Συνταγή lockdown στην Ευρώπη για να σπάσει η πανδημία - Ρεκόρ μολύνσεων στις ΗΠΑ
(upd7) Σαρωτική είναι η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη 28/10 καταγράφηκαν περισσότερα από 500.000 κρούσματα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο από την έναρξη της πανδημίας πριν από περίπου έναν χρόνο.
Ο πρωτοφανής αυτός αριθμός αποδίδεται στην έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία σήμερα 30/10 ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια, και στις ΗΠΑ αλλά και σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 25% σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό πως Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική αναφέρουν μέχρι στιγμής το 66% του παγκόσμιου αριθμού μολύνσεων και το 76% των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Ειδικά στην Ευρώπη, οι μολύνσεις που καταγράφονται σε ημερήσια βάση, έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη 28/10 τις 250.000, έξαρση που κατά πολλούς επιστήμονες οφείλεται και στις μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες τον έχουν καταστήσει πιο μεταδοτικό.
Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη, η τελευταία μετάλλαξη εντοπίστηκε στην Ισπανία και αυτή θεωρείται πως είναι υπεύθυνη για την άνοδο των κρουσμάτων σε Ελβετία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Γαλλία.
Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις καταφεύγουν στη λήψη αυστηρών, περιοριστικών μέτρων, με Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία να προχωρούν σε lockdown, επιλογή που πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με πρώτα τη Βρετανία και την Ιταλία αν ακουστούν οι φωνές ειδικών.
Στο κόκκινο όμως βρίσκονται και οι ΗΠΑ, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν ρεκόρ κρουσμάτων καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, αναφέρθηκαν περισσότερες από 91.000 μολύνσεις.
Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οι Δυτικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες, αν και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποιεί πως η χώρα βρίσκεται σε λάθος πορεία και εάν δεν αλλάξει κάτι, τότε οι ΗΠΑ θα βιώσουν μεγάλο πόνο τους επόμενους μήνες.
Είναι άλλωστε ενδεικτική η εκτίμηση ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ – σήμερα ανέρχονται σε 228.000 – θα ξεπεράσουν τους 500.000 έως τον Φεβρουάριο, αν δεν καταστεί υποχρεωτική η καθολική χρήση μάσκας.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ασία με την Ινδία να εξακολουθεί να βλέπει μια μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και με την Κίνα να κάνει λόγο για διψήφιο αριθμό μολύνσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι εισαγόμενες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,2 εκατομμύρια, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 45 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περισσότερους από 30,3 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 45.373.712 και οι νεκροί σε 1.185.200
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 9.015.262 και σε νεκρούς με 229.347
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 158.969 και τρίτη σε κρούσματα με 5.494.376
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 121.090 και τέταρτο το Μεξικό με 90.773
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 46.045 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.570.446 – Στους 27.111 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.327.852, έκτη η Ισπανία με 1.160.083 και έβδομη η Αργεντινή με 1.143.800
- Όγδοη η Κολομβία με 1.048.055, ένατη η Μεγάλη Βρετανία με 968.456 και δέκατο το Μεξικό με 912.811
Έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη – Ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια κρούσματα - Συνταγή lockdown για να σπάσει η πανδημία
Η Ευρώπη ξεπέρασε σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδας τα 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τον Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η περιοχή των 52 χωρών αποτελεί την τρίτη πληγείσα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11,2 εκατομμύρια μολύνσεις) και την Ασία (10,5 εκατομμύρια).
Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας, η Ευρώπη βρίσκεται δεύτερη με σχεδόν 275.000 θανάτους, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (σχεδόν 399.000) και μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (239.000).
Η Ευρώπη είναι σήμερα η περιοχή στον κόσμο όπου η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτερα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν αυξήθηκε κατά 41% σε μια εβδομάδα και οι μισές από τις νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες στον κόσμο έχουν εντοπιστεί στην Γηραιά Ήπειρο.
Κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μοιραστεί δίκαια το εμβόλιο, συμφώνησαν στην ανάγκη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών για τον κορωνοϊό, λ.χ. για τις διαθέσιμες ΜΕΘ, ώστε να μπορέσει να υπάρξει διασυνοριακή μετακίνηση ασθενών ενώ η καγκελάριος Merkel επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για να «σπάσει» η πανδημία, είναι να γίνονται γρήγορα και σύντομα lockdown.
Σημειώνεται πως ήδη Γαλλία και Γερμανία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε lockdown, επιλογή που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κάθε 9 ημέρες, βλέπει τα κρούσματα διπλασιάζονται.
Συγκεκριμένα:
Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπαίνει από σήμερα 30/10 και για ένα μήνα σε καθεστώς lockdown.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή 31/10 ότι κατέγραψαν άλλα 49.215 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα 47.637 που είχαν ανακοινωθεί την Πέμπτη.
Το ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε την Κυριακή και ήταν 52.010 μέσα σε μία ημέρα.
Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 1.331.984.
Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 256 και φτάνουν πλέον τους 36.565.
Στο διάγγελμά του το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος Macron είχε αναφέρει πως το lockdown θα είναι σε ισχύ έως την 1η Δεκεμβρίου.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό και θα παραμείνουν κλειστά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Γερμανία: Σε μερικό lockdown προχωρά από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα η Γερμανία.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψή της καγκελαρίου Angela Merkel με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από τις 2/11 κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο.
Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.
Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι.
Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές.
Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες..
Ηνωμένο Βασίλειο: Στο δρόμο της Γαλλίας και της Γερμανίας ως προς την επιβολή lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σύντομα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν λάβει κανείς υπόψη την εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
Σήμερα 30/10, κατέγραψε επιπλέον 274 θανάτους ασθενών εντός 28 ημερών μετά από ένα θετικό τεστ Covid-19, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα.
Επίσης οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν 24.405 κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, μεγάλος είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 σε όλη την Αγγλία, όπου τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής R του κορωνοϊού έχει φθάσει πλέον το 1,6, από 1,15 στις αρχές του μήνα, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2,9.
Τα δεδομένα αυτά εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Johnson να λάβει ακόμα πιο δραστικά μέτρα, όπως η εφαρμογή ενός καθολικού lockdown προκειμένου να αναχαιτίσει το β’ κύμα της επιδημίας.
Από τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου στα περιοριστικά μέτρα της βαθμίδας 3 - της υψηλότερης - υπάγεται το Γουόρινγκτον, μια πόλη 210.000 κατοίκων μεταξύ του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Αγγλία.
Στην ίδια βαθμίδα θα υπάγεται και η πόλη του Νότιγχαμ στην κεντρική Αγγλία, καθώς και οι γύρω περιοχές Μπρόξτοου, Γκέντλινγκ και Ράσκλιφ.
Σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά στη βόρεια Αγγλία καθώς στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου όπου εφαρμόζονται και τα αυστηρότερα μέτρα, έχει υπαχθεί από το Σάββατο 24/10 το Νότιο Γιόρκσιρ.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για τη λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία
Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Πέμπτη 22/10 τα ίδια μέτρα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.
Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.
Ισπανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η Ισπανία, καθώς οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό αυξήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες κατά 25.595 καταγράφοντας την υψηλότερη ημερήσια άνοδο από την έναρξη της πανδημίας και το δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ μετά τα 23.580 κρούσματα της Πέμπτης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Οι νεκροί στη χώρα αυξήθηκαν κατά 239, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 35.878.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Μετά τα συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από τις 26/10 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Σήμερα 30 Οκτωβρίου, στην Ιταλία σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού: καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 199 άνθρωποι, σε σύνολο 215.085 διαγνωστικών τεστ.
Το 14,4% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε αυτά βρέθηκε θετικό.
Χθες οι θετικοί στον ιό ήταν 26.831, και οι νεκροί 217.
Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 307.046 πολίτες. Σε σχέση με χθες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σχεδόν κατά 26.000.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας.
Στην Λομβαρδία, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώσθηκαν 8.960 νέα περιστατικά, στην Καμπανία 3.186, στο Βένετο 3.102 και στην Τοσκάνη 2.765.Από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων σε Μιλάνο, Τορίνο και Νάπολη.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Βέλγιο: Ο κύβος ερρίφθη - Lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα επιβάλλει στη χώρα η κυβέρνηση μίας από τις χώρες της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.
-τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
-στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
-σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
-Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
-η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
-τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
-η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
-τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
-οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Η χώρα κατέγραφε κατά μέσο όρο 15.316 νέα κρούσματα ημερησίως στα μέσα Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα αξιωματούχοι.
Η άνοδος κατά 38% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το διάστημα από 20 έως 26 Οκτωβρίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας σε 392.258 στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου υγείας Sciensano.
Σλοβακία: Από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνουν τα περισσότερα σχολεία ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Πορτογαλία: Μετρά ήδη 137.272 κρούσματα και 2.468 θανάτους, και σήμερα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, μετά την έναρξη της πανδημίας, 4.656!
Σημεία ελέγχου στήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου οι αρχές να σταματούν τις μη επιτρεπόμενες μετακινήσεις, κατά την πενθήμερη διάρκεια της απαγόρευσης των μετακινήσεων που ξεκίνησε σήμερα 30/10, σε μια προσπάθεια των αρχών να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα καταγράφει ρεκόρ.
Στον απόλυτο εφιάλτη μετατρέπεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 91.000 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 91.290 νέες μολύνσεις, με το σύνολο τους να βρίσκονται μια ανάσα από τα 9 εκατομμύρια.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων είχε καταγραφεί το περασμένο Σάββατο, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 88.973 κρούσματα.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν άλλοι 1.021 θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 228.656.
Στο στόχαστρο της επιδημίας βρίσκονται οι Δυτικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες, οι περισσότερες εκ των οποίων μάλιστα αποτελούν και «Πολιτείες – κλειδιά» για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου.
«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη πορεία.
Πηγαίνουμε στη λάθος κατεύθυνση.
Εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα, εάν συνεχίσουμε στην πορεία που είμαστε, τότε θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτήν την χώρα όσον αφορά τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ειδική ομάδα κατά του κορωνοϊού που έχει συσταθεί στο Λευκό Οίκο, εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας τις Μεσοδυτικές και Δυτικές Πολιτείες ότι θα χρειαστούν αυστηρά μέτρα για να αναχαιτιστεί η πορεία του ιού.
Τουλάχιστον 12 Πολιτείες – ανάμεσα τους η Ιντιάνα, το Ιλινόις, το Μίτσιγκαν, η Μινεσότα, το Μισούρι, η Νεμπράσκα, κα – ανακοίνωσαν ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ενώ 17 Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν ρεκόρ όσον αφορά τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Bolsonaro: Τρελό να επιβάλλονται νέα lockdown
Με αμείωτη ένταση πλήττει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού με πολλά κράτη να βρίσκονται στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Λατινική Αμερική μαζί με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καταγράφουν το 66% των κρουσμάτων και το 76% των θανάτων παγκοσμίως.
Πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής ανέφεραν ρεκόρ μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες παγκοσμίως είναι η Βραζιλία, η οποία είναι δεύτερη σε νεκρούς και τρίτη σε κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 26.106 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν άλλοι 513 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 158.969 νεκρούς επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, που απορρίπτει εξ αρχής την επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως είναι η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και η σύσταση στους πολίτες να μείνουν σπίτι για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, χαρακτήρισε «τρελό» το ότι πολλές κυβερνήσεις επιβάλλουν εκ νέου lockdown για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.948 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ενώ το ίδιο διάστημα διαπιστώθηκαν άλλοι 464 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά στο Μεξικό, οι νεκροί ανέρχονται σε 90.773 επί συνόλου 912.811 μολύνσεων.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος, ως ακόμη και κατά 50.000, από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.
Επιβραδύνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία – 48.648 κρούσματα σε 24 ώρες
Συνεχίζεται η τάση επιβράδυνσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, καθώς σε πτώση είναι τα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 48.648 νέες μολύνσεις, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε περίπου 8,09 εκατομμύρια.
Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλοι 563 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 121.090.
Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα σε κρούσματα και τρίτη σε θανάτους πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία.
Πάντως, μετά το Σεπτέμβριο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση είναι σε πτώση, αν και πολλοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της επιδημίας, καθώς πλησιάζουν μεγάλες ινδουιστικές γιορτές ως τα μέσα Νοεμβρίου.
Κίνα: Υπό έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού – 25 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 25 νέα κρούσματα, έναντι 47 που ήταν την προηγούμενη.
Από τα 25 κρούσματα, τα 24 ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό μετά την είσοδό τους στην κινεζική επικράτεια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εντοπίστηκε ένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης, στην επαρχία Σαντόνγκ (ανατολικά).
Παράλληλα, γίνεται λόγος για τον εντοπισμό 53 ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, αρκετών περισσότερων από τα 16 που ανακοίνωνε την προηγουμένη.
Οι κινεζικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.940 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.
www.bankingnews.gr
Ο πρωτοφανής αυτός αριθμός αποδίδεται στην έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία σήμερα 30/10 ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια, και στις ΗΠΑ αλλά και σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 25% σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό πως Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική αναφέρουν μέχρι στιγμής το 66% του παγκόσμιου αριθμού μολύνσεων και το 76% των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Ειδικά στην Ευρώπη, οι μολύνσεις που καταγράφονται σε ημερήσια βάση, έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη 28/10 τις 250.000, έξαρση που κατά πολλούς επιστήμονες οφείλεται και στις μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες τον έχουν καταστήσει πιο μεταδοτικό.
Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη, η τελευταία μετάλλαξη εντοπίστηκε στην Ισπανία και αυτή θεωρείται πως είναι υπεύθυνη για την άνοδο των κρουσμάτων σε Ελβετία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Γαλλία.
Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις καταφεύγουν στη λήψη αυστηρών, περιοριστικών μέτρων, με Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία να προχωρούν σε lockdown, επιλογή που πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με πρώτα τη Βρετανία και την Ιταλία αν ακουστούν οι φωνές ειδικών.
Στο κόκκινο όμως βρίσκονται και οι ΗΠΑ, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν ρεκόρ κρουσμάτων καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, αναφέρθηκαν περισσότερες από 91.000 μολύνσεις.
Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οι Δυτικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες, αν και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποιεί πως η χώρα βρίσκεται σε λάθος πορεία και εάν δεν αλλάξει κάτι, τότε οι ΗΠΑ θα βιώσουν μεγάλο πόνο τους επόμενους μήνες.
Είναι άλλωστε ενδεικτική η εκτίμηση ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ – σήμερα ανέρχονται σε 228.000 – θα ξεπεράσουν τους 500.000 έως τον Φεβρουάριο, αν δεν καταστεί υποχρεωτική η καθολική χρήση μάσκας.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ασία με την Ινδία να εξακολουθεί να βλέπει μια μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και με την Κίνα να κάνει λόγο για διψήφιο αριθμό μολύνσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι εισαγόμενες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,2 εκατομμύρια, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 45 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περισσότερους από 30,3 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 45.373.712 και οι νεκροί σε 1.185.200
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 9.015.262 και σε νεκρούς με 229.347
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 158.969 και τρίτη σε κρούσματα με 5.494.376
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 121.090 και τέταρτο το Μεξικό με 90.773
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 46.045 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.570.446 – Στους 27.111 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.327.852, έκτη η Ισπανία με 1.160.083 και έβδομη η Αργεντινή με 1.143.800
- Όγδοη η Κολομβία με 1.048.055, ένατη η Μεγάλη Βρετανία με 968.456 και δέκατο το Μεξικό με 912.811
Έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη – Ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια κρούσματα - Συνταγή lockdown για να σπάσει η πανδημία
Η Ευρώπη ξεπέρασε σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδας τα 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τον Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η περιοχή των 52 χωρών αποτελεί την τρίτη πληγείσα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11,2 εκατομμύρια μολύνσεις) και την Ασία (10,5 εκατομμύρια).
Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας, η Ευρώπη βρίσκεται δεύτερη με σχεδόν 275.000 θανάτους, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (σχεδόν 399.000) και μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (239.000).
Η Ευρώπη είναι σήμερα η περιοχή στον κόσμο όπου η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτερα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν αυξήθηκε κατά 41% σε μια εβδομάδα και οι μισές από τις νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες στον κόσμο έχουν εντοπιστεί στην Γηραιά Ήπειρο.
Κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μοιραστεί δίκαια το εμβόλιο, συμφώνησαν στην ανάγκη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών για τον κορωνοϊό, λ.χ. για τις διαθέσιμες ΜΕΘ, ώστε να μπορέσει να υπάρξει διασυνοριακή μετακίνηση ασθενών ενώ η καγκελάριος Merkel επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για να «σπάσει» η πανδημία, είναι να γίνονται γρήγορα και σύντομα lockdown.
Σημειώνεται πως ήδη Γαλλία και Γερμανία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε lockdown, επιλογή που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κάθε 9 ημέρες, βλέπει τα κρούσματα διπλασιάζονται.
Συγκεκριμένα:
Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπαίνει από σήμερα 30/10 και για ένα μήνα σε καθεστώς lockdown.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή 31/10 ότι κατέγραψαν άλλα 49.215 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα 47.637 που είχαν ανακοινωθεί την Πέμπτη.
Το ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε την Κυριακή και ήταν 52.010 μέσα σε μία ημέρα.
Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 1.331.984.
Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 256 και φτάνουν πλέον τους 36.565.
Στο διάγγελμά του το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος Macron είχε αναφέρει πως το lockdown θα είναι σε ισχύ έως την 1η Δεκεμβρίου.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό και θα παραμείνουν κλειστά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Γερμανία: Σε μερικό lockdown προχωρά από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα η Γερμανία.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψή της καγκελαρίου Angela Merkel με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από τις 2/11 κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο.
Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.
Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι.
Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές.
Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες..
Ηνωμένο Βασίλειο: Στο δρόμο της Γαλλίας και της Γερμανίας ως προς την επιβολή lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σύντομα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν λάβει κανείς υπόψη την εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
Σήμερα 30/10, κατέγραψε επιπλέον 274 θανάτους ασθενών εντός 28 ημερών μετά από ένα θετικό τεστ Covid-19, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα.
Επίσης οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν 24.405 κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, μεγάλος είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 σε όλη την Αγγλία, όπου τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής R του κορωνοϊού έχει φθάσει πλέον το 1,6, από 1,15 στις αρχές του μήνα, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2,9.
Τα δεδομένα αυτά εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Johnson να λάβει ακόμα πιο δραστικά μέτρα, όπως η εφαρμογή ενός καθολικού lockdown προκειμένου να αναχαιτίσει το β’ κύμα της επιδημίας.
Από τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου στα περιοριστικά μέτρα της βαθμίδας 3 - της υψηλότερης - υπάγεται το Γουόρινγκτον, μια πόλη 210.000 κατοίκων μεταξύ του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Αγγλία.
Στην ίδια βαθμίδα θα υπάγεται και η πόλη του Νότιγχαμ στην κεντρική Αγγλία, καθώς και οι γύρω περιοχές Μπρόξτοου, Γκέντλινγκ και Ράσκλιφ.
Σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά στη βόρεια Αγγλία καθώς στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου όπου εφαρμόζονται και τα αυστηρότερα μέτρα, έχει υπαχθεί από το Σάββατο 24/10 το Νότιο Γιόρκσιρ.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για τη λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία
Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Πέμπτη 22/10 τα ίδια μέτρα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.
Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.
Ισπανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η Ισπανία, καθώς οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό αυξήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες κατά 25.595 καταγράφοντας την υψηλότερη ημερήσια άνοδο από την έναρξη της πανδημίας και το δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ μετά τα 23.580 κρούσματα της Πέμπτης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Οι νεκροί στη χώρα αυξήθηκαν κατά 239, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 35.878.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Μετά τα συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από τις 26/10 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Σήμερα 30 Οκτωβρίου, στην Ιταλία σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού: καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 199 άνθρωποι, σε σύνολο 215.085 διαγνωστικών τεστ.
Το 14,4% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε αυτά βρέθηκε θετικό.
Χθες οι θετικοί στον ιό ήταν 26.831, και οι νεκροί 217.
Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 307.046 πολίτες. Σε σχέση με χθες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σχεδόν κατά 26.000.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας.
Στην Λομβαρδία, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώσθηκαν 8.960 νέα περιστατικά, στην Καμπανία 3.186, στο Βένετο 3.102 και στην Τοσκάνη 2.765.Από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων σε Μιλάνο, Τορίνο και Νάπολη.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Βέλγιο: Ο κύβος ερρίφθη - Lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα επιβάλλει στη χώρα η κυβέρνηση μίας από τις χώρες της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.
-τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
-στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
-σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
-Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
-η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
-τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
-η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
-τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
-οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Η χώρα κατέγραφε κατά μέσο όρο 15.316 νέα κρούσματα ημερησίως στα μέσα Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα αξιωματούχοι.
Η άνοδος κατά 38% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το διάστημα από 20 έως 26 Οκτωβρίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας σε 392.258 στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου υγείας Sciensano.
Σλοβακία: Από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνουν τα περισσότερα σχολεία ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Πορτογαλία: Μετρά ήδη 137.272 κρούσματα και 2.468 θανάτους, και σήμερα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, μετά την έναρξη της πανδημίας, 4.656!
Σημεία ελέγχου στήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου οι αρχές να σταματούν τις μη επιτρεπόμενες μετακινήσεις, κατά την πενθήμερη διάρκεια της απαγόρευσης των μετακινήσεων που ξεκίνησε σήμερα 30/10, σε μια προσπάθεια των αρχών να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα καταγράφει ρεκόρ.
Απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.
Ήδη, από την Παρασκευή 23/10, περίπου 161.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Φελγκέιρας, Λουσάδα και Πάκος ντε Φερέιρα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή για άλλες απαραίτητες εργασίες, όπως να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους καλούνται να το κάνουν, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και στις εκδηλώσεις επιτρέπονται έως πέντε άτομα.
Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μέχρι τις 10 μμ, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις επιτρέπονται έως 50 άτομα και απαγορεύονται τα πάρτυ στις πανεπιστημιακές εστίες.
Δανία: Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώθηκε στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μέχρι προχθές η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 91.000 για πρώτη φορά
Ήδη, από την Παρασκευή 23/10, περίπου 161.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Φελγκέιρας, Λουσάδα και Πάκος ντε Φερέιρα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή για άλλες απαραίτητες εργασίες, όπως να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους καλούνται να το κάνουν, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και στις εκδηλώσεις επιτρέπονται έως πέντε άτομα.
Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μέχρι τις 10 μμ, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις επιτρέπονται έως 50 άτομα και απαγορεύονται τα πάρτυ στις πανεπιστημιακές εστίες.
Δανία: Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώθηκε στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μέχρι προχθές η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 91.000 για πρώτη φορά
Στον απόλυτο εφιάλτη μετατρέπεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 91.000 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 91.290 νέες μολύνσεις, με το σύνολο τους να βρίσκονται μια ανάσα από τα 9 εκατομμύρια.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων είχε καταγραφεί το περασμένο Σάββατο, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 88.973 κρούσματα.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν άλλοι 1.021 θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 228.656.
Στο στόχαστρο της επιδημίας βρίσκονται οι Δυτικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες, οι περισσότερες εκ των οποίων μάλιστα αποτελούν και «Πολιτείες – κλειδιά» για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου.
«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη πορεία.
Πηγαίνουμε στη λάθος κατεύθυνση.
Εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα, εάν συνεχίσουμε στην πορεία που είμαστε, τότε θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτήν την χώρα όσον αφορά τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ειδική ομάδα κατά του κορωνοϊού που έχει συσταθεί στο Λευκό Οίκο, εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας τις Μεσοδυτικές και Δυτικές Πολιτείες ότι θα χρειαστούν αυστηρά μέτρα για να αναχαιτιστεί η πορεία του ιού.
Τουλάχιστον 12 Πολιτείες – ανάμεσα τους η Ιντιάνα, το Ιλινόις, το Μίτσιγκαν, η Μινεσότα, το Μισούρι, η Νεμπράσκα, κα – ανακοίνωσαν ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ενώ 17 Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν ρεκόρ όσον αφορά τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Bolsonaro: Τρελό να επιβάλλονται νέα lockdown
Με αμείωτη ένταση πλήττει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού με πολλά κράτη να βρίσκονται στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Λατινική Αμερική μαζί με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καταγράφουν το 66% των κρουσμάτων και το 76% των θανάτων παγκοσμίως.
Πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής ανέφεραν ρεκόρ μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες παγκοσμίως είναι η Βραζιλία, η οποία είναι δεύτερη σε νεκρούς και τρίτη σε κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 26.106 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν άλλοι 513 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 158.969 νεκρούς επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, που απορρίπτει εξ αρχής την επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως είναι η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και η σύσταση στους πολίτες να μείνουν σπίτι για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, χαρακτήρισε «τρελό» το ότι πολλές κυβερνήσεις επιβάλλουν εκ νέου lockdown για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.948 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ενώ το ίδιο διάστημα διαπιστώθηκαν άλλοι 464 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά στο Μεξικό, οι νεκροί ανέρχονται σε 90.773 επί συνόλου 912.811 μολύνσεων.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος, ως ακόμη και κατά 50.000, από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.
Επιβραδύνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία – 48.648 κρούσματα σε 24 ώρες
Συνεχίζεται η τάση επιβράδυνσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, καθώς σε πτώση είναι τα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 48.648 νέες μολύνσεις, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε περίπου 8,09 εκατομμύρια.
Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλοι 563 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 121.090.
Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα σε κρούσματα και τρίτη σε θανάτους πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία.
Πάντως, μετά το Σεπτέμβριο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση είναι σε πτώση, αν και πολλοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της επιδημίας, καθώς πλησιάζουν μεγάλες ινδουιστικές γιορτές ως τα μέσα Νοεμβρίου.
Κίνα: Υπό έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού – 25 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 25 νέα κρούσματα, έναντι 47 που ήταν την προηγούμενη.
Από τα 25 κρούσματα, τα 24 ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό μετά την είσοδό τους στην κινεζική επικράτεια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εντοπίστηκε ένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης, στην επαρχία Σαντόνγκ (ανατολικά).
Παράλληλα, γίνεται λόγος για τον εντοπισμό 53 ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, αρκετών περισσότερων από τα 16 που ανακοίνωνε την προηγουμένη.
Οι κινεζικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.940 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.
Ισπανία: Εντοπίστηκε νέα ισχυρή μετάλλαξη του Covid-19, αυξημένης και ραγδαίας μεταδοτικότητας
Στην Ισπανία εντοπίστηκε νέα ανθεκτικότερη και ταχύτερη όσον αφορά την μεταδοτικότητα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία ήδη έχει εξαπλωθεί και αναγνωρίζεται σε Ελβετία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Γαλλία, κράτη που βλέπουν ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων από το τέλος καλοκαιριού, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, σύμφωνα με το CNBC.
Η έρευνα, της οποίας η δημοσίευση αναμένεται αργά χθες Πέμπτη 29/10, περιγράφει πώς μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από την Ελβετία και την Ισπανία, παρακολούθησε στενά τον κορωνοϊό μέσω των γενετικών μεταλλάξεων που παρουσιάζει, εντοπίζοντας τη συγκεκριμένη μετάλλαξή του.
Κάθε παραλλαγή του κορωνοϊού έχει τη δική της γενετική υπογραφή, που σημαίνει ότι μπορεί να εντοπιστεί στο σημείο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά.
Η νέα μετάλλαξη της νόσου, που προσδιορίστηκε ως 20A.EU1 από τους ερευνητές, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία τον Ιούνιο και ήδη άπό τον Ιούλιο η συχνότητας εμφάνισης της μετάλλαξης είχε συχνότητα άνω του 40%, όπως αναφέρει η μελέτη.
Ενώ η συχνότητα εμφάνισης της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού ήταν πολύ χαμηλή πριν τις 15 Ιουλίου, στην Ελβετία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέβηκε από 15% στο 40% ως τον Σεπτέμβριο και μετά τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 70%.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι επικρατεί στη Νορβηγία, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία.
Οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν η νέα μετάλλαξη του ιού εξαπλώνεται ταχύτερα από άλλες μεταλλάξεις, ωστόσο η αύξηση της συχνότητας σε πολλές χώρες.
Επίσης, δεν υπάρχουν επί του παρόντος δεδομένα για την εκτίμηση της σοβαρότητας της μετάλλαξης 20A.EU1 και παρότι κυριαρχεί σε ορισμένες χώρες, δεν είχε εντοπιστεί παντού και κυκλοφορεί μαζί με άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που «συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται, πως η Ευρώπη έχει καταμετρήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και 273.678 θανάτους.
Αισιόδοξα νέα για την αναχαίτιση της πανδημίας φέρνει το τεστ των ασυμπτωματικών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Τεστ νέας τεχνολογίας ικανό να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού, αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
To τεστ των ασυμπτωματικών το οποίο δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Σε ορισμένα μέλη του προσωπικού και φοιτητές του πανεπιστημίου αυτά τα τεστ θα διεξαχθούν ως μέρος της μελέτης και τα άτομα αυτά θα εκπαιδευτούν στον τρόπο επεξεργασίας και καταγραφής αποτελεσμάτων χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης» που ακολουθεί η χώρα.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη, το οποίο συνεργάζεται με την AstraZeneca για την ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αναπτύξει το τρέχον πιλοτικό πρόγραμμα των τεστ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Durham.
Στην Ισπανία εντοπίστηκε νέα ανθεκτικότερη και ταχύτερη όσον αφορά την μεταδοτικότητα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία ήδη έχει εξαπλωθεί και αναγνωρίζεται σε Ελβετία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Γαλλία, κράτη που βλέπουν ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων από το τέλος καλοκαιριού, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, σύμφωνα με το CNBC.
Η έρευνα, της οποίας η δημοσίευση αναμένεται αργά χθες Πέμπτη 29/10, περιγράφει πώς μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από την Ελβετία και την Ισπανία, παρακολούθησε στενά τον κορωνοϊό μέσω των γενετικών μεταλλάξεων που παρουσιάζει, εντοπίζοντας τη συγκεκριμένη μετάλλαξή του.
Κάθε παραλλαγή του κορωνοϊού έχει τη δική της γενετική υπογραφή, που σημαίνει ότι μπορεί να εντοπιστεί στο σημείο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά.
Η νέα μετάλλαξη της νόσου, που προσδιορίστηκε ως 20A.EU1 από τους ερευνητές, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία τον Ιούνιο και ήδη άπό τον Ιούλιο η συχνότητας εμφάνισης της μετάλλαξης είχε συχνότητα άνω του 40%, όπως αναφέρει η μελέτη.
Ενώ η συχνότητα εμφάνισης της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού ήταν πολύ χαμηλή πριν τις 15 Ιουλίου, στην Ελβετία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέβηκε από 15% στο 40% ως τον Σεπτέμβριο και μετά τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 70%.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι επικρατεί στη Νορβηγία, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία.
Οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν η νέα μετάλλαξη του ιού εξαπλώνεται ταχύτερα από άλλες μεταλλάξεις, ωστόσο η αύξηση της συχνότητας σε πολλές χώρες.
Επίσης, δεν υπάρχουν επί του παρόντος δεδομένα για την εκτίμηση της σοβαρότητας της μετάλλαξης 20A.EU1 και παρότι κυριαρχεί σε ορισμένες χώρες, δεν είχε εντοπιστεί παντού και κυκλοφορεί μαζί με άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που «συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται, πως η Ευρώπη έχει καταμετρήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και 273.678 θανάτους.
Αισιόδοξα νέα για την αναχαίτιση της πανδημίας φέρνει το τεστ των ασυμπτωματικών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Τεστ νέας τεχνολογίας ικανό να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού, αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
To τεστ των ασυμπτωματικών το οποίο δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Σε ορισμένα μέλη του προσωπικού και φοιτητές του πανεπιστημίου αυτά τα τεστ θα διεξαχθούν ως μέρος της μελέτης και τα άτομα αυτά θα εκπαιδευτούν στον τρόπο επεξεργασίας και καταγραφής αποτελεσμάτων χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης» που ακολουθεί η χώρα.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη, το οποίο συνεργάζεται με την AstraZeneca για την ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αναπτύξει το τρέχον πιλοτικό πρόγραμμα των τεστ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Durham.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών