ότι τα μεγάλα προβλήματα έχουν αφεθεί στο παρελθόν.
Κι ενώ η προσοχή στράφηκε στο «νεόκοπο» γκρουπ των PIIGS, με την Ελλάδα και την Ισπανία να είναι πρωταγωνίστριες, στους διαδρόμους των επενδυτών έχουν αρχίσει να ακούγονται και άλλα ονόματα ευρωπαϊκών χωρών που εντείνουν τις ανησυχίες τους. Ο κόσμος έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο, που τη χρηματοπιστωτική κρίση τη διαδέχεται η δημοσιονομική, και τη δημοσιονομική η χρηματοπιστωτική. Ποιες όμως είναι οι χώρες που είναι στο «κόκκινο» για τους επενδυτές και τους αναλυτές;
Η Ολλανδία ήταν από τις χώρες που ο τραπεζικός της κλάδος δέχτηκε πολλαπλά «χτυπήματα» από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η κυβέρνηση της χώρας διέθεσε μεγάλα ποσά για την ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου, με διάφορους τρόπους, ώστε να αποφύγει την «χρέωση» των ενέσεων ρευστότητας στο χρέος της κεντρικής διοίκηση. Αποτέλεσμα; Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος να φτάνει στο 467% του ΑΕΠ της, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να «καλύπτεται» από διάφορες μορφές.
Η κατάσταση της Μ. Βρετανίας έχει απασχολήσει πολλάκις τους αναλυτές την τελευταία 2ετία, με το χρέος της, δημόσιο και ιδιωτικό, να φτάνει το 409%. Μάλιστα, οι αναλυτές της Morgan Stanley έχουν εκφράσει σημαντικές επιφυλάξεις για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτό το υπέρογκο ύψος χρέους.
Η κραταιά ευρωπαϊκή δύναμη στον τραπεζικό κλάδο, η Ελβετία, αντιμετωπίζει στο σύνολο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, το ποσοστό του 273% του ΑΕΠ. Καθώς η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο χρηματοπιστωτική κρίσης, το συνολικό χρέος της Ελβετίας φαίνεται στους αναλυτές ως ο γόρδιος δεσμός που θα πρέπει άμεσα να λυθεί, καθώς δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από την τελευταία κρίση που υποχρέωση την κεντρική κυβέρνηση να επέμβει με σημαντικά ποσά ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου.
Τέλος, το 214% του ΑΕΠ στο χρέος της Αυστρίας είναι πηγή ανησυχίας για πολλούς αναλυτές. Μάλιστα, η δυναμική του χρέους της χώρας, η οποία τοποθετεί την αύξηση του μεταξύ 3,5% και 4,7% μέχρι το 2012 είναι αυτή που κατατάσσει τη χώρα στο «κόκκινο» εφιστώντας τη μεγαλύτερη προσοχή των επενδυτών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της χώρας δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αποφασιστικά μέτρα λιτότητας ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες μείωσης του.

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης