Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλματώδης η πορεία της πανδημίας – Lockdown στην Ευρώπη - Στο κόκκινο οι ΗΠΑ – Στους 1,22 εκατ. οι νεκροί, στα 48 εκατ. τα κρούσματα

Αλματώδης η πορεία της πανδημίας – Lockdown στην Ευρώπη - Στο κόκκινο οι ΗΠΑ – Στους 1,22 εκατ. οι νεκροί, στα 48 εκατ. τα κρούσματα
Υψηλό τριών μηνών στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ
Ανεξέλεγκτη και αλματώδης είναι η πορεία της πανδημίας καταγράφοντας ρεκόρ κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι οποίες μέσα σε μια εβδομάδα κατέγραψαν περισσότερες από 500.000 μολύνσεις, παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν.
Στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια, διαδοχικά είναι τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα σχετικά με τις μετακινήσεις ενώ αυξάνονται οι συστάσεις προς τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους.
Μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, σε lockdown προχωρά από χθες Τετάρτη 4/11 η Πορτογαλία και ακολουθεί σήμερα Πέμπτη 5/11 και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων εδώ και 5 μήνες.
Νέα περιοριστικά μέτρα όμως αναμένεται να ανακοινώσει χθες και η Πολωνία καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς ξεμένει από κλίνες, αναπνευστήρες, οξυγόνο και προσωπικό.
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ξεπέρασε τις 50.000, αποτελώντας τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών μηνών.
Είναι χαρακτηριστικό πως έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ – με εξαίρεση μόλις 3 -, αν και οι περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στις Μεσοδυτικές και Νοτιοδυτικές Πολιτείες.
Αμερικάνοι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα, π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συνωστισμού, προκειμένου να μη δουν οι ΗΠΑ τα χειρότερα, δεδομένα ότι οι πιο δύσκολοι μήνες είναι μπροστά.
Με εξαίρεση πάντως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στην Ινδία και στην Κίνα όπου η επιδημία φαίνεται να είναι σε ύφεση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τα 1,217 εκατομμύρια και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 47,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 31,6 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 47.902.287 και οι νεκροί σε 1.221.489
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 9.454.704 και σε νεκρούς με 233.356
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 160.496 και τρίτη σε κρούσματα με 5.566.049
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 123.611 και τέταρτο το Μεξικό με 92.593
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 47.340 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.661.096 – Στους 28.611 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.461.391, έκτη η Ισπανία με 1.259.366 και έβδομη η Αργεντινή με 1.195.276
 - Όγδοη η Κολομβία με 1.009.392, ένατο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.077.099 και δέκατο το Μεξικό με 938.405
Image
Συναγερμός στην Ευρώπη – Αυξάνονται τα lockdown για να περιοριστεί ο ιός

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση» στο να ελέγξουν τους αυξανόμενους αριθμούς των κρουσμάτων COVID-19, καθώς οι πολίτες τους έχουν κουραστεί με τους νέους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή τους, δήλωσε προχθές 2/11, κορυφαίος επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τη στιγμή πάντως που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προσφεύγουν στη «συνταγή» του lockdown σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού, η οποία στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει ήδη περισσότερα από 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η Ευρώπη αποτελεί την τρίτη πληγείσα περιοχή του κόσμου όσον αφορά τις μολύνσεις και τη δεύτερη όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν διαρκώς νέα μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να κρατήσουν όρθια τα συστήματα υγείας τους.
Συγκεκριμένα:

Γερμανία
: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Από προχθές και για έναν μήνα, κλείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ 10 προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.

Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown.
Οι 854 θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, συνιστά αριθμό - ρεκόρ από τον Απρίλιο
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
 
Αγγλία: Καθολικό lockdown ψήφισε το βρετανικό κοινοβούλιο χθες διάρκειας ενός μήνα, υπερψηφίζοντας το σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός Boris Johnson για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας, που θα ισχύσει από την Πέμπτη 5/11/2020 έως τις αρχές Δεκεμβρίου..
Η έγκριση της πρότασης, με ψήφους 516 υπέρ έναντι 38 κατά, ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα την ψήφιζε.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19 εκτός εάν λάβει δρακόντεια μέτρα.
Όμως, τα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Image
Πορτογαλία: Σε μερικό lockdown για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προχωρά από χθες 4/11 η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας καλεί  τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι εκτός αν πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην αγορά και καλώντας τις εταιρίες να επιλέξουν την τηλεργασία.
Η μερική καραντίνα στην Πορτογαλία θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού της.

Ισπανία:  Από τις 26 Οκτωβρίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, με τις επαρχίες να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.

Ιταλία:  Άλλα 30.550 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 352 θανάτους ανακοίνωσαν οι αρχές της Ιταλίας για το τελευταίο 24ωρο.
Παράλληλα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 2.292 ασθενείς.
Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 211.831 διαγνωστικά τεστ και από την αρχή της πανδημίας έχουν τη ζωή τους 39.764 άνθρωποι, ενώ χθες, τα περιστατικά ήταν 28.244, και 353 οι θάνατοι.
Κόκκινες ζώνες ανακηρύσσονται οι μεγάλες βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας (το Μιλάνο) και το γειτονικό Πιεμόντε, μαζί με την Καλαβρία στο νότο της Ιταλίας και τη μικροσκοπική περιοχή των Άλπεων Valle D'Aosta.
Η Λομβαρδία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο του πληθυσμού της Ιταλίας και περισσότερο από το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.
Στις κόκκινες ζώνες που έχουν πληγεί σοβαρά, θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για εργασία, για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης, ενώ μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου θα γίνονται διαδικτυακά, μόνο τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το καθολικό lockdown της άνοιξης, όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά.Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ θα ισχύσει σε όλη την Ιταλία.
Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 3/12.
Σημειώνεται πως από τις 22 Οκτωβρίου οι πλέον πληγείσες περιοχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, με το ωράριο να διαφέρει ανά επαρχία.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια  επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω, ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Image
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.

Βέλγιο: Είναι σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.

Σλοβακία: Έκλεισαν από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα τα περισσότερα σχολεία, ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Παράλληλα, από τις 21/10 ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 ως τις 05:00.

Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 05:00 ισχύει στη χώρα από τις 28 Οκτωβρίου.
Τα καταστήματα κλείνουν στις 20:00 και δεν ανοίγουν τις Κυριακές. Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν την τηλεργασία.
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Στους 233.000 οι νεκροί, ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία

Τους 233.000 προσεγγίζουν οι νεκροί στις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία να κινούνται σε υψηλό τριών μηνών.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 50.000 Αμερικάνοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αριθμός που φέρνει στα όρια του το υγειονομικό σύστημα της χώρας.
Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε την 1η Οκτωβρίου κατά 64% σε σχέση με τον Αύγουστο, αν και αναφέρεται πως ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευομένων είχε αναφερθεί στις 22 Ιουλίου (58.370).
Η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε έξαρση στις Μεσοδυτικές και Νοτιοδυτικές Πολιτείες, τη στιγμή που 7 Πολιτείες (Μισούρι, Οκλαχόμα, Αϊόβα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα και Νέο Μεξικό) αναφέρουν ρεκόρ εισαγωγών ασθενών.
Στις Πολιτείες αυτές, τα νοσοκομεία ήδη έχουν αρχίσει να αναστέλλουν τα υπόλοιπα χειρουργεία ενώ ζητούν βοήθεια από άλλες Πολιτείες προκειμένου να ανταποκριθούν στην έξαρση των κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα οι ΗΠΑ ανέφεραν ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 18% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αύξηση της τάξης του 3% καταγράφηκε και στους θανάτους.
Σε εθνικό επίπεδο, αναφέρεται πως 5.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά την έξαρση των κρουσμάτων, αρχίζει να αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων.
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας που δείχνουν πως ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ήταν παρών στη Νέα Υόρκη ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, εβδομάδες πριν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα την 1η Μαρτίου.
Τα σχετικά ευρήματα είχαν γίνει γνωστά, σε προκαταρκτική φάση, από τον Σεπτέμβριο μέσω προδημοσίευσης, αλλά τώρα υπήρξε επιβεβαίωσή τους με σχετική δημοσίευση σε υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Ν.Υόρκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», σύμφωνα με τους «FT», ανακάλυψαν αντισώματα του κορωνοϊού σε δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί τον Φεβρουάριο για άλλους λόγους τότε, καθώς προέρχονταν από ασθενείς με άλλες παθήσεις (π.χ. καρκίνο), από έγκυες κ.ά.
Ενώ ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε αφανής στην πόλη, τα δείγματα αίματος, όπου υπήρχαν τα πρώιμα ίχνη του, παρέμεναν στο εργαστήριο και άργησαν να γίνουν αντιληπτά.

Ινδία: Λιγότερες από 50.000 μολύνσεις την ημέρα εδώ και 10 ημέρες

Τάσεις επιβράδυνσης εξακολουθεί να καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, καθώς εδώ και 10 ημέρες καταγράφονται σε ημερήσια βάση λιγότερα από 50.000 κρούσματα.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 46.253 νέες μολύνσεις.
Μέχρι στιγμής, η Ινδία έχει καταγράψει 8,313 εκατομμύρια κρούσματα ενώ τα θύματα ανέρχονται σε 123.611.
Σημειώνεται πως η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε ύφεση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων.

Εξασθενεί στη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός - Πλήττει Βραζιλία, Μεξικό και Αργεντινή

Προς εξασθένηση βαίνει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, αν κρίνει κανείς από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που αναφέρονται σε Βραζιλία και Μεξικό που αποτελούν και τις πιο πληγείσες χώρες.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 11.843 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 243 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 160.496 επί συνόλου 5.566.049 μολύνσεων.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.250 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 493 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 92.593 νεκρούς επί συνόλου 938.405 μολύνσεων.
Πιο δυναμική όμως είναι η αύξηση κρουσμάτων στην Αργεντινή, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 12.145 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον κορονοϊό να φθάνουν τις 1.195.276.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 430 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 35.052.

Κίνα: Σε ύφεση η επιδημία του κορωνοϊού, μόλις 17 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταγράφηκαν 17 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 17 νέες μολύνσεις από 49 που ήταν την προηγούμενη.
Από αυτές τις 17 μολύνσεις, οι δύο ήταν εγχώρια κρούσματα και τα υπόλοιπα 15 εισαγόμενα, δηλαδή ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Οι δύο περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης ήταν ασυμπτωματικοί φορείς στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων, που πλέον χαρακτηρίζονται επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ακόμη 16 ασθενείς, έναντι 21 την προηγουμένη, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 392, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.087 κρουσμάτων.
Ο αριθμός των θυμάτων είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Το μεγαλύτερο ιικό φορτίο κορωνοϊού συνεπάγεται και μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια ή και θάνατο

 Όταν ένας ασθενής με Covid-19 εισάγεται σε ένα νοσοκομείο με πνευμονία, οι γιατροί μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο να χρειαστεί διασωλήνωση ή να πεθάνει, ανάλογα με το ιικό φορτίο του κορονοϊού SARS-CoV-2, που ανιχνεύεται στο σώμα του.
Αυτό δείχνει μία νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Ιωάννη Ζαχαριουδάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του ιατρικού κέντρου NYU Langone Health, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Annals of the American Thoracic Society», μελέτησαν 314 ασθενείς με Covid-19, με μέση ηλικία 64 ετών, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ιικό φορτίο του καθενός.
Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο κορονοϊού είχε κατά μέσο όρο 59% μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει πολύ σοβαρά ή να πεθάνει, σε σχέση με την ομάδα που είχε το χαμηλότερο ιικό φορτίο.
Ο κίνδυνος διασωλήνωσης ή θανάτου μπορεί να είναι διπλάσιος για μερικούς ασθενείς με υψηλό ιικό φορτίο.
Επίσης, βρέθηκε ότι όσοι ασθενείς έχουν σύντομη διάρκεια συμπτωμάτων (έως επτά ημέρες) και υψηλό δείκτη συννοσηρότητας (συνύπαρξη άλλων χρόνιων παθήσεων), καθώς και όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, είναι πιθανότερο να έχουν υψηλό ιικό φορτίο κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης