Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα 2% σε Dow και S&P 500 - Νίκη Biden ή Trump «προβλέπουν» οι αγορές - Στην Ευρώπη o DAX στο +2,55%

Άλμα 2% σε Dow και S&P 500 - Νίκη Biden ή Trump «προβλέπουν» οι αγορές - Στην Ευρώπη o DAX στο +2,55%
Το σταθερό προβάδισμα Biden στις δημοσκοπήσεις ενισχύει τις προσδοκίες για ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε μία άνετη επικράτηση του Δημοκρατικού Joe Biden στις προεδρικές εκλογές, η οποία θα βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, ωστόσο ορισμένοι δεν αποκλείουν και την έκπληξη από τον Trump τον σημερινό πρόεδρο. 
 Το σταθερό προβάδισμα Biden στις δημοσκοπήσεις ενισχύει τις προσδοκίες για ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης και επενδύσεις στις υποδομές, την επομένη των εκλογών.
Οι αγορές «βλέπουν» επίσης πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +2,6% στις 27.480 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε +1,8% στις 3.369 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq διαπραγματεύτηκε στις 11.160 μονάδες με άνοδο 1,9%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί -4,8% στις 35,35 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών - Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase, Goldman Sachs - καταγράφουν ράλι άνω του 3%.
 «Οι αγορές ποντάρουν στη νίκη του Biden.
Yπό την προεδρία Biden, η αμερικανική οικονομία θα είναι πιο υποστηρικτική προς τις μετοχές.
Μία οικονομία με περισσότερα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, θα είναι ιδανική για την υπεραπόδοση των κυκλικών τομέων», σχολιάζει ο Christian Stocker, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Unicredit για τις μετοχές.
Να σημειωθεί ότι παρατητείται μία μετατόπιση στη στάση των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η επανεκλογή Trump θα ευνοούσε τη Wall Street.
Κατά τ' άλλα, πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει σε μία από τις μαζικότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ.
Ο πρώην αντιπρόεδρος Joe Biden διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα έναντι του Donald Trump στις δημοσκοπήσεις, με την τελευταία έρευνα του NBC News και της Wall Street Journal να του δίνει 52% σε εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με 42% για τον πρόεδρο Trump.
Ωστόσο, στις αμφίρροπες πολιτείες, που θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα, η διαφορά μεταξύ των δύο αντρών είναι πολύ πιο μικρή.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε σε υψηλά δύο ετών τον Οκτώβριο, με τον δείκτη ISM να αυξάνεται στις 59,3 μονάδες.
Στο μεταξύ, για αύξηση ρεκόρ στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 κάνει λόγο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan, προσθέτοντας ότι αυτός μπορεί να ενισχυθεί έως και 54%.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της τράπεζας είπαν στους πελάτες την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ότι η bull market θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς θα εξαλείψει μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας.
Έτσι, η J.P. Morgan «βλέπει» αύξηση έως 54% στον δείκτη S&P 500 σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, με βάση τη μέση υπο-κατανομή των μετοχών ανά επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς πιθανή νίκη του Biden θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι θα προσφέρει στήριξη στις ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω των προσδοκιών για μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας και καλύτερους εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 2,55% στις 12.088 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 2,33% στις 5.786 μονάδες.
Στις 4.805 μονάδες έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 2,44%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε κέρδη +3,19% στις 18.986 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε +2,52% στις 6.751 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1%, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Κλάδοι που επηρεάζονται από την πορεία της οικονομίας, όπως αυτοί του πετρελαίου και αερίου, των μεταλλευτικών εταιριών και των τραπεζών, ηγούνταν και πάλι της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη άνω του 1,5%.
Σχεδόν 100 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει στις ΗΠΑ, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν σαφές προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Joe Biden.
Ωστόσο, η μάχη στις αμφίρροπες πολιτείες αναμένεται σκληρή.
«Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και ο Joe Biden καταγράψει μία ξεκάθαρη νίκη, με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν και τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε αναμένουμε τεράστια δημοσιονομική στήριξη, σχολιάζουν οι αναλυτές της ING.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το εκλογικό αποτέλεσμα να κριθεί ημέρες ή και εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης ή ακόμα και στα δικαστήρια, εάν δεν καταγραφεί ξεκάθαρο προβάδισμα.
«Είμαι πιο ανήσυχος από τις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, προειδοποιώντας ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να βιάζονται, ιδιαίτερα αν κανείς δεν προκύψει γρήγορα ως ξεκάθαρος νικητής των εκλογών.
Στην Ευρώπη, όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, οι μεγάλες οικονομίες προχωρούν σε lockdown, σε μία ύστατη προσπάθεια να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού και να προλάβουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

«Αν ξυπνήσουμε αύριο και δεν έχουμε ξεκάθαρο νικητή, αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει έκπληξη για την αγορά.
Αλλά αν μιλάμε για αυτό στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για δικαστικές υποθέσεις και εκθέσεις, αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο» επισήμανε ο Art Hogan της National Securities.

BNP Paribas: Σταθερά στα 1,89 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου 2020 - Άλμα στα έσοδα από trading

ταθερά παρέμειναν τα κέρδη της BNP Paribas στο γ΄τρίμηνο του 2020, καθώς η αύξηση στα έσοδα από το trading επισκίασε την πτώση στα κέρδη της λιανικής τραπεζικής.
Τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας στο γ' τρίμηνο του 2020 ανήλθαν σε 1,89 δισ. ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα προ φόρων κέρδη από το trading σημείωσαν άλμα 67% στα 648 εκατ. ευρώ.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταγράψει καλύτερα αποτελέσματα τριμήνου από ότι αναμενόταν, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν θα συνεχιστεί η ανάκαμψη, καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, επαναφέρουν τα lockdowns για να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, δήλωσε ότι η τράπεζα έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα σε δύσκολους καιρούς.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας, αργία στο Τόκιο

Θετικό είναι το κλίμα και στα χρηματιστήρια της Ασίας, με την αγορά του Τόκιο να παραμένει κλειστή λόγω αργίας.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 1% στις 3.348 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε κέρδη 2% στις 24.939 μονάδες.
Ο Sensex ενισχυόταν 1,3% στις 40.262 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 1,4% στις 3.271 μονάδες.
«Η αβεβαιότητα θα παραμείνει έως το πρωί της Τετάρτης, όταν θα ξεκαθαρίσει ποιος ελέγχει τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εφόσον υποθέσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις θα επαληθευτούν και θα επικρατήσει ο Biden», σχολιάζει ο Sebastien Galy, στρατηγικός αναλυτής της Nordea.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης