Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: "Διακριτικά πωλητήρια" στα σκάφη της Μαρίνας Αλίμου

FT:
Η κρίση στην Ελλάδα έχει αρχίσει και χτυπά τους ιδιοκτήτες σκαφών, επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Οι ρεπόρτερ των FT επισημαίνουν ότι η επίσκεψη των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στη Μαρίνα του Αλίμου οδηγεί πολλούς να πουλήσουν τα σκάφη τους, ώστε να αποφύγουν τη βαριά φορολογία που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση....
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα, αν και παρουσίασαν αύξηση κατά 4,1% στο διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος 2010, παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τον ετήσιο στόχο που αναφέρει αύξηση κατά 13,7%. Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για νέα μέτρα για την συγκέντρωση εσόδων ύψους 6,6 δισ. ευρώ και την περιστολή δαπανών κατά 2,5 δισ. ευρώ ώστε να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011.
Οι Έλληνες ιδιοκτήτες σκαφών έχουν βάλει ένα “διακριτικό πωλητήριο”, επισημαίνει τεχνικός σε σκάφος που φέρει σημαίνα των Νήσων Κέυμαν. Μάλιστα, σύμφωνα με έμπορο σκαφών, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις έχουν εκτοξευθεί, καθώς μετά το 2004 η ιδιοκτησία σκάφους είχε πάρει το νόημα της ισχύος ανάμεσα στους πλούσιους της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κληθούν 86 από τους 350 ιδιοκτήτες σκαφών στα γραφεία του ΣΔΟΕ να δώσουν εξηγήσεις για την “ασυνέπεια” φορολογικής δήλωσης με περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, το ΣΔΟΕ καλείται να εξισορροπήσει το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σκαφών που έχουν βαφτίσει επαγγελματικά τα ιδιωτικά τους κότερα φοροδιαφεύγουν συστηματικά, καθώς για την αγορά των επαγγελματικών σκαφών οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν  ΦΠΑ 23%, ούτε φόρο Πολυτελείας 10%, αλλά ούτε εισαγωγικούς δασμούς. Από την άλλη παίρνουν αφορολόγητα καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καταβάλουν μειωμένα τέλη ελλιμενισμού, ενώ παίρνουν και επιστροφή φόρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης