Οι εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020 είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τον πλανήτη
(upd5) Η μεγάλη μέρα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έφθασε και η μάχη μεταξύ του Donald Trump του σημερινού Προέδρου που εκπροσωπεί τους Ρεπουμπλικάνους και του Joe Biden του υποψηφίου των Δημοκρατικών έχει ξεκινήσει.
Η μάχη θα κριθεί στις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μικρό προβάδισμα του Biden στη Φλόριντα και μάχη σε Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα.
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ.
Σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στην πρώιμη διαδικασία, είτε δια ζώσης είτε μέσω ταχυδρομείου, για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά τμήματα εν μέσω της πανδημίας.
Τα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα, καθώς και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια.
Παραδοσιακά τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης ανακοινώθηκαν από το Νιου Χάμσαϊρ.
Το Ντίξβιλ Νοτς, ένα ψαροχώρι στη Νέα Αγγλία, έστειλε ήδη τα αποτελέσματά του: Πέντε άτομα ψήφισαν και όλοι επέλεξαν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden.
Οι εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020 είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τον πλανήτη.
Για τις ΗΠΑ ο Trump αποδείχθηκε πολύ καλός πρόεδρος, για τη μεσαία αστική τάξη, για την Wall Street.
Ήταν ο Πρόεδρος που δεν διεξήγαγε ούτε ένα πόλεμο πλην τους εμπορικού πολέμου με την Κίνα, επέβαλλε δασμούς σε πολλές χώρες και έκανε σημαία Πρώτα η Αμερική.
Από την άλλη πλευρά ο Biden εκπροσωπεί τους Δημοκρατικούς που στράφηκαν περισσότερο προς την αριστερά υποκινώντας κινήματα όπως η Antifa.
Ο Biden σε δύο χρόνια θα είναι 80 ετών, εάν εκλεγεί το 2022 θα είναι ο γηραιότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ…
Με βάση τις δημοσκοπήσεις ο Biden προηγείται 6,7 μονάδες με 50,7% έναντι 44% του Trump αλλά υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δείχνουν τις διαφορές στην μια μονάδα Rasmussen ή 3 ή 4 μονάδες οριακά υπέρ του Biden….
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποδειχθεί θρίλερ, οι Ρεπουμπλικάνοι προσέρχονται στις κάλπες ενώ στην επιστολική ψήφο περισσότερο οι Δημοκρατικοί.
Μπορεί δηλαδή το αποτέλεσμα της κάλπης να είναι αμφίρροπο και να χρειαστεί να περιμένουμε την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων για να γνωρίζουμε τον νικητή.
Ο Trump έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου οδηγεί σε εκλογική απάτη.
Βέβαια ο ίδιος ψήφισε ήδη με...επιστολική ψήφο.
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες ότι ο Donald Trump θα προχωρήσει στη νικητήρια ομιλία του εφόσον προηγηθεί στην καταμέτρηση, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα των αμφίρροπων πολιτειών, τα οποία θα κρίνουν τον τελικό νικητή.
Πάντως ο Trump εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι θα κηρύξει τη νίκη «μόνο εάν υπάρχει νίκη».
«Δεν υπάρχει λόγος να για παιχνίδια», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Θα γράψουμε ξανά ιστορία», δήλωσε ο Trump στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Γκραντ Ράπιντς, στο Μίσιγκαν, αναφερόμενος σε μια επερχόμενη υπέροχη νίκη στις εκλογές αυτές.
«Αισθάνομαι ότι βαίνουμε προς μια μεγάλη νίκη», είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα ο Joe Biden από το Πίτσμπουργκ, την πόλη από την οποία είχε επίσης ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία πριν από 18 μήνες.
Στην φετινή προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κυριάρχησε η πανδημία της COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στη χώρα και η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω τις τελευταίες μέρες.
Σήμερα το βράδυ, αρχικά τα βλέμματα όλα θα είναι στραμμένα στην Φλόριντα, μια από τις πιο διάσημες πολιτείες-κλειδί για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η οποία έχει μάλιστα υποσχεθεί να δείξει το χρώμα που κερδίζει ήδη από την νύχτα των εκλογών.
Χωρίς αυτήν την πολιτεία, στην οποία είχε κερδίσει το 2016, η νίκη είναι σχεδόν αδύνατη για τον Trump.
Αντιθέτως, αν καταφέρει να διατηρήσει την Φλόριντα, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παλεύει στήθος με στήθος με τον Biden, η προσοχή θα στραφεί στην Πενσιλβάνια, τη γενέτειρα του Δημοκρατικού υποψηφίου.
Πάνω από 98 εκατ. αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει - Ρεκόρ συμμετοχής
Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ προαναγγέλλεται αυξημένη σε ιστορικά επίπεδα, καθώς περισσότεροι από 97 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων --δια ζώσης ή δι' αλληλογραφίας--, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.
Οι Δημοκρατικοί είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν φέτος εκ των προτέρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τώρα μένει να διαπιστωθεί αν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την τάση να επισκεφθούν την επίσημη ημέρα των εκλογών τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, θα τηρήσουν πιστά το ραντεβού τους.
Η συγκέντρωση ενός αριθμού ρεκόρ επιστολικών ψήφων, οι οποίες σε ορισμένες πολιτείες θα μπoρούσαν να συρρέουν ως και μέρες μετά τη σημερινή, εγκυμονεί τον κίνδυνο να περιπλακεί η καταμέτρηση ή ακόμη να καθυστερήσει η ανακοίνωση του νικητή, αν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.
Tα τελευταία tweets Trump και Biden πριν την εκλογική αναμέτρηση
Τους υποστηρικτές του ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς του» ο πρόεδρος Donald Trump, σημειώνοντας ότι παλεύει καθημερινά για το μέλλον τους.
Ο Biden τόνισε ότι είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών, αλλά θα εργαστεί για όλους τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς αυτή είναι η δουλειά του προέδρου.
Κίνδυνος να επικρατήσει χάος
Η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για οποιεσδήποτε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης κοινωνικής αναταραχής μετά από τα εκλογικά αποτελέσματα στις 3 Νοεμβρίου, ενώ η Εθνική Φρουρά έχει αναπτυχθεί σε πολλές πολιτείες.
Οι φόβοι για χάος λόγω των εκλογών υποχρέωσαν πολλούς κυβερνήτες να ενεργοποιήσουν την εθνική φρουρά ώστε να αποτραπούν επεισόδια.
Και στο Όρεγκον, η κυβέρνηση Kate Brown, για δεύτερη φορά σε δύο μήνες, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την περιοχή του μετρό του Πόρτλαντ, επικαλούμενη πιθανή κοινωνική ενόψει εκλογών.
Οι κυβερνήτες έχουν επίσης κινητοποιήσει τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς στο Τέξας, την Αλαμπάμα και την Αριζόνα σε μεγάλες πόλεις στις αντίστοιχες πολιτείες τους εν αναμονή της βίας.
Οχυρώνονται τα καταστήματα υπό τον φόβο επεισοδίων
Επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Αμερική προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο χάους μετά τις αμερικανικές εκλογές (3/11), ενώ την ίδια ώρα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση λεηλασιών και ταραχών.
Σε πολλές πόλεις στις ΗΠΑ από χθες (2/11), λιανοπωλητές, γραφεία και γκαλερί τέχνης βάζουν κόντρα πλακέ στα παράθυρα και τις πόρτες τους για να προστατεύσουν τα εμπορεύματά τους λίγο πριν τις Αμερικανικές εκλογές υπό τον φόβο του χάους που μπορεί να προκληθεί, ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει.
Δείτε φωτογραφίες από την «καρδιά» των ΗΠΑ
Θα κριθεί το αποτέλεσμα στα δικαστήρια;
Υπάρχουν ενδείξεις, που πολλαπλασιάζονται, ότι η έκβαση των σημερινών προεδρικών εκλογών ίσως κριθεί στα δικαστήρια, με την εκστρατεία του Trump να καθιστά σαφές πως θα καταθέσει σωρεία προσφυγών αμέσως.
Η ομάδα του Δημοκρατικού αντιπάλου του Biden έχει επίσης ετοιμάσει μια ολόκληρη στρατιά δικηγόρων.
Στην πιο πρόσφατη δικαστική υπόθεση για την ψηφοφορία, ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε πως 127.000 ψήφοι που κατατέθηκαν στο Τέξας από πολίτες μέσα από τα αυτοκίνητά τους (σε εκλογικό κέντρο drive-thru), προκειμένου να αποτραπούν μολύνσεις από τον κορωνοϊό, είναι έγκυρες και θα καταμετρηθούν.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτεία επιχειρηματολογούσαν ότι τα ψηφοδέλτια αυτά έπρεπε να θεωρηθούν άκυρα.
Trump και Biden θα συνεχίσουν την προεκλογική εκστρατεία τους ακόμη και σήμερα Τρίτη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, με την ελπίδα να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους.
Ο Ρεπουμπλικάνος, σε μειονεκτική θέση στις δημοσκοπήσεις, μιλά περί κινδύνου «νοθείας» για μήνες, χωρίς να παρουσιάζει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό.
Επανήλθε στις ομιλίες που έκανε χθες στο σενάριο αυτό, παρότι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι εκλογικές απάτες είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο με πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στις ΗΠΑ.
Στην τελική ευθεία της εξαιρετικά πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, ο Barack Obama, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του επί οκτώ χρόνια αντιπροέδρου του.
Εκλογές ΗΠΑ 2020: Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος - Πώς λειτουργεί το Σώμα Εκλεκτόρων
Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πραγματοποιούνται αύριο στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Αλλά είναι πιθανό ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους από το κοινό να μην είναι ο νικητής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν επιλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους (λαό), αλλά αυτό που είναι γνωστό ως Σώμα των Εκλεκτόρων.
Ποιόν ψηφίζουν οι Αμερικανοί;
Όταν οι Αμερικανοί πηγαίνουν στις κάλπες στις προεδρικές εκλογές, στην πραγματικότητα ψηφίζουν μια ομάδα αξιωματούχων που απαρτίζουν το σώμα εκλεκτόρων.
Η λέξη «σώμα» εδώ απλώς αναφέρεται σε μια ομάδα ατόμων με κοινή εργασία.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκλογείς και δουλειά τους είναι να επιλέξουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.
Το σώμα εκλεκτόρων συνεδριάζει κάθε τέσσερα χρόνια, λίγες εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών, για να εκτελέσει αυτό το έργο.
Πώς λειτουργεί το Σώμα των Εκλεκτόρων;
Ο αριθμός των εκλεκτόρων από κάθε πολιτεία αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του πληθυσμού του.
Κάθε πολιτεία λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερους εκλέκτορες όσο και νομοθέτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (εκπρόσωποι στη Βουλή και γερουσιαστές).
Η Καλιφόρνια έχει τους περισσότερους εκλογείς - 55 - ενώ μια μερικές αραιοκατοικημένες Πολιτείες όπως το Ουαϊόμινγκ, η Αλάσκα και η Βόρεια Ντακότα (και η Ουάσιγκτον DC) έχουν το ελάχιστο των τριών.
Υπάρχουν συνολικά 538 εκλέκτορες.
Κάθε εκλέκτορας αντιπροσωπεύει μία εκλογική ψήφο και ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων - 270 ή περισσότερες - για να κερδίσει την προεδρία.
Oι εκλογικές ψήφοι που κατανέμονται σε κάθε Πολιτεία
Σε γενικές γραμμές, οι Πολιτείες απονέμουν όλες τις εκλογικές τους ψηφοφορίες σε όποιον κέρδισε την ψηφοφορία των απλών ψηφοφόρων στην πολιτεία.
Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος κερδίσει το 50,1% των ψήφων στο Τέξας, τους απονέμονται και οι 38 εκλογικές ψήφοι του κράτους.
Εναλλακτικά, ένας υποψήφιος θα μπορούσε να κερδίσει με σαρωτική νίκη και να πάρει τον ίδιο αριθμό εκλογικών ψήφων.
Είναι επομένως δυνατό για έναν υποψήφιο να γίνει πρόεδρος κερδίζοντας έναν αριθμό δύσκολων αγώνων (οι ψήφοι να είναι τσίμα τσίμα) σε ορισμένα κράτη, παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερες ψήφους σε ολόκληρη τη χώρα.
Υπάρχουν μόνο δύο πολιτείες (Μέιν και Νεμπράσκα) που διαιρούν τις ψήφους των εκλογικών σωμάτων τους σύμφωνα με το ποσοστό των ψήφων που λαμβάνει κάθε υποψήφιος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προεδρικοί υποψήφιοι στοχεύουν συγκεκριμένες «πολιτείες ταλάντευσης» - πολιτείες όπου η ψηφοφορία θα μπορούσε να πάει είτε έτσι, είτε αλλιώς - αντί να προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους σε ολόκληρη τη χώρα.
Κάθε πολιτεία που κερδίζει τους πλησιάζει στις 270 ψήφους που χρειάζονται.
Έχει χάσει υποψήφιος πρόεδρος ψήφο του λαού αλλά έγινε πρόεδρος;
Ναι.
Στην πραγματικότητα, δύο από τις πέντε τελευταίες εκλογές κέρδισαν υποψήφιοι που είχαν λιγότερες ψήφους από τον λαό σε σχέση με τους αντιπάλους τους.
Είναι πιθανό ένας υποψήφιος να είναι οι πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο, αλλά να εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να κερδίσουν αρκετά κράτη για να κερδίσουν 270 εκλογικές ψήφους.
Το 2016, ο D. Trump είχε σχεδόν τρία εκατομμύρια λιγότερες ψήφους από τη H. Clinotn, αλλά κέρδισε την προεδρία επειδή το σώμα εκλεκτόρων του έδωσε την πλειοψηφία.
Το 2000, ο G. Bush κέρδισε με 271 εκλογικές ψήφους, αν και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Al Gore κέρδισε την ψήφο του λαού κατά περισσότερο από μισό εκατομμύριο.
Μόνο τρεις άλλοι πρόεδροι έχουν εκλεγεί χωρίς να κερδίσουν την ψήφο του λαού, όλοι τους τον 19ο αιώνα: ο John Quincy Adams, ο Rutherford B Hayes και ο Benjamin Harrison.
Γιατί επελέγη αυτό το σύστημα;
Όταν το σύνταγμα των ΗΠΑ καταρτίστηκε το 1787, η ψηφοφορία του λαού για την εκλογή προέδρου ήταν πρακτικά αδύνατη.
Αυτό οφείλεται στο μέγεθος της χώρας και στη δυσκολία επικοινωνίας.
Ταυτόχρονα, υπήρχε ελάχιστος ενθουσιασμός για να επιτραπεί στον πρόεδρο να επιλεγεί από νομοθέτες στην πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον.
Έτσι, οι διαμορφωτές του συντάγματος δημιούργησαν το σώμα εκλεκτόρων με κάθε Πολιτεία να επιλέγει εκλέκτορες.
Οι μικρότερες Πολιτείες ευνοούσαν το σύστημα καθώς τους έδωσε περισσότερη φωνή από μια λαϊκή δημοτική ψήφο σε εθνικό επίπεδο για την απόφαση του προέδρου.
Το σώμα εκλεκτόρων ευνοήθηκε επίσης από τις νότιες πολιτείες, όπου οι σκλάβοι αποτελούσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Παρόλο που οι σκλάβοι δεν ψήφισαν, μετρήθηκαν στην απογραφή των ΗΠΑ (ως τα τρία πέμπτα ενός ατόμου).
Δεδομένου ότι ο αριθμός των εκλογικών ψήφων καθορίστηκε από το μέγεθος του πληθυσμού ενός κράτους, τα νότια κράτη είχαν μεγαλύτερη επιρροή στην εκλογή προέδρου απ 'ό, τι θα τους έδινε μια άμεση ψήφος κοινού.
Πρέπει οι εκλέκτορες να ψηφίσουν τον υποψήφιο που κέρδισε;
Σε ορισμένες πολιτείες, οι εκλέκτορες θα μπορούσαν να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο προτιμούν, ανεξάρτητα από το ποιον υποστήριξαν οι ψηφοφόροι.
Στην πράξη, οι εκλέκτορες σχεδόν πάντα ψηφίζουν τον υποψήφιο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους στην πολιτεία τους.
Εάν ένας εκλέκτορας καταψηφίσει την προεδρική επιλογή του κράτους τους, ονομάζονται «προδότες».
Το 2016, επτά ψήφοι των σωμάτων εκλεκτόρων επιλέχθηκαν με αυτόν τον τρόπο, αλλά κανένα αποτέλεσμα δεν άλλαξε από «προδότες» εκλέκτορες.
Τι συμβαίνει εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει πλειοψηφία;
Τότε η απόφαση για τον πρόεδρο λαμβάνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αυτό συνέβη μόνο μία φορά, όταν το 1824 τέσσερις υποψήφιοι διαίρεσαν την ψήφο των εκλεκτόρων, χωρίς να δίνεται σε κάποιον από αυτούς η πλειοψηφία.
Με δύο κόμματα να κυριαρχούν στο αμερικανικό σύστημα, αυτό είναι απίθανο να συμβεί σήμερα.
ΗΠΑ: Τι είναι ο Νόμος περί Εξέγερσης που επικαλείται ο Trump - Φόβος για ταραχές
Μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία για το ενδεχόμενο ταραχών έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι δηλώσεις του προέδρου Donald Trump, σχετικά με την ομαλή μετάβαση της εξουσίας, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέλησε να σχολιάσει αν θα δεχθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση που αποφασίσει πως τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα είναι αποτέλεσμα νοθείας και πρότεινε την κινητοποίηση του στρατού βάση του Νόμου περί Εξέγερσης (Insurrection Act) που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια προκειμένου να καταστείλει την αναταραχή, αν κερδίσει.
«Κοιτάξτε, αυτό λέγεται εξέγερση. Απλώς τους στέλνουμε και το κάνουμε πολύ εύκολα», δήλωσε ο Trump στο Fox News τον Σεπτέμβριο.
Το Reuters εξηγεί τι είναι ο Νόμος περί Εξέγερσης και ποια είναι τα περιθώρια ενεργοποίησής του από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Τι είναι ο Νόμος περί Εξέγερσης;
Βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ, οι κυβερνήτες των πολιτειών έχουν την πρωταρχική εξουσία για τη διατήρηση της τάξης μέσα στα σύνορα των πολιτειών τους. Ο Posse Comitatus Act που ανάγεται στο 1878, απαγορεύει στον ομοσπονδιακό στρατό να συμμετέχει στην εγχώρια επιβολή του νόμου.
Ο Insurrection Act, μια εξαίρεση στον Posse Comitatus Act που ανάγεται στο 1807, επιτρέπει στον πρόεδρο να στείλει δυνάμεις των ΗΠΑ για να καταστείλουν μια εγχώρια εξέγερση.
Επίκληση του Νόμου για την Εξέγερση έχει γίνει δεκάδες φορές στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά σπάνια μετά το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960.
Τελευταία φορά τον επικαλέστηκε το 1992 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους πατήρ, όταν η αθώωση τεσσάρων αστυνομικών του Λος Άντζελες για τον άγριο ξυλοδαρμό του μαύρου αυτοκινητιστή Ρόντνεϊ Κινγκ οδήγησε σε φονικές ταραχές. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είχε υποστηρίξει τότε τη χρήση βίας από την κυβέρνηση Μπους.
Ο νόμος δίνει στον πρόεδρο «τρομερές εξουσίες» και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, δήλωσε ο απόστρατος αντιστράτηγος Τζον Άλτενμπουργκ, που εργάζεται ως δικηγόρος στην Ουάσινγκτον.
Ο Trump επικαλέστηκε τον νόμο στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις το 2020;
Ο Trump είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί τον νόμο ως απάντηση στη βία και στις λεηλασίες που σημειώθηκαν στις κυρίως ειρηνικές αντιρατιστικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εγκατέλειψε την ιδέα μετά την απόρριψή της από τον υπουργό Άμυνας Mark Esper.
Αντί γι΄αυτό ο Trump έστειλε πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ σε πόλεις όπως η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και το Πόρτλαντ του Όρεγκον.
Οι πράκτορες αυτοί διαθέτουν στρατιωτικού τύπου εξοπλισμό, αλλά είναι πολίτες και δεν αποτελούν μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
Σε περίπτωση αναταραχής στις 3 Νοεμβρίου ή τις επόμενες ημέρες, ο Trump είναι πιο πιθανό να ενεργοποιήσει αυτούς τους ομοσπονδιακούς πράκτορες παρά τον στρατό, δήλωσε ο Jimmy Gurulé, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ και πρωην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Για να το κάνει, ο Trump θα πρέπει να επικαλεστεί παραβίαση κάποιου ομοσπονδιακού νόμου.
Οι πράκτορες του DHS που στάλθηκαν στο Πόρτλαντ νωρίτερα φέτος είχαν την αποστολή να επιβάλουν τον νόμο σε περιπτώσεις βανδαλισμού ομοσπονδιακής περιουσίας, όπως τα κτίρια των δικαστηρίων.
Μπορεί ο Trump να ενεργοποιήσει την εθνοφρουρά;
Ναι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ή να «ομοσπονδοποιήσει» τη Στρατιωτική Εθνική Φρουρά, μια εφεδρική δύναμη που αποτελείται από στρατιώτες μερικής απασχόλησης. Αυτοί οι 'πολίτες-στρατιώτες' ενεργοποιούνται συνήθως από τους κυβερνήτες, αλλά η ομοσπονδιακή νομοθεσία επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να τους ενεργοποιήσει.
Από τη στιγμή που θα «ομοσπονδοποιηθούν», οι στρατιώτες της εθνοφρουράς τίθενται πλήρως υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του υπουργού Άμυνας έως ότου επιστρέψουν σε πολιτικό καθεστώς.
Φέτος, πολλοί κυβερνήτες πολιτειών ενεργοποίησαν την εθνοφρουρά για να ανταποκριθούν στην πανδημία του κορονοϊού και για να υποστηρίξουν την τοπική επιβολή του νόμου στην καταστολή ταραχών.
Άρα ο Trump δεν χρειάζεται έγκριση κυβερνήτη για να στείλει στρατεύματα;
Ακριβώς, βάση του Νόμου περί Εξέγερσης, αν ο πρόεδρος αποφασίσει ότι μια εξέγερση έχει καταστήσει «ανεφάρμοστη» την επιβολή του νόμου μέσω των συνήθων νομικών διαδικασιών, μπορεί να ενεργοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς έγκριση κυβερνήτη «προκειμένου να επιβάλει την τήρηση αυτών των νόμων ή να καταστείλει την εξέγερση».
Ιστορικά, πρόεδροι και κυβερνήτες γενικά συμφωνούσαν σχετικά με την αναγκαιότητα αποστολής στρατιωτών.
Ο Trump μπορεί να ενεργοποιήσει τους πράκτορες του DHS, που είναι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ή την εθνοφρουρά χωρίς έγκριση κυβερνήτη.
Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στις εξουσίες του προέδρου. Βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, η επέμβαση του στρατού ή άλλων ομοσπονδιακών πρακτόρων σε εκλογές είναι παράνομη.
Μπορούν τα δικαστήρια να μπλοκάρουν τη χρήση βίας από τον πρόεδρο;
Ναι, αλλά τα δικαστήρια ιστορικά υπήρξαν απρόθυμα στο να αμφισβητήσουν στρατιωτικές διακηρύξεις από τον πρόεδρο, δήλωσε ο Robert Chesney, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
«Όταν ένας πρόεδρος ισχυρίζεται ότι τα γεγονότα επί του πεδίου απαιτούν επίκληση του Νόμου περί Εξέγερσης, τα δικαστήρια κατά κανόνα δεν το αμφισβητούν», είπε ο Τσέσνεϊ.
Οι δικαστές, ωστόσο, μπορούν να διαφωνήσουν με τον πρόεδρο, αν πιστεύουν πως ο Τραμπ στηρίχθηκε σε αναληθείς ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τη χρήση βίας, συνέχισε.
Αν ο Trump στείλει πράκτορες του DHS ή ομοσπονδιακούς πράκτορες, αυτοί πρέπει να σεβασθούν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, κατηγόρησαν τους πράκτορες στο Πόρτλαντ ότι προέβησαν σε συλλήψεις που παραβίαζαν τα συνταγματικά δικαιώματα διαδηλωτών και δημοσιογράφων.
Όμως η κυβέρνηση Trumo είχε νομότυπα την εξουσία να χρησιμοποιήσει τους πράκτορες, σύμφωνα με νομομαθείς.
Οι αμφίρροπες πολιτείες - Μάχη στήθος με στήθος
Μικρό προβάδισμα καταγράφει ο Biden έναντι του απερχόμενου προέδρου στη Φλόριντα, ενώ αμφίρροπη προβλέπεται μέχρι τέλους η μάχη στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos.
Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειχνε ότι οι δύο υποψήφιοι έδιναν μάχη στήθος με στήθος και στις τρεις Πολιτείες.
Στη δημοσκόπηση μετέχουν πιθανοί ψηφοφόροι από έξι Πολιτείες (Φλόριντα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια) οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 27 Οκτωβρίου-1ης Νοεμβρίου και στις έξι Πολιτείες.
Στη Φλόριντα, ο Biden συγκεντρώνει ποσοστό 50% και ο Τραμπ 46%.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν δύο μονάδες υπέρ του Biden (49-47%), αλλά εντός του στατιστικού σφάλματος.
Πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 41%) απάντησαν ότι έχουν ήδη ψηφίσει.
Στην Αριζόνα, ο Biden προηγείται με ποσοστό 49% έναντι 47% του Trump, διαφορά εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν επίσης 2 μονάδες υπέρ του Biden, στο 48-46%.
Οι μισοί ψηφοφόροι (49%) έχουν ήδη ψηφίσει.
Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Biden προηγείται με 49% έναντι 48% του Trump.
Το 43% έχει ήδη ψηφίσει.
Στο Μίσιγκαν ο Biden αύξησε τη διαφορά στις 10 μονάδες (από 9 στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και προηγείται με ποσοστό 52% έναντι 42% του Trump.
Το 37% έχει ήδη ψηφίσει.
Δέκα μονάδες υπέρ του Biden (53-43%) είναι η διαφορά των δύο υποψηφίων και στο Ουισκόνσιν, με το 41% των ψηφοφόρων να έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Στην Πενσιλβάνια ο Biden συγκεντρώνει 51% (από 50% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και ο Trump 44% (από 45%).
Το 25% έχει ψηφίσει.
Σε όλες τις Πολιτείες οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι ο Biden θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της πανδημίας και ο Trump θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της οικονομίας.
Σύμφωνα με έρευνα των New York Times και του Siena College, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, o Biden είναι μπροστά από τον Trump σε τέσσερις πολιτείες αποφασιστικής σημασίας, στις οποίες είχε κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος το 2016: στην Πενσυλβάνια, την Αριζόνα, τη Φλόριντα και το Ουισκόνσιν.
Αλλά οι πολιτικοί παρατηρητές επαναλαμβάνουν ότι χρειάζεται προσοχή, θυμίζοντας ότι στις εκλογές του 2016 ο Trump έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην αμερικανική πολιτική ιστορία νικώντας τη Hilary Clinton.
Η ατμόσφαιρα την εκλογική βραδιά θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το ποια θα είναι τα αποτελέσματα στις πολιτείες.
Αν ο Biden επικρατήσει στη Φλόριντα, όπου τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά από νωρίς, το σασπένς θα τελειώσει γρήγορα.
Οι δύο εβδομηντάρηδες υποψήφιοι αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος στη μεγάλη νοτιοανατολική πολιτεία.
Ο Trump πρέπει να κερδίσει τη Φλόριντα, η οποία εκλέγει 29 εκλέκτορες, για να έχει ελπίδες επανεκλογής.
Κανένας Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εδώ και έναν αιώνια δεν έχει καταφέρει να κερδίσει χωρίς τη Φλόριντα.
Ωστόσο, ακόμη και εάν κερδίσει τη Φλόριντα, ο Trump θα πρέπει να εξασφαλίσει και μία πολιτεία στον Βορρά.
Αυτή η πολιτεία δεν αποκλείεται να είναι η Πενσυλβάνια με τους 20 εκλέκτορες, η οποία αποτελεί επίσης «κλειδί» για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, με τα επιτελεία Biden και Trump να έχουν επικεντρώσει εκεί την προσοχή τους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Monmouth University, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden καταγράφει προβάδισμα 7 μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια.
Η δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, μία ημέρα πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καταγράφει ποσοστό 51% για τον Biden έναντι 44% για τον Trump, στο σενάριο της μεγάλης προσέλευσης στις κάλπες.
Με βάση το σενάριο της χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες, το προβάδισμα Biden μειώνεται στις 5 μονάδες.
Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, ο Biden κατέγραφε προβάδισμα 8 μονάδων στο σενάριο χαμηλής προσέλευσης.
Ο Biden καταγράφει προβάδισμα 4 ή 5 μονάδων, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ωστόσο δεν αποτελεί απόσταση ασφαλείας.
Η μοναδική ιδιομορφία του αμερικανικού συστήματος είναι πως το εκλεκτορικό σώμα, όχι η λαϊκή ψήφος, αναδεικνύει τον νικητή των εκλογών.
Το 2016, ο Trump έλαβε σχεδόν τρία εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από την Clinton, αλλά κέρδισε την πλειοψηφία των 538 εκλεκτόρων.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσει την στήριξη 270 εκλεκτόρων για να αναδειχθεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Πάνω από 93 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, είτε διά ζώσης είτε επιστολικά, γεγονός που προοιωνίζεται συμμετοχή ρεκόρ.
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα:
Ο φόβος για επεισόδια
Σε μια ένδειξη της έντασης της εκστρατείας, που διεξάγεται με απίστευτη επιθετικότητα, καταστήματα σε πολλές αμερικανικές μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, αμπαρώνονται εξαιτίας του φόβου ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια.
Μάλιστα, η αλυσίδα Walmart απέσυρε τα όπλα από τα ράφια των καταστημάτων της.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σεναριολογία σε μέρος των μέσων ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να ανακηρύξει τη νίκη του το βράδυ της Τρίτης εάν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, ο Trump τη διέψευσε κατηγορηματικά — «όχι-όχι, αυτή είναι ψευδής είδηση» — καθώς κατέβαινε από το προεδρικό αεροσκάφος χθες στη Βόρεια Καρολίνα.
Όμως έσπευσε να προσθέτει πως «από τη στιγμή που θα τελειώσει η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει στα δικαστήρια το αποτέλεσμα.
Ειδικά αν η καταμέτρηση, λόγω της τεράστια συμμετοχής, δεν έχει ολοκληρωθεί την ημέρα των εκλογών, κάτι που κατ’ αυτόν θα ήταν «φρικτό πράγμα», αλλά και «αδικία».
Έχει πει επανειλημμένα ότι φοβάται πως θα γίνει «απάτη» και «νοθεία» με τις επιστολικές ψήφους από τους Δημοκρατικούς, μολονότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη γι’ αυτό.
«Η απάντησή μου είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα κλέψει αυτές τις εκλογές», είπε από την πλευρά του ο Joe Biden.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ο Trump σκοπεύει να οργανώσει εκλογική βραδιά στα σαλόνια του Λευκού Οίκου και να φιλοξενήσει ως και 400 προσκεκλημένους.
Ο Biden από την πλευρά του θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς από το οχυρό του, την πόλη Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ).
Παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος, με βάση τις δημοσκοπήσεις.
Ο Biden έχει πιθανότητα νίκης 66% και ο Trump 39% με βάση τις δημοσκοπήσεις – Ο νικητής μπορεί να μην βγει άμεσα
Για ρευστό εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020 κάνουν λόγο δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα προηγείται ο δημοκρατικός Biden με ποσοστό 50,7% έναντι του Trump των Ρεπουμπλικάνων με ποσοστό 44% ή διαφορά 6,7 μονάδες.
Αυτή τη στιγμή έχει πιθανότητα 66% για μια νίκη ο Biden , η οποία έχει αυξηθεί από πριν από μια εβδομάδα καθώς το ποσοστό ήταν 62,9% και επίσης υψηλότερο από πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Μια νίκη για τον Trump έχει περίπου 39% πιθανότητα σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η οποία είναι ελαφρώς αυξημένη από 37,1% πριν από μια εβδομάδα.
Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις - που παρακολουθεί το Real Clear Politics καταλήγει περίπου στα ίδια συμπεράσματα.
Ωστόσο αξιολογώντας τις δημοσκοπήσεις σε αμφίρροπές πολιτείες, ο Biden προηγείται σε όλα τα πεδία της μάχης, αλλά χάνει πολιτείες όπως το Οχάιο, την Αριζόνα και το Τέξας.
Υπό δημοσκοπικές συνθήκες ο Biden θα έπαιρνε μια άνετη νίκη στο Electoral College (EC) 346 οι δημοκρατικοί προς 192 οι ρεπουμπλικάνοι.
Ωστόσο σε ορισμένες κορυφαίες πολιτείες όπως (FL, PA, MI, WI, NC, AZ), ο Biden προηγείται +3,1 μονάδες, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με διαφορές 5% πριν λίγες εβδομάδες με την Αριζόνα να περνάει στον Trump τις τελευταίες 24 ώρες.
Εάν οι δημοσκοπήσεις πέσουν έξω όπως και το 2016 – και εφαρμόσουμε τα δεδομένα 2016, όπως έκανε η Bank of America – Πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσυλβάνια, η Γεωργία, η Αϊόβα και το Μέιν θα περάσουν στον Trump.
• Arizona: Trump +0.6
• Florida: Biden +1.2
• Michigan: Biden +6.5
• North Carolina: Biden +1.2
• Pennsylvania: Biden +3.7
• Wisconsin: Biden +6.4
• Georgia: Biden +0.8
• Iowa: Biden +1.2
• Maine 2: Biden +2.7
• Minnesota: Biden +4.7
• Nebraska-2: Biden +7.8
• Nevada: Biden +4.0
• Ohio: Tie
• Texas: Trump +2.3
Αυτά τα ποσοστά στη συνέχεια προσαρμόζονται εφαρμόζοντας τα ίδια ποσοστά σφάλματος όπως παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του 2016 και τα αποτελέσματα εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:
Είναι αξιοσημείωτο, αν οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο λάθος όσο ήταν το 2016, ο Trump θα κέρδιζε με 279 από τις 538 εκλογικές έδρες, ενώ ο Biden θα ελάμβανε 259.
Ωστόσο, το περιθώριο της νίκης θα ήταν εντός 0,5% στο Ουισκόνσιν (για τον Biden) και τη Γεωργία (για τον Trump), κάτι που θα προκαλούσε επανακαταμέτρηση και καθυστέρηση των τελικών αποτελεσμάτων.
Επιπλέον, το περιθώριο στην Πενσυλβάνια και τη Φλόριντα θα ήταν μικρότερο από 1%, μετατρέποντας την εκλογική βραδιά σε θρίλερ.
Εν ολίγοις, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις 3 Νοεμβρίου, ο νικητής δεν θα είναι άμεσα γνωστός.
Με βάση το Bloomberg όλα αυτά σημαίνουν ότι η νίκη του Trimp στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα αποτελούσε μια ιστορικά εντυπωσιακή αποτυχία από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, ξεπερνώντας ακόμη και την αποτυχία του 2016.
Ενώ οι πιθανότητες του προέδρου να επανεκλεγεί δεν είναι μηδενικές, οι δημοσκοπήσεις βλέπουν νίκη Biden.
Εάν ο Trump κερδίσει, στις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020, αυτό θα είχε επιπτώσεις για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων αναφέρει η SurveyUSA , μια εταιρεία δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα έχουμε είτε νικητή τον Biden, είτε επαναληπτικές εκλογές και δικαστικές αποφάσεις για αμφισβητούμενα αποτελέσματα.
Η πιθανότητα αποφασιστικής νίκης του Trump δεν είναι βασικό σενάριο.
www.bankingnews.gr
Η μάχη θα κριθεί στις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μικρό προβάδισμα του Biden στη Φλόριντα και μάχη σε Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα.
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ.
Σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στην πρώιμη διαδικασία, είτε δια ζώσης είτε μέσω ταχυδρομείου, για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά τμήματα εν μέσω της πανδημίας.
Τα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα, καθώς και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια.
Παραδοσιακά τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης ανακοινώθηκαν από το Νιου Χάμσαϊρ.
Το Ντίξβιλ Νοτς, ένα ψαροχώρι στη Νέα Αγγλία, έστειλε ήδη τα αποτελέσματά του: Πέντε άτομα ψήφισαν και όλοι επέλεξαν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden.
Οι εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020 είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τον πλανήτη.
Για τις ΗΠΑ ο Trump αποδείχθηκε πολύ καλός πρόεδρος, για τη μεσαία αστική τάξη, για την Wall Street.
Ήταν ο Πρόεδρος που δεν διεξήγαγε ούτε ένα πόλεμο πλην τους εμπορικού πολέμου με την Κίνα, επέβαλλε δασμούς σε πολλές χώρες και έκανε σημαία Πρώτα η Αμερική.
Από την άλλη πλευρά ο Biden εκπροσωπεί τους Δημοκρατικούς που στράφηκαν περισσότερο προς την αριστερά υποκινώντας κινήματα όπως η Antifa.
Ο Biden σε δύο χρόνια θα είναι 80 ετών, εάν εκλεγεί το 2022 θα είναι ο γηραιότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ…
Με βάση τις δημοσκοπήσεις ο Biden προηγείται 6,7 μονάδες με 50,7% έναντι 44% του Trump αλλά υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δείχνουν τις διαφορές στην μια μονάδα Rasmussen ή 3 ή 4 μονάδες οριακά υπέρ του Biden….
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποδειχθεί θρίλερ, οι Ρεπουμπλικάνοι προσέρχονται στις κάλπες ενώ στην επιστολική ψήφο περισσότερο οι Δημοκρατικοί.
Μπορεί δηλαδή το αποτέλεσμα της κάλπης να είναι αμφίρροπο και να χρειαστεί να περιμένουμε την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων για να γνωρίζουμε τον νικητή.
Ο Trump έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου οδηγεί σε εκλογική απάτη.
Βέβαια ο ίδιος ψήφισε ήδη με...επιστολική ψήφο.
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες ότι ο Donald Trump θα προχωρήσει στη νικητήρια ομιλία του εφόσον προηγηθεί στην καταμέτρηση, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα των αμφίρροπων πολιτειών, τα οποία θα κρίνουν τον τελικό νικητή.
Πάντως ο Trump εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι θα κηρύξει τη νίκη «μόνο εάν υπάρχει νίκη».
«Δεν υπάρχει λόγος να για παιχνίδια», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Θα γράψουμε ξανά ιστορία», δήλωσε ο Trump στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Γκραντ Ράπιντς, στο Μίσιγκαν, αναφερόμενος σε μια επερχόμενη υπέροχη νίκη στις εκλογές αυτές.
«Αισθάνομαι ότι βαίνουμε προς μια μεγάλη νίκη», είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα ο Joe Biden από το Πίτσμπουργκ, την πόλη από την οποία είχε επίσης ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία πριν από 18 μήνες.
Στην φετινή προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κυριάρχησε η πανδημία της COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στη χώρα και η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω τις τελευταίες μέρες.
Σήμερα το βράδυ, αρχικά τα βλέμματα όλα θα είναι στραμμένα στην Φλόριντα, μια από τις πιο διάσημες πολιτείες-κλειδί για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η οποία έχει μάλιστα υποσχεθεί να δείξει το χρώμα που κερδίζει ήδη από την νύχτα των εκλογών.
Χωρίς αυτήν την πολιτεία, στην οποία είχε κερδίσει το 2016, η νίκη είναι σχεδόν αδύνατη για τον Trump.
Αντιθέτως, αν καταφέρει να διατηρήσει την Φλόριντα, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παλεύει στήθος με στήθος με τον Biden, η προσοχή θα στραφεί στην Πενσιλβάνια, τη γενέτειρα του Δημοκρατικού υποψηφίου.
Πάνω από 98 εκατ. αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει - Ρεκόρ συμμετοχής
Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ προαναγγέλλεται αυξημένη σε ιστορικά επίπεδα, καθώς περισσότεροι από 97 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων --δια ζώσης ή δι' αλληλογραφίας--, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.
Οι Δημοκρατικοί είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν φέτος εκ των προτέρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τώρα μένει να διαπιστωθεί αν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την τάση να επισκεφθούν την επίσημη ημέρα των εκλογών τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, θα τηρήσουν πιστά το ραντεβού τους.
Η συγκέντρωση ενός αριθμού ρεκόρ επιστολικών ψήφων, οι οποίες σε ορισμένες πολιτείες θα μπoρούσαν να συρρέουν ως και μέρες μετά τη σημερινή, εγκυμονεί τον κίνδυνο να περιπλακεί η καταμέτρηση ή ακόμη να καθυστερήσει η ανακοίνωση του νικητή, αν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.
Tα τελευταία tweets Trump και Biden πριν την εκλογική αναμέτρηση
Τους υποστηρικτές του ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς του» ο πρόεδρος Donald Trump, σημειώνοντας ότι παλεύει καθημερινά για το μέλλον τους.
Ο Biden τόνισε ότι είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών, αλλά θα εργαστεί για όλους τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς αυτή είναι η δουλειά του προέδρου.
Κίνδυνος να επικρατήσει χάος
Η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για οποιεσδήποτε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης κοινωνικής αναταραχής μετά από τα εκλογικά αποτελέσματα στις 3 Νοεμβρίου, ενώ η Εθνική Φρουρά έχει αναπτυχθεί σε πολλές πολιτείες.
Οι φόβοι για χάος λόγω των εκλογών υποχρέωσαν πολλούς κυβερνήτες να ενεργοποιήσουν την εθνική φρουρά ώστε να αποτραπούν επεισόδια.
Και στο Όρεγκον, η κυβέρνηση Kate Brown, για δεύτερη φορά σε δύο μήνες, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την περιοχή του μετρό του Πόρτλαντ, επικαλούμενη πιθανή κοινωνική ενόψει εκλογών.
Οι κυβερνήτες έχουν επίσης κινητοποιήσει τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς στο Τέξας, την Αλαμπάμα και την Αριζόνα σε μεγάλες πόλεις στις αντίστοιχες πολιτείες τους εν αναμονή της βίας.
Οχυρώνονται τα καταστήματα υπό τον φόβο επεισοδίων
Επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Αμερική προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο χάους μετά τις αμερικανικές εκλογές (3/11), ενώ την ίδια ώρα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση λεηλασιών και ταραχών.
Σε πολλές πόλεις στις ΗΠΑ από χθες (2/11), λιανοπωλητές, γραφεία και γκαλερί τέχνης βάζουν κόντρα πλακέ στα παράθυρα και τις πόρτες τους για να προστατεύσουν τα εμπορεύματά τους λίγο πριν τις Αμερικανικές εκλογές υπό τον φόβο του χάους που μπορεί να προκληθεί, ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει.
Δείτε φωτογραφίες από την «καρδιά» των ΗΠΑ
Θα κριθεί το αποτέλεσμα στα δικαστήρια;
Υπάρχουν ενδείξεις, που πολλαπλασιάζονται, ότι η έκβαση των σημερινών προεδρικών εκλογών ίσως κριθεί στα δικαστήρια, με την εκστρατεία του Trump να καθιστά σαφές πως θα καταθέσει σωρεία προσφυγών αμέσως.
Η ομάδα του Δημοκρατικού αντιπάλου του Biden έχει επίσης ετοιμάσει μια ολόκληρη στρατιά δικηγόρων.
Στην πιο πρόσφατη δικαστική υπόθεση για την ψηφοφορία, ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε πως 127.000 ψήφοι που κατατέθηκαν στο Τέξας από πολίτες μέσα από τα αυτοκίνητά τους (σε εκλογικό κέντρο drive-thru), προκειμένου να αποτραπούν μολύνσεις από τον κορωνοϊό, είναι έγκυρες και θα καταμετρηθούν.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτεία επιχειρηματολογούσαν ότι τα ψηφοδέλτια αυτά έπρεπε να θεωρηθούν άκυρα.
Trump και Biden θα συνεχίσουν την προεκλογική εκστρατεία τους ακόμη και σήμερα Τρίτη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, με την ελπίδα να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους.
Ο Ρεπουμπλικάνος, σε μειονεκτική θέση στις δημοσκοπήσεις, μιλά περί κινδύνου «νοθείας» για μήνες, χωρίς να παρουσιάζει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό.
Επανήλθε στις ομιλίες που έκανε χθες στο σενάριο αυτό, παρότι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι εκλογικές απάτες είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο με πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στις ΗΠΑ.
Στην τελική ευθεία της εξαιρετικά πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, ο Barack Obama, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του επί οκτώ χρόνια αντιπροέδρου του.
Εκλογές ΗΠΑ 2020: Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος - Πώς λειτουργεί το Σώμα Εκλεκτόρων
Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πραγματοποιούνται αύριο στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Αλλά είναι πιθανό ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους από το κοινό να μην είναι ο νικητής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν επιλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους (λαό), αλλά αυτό που είναι γνωστό ως Σώμα των Εκλεκτόρων.
Ποιόν ψηφίζουν οι Αμερικανοί;
Όταν οι Αμερικανοί πηγαίνουν στις κάλπες στις προεδρικές εκλογές, στην πραγματικότητα ψηφίζουν μια ομάδα αξιωματούχων που απαρτίζουν το σώμα εκλεκτόρων.
Η λέξη «σώμα» εδώ απλώς αναφέρεται σε μια ομάδα ατόμων με κοινή εργασία.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκλογείς και δουλειά τους είναι να επιλέξουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.
Το σώμα εκλεκτόρων συνεδριάζει κάθε τέσσερα χρόνια, λίγες εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών, για να εκτελέσει αυτό το έργο.
Πώς λειτουργεί το Σώμα των Εκλεκτόρων;
Ο αριθμός των εκλεκτόρων από κάθε πολιτεία αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του πληθυσμού του.
Κάθε πολιτεία λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερους εκλέκτορες όσο και νομοθέτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (εκπρόσωποι στη Βουλή και γερουσιαστές).
Η Καλιφόρνια έχει τους περισσότερους εκλογείς - 55 - ενώ μια μερικές αραιοκατοικημένες Πολιτείες όπως το Ουαϊόμινγκ, η Αλάσκα και η Βόρεια Ντακότα (και η Ουάσιγκτον DC) έχουν το ελάχιστο των τριών.
Υπάρχουν συνολικά 538 εκλέκτορες.
Κάθε εκλέκτορας αντιπροσωπεύει μία εκλογική ψήφο και ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων - 270 ή περισσότερες - για να κερδίσει την προεδρία.
Oι εκλογικές ψήφοι που κατανέμονται σε κάθε Πολιτεία
Σε γενικές γραμμές, οι Πολιτείες απονέμουν όλες τις εκλογικές τους ψηφοφορίες σε όποιον κέρδισε την ψηφοφορία των απλών ψηφοφόρων στην πολιτεία.
Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος κερδίσει το 50,1% των ψήφων στο Τέξας, τους απονέμονται και οι 38 εκλογικές ψήφοι του κράτους.
Εναλλακτικά, ένας υποψήφιος θα μπορούσε να κερδίσει με σαρωτική νίκη και να πάρει τον ίδιο αριθμό εκλογικών ψήφων.
Είναι επομένως δυνατό για έναν υποψήφιο να γίνει πρόεδρος κερδίζοντας έναν αριθμό δύσκολων αγώνων (οι ψήφοι να είναι τσίμα τσίμα) σε ορισμένα κράτη, παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερες ψήφους σε ολόκληρη τη χώρα.
Υπάρχουν μόνο δύο πολιτείες (Μέιν και Νεμπράσκα) που διαιρούν τις ψήφους των εκλογικών σωμάτων τους σύμφωνα με το ποσοστό των ψήφων που λαμβάνει κάθε υποψήφιος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προεδρικοί υποψήφιοι στοχεύουν συγκεκριμένες «πολιτείες ταλάντευσης» - πολιτείες όπου η ψηφοφορία θα μπορούσε να πάει είτε έτσι, είτε αλλιώς - αντί να προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους σε ολόκληρη τη χώρα.
Κάθε πολιτεία που κερδίζει τους πλησιάζει στις 270 ψήφους που χρειάζονται.
Έχει χάσει υποψήφιος πρόεδρος ψήφο του λαού αλλά έγινε πρόεδρος;
Ναι.
Στην πραγματικότητα, δύο από τις πέντε τελευταίες εκλογές κέρδισαν υποψήφιοι που είχαν λιγότερες ψήφους από τον λαό σε σχέση με τους αντιπάλους τους.
Είναι πιθανό ένας υποψήφιος να είναι οι πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο, αλλά να εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να κερδίσουν αρκετά κράτη για να κερδίσουν 270 εκλογικές ψήφους.
Το 2016, ο D. Trump είχε σχεδόν τρία εκατομμύρια λιγότερες ψήφους από τη H. Clinotn, αλλά κέρδισε την προεδρία επειδή το σώμα εκλεκτόρων του έδωσε την πλειοψηφία.
Το 2000, ο G. Bush κέρδισε με 271 εκλογικές ψήφους, αν και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Al Gore κέρδισε την ψήφο του λαού κατά περισσότερο από μισό εκατομμύριο.
Μόνο τρεις άλλοι πρόεδροι έχουν εκλεγεί χωρίς να κερδίσουν την ψήφο του λαού, όλοι τους τον 19ο αιώνα: ο John Quincy Adams, ο Rutherford B Hayes και ο Benjamin Harrison.
Γιατί επελέγη αυτό το σύστημα;
Όταν το σύνταγμα των ΗΠΑ καταρτίστηκε το 1787, η ψηφοφορία του λαού για την εκλογή προέδρου ήταν πρακτικά αδύνατη.
Αυτό οφείλεται στο μέγεθος της χώρας και στη δυσκολία επικοινωνίας.
Ταυτόχρονα, υπήρχε ελάχιστος ενθουσιασμός για να επιτραπεί στον πρόεδρο να επιλεγεί από νομοθέτες στην πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον.
Έτσι, οι διαμορφωτές του συντάγματος δημιούργησαν το σώμα εκλεκτόρων με κάθε Πολιτεία να επιλέγει εκλέκτορες.
Οι μικρότερες Πολιτείες ευνοούσαν το σύστημα καθώς τους έδωσε περισσότερη φωνή από μια λαϊκή δημοτική ψήφο σε εθνικό επίπεδο για την απόφαση του προέδρου.
Το σώμα εκλεκτόρων ευνοήθηκε επίσης από τις νότιες πολιτείες, όπου οι σκλάβοι αποτελούσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Παρόλο που οι σκλάβοι δεν ψήφισαν, μετρήθηκαν στην απογραφή των ΗΠΑ (ως τα τρία πέμπτα ενός ατόμου).
Δεδομένου ότι ο αριθμός των εκλογικών ψήφων καθορίστηκε από το μέγεθος του πληθυσμού ενός κράτους, τα νότια κράτη είχαν μεγαλύτερη επιρροή στην εκλογή προέδρου απ 'ό, τι θα τους έδινε μια άμεση ψήφος κοινού.
Πρέπει οι εκλέκτορες να ψηφίσουν τον υποψήφιο που κέρδισε;
Σε ορισμένες πολιτείες, οι εκλέκτορες θα μπορούσαν να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο προτιμούν, ανεξάρτητα από το ποιον υποστήριξαν οι ψηφοφόροι.
Στην πράξη, οι εκλέκτορες σχεδόν πάντα ψηφίζουν τον υποψήφιο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους στην πολιτεία τους.
Εάν ένας εκλέκτορας καταψηφίσει την προεδρική επιλογή του κράτους τους, ονομάζονται «προδότες».
Το 2016, επτά ψήφοι των σωμάτων εκλεκτόρων επιλέχθηκαν με αυτόν τον τρόπο, αλλά κανένα αποτέλεσμα δεν άλλαξε από «προδότες» εκλέκτορες.
Τι συμβαίνει εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει πλειοψηφία;
Τότε η απόφαση για τον πρόεδρο λαμβάνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αυτό συνέβη μόνο μία φορά, όταν το 1824 τέσσερις υποψήφιοι διαίρεσαν την ψήφο των εκλεκτόρων, χωρίς να δίνεται σε κάποιον από αυτούς η πλειοψηφία.
Με δύο κόμματα να κυριαρχούν στο αμερικανικό σύστημα, αυτό είναι απίθανο να συμβεί σήμερα.
ΗΠΑ: Τι είναι ο Νόμος περί Εξέγερσης που επικαλείται ο Trump - Φόβος για ταραχές
Μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία για το ενδεχόμενο ταραχών έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι δηλώσεις του προέδρου Donald Trump, σχετικά με την ομαλή μετάβαση της εξουσίας, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέλησε να σχολιάσει αν θα δεχθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση που αποφασίσει πως τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα είναι αποτέλεσμα νοθείας και πρότεινε την κινητοποίηση του στρατού βάση του Νόμου περί Εξέγερσης (Insurrection Act) που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια προκειμένου να καταστείλει την αναταραχή, αν κερδίσει.
«Κοιτάξτε, αυτό λέγεται εξέγερση. Απλώς τους στέλνουμε και το κάνουμε πολύ εύκολα», δήλωσε ο Trump στο Fox News τον Σεπτέμβριο.
Το Reuters εξηγεί τι είναι ο Νόμος περί Εξέγερσης και ποια είναι τα περιθώρια ενεργοποίησής του από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Τι είναι ο Νόμος περί Εξέγερσης;
Βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ, οι κυβερνήτες των πολιτειών έχουν την πρωταρχική εξουσία για τη διατήρηση της τάξης μέσα στα σύνορα των πολιτειών τους. Ο Posse Comitatus Act που ανάγεται στο 1878, απαγορεύει στον ομοσπονδιακό στρατό να συμμετέχει στην εγχώρια επιβολή του νόμου.
Ο Insurrection Act, μια εξαίρεση στον Posse Comitatus Act που ανάγεται στο 1807, επιτρέπει στον πρόεδρο να στείλει δυνάμεις των ΗΠΑ για να καταστείλουν μια εγχώρια εξέγερση.
Επίκληση του Νόμου για την Εξέγερση έχει γίνει δεκάδες φορές στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά σπάνια μετά το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960.
Τελευταία φορά τον επικαλέστηκε το 1992 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους πατήρ, όταν η αθώωση τεσσάρων αστυνομικών του Λος Άντζελες για τον άγριο ξυλοδαρμό του μαύρου αυτοκινητιστή Ρόντνεϊ Κινγκ οδήγησε σε φονικές ταραχές. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είχε υποστηρίξει τότε τη χρήση βίας από την κυβέρνηση Μπους.
Ο νόμος δίνει στον πρόεδρο «τρομερές εξουσίες» και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, δήλωσε ο απόστρατος αντιστράτηγος Τζον Άλτενμπουργκ, που εργάζεται ως δικηγόρος στην Ουάσινγκτον.
Ο Trump επικαλέστηκε τον νόμο στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις το 2020;
Ο Trump είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί τον νόμο ως απάντηση στη βία και στις λεηλασίες που σημειώθηκαν στις κυρίως ειρηνικές αντιρατιστικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εγκατέλειψε την ιδέα μετά την απόρριψή της από τον υπουργό Άμυνας Mark Esper.
Αντί γι΄αυτό ο Trump έστειλε πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ σε πόλεις όπως η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και το Πόρτλαντ του Όρεγκον.
Οι πράκτορες αυτοί διαθέτουν στρατιωτικού τύπου εξοπλισμό, αλλά είναι πολίτες και δεν αποτελούν μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
Σε περίπτωση αναταραχής στις 3 Νοεμβρίου ή τις επόμενες ημέρες, ο Trump είναι πιο πιθανό να ενεργοποιήσει αυτούς τους ομοσπονδιακούς πράκτορες παρά τον στρατό, δήλωσε ο Jimmy Gurulé, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ και πρωην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Για να το κάνει, ο Trump θα πρέπει να επικαλεστεί παραβίαση κάποιου ομοσπονδιακού νόμου.
Οι πράκτορες του DHS που στάλθηκαν στο Πόρτλαντ νωρίτερα φέτος είχαν την αποστολή να επιβάλουν τον νόμο σε περιπτώσεις βανδαλισμού ομοσπονδιακής περιουσίας, όπως τα κτίρια των δικαστηρίων.
Μπορεί ο Trump να ενεργοποιήσει την εθνοφρουρά;
Ναι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ή να «ομοσπονδοποιήσει» τη Στρατιωτική Εθνική Φρουρά, μια εφεδρική δύναμη που αποτελείται από στρατιώτες μερικής απασχόλησης. Αυτοί οι 'πολίτες-στρατιώτες' ενεργοποιούνται συνήθως από τους κυβερνήτες, αλλά η ομοσπονδιακή νομοθεσία επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να τους ενεργοποιήσει.
Από τη στιγμή που θα «ομοσπονδοποιηθούν», οι στρατιώτες της εθνοφρουράς τίθενται πλήρως υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του υπουργού Άμυνας έως ότου επιστρέψουν σε πολιτικό καθεστώς.
Φέτος, πολλοί κυβερνήτες πολιτειών ενεργοποίησαν την εθνοφρουρά για να ανταποκριθούν στην πανδημία του κορονοϊού και για να υποστηρίξουν την τοπική επιβολή του νόμου στην καταστολή ταραχών.
Άρα ο Trump δεν χρειάζεται έγκριση κυβερνήτη για να στείλει στρατεύματα;
Ακριβώς, βάση του Νόμου περί Εξέγερσης, αν ο πρόεδρος αποφασίσει ότι μια εξέγερση έχει καταστήσει «ανεφάρμοστη» την επιβολή του νόμου μέσω των συνήθων νομικών διαδικασιών, μπορεί να ενεργοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς έγκριση κυβερνήτη «προκειμένου να επιβάλει την τήρηση αυτών των νόμων ή να καταστείλει την εξέγερση».
Ιστορικά, πρόεδροι και κυβερνήτες γενικά συμφωνούσαν σχετικά με την αναγκαιότητα αποστολής στρατιωτών.
Ο Trump μπορεί να ενεργοποιήσει τους πράκτορες του DHS, που είναι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ή την εθνοφρουρά χωρίς έγκριση κυβερνήτη.
Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στις εξουσίες του προέδρου. Βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, η επέμβαση του στρατού ή άλλων ομοσπονδιακών πρακτόρων σε εκλογές είναι παράνομη.
Μπορούν τα δικαστήρια να μπλοκάρουν τη χρήση βίας από τον πρόεδρο;
Ναι, αλλά τα δικαστήρια ιστορικά υπήρξαν απρόθυμα στο να αμφισβητήσουν στρατιωτικές διακηρύξεις από τον πρόεδρο, δήλωσε ο Robert Chesney, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
«Όταν ένας πρόεδρος ισχυρίζεται ότι τα γεγονότα επί του πεδίου απαιτούν επίκληση του Νόμου περί Εξέγερσης, τα δικαστήρια κατά κανόνα δεν το αμφισβητούν», είπε ο Τσέσνεϊ.
Οι δικαστές, ωστόσο, μπορούν να διαφωνήσουν με τον πρόεδρο, αν πιστεύουν πως ο Τραμπ στηρίχθηκε σε αναληθείς ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τη χρήση βίας, συνέχισε.
Αν ο Trump στείλει πράκτορες του DHS ή ομοσπονδιακούς πράκτορες, αυτοί πρέπει να σεβασθούν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, κατηγόρησαν τους πράκτορες στο Πόρτλαντ ότι προέβησαν σε συλλήψεις που παραβίαζαν τα συνταγματικά δικαιώματα διαδηλωτών και δημοσιογράφων.
Όμως η κυβέρνηση Trumo είχε νομότυπα την εξουσία να χρησιμοποιήσει τους πράκτορες, σύμφωνα με νομομαθείς.
Οι αμφίρροπες πολιτείες - Μάχη στήθος με στήθος
Μικρό προβάδισμα καταγράφει ο Biden έναντι του απερχόμενου προέδρου στη Φλόριντα, ενώ αμφίρροπη προβλέπεται μέχρι τέλους η μάχη στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos.
Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειχνε ότι οι δύο υποψήφιοι έδιναν μάχη στήθος με στήθος και στις τρεις Πολιτείες.
Στη δημοσκόπηση μετέχουν πιθανοί ψηφοφόροι από έξι Πολιτείες (Φλόριντα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια) οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 27 Οκτωβρίου-1ης Νοεμβρίου και στις έξι Πολιτείες.
Στη Φλόριντα, ο Biden συγκεντρώνει ποσοστό 50% και ο Τραμπ 46%.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν δύο μονάδες υπέρ του Biden (49-47%), αλλά εντός του στατιστικού σφάλματος.
Πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 41%) απάντησαν ότι έχουν ήδη ψηφίσει.
Στην Αριζόνα, ο Biden προηγείται με ποσοστό 49% έναντι 47% του Trump, διαφορά εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν επίσης 2 μονάδες υπέρ του Biden, στο 48-46%.
Οι μισοί ψηφοφόροι (49%) έχουν ήδη ψηφίσει.
Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Biden προηγείται με 49% έναντι 48% του Trump.
Το 43% έχει ήδη ψηφίσει.
Στο Μίσιγκαν ο Biden αύξησε τη διαφορά στις 10 μονάδες (από 9 στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και προηγείται με ποσοστό 52% έναντι 42% του Trump.
Το 37% έχει ήδη ψηφίσει.
Δέκα μονάδες υπέρ του Biden (53-43%) είναι η διαφορά των δύο υποψηφίων και στο Ουισκόνσιν, με το 41% των ψηφοφόρων να έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Στην Πενσιλβάνια ο Biden συγκεντρώνει 51% (από 50% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και ο Trump 44% (από 45%).
Το 25% έχει ψηφίσει.
Σε όλες τις Πολιτείες οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι ο Biden θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της πανδημίας και ο Trump θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της οικονομίας.
Σύμφωνα με έρευνα των New York Times και του Siena College, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, o Biden είναι μπροστά από τον Trump σε τέσσερις πολιτείες αποφασιστικής σημασίας, στις οποίες είχε κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος το 2016: στην Πενσυλβάνια, την Αριζόνα, τη Φλόριντα και το Ουισκόνσιν.
Αλλά οι πολιτικοί παρατηρητές επαναλαμβάνουν ότι χρειάζεται προσοχή, θυμίζοντας ότι στις εκλογές του 2016 ο Trump έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην αμερικανική πολιτική ιστορία νικώντας τη Hilary Clinton.
Η ατμόσφαιρα την εκλογική βραδιά θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το ποια θα είναι τα αποτελέσματα στις πολιτείες.
Αν ο Biden επικρατήσει στη Φλόριντα, όπου τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά από νωρίς, το σασπένς θα τελειώσει γρήγορα.
Οι δύο εβδομηντάρηδες υποψήφιοι αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος στη μεγάλη νοτιοανατολική πολιτεία.
Ο Trump πρέπει να κερδίσει τη Φλόριντα, η οποία εκλέγει 29 εκλέκτορες, για να έχει ελπίδες επανεκλογής.
Κανένας Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εδώ και έναν αιώνια δεν έχει καταφέρει να κερδίσει χωρίς τη Φλόριντα.
Ωστόσο, ακόμη και εάν κερδίσει τη Φλόριντα, ο Trump θα πρέπει να εξασφαλίσει και μία πολιτεία στον Βορρά.
Αυτή η πολιτεία δεν αποκλείεται να είναι η Πενσυλβάνια με τους 20 εκλέκτορες, η οποία αποτελεί επίσης «κλειδί» για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, με τα επιτελεία Biden και Trump να έχουν επικεντρώσει εκεί την προσοχή τους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Monmouth University, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden καταγράφει προβάδισμα 7 μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια.
Η δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, μία ημέρα πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καταγράφει ποσοστό 51% για τον Biden έναντι 44% για τον Trump, στο σενάριο της μεγάλης προσέλευσης στις κάλπες.
Με βάση το σενάριο της χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες, το προβάδισμα Biden μειώνεται στις 5 μονάδες.
Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, ο Biden κατέγραφε προβάδισμα 8 μονάδων στο σενάριο χαμηλής προσέλευσης.
Ο Biden καταγράφει προβάδισμα 4 ή 5 μονάδων, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ωστόσο δεν αποτελεί απόσταση ασφαλείας.
Η μοναδική ιδιομορφία του αμερικανικού συστήματος είναι πως το εκλεκτορικό σώμα, όχι η λαϊκή ψήφος, αναδεικνύει τον νικητή των εκλογών.
Το 2016, ο Trump έλαβε σχεδόν τρία εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από την Clinton, αλλά κέρδισε την πλειοψηφία των 538 εκλεκτόρων.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσει την στήριξη 270 εκλεκτόρων για να αναδειχθεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Πάνω από 93 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, είτε διά ζώσης είτε επιστολικά, γεγονός που προοιωνίζεται συμμετοχή ρεκόρ.
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα:
Ο φόβος για επεισόδια
Σε μια ένδειξη της έντασης της εκστρατείας, που διεξάγεται με απίστευτη επιθετικότητα, καταστήματα σε πολλές αμερικανικές μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, αμπαρώνονται εξαιτίας του φόβου ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια.
Μάλιστα, η αλυσίδα Walmart απέσυρε τα όπλα από τα ράφια των καταστημάτων της.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σεναριολογία σε μέρος των μέσων ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να ανακηρύξει τη νίκη του το βράδυ της Τρίτης εάν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, ο Trump τη διέψευσε κατηγορηματικά — «όχι-όχι, αυτή είναι ψευδής είδηση» — καθώς κατέβαινε από το προεδρικό αεροσκάφος χθες στη Βόρεια Καρολίνα.
Όμως έσπευσε να προσθέτει πως «από τη στιγμή που θα τελειώσει η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει στα δικαστήρια το αποτέλεσμα.
Ειδικά αν η καταμέτρηση, λόγω της τεράστια συμμετοχής, δεν έχει ολοκληρωθεί την ημέρα των εκλογών, κάτι που κατ’ αυτόν θα ήταν «φρικτό πράγμα», αλλά και «αδικία».
Έχει πει επανειλημμένα ότι φοβάται πως θα γίνει «απάτη» και «νοθεία» με τις επιστολικές ψήφους από τους Δημοκρατικούς, μολονότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη γι’ αυτό.
«Η απάντησή μου είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα κλέψει αυτές τις εκλογές», είπε από την πλευρά του ο Joe Biden.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ο Trump σκοπεύει να οργανώσει εκλογική βραδιά στα σαλόνια του Λευκού Οίκου και να φιλοξενήσει ως και 400 προσκεκλημένους.
Ο Biden από την πλευρά του θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς από το οχυρό του, την πόλη Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ).
Παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος, με βάση τις δημοσκοπήσεις.
Ο Biden έχει πιθανότητα νίκης 66% και ο Trump 39% με βάση τις δημοσκοπήσεις – Ο νικητής μπορεί να μην βγει άμεσα
Για ρευστό εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020 κάνουν λόγο δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα προηγείται ο δημοκρατικός Biden με ποσοστό 50,7% έναντι του Trump των Ρεπουμπλικάνων με ποσοστό 44% ή διαφορά 6,7 μονάδες.
Αυτή τη στιγμή έχει πιθανότητα 66% για μια νίκη ο Biden , η οποία έχει αυξηθεί από πριν από μια εβδομάδα καθώς το ποσοστό ήταν 62,9% και επίσης υψηλότερο από πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Μια νίκη για τον Trump έχει περίπου 39% πιθανότητα σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η οποία είναι ελαφρώς αυξημένη από 37,1% πριν από μια εβδομάδα.
Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις - που παρακολουθεί το Real Clear Politics καταλήγει περίπου στα ίδια συμπεράσματα.
Ωστόσο αξιολογώντας τις δημοσκοπήσεις σε αμφίρροπές πολιτείες, ο Biden προηγείται σε όλα τα πεδία της μάχης, αλλά χάνει πολιτείες όπως το Οχάιο, την Αριζόνα και το Τέξας.
Υπό δημοσκοπικές συνθήκες ο Biden θα έπαιρνε μια άνετη νίκη στο Electoral College (EC) 346 οι δημοκρατικοί προς 192 οι ρεπουμπλικάνοι.
Ωστόσο σε ορισμένες κορυφαίες πολιτείες όπως (FL, PA, MI, WI, NC, AZ), ο Biden προηγείται +3,1 μονάδες, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με διαφορές 5% πριν λίγες εβδομάδες με την Αριζόνα να περνάει στον Trump τις τελευταίες 24 ώρες.
Εάν οι δημοσκοπήσεις πέσουν έξω όπως και το 2016 – και εφαρμόσουμε τα δεδομένα 2016, όπως έκανε η Bank of America – Πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσυλβάνια, η Γεωργία, η Αϊόβα και το Μέιν θα περάσουν στον Trump.
• Arizona: Trump +0.6
• Florida: Biden +1.2
• Michigan: Biden +6.5
• North Carolina: Biden +1.2
• Pennsylvania: Biden +3.7
• Wisconsin: Biden +6.4
• Georgia: Biden +0.8
• Iowa: Biden +1.2
• Maine 2: Biden +2.7
• Minnesota: Biden +4.7
• Nebraska-2: Biden +7.8
• Nevada: Biden +4.0
• Ohio: Tie
• Texas: Trump +2.3
Αυτά τα ποσοστά στη συνέχεια προσαρμόζονται εφαρμόζοντας τα ίδια ποσοστά σφάλματος όπως παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του 2016 και τα αποτελέσματα εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:
Είναι αξιοσημείωτο, αν οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο λάθος όσο ήταν το 2016, ο Trump θα κέρδιζε με 279 από τις 538 εκλογικές έδρες, ενώ ο Biden θα ελάμβανε 259.
Ωστόσο, το περιθώριο της νίκης θα ήταν εντός 0,5% στο Ουισκόνσιν (για τον Biden) και τη Γεωργία (για τον Trump), κάτι που θα προκαλούσε επανακαταμέτρηση και καθυστέρηση των τελικών αποτελεσμάτων.
Επιπλέον, το περιθώριο στην Πενσυλβάνια και τη Φλόριντα θα ήταν μικρότερο από 1%, μετατρέποντας την εκλογική βραδιά σε θρίλερ.
Εν ολίγοις, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις 3 Νοεμβρίου, ο νικητής δεν θα είναι άμεσα γνωστός.
Με βάση το Bloomberg όλα αυτά σημαίνουν ότι η νίκη του Trimp στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα αποτελούσε μια ιστορικά εντυπωσιακή αποτυχία από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, ξεπερνώντας ακόμη και την αποτυχία του 2016.
Ενώ οι πιθανότητες του προέδρου να επανεκλεγεί δεν είναι μηδενικές, οι δημοσκοπήσεις βλέπουν νίκη Biden.
Εάν ο Trump κερδίσει, στις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020, αυτό θα είχε επιπτώσεις για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων αναφέρει η SurveyUSA , μια εταιρεία δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα έχουμε είτε νικητή τον Biden, είτε επαναληπτικές εκλογές και δικαστικές αποφάσεις για αμφισβητούμενα αποτελέσματα.
Η πιθανότητα αποφασιστικής νίκης του Trump δεν είναι βασικό σενάριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών