Διάγγελμα Macron σήμερα 28/10 – Έξαρση κρουσμάτων στις ΗΠΑ, 500.000 μολύνσεις σε μια εβδομάδα
(upd4) Σαρωτικό είναι το β’ κύμα της επιδημίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπου ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προσανατολίζονται στο να λάβουν ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Ενδεικτικά της έντασης της πανδημίας είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε πως την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 3 εκατομμύρια κρούσματα, αριθμός που συνιστά νέο παγκόσμιο ρεκόρ, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η Ευρώπη ανακοίνωσε 1,3 εκατομμύρια κρούσματα – σχεδόν τα μισά από αυτά που καταγράφηκαν παγκοσμίως -, αριθμός αυξημένος κατά 33% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ αύξηση κατά 35% καταγράφηκε και στους θανάτους.
Τα δεδομένα αυτά έχουν θέσει σε συναγερμό μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Σήμερα Τετάρτη 28/10 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron αναμένεται με νέο διάγγελμα του να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεδομένης της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και θανάτων και της αναποτελεσματικότητας των μέτρων της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει ένα νέο καθολικό lockdown διάρκειας 4 εβδομάδων.
Αλλά και στη Γερμανία, η καγκελάριος Merkel, η οποία χαρακτήρισε πρόσφατα συμφορά την επιδημία, αναμένεται να ζητήσει από τους 16 πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων να συναινέσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα, όπως μεταξύ άλλων το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις 4/11 ενώ σε πιο σκληρά μέτρα προσανατολίζονται επίσης Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες βλέπουν να αυξάνονται ραγδαία οι μολύνσεις και οι θάνατοι.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, οι οποίες την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσαν τουλάχιστον 500.000 μολύνσεις και ενώ ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ πλέον κινούνται στην κατεύθυνση των 100.000 κρουσμάτων σε ημερήσια βάση
Στη Λατινική Αμερική, σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται η Βραζιλία και η Αργεντινή, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ινδία και στην Κίνα, όπου μετά την εύρεση ενός ασυμπτωματικού κρούσματος στην επαρχία της Kashgar στα δυτικά της Xinjiang, προγραμματίζονται μαζικά τεστ σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ επιβλήθηκαν και περιοριστικά μέτρα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,17 εκατομμύρια, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 44 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 29,8 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 44.103.094 και σε νεκρούς με 1.169.052
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 8.790.206 και σε νεκρούς με 226.864
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 157.946 και τρίτη σε κρούσματα με 5.439.641
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 120.010 και τέταρτο το Μεξικό με 89.814
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 45.455 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.553.028 – Στους 26.752 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.244.242, έκτη η Ισπανία με 1.116.738 και έβδομη η Αργεντινή με 1.116.609
- Όγδοη η Κολομβία με 1.033.218, ένατη η Μεγάλη Βρετανία με 920.664 και δέκατο το Μεξικό με 901.268
Στο κόκκινο η Ευρώπη – Προς lockdown η Γαλλία, νέοι περιορισμοί στη Γερμανία – ΠΟΥ: Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρά μέτρα, όχι lockdown
Στο κόκκινο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία ανακοίνωσε 1,3 εκατομμύρια κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά κρούσματα που καταγράφηκαν παγκοσμίως.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα 28/10 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron αναμένεται με νέο διάγγελμα του προς το γαλλικό λαό να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα καθολικό lockdown διάρκειας 4 εβδομάδων.
Την ίδια στιγμή στη Γερμανία, η καγκελάριος Merkel αναμένεται κατά τη σημερινή συνάντηση της με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων να επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως θα επιδιώξει να πάρει τη συναίνεση των πρωθυπουργών προκειμένου να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.
Ωστόσο, σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τον ρυθμό της στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, να πάρει ισχυρότερα μέτρα, διατηρώντας ωστόσο, την αισιοδοξία του πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά «lockdown».
«Διατηρούμε τις ελπίδες ότι οι χώρες δεν θα χρειαστεί να πάνε στα επονομαζόμενα εθνικά lockdown», δήλωσε η Maria Van Kerkhove, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα νούμερα στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Ευρώπη.
Πάντως, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προσανατολίζονται σε σειρά περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα:
Ισπανία: Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων και των θανάτων - το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 267 θάνατοι που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό στο β' κύμα της επιδημίας, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από προχθές 26/10 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Έκρηξη κρουσμάτων καταγράφεται και στην Ιταλία, με τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών, να καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς λοιμωδών νόσων, ενώ ο καθηγητής Walter Riciardi, σύμβουλος του υπουργού Υγείας Roberto Speranza, θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα που υιοθέτησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του Giuseppe Conte για τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊου, δεν είναι επαρκή και ζητά lockdown για Νάπολη και Μιλάνο.
Από προχθές 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων σε Μιλάνο, Τορίνο και Νάπολη.
Γαλλία: Με τον κορωνοϊό να θερίζει και με το σύστημα υγείας να ασφυκτιά, η γαλλική κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμη και τη λύση του καθολικού «lockdown» 30 ημερών με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Macron θα προχωρήσει σε διάγγελμα σήμερα 28/10.
Η Γαλλία έχει επεκτείνει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες ακόμη περιοχές σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 23/10, τα μεσάνυχτα, μέτρο από το οποίο θα επηρεαστούν περίπου 46 εκατομμύρια πολίτες στο Παρίσι και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται για μέτρο που έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή του Παρισιού και οκτώ ακόμη πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λυών, η Λίλλη και η Τουλούζη.
Η επέκταση της απαγόρευσης περιλαμβάνει 38 ακόμη διοικητικά διαμερίσματα καθώς και στο υπερπόντιο έδαφος της Πολυνησίας και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι εβδομάδες.
Γερμανία: Στη λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού προσανατολίζεται η Γερμανία, με την καγκελάριο Angela Merkel κατά τη σημερινή συνάντηση της με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων να επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν περιορισμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Merkel θα επιδιώξει να πάρει τη συναίνεση των πρωθυπουργών προκειμένου να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.
Επιπλέον, η καγκελάριος αναμένεται να ζητήσει να κλείσουν τα γυμναστήρια, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι, όπως επίσης τα θέατρα, οι όπερες και οι αίθουσες συναυλιών, αλλά να επιτραπεί στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται.
Τα νέα σκληρά μέτρα θα προβλέπουν ότι στους πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν δημοσίως μόνον μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και άλλης μιας οικογένειας, ειδάλλως οι παραβάτες θα τιμωρούνται.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Ηνωμένο Βασίλειο: Πληθαίνουν οι περιοχές στη βόρεια Αγγλία που υπάγονταιστην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Από τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου στα μέτρα θα υπάγεται το Γουόρινγκτον, μια πόλη 210.000 κατοίκων μεταξύ του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Αγγλία.
Στην ίδια βαθμίδα θα υπάγεται και η πόλη του Νότιγχαμ στην κεντρική Αγγλία, καθώς και οι γύρω περιοχές Μπρόξτοου, Γκέντλινγκ και Ράσκλιφ.
Σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά στη βόρεια Αγγλία καθώς στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου όπου εφαρμόζονται και τα αυστηρότερα μέτρα, έχει υπαχθεί από το Σάββατο 24/10 το Νότιο Γιόρκσιρ.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για τη λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία
Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Πέμπτη 22/10 τα ίδια μέτρα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.
Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.
Βέλγιο: Το Βέλγιο, μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, αυστηροποίησε περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις την Παρασκευή 23/10, απαγορεύοντας την παρουσία φιλάθλων στους αθλητικούς αγώνες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους και κλείνοντας τα θεματικά πάρκα.
Ήδη, το Βέλγιο έχει κλείσει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Επίσης, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν αυστηρότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, προσπάθειες αποφυγής συνωστισμού στα δημόσια μέσα μεταφοράς και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών τα 200 άτομα σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους, μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.
Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.
Σημειώνεται πως έχει τον δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων στην Ευρώπη μετά την Τσεχία και μάλιστα, την Πέμπτη 22/10 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 10.500.
Έως τώρα η χώρα αντιστέκεται στις εκκλήσεις ειδικών του τομέα υγείας για επιβολή ενός δεύτερου καθολικού lockdown, έπειτα από μια περίοδο καραντίνας τον Μάρτιο.
Σλοβακία: Από προχθές Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνουν τα περισσότερα σχολεία ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία κατέγραψε την Πέμπτη 22/10 ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Πολωνία: Η Πολωνία ανακοίνωσε χθες 27/10 16.300 νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό, αριθμό ρεκόρ σε διάστημα μιας ημέρας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε ότι οι πολίτες που συμμετέχουν στις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, παραγνωρίζουν τον «μαζικό» κίνδυνο να μολυνθούν και ζήτησε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αυτές.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να κλείσει για δύο εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία θα μπορούν να δίνουν μόνο φαγητό σε πακέτο, και θα περιορίσει σε πέντε άτομα τις επιτρεπόμενες συναθροίσεις.
Παράλληλα απαγορεύονται οι γάμοι, ενώ μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ατόμων μέσα στα καταστήματα, τα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες.
Ακόμη, η κυβέρνηση θα συστήσει στους πολίτες 70 ετών και άνω να παραμένουν στα σπίτια τους και ενθαρρύνει την τηλεργασία, ενώ τα παιδιά θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της ημέρας μόνο με τη συνοδεία ενός ενήλικα και στο σχολείο θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά μόνο οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Οι υπόλοιποι μαθητές θα υποχρεωθούν σε τηλεκπαίδευση.
Τέλος, κλείνουν γυμναστήρια και πισίνες.
Στο μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας A. Duda, ο οποίος όμως νιώθει καλά, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24/10 ο υπουργός Προεδρίας Blazej Spychalski μέσω Twitter.
Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Πορτογαλία: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.
Ήδη, από την Παρασκευή 23/10, περίπου 161.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Φελγκέιρας, Λουσάδα και Πάκος ντε Φερέιρα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή για άλλες απαραίτητες εργασίες, όπως να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους καλούνται να το κάνουν, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και στις εκδηλώσεις επιτρέπονται έως πέντε άτομα.
Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μέχρι τις 10 μμ, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις επιτρέπονται έως 50 άτομα και απαγορεύονται τα πάρτυ στις πανεπιστημιακές εστίες.
Δανία: Από προχθές Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώθηκε στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μέχρι προχθές η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.
Σουηδία: Υπό πίεση βρίσκονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ στη Σουηδία καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας.
Μέσα σε μια εβδομάδα, σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για μια εξόχως ανησυχητική τάση, την οποία αποδίδουν στην ταχεία εξάπλωση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμώντας ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση ώσπου να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία ως δύο εβδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.
Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως κάποια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, εκτιμάται ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται για παράδειγμα με πάρτι που οργανώνουν φοιτητές εξηγούν τους αριθμούς.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 καταγράφονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων καθώς η διάμεση ηλικία των ανθρώπων που προσβάλλονται είναι περίπου τα 60 έτη.
Σημειώνεται πως στη Σουηδία έχουν καταγραφεί 111.136 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.956 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: 500.000 μολύνσεις σε μια εβδομάδα – Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται για τις ΗΠΑ η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς μέσα σε μια μόλις εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 500.000 μολύνσεις και ενώ ανακοινώθηκαν ρεκόρ κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία στις Μεσοδυτικές Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 227.000 νεκρούς και 8,8 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμοί που την φέρνουν στην πρώτη θέση τόσο σε θανάτους όσο και σε μολύνσεις.
Αλλά οι εκτιμήσεις των ειδικών παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες, καθώς εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ κινούνται προς την κατεύθυνση των 100.000 κρουσμάτων ημερησίως ενώ παράλληλα προβλέψεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500.000 νεκρούς έως την 1η Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες Πολιτείες και κυρίως στα Μεσοδυτικά της χώρας, αναφέρουν ρεκόρ κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Στο κόκκινο βρίσκονται η Πολιτεία του Ιλινόις, η οποία ανακοίνωσε περισσότερα από 31.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς και οι Πολιτείες της Πενσιλβάνια και του Ουισκόνσιν, οι οποίες θεωρούνται «κλειδιά» για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Μάλιστα το Ιλινόις ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα αρχής γενομένης από τις 30/10 στην εστίαση και στα μπαρ στις 7 από τις 11 περιοχές της Πολιτείας ενώ το Ουισκόνσιν ανέφερε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων το τελευταίο 24ωρο, με τους αξιωματούχους να καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους, να φορούν τις μάσκες τους και να μην συμμετέχουν σε κοινωνικές συγκεντρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 5.600 άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 13%.
Όσον αφορά το θέμα του εμβολίου, ο Gustave Perna, ο στρατηγός και αρμόδιος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, υποστήριξε ότι εφόσον βρεθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό θα διανεμηθεί σε όλους τους Αμερικάνους ταυτόχρονα.
Ινδία: Στα 8 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Πάνω από 120.000 οι νεκροί
Μια ανάσα από τα 8 εκατομμύρια είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία, όπου όμως υπάρχει μείωση των μολύνσεων.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 43.893 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 7,99 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις.
Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βρίσκεται σε πτώση, μετά την κορύφωσή του τον Σεπτέμβριο, όμως ειδικοί προειδοποιούν πως ενδέχεται να υπάρξει νέα επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς πλησιάζουν μεγάλες ινδουιστικές γιορτές.
Οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 120.010, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 508 ασθενείς.
Σε Βραζιλία και Μεξικό πάνω από το 20% των παγκόσμιων θανάτων λόγω κορωνοϊού
Στο κόκκινο παραμένουν Βραζιλία και Μεξικό, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από το 20% των παγκόσμιων θανάτων λόγω κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα δύο αυτά κράτη μετρούν περίπου 250.000 νεκρούς.
Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλα 29.787 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 549 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Η Βραζιλία, η οποία είναι δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως και τρίτη σε θανάτους, μετρά πάνω από 5,4 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό και 157.946 νεκρούς.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 5.942 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν ακόμη 643 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 89.814 νεκρούς επί συνόλου 901.268 μολύνσεων, αν και το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος έως ακόμη και κατά 50.000 από αυτόν των καταγεγραμμένων επισήμως.
Σημειώνεται ότι πέρα από τη Βραζιλία και το Μεξικό, στο κόκκινο είναι η Αργεντινή και η Κολομβία, οι οποίες μετρούν περισσότερες από 1 εκατομμύριο μολύνσεις.
Κίνα: Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού - Καταγράφηκαν 42 σε ένα 24ωρο
Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, όπου αναφέρθηκαν 42 νέες μολύνσεις έναντι 16 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 22 από τα κρούσματα οφείλονται σε εντόπια μετάδοση και διαγνώστηκαν στη Σιντζιάνγκ, όπου αποκαλύφθηκε εστία στην Κασκάρ.
Οι αρχές της περιφέρειας έκαναν επίσης λόγο για τον εντοπισμό 19 ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, των μισών από τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν χθες σε όλη την ηπειρωτική Κίνα.
Επισήμως οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.868 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Imperial College (Έρευνα): Μόλις 6 μήνες κρατά η φυσική ανοσία στην COVID-19
Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε πως τα αντισώματα της COVID-19 είναι εποχιακά, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνοι με αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα ή ιδιαίτερα αδύναμες ανοσολογικές αντιδράσεις ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε μια επαναμόλυνση, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με COVID-19 θα δουν τα επίπεδα αντισωμάτων τους να μειώνονται σταδιακα με την πάροδο 4-6 μηνών.
Η ανοσία υπήρξε ένα καυτό θέμα από τότε που μια Ολλανδή γυναίκα έγινε η πρώτη ασθενής που πέθανε μετά την επανεμφάνιση του ιού.
Οι επιστήμονες στο Imperial College London παρακολούθησαν τα επίπεδα αντισωμάτων στον βρετανικό πληθυσμό μετά το πρώτο κύμα μολύνσεων COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός αντισωμάτων μειώθηκε κατά ένα τέταρτο, από το 6% του πληθυσμού γύρω στα τέλη Ιουνίου σε μόλις 4,4% τον Σεπτέμβριο.
Αυτό αυξάνει την προοπτική μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού ενόψει ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες που έχει αναγκάσει στη λήψη αυστηρότερων μέτρων, περιορισμών και τοπικών lockdown.
Αν και η ανοσία στον νέο κορωνοϊό είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη κυτταρική διεργασία, και μπορεί να υποβοηθείται από Τ κύτταρα, καθώς και από Β κύτταρα που μπορούν να διεγείρουν τη γρήγορη παραγωγή αντισωμάτων μετά από εκ νέου έκθεση στον ιό, οι ερευνητές διαπίστωσαν με βάση την εμπειρία από άλλους κορωνοϊούς πως η προτεινόμενη ανοσία μπορεί να μην είναι διαρκής.
"Μπορούμε να δούμε τα αντισώματα και μπορούμε να τα δούμε να μειώνονται και γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα από μόνα τους είναι αρκετά προστατευτικά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Wendy Barclay, επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Νόσων του Imperial College London.
Από την ισορροπία των αποδεικτικών στοιχείων θα έλεγα, με όσα γνωρίζουμε για άλλους κορονωϊούς, θα φαινόταν σαν να μειώνεται η ανοσία με τον ίδιο ρυθμό με την πτώση των αντισωμάτων και ότι αυτό αποτελεί ένδειξη εξασθένησης της ανοσίας σε επίπεδο πληθυσμού. "
Εκείνοι για τους οποίους επιβεβαιώθηκε το COVID-19 με δοκιμή PCR με βάση το χρυσό κανόνα (σ.σ.δηλαδή το μεγάλο εύρος του δείγματος που εξασφαλίζει μεγαλύτερη σαφήνεια των συμπερασμάτων) είχαν μια μικρότερη μείωση των αντισωμάτων, σε σύγκριση με άτομα που ήταν ασυμπτωματικά και δεν γνώριζαν ότι είχαν κολλήσει.
Δεν υπήρξε ωστόσο καμία αλλαγή στα επίπεδα αντισωμάτων που παρατηρήθηκαν στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πιθανώς λόγω της επανειλημμένης έκθεσης στον ιό.
www.bankingnews.gr
Ενδεικτικά της έντασης της πανδημίας είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε πως την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 3 εκατομμύρια κρούσματα, αριθμός που συνιστά νέο παγκόσμιο ρεκόρ, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η Ευρώπη ανακοίνωσε 1,3 εκατομμύρια κρούσματα – σχεδόν τα μισά από αυτά που καταγράφηκαν παγκοσμίως -, αριθμός αυξημένος κατά 33% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ αύξηση κατά 35% καταγράφηκε και στους θανάτους.
Τα δεδομένα αυτά έχουν θέσει σε συναγερμό μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Σήμερα Τετάρτη 28/10 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron αναμένεται με νέο διάγγελμα του να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεδομένης της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και θανάτων και της αναποτελεσματικότητας των μέτρων της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει ένα νέο καθολικό lockdown διάρκειας 4 εβδομάδων.
Αλλά και στη Γερμανία, η καγκελάριος Merkel, η οποία χαρακτήρισε πρόσφατα συμφορά την επιδημία, αναμένεται να ζητήσει από τους 16 πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων να συναινέσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα, όπως μεταξύ άλλων το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις 4/11 ενώ σε πιο σκληρά μέτρα προσανατολίζονται επίσης Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες βλέπουν να αυξάνονται ραγδαία οι μολύνσεις και οι θάνατοι.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, οι οποίες την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσαν τουλάχιστον 500.000 μολύνσεις και ενώ ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ πλέον κινούνται στην κατεύθυνση των 100.000 κρουσμάτων σε ημερήσια βάση
Στη Λατινική Αμερική, σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται η Βραζιλία και η Αργεντινή, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ινδία και στην Κίνα, όπου μετά την εύρεση ενός ασυμπτωματικού κρούσματος στην επαρχία της Kashgar στα δυτικά της Xinjiang, προγραμματίζονται μαζικά τεστ σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ επιβλήθηκαν και περιοριστικά μέτρα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,17 εκατομμύρια, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 44 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 29,8 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 44.103.094 και σε νεκρούς με 1.169.052
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 8.790.206 και σε νεκρούς με 226.864
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 157.946 και τρίτη σε κρούσματα με 5.439.641
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 120.010 και τέταρτο το Μεξικό με 89.814
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 45.455 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.553.028 – Στους 26.752 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.244.242, έκτη η Ισπανία με 1.116.738 και έβδομη η Αργεντινή με 1.116.609
- Όγδοη η Κολομβία με 1.033.218, ένατη η Μεγάλη Βρετανία με 920.664 και δέκατο το Μεξικό με 901.268
Στο κόκκινο η Ευρώπη – Προς lockdown η Γαλλία, νέοι περιορισμοί στη Γερμανία – ΠΟΥ: Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρά μέτρα, όχι lockdown
Στο κόκκινο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία ανακοίνωσε 1,3 εκατομμύρια κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά κρούσματα που καταγράφηκαν παγκοσμίως.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα 28/10 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron αναμένεται με νέο διάγγελμα του προς το γαλλικό λαό να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα καθολικό lockdown διάρκειας 4 εβδομάδων.
Την ίδια στιγμή στη Γερμανία, η καγκελάριος Merkel αναμένεται κατά τη σημερινή συνάντηση της με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων να επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως θα επιδιώξει να πάρει τη συναίνεση των πρωθυπουργών προκειμένου να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.
Ωστόσο, σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τον ρυθμό της στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, να πάρει ισχυρότερα μέτρα, διατηρώντας ωστόσο, την αισιοδοξία του πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά «lockdown».
«Διατηρούμε τις ελπίδες ότι οι χώρες δεν θα χρειαστεί να πάνε στα επονομαζόμενα εθνικά lockdown», δήλωσε η Maria Van Kerkhove, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα νούμερα στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Ευρώπη.
Πάντως, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προσανατολίζονται σε σειρά περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα:
Ισπανία: Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων και των θανάτων - το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 267 θάνατοι που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό στο β' κύμα της επιδημίας, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από προχθές 26/10 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Έκρηξη κρουσμάτων καταγράφεται και στην Ιταλία, με τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών, να καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς λοιμωδών νόσων, ενώ ο καθηγητής Walter Riciardi, σύμβουλος του υπουργού Υγείας Roberto Speranza, θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα που υιοθέτησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του Giuseppe Conte για τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊου, δεν είναι επαρκή και ζητά lockdown για Νάπολη και Μιλάνο.
Από προχθές 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων σε Μιλάνο, Τορίνο και Νάπολη.
Γαλλία: Με τον κορωνοϊό να θερίζει και με το σύστημα υγείας να ασφυκτιά, η γαλλική κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμη και τη λύση του καθολικού «lockdown» 30 ημερών με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Macron θα προχωρήσει σε διάγγελμα σήμερα 28/10.
Η Γαλλία έχει επεκτείνει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες ακόμη περιοχές σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 23/10, τα μεσάνυχτα, μέτρο από το οποίο θα επηρεαστούν περίπου 46 εκατομμύρια πολίτες στο Παρίσι και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται για μέτρο που έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή του Παρισιού και οκτώ ακόμη πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λυών, η Λίλλη και η Τουλούζη.
Η επέκταση της απαγόρευσης περιλαμβάνει 38 ακόμη διοικητικά διαμερίσματα καθώς και στο υπερπόντιο έδαφος της Πολυνησίας και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι εβδομάδες.
Γερμανία: Στη λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού προσανατολίζεται η Γερμανία, με την καγκελάριο Angela Merkel κατά τη σημερινή συνάντηση της με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων να επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν περιορισμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Merkel θα επιδιώξει να πάρει τη συναίνεση των πρωθυπουργών προκειμένου να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.
Επιπλέον, η καγκελάριος αναμένεται να ζητήσει να κλείσουν τα γυμναστήρια, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι, όπως επίσης τα θέατρα, οι όπερες και οι αίθουσες συναυλιών, αλλά να επιτραπεί στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται.
Τα νέα σκληρά μέτρα θα προβλέπουν ότι στους πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν δημοσίως μόνον μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και άλλης μιας οικογένειας, ειδάλλως οι παραβάτες θα τιμωρούνται.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Ηνωμένο Βασίλειο: Πληθαίνουν οι περιοχές στη βόρεια Αγγλία που υπάγονταιστην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Από τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου στα μέτρα θα υπάγεται το Γουόρινγκτον, μια πόλη 210.000 κατοίκων μεταξύ του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Αγγλία.
Στην ίδια βαθμίδα θα υπάγεται και η πόλη του Νότιγχαμ στην κεντρική Αγγλία, καθώς και οι γύρω περιοχές Μπρόξτοου, Γκέντλινγκ και Ράσκλιφ.
Σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά στη βόρεια Αγγλία καθώς στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου όπου εφαρμόζονται και τα αυστηρότερα μέτρα, έχει υπαχθεί από το Σάββατο 24/10 το Νότιο Γιόρκσιρ.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για τη λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία
Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Πέμπτη 22/10 τα ίδια μέτρα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.
Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.
Βέλγιο: Το Βέλγιο, μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, αυστηροποίησε περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις την Παρασκευή 23/10, απαγορεύοντας την παρουσία φιλάθλων στους αθλητικούς αγώνες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους και κλείνοντας τα θεματικά πάρκα.
Ήδη, το Βέλγιο έχει κλείσει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Επίσης, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν αυστηρότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, προσπάθειες αποφυγής συνωστισμού στα δημόσια μέσα μεταφοράς και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών τα 200 άτομα σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους, μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.
Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.
Σημειώνεται πως έχει τον δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων στην Ευρώπη μετά την Τσεχία και μάλιστα, την Πέμπτη 22/10 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 10.500.
Έως τώρα η χώρα αντιστέκεται στις εκκλήσεις ειδικών του τομέα υγείας για επιβολή ενός δεύτερου καθολικού lockdown, έπειτα από μια περίοδο καραντίνας τον Μάρτιο.
Σλοβακία: Από προχθές Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνουν τα περισσότερα σχολεία ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία κατέγραψε την Πέμπτη 22/10 ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Πολωνία: Η Πολωνία ανακοίνωσε χθες 27/10 16.300 νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό, αριθμό ρεκόρ σε διάστημα μιας ημέρας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε ότι οι πολίτες που συμμετέχουν στις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, παραγνωρίζουν τον «μαζικό» κίνδυνο να μολυνθούν και ζήτησε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αυτές.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να κλείσει για δύο εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία θα μπορούν να δίνουν μόνο φαγητό σε πακέτο, και θα περιορίσει σε πέντε άτομα τις επιτρεπόμενες συναθροίσεις.
Παράλληλα απαγορεύονται οι γάμοι, ενώ μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ατόμων μέσα στα καταστήματα, τα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες.
Ακόμη, η κυβέρνηση θα συστήσει στους πολίτες 70 ετών και άνω να παραμένουν στα σπίτια τους και ενθαρρύνει την τηλεργασία, ενώ τα παιδιά θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της ημέρας μόνο με τη συνοδεία ενός ενήλικα και στο σχολείο θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά μόνο οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Οι υπόλοιποι μαθητές θα υποχρεωθούν σε τηλεκπαίδευση.
Τέλος, κλείνουν γυμναστήρια και πισίνες.
Στο μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας A. Duda, ο οποίος όμως νιώθει καλά, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24/10 ο υπουργός Προεδρίας Blazej Spychalski μέσω Twitter.
Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Πορτογαλία: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.
Ήδη, από την Παρασκευή 23/10, περίπου 161.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Φελγκέιρας, Λουσάδα και Πάκος ντε Φερέιρα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή για άλλες απαραίτητες εργασίες, όπως να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους καλούνται να το κάνουν, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και στις εκδηλώσεις επιτρέπονται έως πέντε άτομα.
Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μέχρι τις 10 μμ, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις επιτρέπονται έως 50 άτομα και απαγορεύονται τα πάρτυ στις πανεπιστημιακές εστίες.
Δανία: Από προχθές Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώθηκε στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μέχρι προχθές η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.
Σουηδία: Υπό πίεση βρίσκονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ στη Σουηδία καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας.
Μέσα σε μια εβδομάδα, σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για μια εξόχως ανησυχητική τάση, την οποία αποδίδουν στην ταχεία εξάπλωση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμώντας ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση ώσπου να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία ως δύο εβδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.
Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως κάποια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, εκτιμάται ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται για παράδειγμα με πάρτι που οργανώνουν φοιτητές εξηγούν τους αριθμούς.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 καταγράφονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων καθώς η διάμεση ηλικία των ανθρώπων που προσβάλλονται είναι περίπου τα 60 έτη.
Σημειώνεται πως στη Σουηδία έχουν καταγραφεί 111.136 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.956 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: 500.000 μολύνσεις σε μια εβδομάδα – Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται για τις ΗΠΑ η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς μέσα σε μια μόλις εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 500.000 μολύνσεις και ενώ ανακοινώθηκαν ρεκόρ κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία στις Μεσοδυτικές Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 227.000 νεκρούς και 8,8 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμοί που την φέρνουν στην πρώτη θέση τόσο σε θανάτους όσο και σε μολύνσεις.
Αλλά οι εκτιμήσεις των ειδικών παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες, καθώς εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ κινούνται προς την κατεύθυνση των 100.000 κρουσμάτων ημερησίως ενώ παράλληλα προβλέψεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500.000 νεκρούς έως την 1η Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες Πολιτείες και κυρίως στα Μεσοδυτικά της χώρας, αναφέρουν ρεκόρ κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Στο κόκκινο βρίσκονται η Πολιτεία του Ιλινόις, η οποία ανακοίνωσε περισσότερα από 31.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς και οι Πολιτείες της Πενσιλβάνια και του Ουισκόνσιν, οι οποίες θεωρούνται «κλειδιά» για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Μάλιστα το Ιλινόις ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα αρχής γενομένης από τις 30/10 στην εστίαση και στα μπαρ στις 7 από τις 11 περιοχές της Πολιτείας ενώ το Ουισκόνσιν ανέφερε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων το τελευταίο 24ωρο, με τους αξιωματούχους να καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους, να φορούν τις μάσκες τους και να μην συμμετέχουν σε κοινωνικές συγκεντρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 5.600 άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 13%.
Όσον αφορά το θέμα του εμβολίου, ο Gustave Perna, ο στρατηγός και αρμόδιος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, υποστήριξε ότι εφόσον βρεθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό θα διανεμηθεί σε όλους τους Αμερικάνους ταυτόχρονα.
Ινδία: Στα 8 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Πάνω από 120.000 οι νεκροί
Μια ανάσα από τα 8 εκατομμύρια είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία, όπου όμως υπάρχει μείωση των μολύνσεων.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 43.893 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 7,99 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις.
Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βρίσκεται σε πτώση, μετά την κορύφωσή του τον Σεπτέμβριο, όμως ειδικοί προειδοποιούν πως ενδέχεται να υπάρξει νέα επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς πλησιάζουν μεγάλες ινδουιστικές γιορτές.
Οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 120.010, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 508 ασθενείς.
Σε Βραζιλία και Μεξικό πάνω από το 20% των παγκόσμιων θανάτων λόγω κορωνοϊού
Στο κόκκινο παραμένουν Βραζιλία και Μεξικό, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από το 20% των παγκόσμιων θανάτων λόγω κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα δύο αυτά κράτη μετρούν περίπου 250.000 νεκρούς.
Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλα 29.787 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 549 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Η Βραζιλία, η οποία είναι δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως και τρίτη σε θανάτους, μετρά πάνω από 5,4 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό και 157.946 νεκρούς.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 5.942 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν ακόμη 643 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 89.814 νεκρούς επί συνόλου 901.268 μολύνσεων, αν και το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος έως ακόμη και κατά 50.000 από αυτόν των καταγεγραμμένων επισήμως.
Σημειώνεται ότι πέρα από τη Βραζιλία και το Μεξικό, στο κόκκινο είναι η Αργεντινή και η Κολομβία, οι οποίες μετρούν περισσότερες από 1 εκατομμύριο μολύνσεις.
Κίνα: Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού - Καταγράφηκαν 42 σε ένα 24ωρο
Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, όπου αναφέρθηκαν 42 νέες μολύνσεις έναντι 16 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 22 από τα κρούσματα οφείλονται σε εντόπια μετάδοση και διαγνώστηκαν στη Σιντζιάνγκ, όπου αποκαλύφθηκε εστία στην Κασκάρ.
Οι αρχές της περιφέρειας έκαναν επίσης λόγο για τον εντοπισμό 19 ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, των μισών από τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν χθες σε όλη την ηπειρωτική Κίνα.
Επισήμως οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.868 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Imperial College (Έρευνα): Μόλις 6 μήνες κρατά η φυσική ανοσία στην COVID-19
Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε πως τα αντισώματα της COVID-19 είναι εποχιακά, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνοι με αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα ή ιδιαίτερα αδύναμες ανοσολογικές αντιδράσεις ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε μια επαναμόλυνση, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με COVID-19 θα δουν τα επίπεδα αντισωμάτων τους να μειώνονται σταδιακα με την πάροδο 4-6 μηνών.
Η ανοσία υπήρξε ένα καυτό θέμα από τότε που μια Ολλανδή γυναίκα έγινε η πρώτη ασθενής που πέθανε μετά την επανεμφάνιση του ιού.
Οι επιστήμονες στο Imperial College London παρακολούθησαν τα επίπεδα αντισωμάτων στον βρετανικό πληθυσμό μετά το πρώτο κύμα μολύνσεων COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός αντισωμάτων μειώθηκε κατά ένα τέταρτο, από το 6% του πληθυσμού γύρω στα τέλη Ιουνίου σε μόλις 4,4% τον Σεπτέμβριο.
Αυτό αυξάνει την προοπτική μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού ενόψει ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες που έχει αναγκάσει στη λήψη αυστηρότερων μέτρων, περιορισμών και τοπικών lockdown.
Αν και η ανοσία στον νέο κορωνοϊό είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη κυτταρική διεργασία, και μπορεί να υποβοηθείται από Τ κύτταρα, καθώς και από Β κύτταρα που μπορούν να διεγείρουν τη γρήγορη παραγωγή αντισωμάτων μετά από εκ νέου έκθεση στον ιό, οι ερευνητές διαπίστωσαν με βάση την εμπειρία από άλλους κορωνοϊούς πως η προτεινόμενη ανοσία μπορεί να μην είναι διαρκής.
"Μπορούμε να δούμε τα αντισώματα και μπορούμε να τα δούμε να μειώνονται και γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα από μόνα τους είναι αρκετά προστατευτικά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Wendy Barclay, επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Νόσων του Imperial College London.
Από την ισορροπία των αποδεικτικών στοιχείων θα έλεγα, με όσα γνωρίζουμε για άλλους κορονωϊούς, θα φαινόταν σαν να μειώνεται η ανοσία με τον ίδιο ρυθμό με την πτώση των αντισωμάτων και ότι αυτό αποτελεί ένδειξη εξασθένησης της ανοσίας σε επίπεδο πληθυσμού. "
Εκείνοι για τους οποίους επιβεβαιώθηκε το COVID-19 με δοκιμή PCR με βάση το χρυσό κανόνα (σ.σ.δηλαδή το μεγάλο εύρος του δείγματος που εξασφαλίζει μεγαλύτερη σαφήνεια των συμπερασμάτων) είχαν μια μικρότερη μείωση των αντισωμάτων, σε σύγκριση με άτομα που ήταν ασυμπτωματικά και δεν γνώριζαν ότι είχαν κολλήσει.
Δεν υπήρξε ωστόσο καμία αλλαγή στα επίπεδα αντισωμάτων που παρατηρήθηκαν στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πιθανώς λόγω της επανειλημμένης έκθεσης στον ιό.
Σχόλια αναγνωστών