Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι φόβοι για το χρέος επανέρχονται στην Ευρώπη - Βλέπουν παράταση της ύφεσης κατά 1 χρόνο

Οι φόβοι για το χρέος επανέρχονται στην Ευρώπη - Βλέπουν παράταση της ύφεσης  κατά 1 χρόνο
Κι ενώ οι αγορές φαίνεται να αναδιπλώνονται υπό το φόβο της διπλής ύφεσης, η δήλωση του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, Άξελ Βέμπερ, πως θα ήταν καλύτερα να παραταθούν τα μέτρα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις τράπεζες ενέτεινε τις ανησυχίες, και επανέφερε τα ανησυχικά βλέμματα προς την πραγματική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Bank of New York Mellon επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι πιέσεις το ευρωπαϊκό έδαφος επανήλθαν. Οι δηλώσεις του Βέμπερ, ο οποίος δε διακρίνεται για τη διπλωματική του ικανότητα, έγιναν την ώρα που ολοένα και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει, ιδιαίτερα για τον αδύναμο Νότο της Ένωσης, και τα spread των ομολόγων της Ελλάδας έχουν ξαναρχίσει την ανοδική τους πορεία.
“Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της κρίσης και η οικονομία παραμένει "εύθραυστη", είχε δηλώσει ο Βέμπερ, επιβεβαιώνοντας τη Daiwa Asset Management η οποία επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ. Α. Βέμπερ, έστρεψε και πάλι τις αγορές στα προβλήματα της Ευρώπης. Η προσοχή των επενδυτών μετατοπίστηκε και πάλι στην ευρωζώνη παρατηρεί η HSBC, ενώ η Gluskin Sheff & Associates εκτιμά ότι οι πιθανότητες διπλής ύφεσης τα επόμενα τρία χρόνια ξεπερνούν το 50%.
Πέρα από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους , το συνολικό οικονομικό περιβάλλον θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το πόσο θα διαρκέσει η παράταση, επισημαίνει η ING Bank, θεωρώντας ότι η πτώση του δείκτη PMI της ευρωζώνης επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε μακριά από την ανάκαμψη.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν εξάλλου πως με τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας να επιβραδύνεται, θα είναι δύσκολο να μην αναθεωρηθούν στη συνέχεια πτωτικά και οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, η Nomura επισημαίνει ότι ενώ τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν στέκονται ικανά να ωθήσουν τις αγορές, το ρόλο αυτό μπορεί να πάρουν τα εταιρικά αποτελέσματα. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η JP Morgan, η οποία θεωρεί ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών παρέχουν στήριγμα στις αγορές.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, περίπου 60 οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα παραταθεί ακόμα ένα 12μηνο η ύφεση στην ευρωζώνη, καθώς οι κυβερνήσεις θα πασχίζουν με τα τεράστια χρέη, που δημιουργήθηκαν στην προσπάθειά τους να στηριχτούν με κρατικά κονδύλια οι οικονομίες σε ύφεση.
Όμως, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη αντιπροσωπεύει η πολύ ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, όπως επίσης συμφώνησαν οι 60 οικονομολόγοι, ενώ κίνδυνοι για παράταση της ύφεσης προκύπτουν και από τη δημοσιονομική λιτότητα και από την υπερχρέωση των οικονομιών της ευρωζώνης.
Τους οικονομολόγους απασχολεί και η δημοσιονομική λιτότητα, που είναι σήμερα η κυρίαρχη πολιτική στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να τιθασευτούν χρόνια πολύ μεγάλα δημόσια ελλείμματα. Εκτιμούν ότι η οικονομική αυτή περιοριστική πολιτική θα ζημιώσει την ανάπτυξη των εν λόγω οικονομιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης