Επεισόδια και συλλήψεις για το lockdown στο Λονδίνο, διαμαρτυρίες για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ιταλία
(upd)Η ανθεκτικότητα του κορωνοϊου και η επιθετικότητα του β’ κύματος στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, πολλαπλασιάζει με ρυθμούς ραγδαίους σε καθημερινή βάση τις μολύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και κατ’επέκταση και τους θανάτους.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερες από 120.000 μολύνσεις ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφει και ο αριθμός των θανάτων, καθώς για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανακοινώθηκαν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους 50.000 που με τη σειρά του προκαλεί έντονες πιέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η Ευρώπη αναδείχθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, που συνέβη το ίδιο, καταμετρώντας περισσότερα από 12 εκατ. κρούσματα και 300.000 θανάτους.
Στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερα κράτη καταφεύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Μετά τα lockdown σε Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, ακολούθησε προχθές Πέμπτη 5/11 η Αγγλία ενώ σήμερα Σάββατο 7/11 ακολουθεί η Ελλάδα τη στιγμή που άλλες – Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισπανία - ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις πολιτών.
Τα νέα αυτά περιοριστικά μέτρα όμως προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες, όπως π.χ. στο Λονδίνο όπου έγιναν 104 συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων για το lockdown αλλά και πολιτικές αντιπαραθέσεις όπως στην Ιταλία για την επιβολή απαγόρευσης στη νυχτερινή κυκλοφορία.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ινδία, αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σχετική αύξηση κρουσμάτων αλλά και στην Κίνα όπου σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιδημία τελεί υπό έλεγχο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τα 1,24 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν 49 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 32 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 49.129.021 και οι νεκροί σε 1.239.896
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 9.678.021 και σε νεκρούς με 239.896
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 161.106 και τρίτη σε κρούσματα με 5.590.025
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 124.985 και τέταρτο το Μεξικό με 93.772
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 48.210 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.699.695 – Στους 29.285 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.648.989, έκτη η Ισπανία με 1.306.316 και έβδομη η Αργεντινή με 1.217.028
- Όγδοο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.126.469, ένατη η Κολομβία με 1.117.977 και δέκατο το Μεξικό 949.197
Συναγερμός στην Ευρώπη – Διαδοχικά lockdown και περιορισμοί - Αντιδράσεις στα μέτρα και συλλήψεις
Με την επιδημία του κορωνοϊού να θεριεύει στην Ευρώπη, τα κράτη αναζητούν τρόπους για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο αποδεικνεύεται πιο μεταδοτικό και ενδεχομένως και πιο θανατηφόρο.
Ήδη μια σειρά από κράτη έχουν προχωρήσει σε γενικό ή μερικό lockdown - Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Τσεχία, Πορτογαλία - ενώ άλλα - Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, κα. - λαμβάνουν συνεχώς περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη - μαζί με τις ΗΠΑ - είναι στο επίκεντρο της πανδημίας καθώς αποτελεί ήδη την τρίτη πληγείσα περιοχή του κόσμου όσον αφορά τις μολύνσεις και τη δεύτερη όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων.
Αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται, προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες, π.χ. στο Λονδίνο σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά του lockdown και έγιναν 104 συλλήψεις καθώς και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία με αφορμή την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Παρόλο αυτά οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να κρατήσουν όρθια τα συστήματα υγείας τους.
Ο θλιβερός απολογισμός της Ευρώηπης: Πάνω από 12 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 300.000 οι νεκροί
Περισσότερα από 12 εκατομμύρια κρούσματα νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων σχεδόν 300.000 θάνατοι, έχουν καταγραφεί επισήμως στην Ευρώπη, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο, βάσει των απολογισμών που δίνουν οι υγειονομικές αρχές έως χθες, στις 18.00 ώρα Ελλάδας.
Οι 52 χώρες της περιοχής συνιστούν την πλέον πληγείσα ζώνη παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, μπροστά από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11,5 εκατομμύρια κρούσματα) και την Ασία (10,9 εκατομμύρια κρούσματα).
Σχεδόν τα μισά από τα 12 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε μονάχα τέσσερις χώρες: τη Ρωσία (1.733.440), τη Γαλλία (1.601.367), την Ισπανία (1.306.316) και τη Βρετανία (1.123.197).
Η Ευρώπη αναδείχθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, που συνέβη το ίδιο.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρώπη καταμετρά τις περισσότερες νέες μολύνσεις ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφονταν περισσότερα από 280.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, ήτοι ένα ποσοστό άνω του 50% των κρουσμάτων παγκοσμίως (525.000 την ημέρα κατά μέσο όρο).
Και η πανδημία συνεχίζει να επιταχύνεται: ο αριθμός των μολύνσεων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες στην Ευρώπη είναι υψηλότερος κατά 17% σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Γαλλία (45.514 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο, +12% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), η Ιταλία (30.715, +32%), η Βρετανία (22.551, +2%), η Πολωνία (21.847, +36%) και η Ισπανία (20.890, +9%) είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες.
Αναφορικά με τους θανάτους, η Ευρώπη μετρούσε στις 18.00 ώρα Ελλάδας σχεδόν 300.000 νεκρούς (298.867), ο δεύτερος φονικότερος απολογισμός παγκοσμίως, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (408.736).
Συνολικά, σχεδόν 49 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 εκ των οποίων 1,2 εκατομμύρια νεκροί έχουν επισήμως καταγραφεί παγκοσμίως, από την αρχή της πανδημίας.
Συγκεκριμένα:
Γερμανία: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Από προχθές και για έναν μήνα, κλείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ 10 προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία της για τα πολλά νέα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert χθες 6/11 πάνω από 21.000 κρούσματα και περισσότεροι από 100 θάνατοι είναι πάρα πολύ υψηλοί αριθμοί και υπερβαίνουν τις αντοχές πολλών υγειονομικών υπηρεσιών.
Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown, ενώ κάθε μέρα καταρρίπτει το ρεκόρ της προηγούμενης όπως αποδεικνύεται και χθες 6/11 όπου επιβεβαιώθηκαν 60.486 νέα κρούσματα.
Με τις νέες μολύνσεις το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 1,66 εκατομμύρια, σε κοντινή απόσταση από τη Ρωσία, που με 1,73 εκατομμύρια κρούσματα έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης 828 νέους θανάτους από τη νόσο, μεταξύ αυτών 398 θανάτους σε νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες και 430 θανάτους σε οίκους ευγηρίας τις τελευταίες 3 ημέρες.O υπουργός Υγείας της Γαλλίας προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος το δεύτερο κύμα της Covid-19 να είναι σφοδρότερο από το πρώτο, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
Αγγλία: Ενώ είναι σε ισχύ το καθολικό lockdown διάρκειας ενός μήνα ισχύει από προχθές 5/11, και με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις επικείμενες γιορτές, να μπορέσουν να εορτάσουν οι οικογένειες ενωμένες, η Βρετανία καταμέτρησε 23.287 νέα κρούσματα κορωνοϊού και ακόμα 355 θανάτους.
Πρόκειται για απολογισμούς υψηλούς μεν, αλλά ελαφρώς μειωμένους σε σχέση με προχθές (24.141 κρούσματα και 378 θάνατοι).
«Η βρετανική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές συνεργάζονται για μια κοινή προσέγγιση για την περίοδο των Χριστουγέννων, επειδή όλοι μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες μπορούν να ενωθούν, όπου και αν ζουν», ανέφερε ο Johnson σε συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: «Οι συμβουλές που έχω λάβει τονίζουν ότι τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετές ώστε αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο, ώστε αυτοί οι κανόνες να λήξουν.
Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ»
Η Βουλή υπερψήφισε το σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός Boris Johnson για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας.
Η έγκριση της πρότασης, με ψήφους 516 υπέρ έναντι 38 κατά, ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα την ψήφιζε.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19.
Όμως, τα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η μεγάλη διαφορά με το lockdown της περασμένης άνοιξης είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Πορτογαλία: Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας.
Σε μερικό lockdown για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προχώρησε από προχθές 4/11 η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας καλεί τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι εκτός αν πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην αγορά και καλώντας τις εταιρίες να επιλέξουν την τηλεργασία.
Η μερική καραντίνα στην Πορτογαλία θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού της.
Ισπανία: Από τις 26 Οκτωβρίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, με τις επαρχίες να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία σημειώθηκε για μία ακόμη φορά, αρνητικό ρεκόρ νέων περιστατικών καθώς διαγνώστηκα 37.809 θετικοί και 446 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο, στις οποίες εφαρμόζονται και αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα, χωρίζεται πλέον η Ιταλία.
Κόκκινες ζώνες ανακηρύσσονται οι μεγάλες βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας (το Μιλάνο) και το γειτονικό Πιεμόντε, μαζί με την Καλαβρία στο νότο της Ιταλίας και τη μικροσκοπική περιοχή των Άλπεων Valle D'Aosta.
Στις κόκκινες ζώνες που έχουν πληγεί σοβαρά, θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για εργασία, για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης, ενώ μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου θα γίνονται διαδικτυακά, μόνο τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το καθολικό lockdown της άνοιξης, όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ θα ισχύσει σε όλη την Ιταλία.
Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 3/12.
Σημειώνεται πως από τις 22 Οκτωβρίου οι πλέον πληγείσες περιοχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, με το ωράριο να διαφέρει ανά επαρχία.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω, ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Βέλγιο: Είναι σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Σλοβακία: Έκλεισαν από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα τα περισσότερα σχολεία, ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Παράλληλα, από τις 21/10 ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 ως τις 05:00.
Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 05:00 ισχύει στη χώρα από τις 28 Οκτωβρίου.
Τα καταστήματα κλείνουν στις 20:00 και δεν ανοίγουν τις Κυριακές.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν την τηλεργασία.
Σουηδία: Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε χθες 4.697 νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας.
προχθές ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε σε 4.034.
Η Υπηρεσία Υγείας έχει πει ότι ο αριθμός τους την άνοιξη πιθανόν να ήταν πολλές φορές ακόμα υψηλότερος, αλλά δεν καταγράφονταν καθώς τότε διενεργούνταν λιγότερα τεστ.
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τα 120.000 – Στους 235.000 οι νεκροί
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερες από 120.000 μολύνσεις.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα όπου οι μολύνσεις ξεπερνούν τις 100.000.
Οι ειδικοί είχαν επισημάνει πριν αρκετές εβδομάδες ότι τα κρούσματα θα έφταναν σε 6ψήφιο αριθμό, ωστόσο ανέμεναν ότι αυτό θα γινόταν αρκετά αργότερα.
Την ίδια στιγμή αυξητικές τάσεις καταγράφεται και στον αριθμό των νεκρών, οι οποίοι το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκαν κατά 1.226, με το σύνολο τους να αγγίζει τους 235.000.
Αν και ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από αυτούς που αναφέρονταν την περασμένη άνοιξη, είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα όπου οι θάνατοι ξεπερνούν τους 1.000 σε ημερήσια βάση, κάτι που είχε να καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται πως οι προβλέψεις των αμερικανικών πανεπιστημίων είναι εξαιρετικά δυσμενείς καθώς εκτιμάται ότι οι θάνατοι θα φτάσουν τους 266.000 έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι ότι μια σειρά από Πολιτείες – Κολοράντο, Ιλινόις, Μινεσότα, Πενσιλβάνια, Γιούτα – καταγράφουν καθημερινά νέα ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία έχει ξεπεράσει τους 50.000, αριθμός που είναι ο υψηλότερος εδώ και τρεις μήνες.
Οι συνεχείς εισαγωγές φέρνουν τα νοσοκομεία σε πολλές Πολιτείες στα όρια τους με τους κυβερνήτες να καλούν τους πολίτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να υιοθετήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τη στιγμή που και οι επιστήμονες επιμένουν πως χρειάζονται άμεσα πιο δραστικά μέτρα, όπως η καθολική χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.
Ινδία: Μια ανάσα από τους 125.000 νεκρούς λόγω κορωνοϊού – Πάνω από 8,4 εκ. κρούσματα
Μια ανάσα από τους 125.000 νεκρούς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Ινδία, η οποία αποτελεί μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες παγκοσμίως.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 47.638 νέα κρούσματα, τα οποία ανεβάζουν το σύνολο των μολύνσεων στις 8,41 εκατομμύρια.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν άλλοι 670 θάνατοι, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 124.985.
Σημειώνεται πως η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορωνοϊό παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (9,6 εκατ.).
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως η πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί, καταγράφει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο ακόμα και για γ’ κύμα της επιδημίας.
Πάντως, τα κρούσματα βρίσκονται σε τροχιά μείωσης από τον Σεπτέμβριο, όμως ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως επαπειλείται νέα αναζωπύρωση, καθώς άρχισε περίοδος μεγάλων ινδουιστικών εορτών.
Επιμένει στη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού – Πλήττονται Βραζιλία, Μεξικό
Αν και καταγράφει τάσεις εξασθένησης, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να πλήττει τη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να βρίσκονται στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως Βραζιλία (2η παγκοσμίως σε νεκρούς) και Μεξικό (4η παγκοσμίως σε νεκρούς) μετρούν περισσότερους από 255.000 θανάτους λόγω της επιδημίας, με τα θύματα να αυξάνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά.
Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 22.294 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 630 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 5.612.319 μολύνσεις από τον κορωνοϊό και 161.736 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή, το Μεξικό ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.567 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 544 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Επίσημα, οι νεκροί ανέρχονται σε 93.772 επί συνόλου 949.197 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας πιθανότατα είναι πολύ υψηλότερος ακόμη και κατά 50.000 θανάτους από αυτούς που έχουν καταγραφεί επισήμως.
Κίνα: Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, στα 36 το τελευταίο 24ωρο
Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα, αν και η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα προχθές Πέμπτη εντοπίστηκαν 36 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 28 την προηγουμένη.
Οι έξι περιπτώσεις μόλυνσης οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και επιβεβαιώθηκαν στην βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, ενώ οι υπόλοιπες 30 ήταν «εισαγόμενες», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Στην Σιντζιάνγκ βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικά τεστ μετά τον εντοπισμό εστίας στην Κασκάρ.
Εντοπίστηκαν εξάλλου 33 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, από 24 την προηγουμένη.
Ακόμη 17 ασθενείς, έναντι 20 την προηγουμένη, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν. Νοσηλεύονται 419, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.151 κρουσμάτων.
Λιγότερα αντισώματα στα παιδιά διότι καθαρίζουν πιο γρήγορα τον ιό
Στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν ασθενήσει από τον κορωνοϊό, παράγουν λιγότερα αντισώματα από τους ενήλικες καταλήγει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, τα παιδιά και οι ενήλικες παράγουν διαφορετικά είδη και διαφορετικές ποσότητες αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Οι διαφορές αντανακλούν το γεγονός ότι η πορεία της λοίμωξης Covid-19 είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία, καθώς τα περισσότερα παιδιά «καθαρίζουν» εύκολα τον ιό από τον οργανισμό τους (ακόμη άγνωστο γιατί αυτό συμβαίνει), με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν και πιο εξασθενημένα αντισώματα.
Οι ερευνητές μελέτησαν 47 παιδιά ηλικίας τριών έως 11 ετών (τα μισά ασυμπτωματικά) και 32 ενήλικες με Covid-19, οι οποίοι είχαν από μηδαμινά και ήπια συμπτώματα έως σοβαρά.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά παρήγαγαν αντισώματα που είχαν διαφορετικό «προφίλ» από εκείνα των μεγάλων.
«Η μελέτη μας παρέχει μια σε βάθος εξέταση των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στα παιδιά και αποκαλύπτει μια έντονη αντίθεση με τους ενήλικες.
Στα παιδιά η πορεία της λοίμωξης είναι πολύ πιο σύντομης διάρκειας και πιθανότατα όχι τόσο εξαπλωμένη στο σώμα όσο στους ενήλικες.
Τα παιδιά μπορούν να καθαρίσουν το ιό πιο αποτελεσματικά από τους μεγάλους και έτσι δεν χρειάζονται μια ισχυρή ανοσιακή αντίδραση με αντισώματα, προκειμένου να απαλλαγούν από αυτόν» αναφέρουν οι ερευνητές.
Σε σχέση με τους ενήλικες, όπως δείχνει η νέα συγκριτική μελέτη, τα παιδιά παράγουν λιγότερα αντισώματα IgG που αναγνωρίζουν την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, με την οποία μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Επίσης τα παιδικά αντισώματα έχουν μικρή εξουδετερωτική ικανότητα, ενώ όλοι οι ενήλικες, ακόμη και εκείνοι μεταξύ 20-30 ετών, παράγουν αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα, κάτι που είναι πιο έντονο σε όσους πάσχουν από σοβαρότερη Covid-19.
www.bankingnews.gr
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερες από 120.000 μολύνσεις ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφει και ο αριθμός των θανάτων, καθώς για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανακοινώθηκαν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους 50.000 που με τη σειρά του προκαλεί έντονες πιέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η Ευρώπη αναδείχθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, που συνέβη το ίδιο, καταμετρώντας περισσότερα από 12 εκατ. κρούσματα και 300.000 θανάτους.
Στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερα κράτη καταφεύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Μετά τα lockdown σε Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, ακολούθησε προχθές Πέμπτη 5/11 η Αγγλία ενώ σήμερα Σάββατο 7/11 ακολουθεί η Ελλάδα τη στιγμή που άλλες – Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισπανία - ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις πολιτών.
Τα νέα αυτά περιοριστικά μέτρα όμως προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες, όπως π.χ. στο Λονδίνο όπου έγιναν 104 συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων για το lockdown αλλά και πολιτικές αντιπαραθέσεις όπως στην Ιταλία για την επιβολή απαγόρευσης στη νυχτερινή κυκλοφορία.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ινδία, αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σχετική αύξηση κρουσμάτων αλλά και στην Κίνα όπου σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιδημία τελεί υπό έλεγχο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τα 1,24 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν 49 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 32 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 49.129.021 και οι νεκροί σε 1.239.896
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 9.678.021 και σε νεκρούς με 239.896
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 161.106 και τρίτη σε κρούσματα με 5.590.025
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 124.985 και τέταρτο το Μεξικό με 93.772
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 48.210 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.699.695 – Στους 29.285 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.648.989, έκτη η Ισπανία με 1.306.316 και έβδομη η Αργεντινή με 1.217.028
- Όγδοο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.126.469, ένατη η Κολομβία με 1.117.977 και δέκατο το Μεξικό 949.197
Συναγερμός στην Ευρώπη – Διαδοχικά lockdown και περιορισμοί - Αντιδράσεις στα μέτρα και συλλήψεις
Με την επιδημία του κορωνοϊού να θεριεύει στην Ευρώπη, τα κράτη αναζητούν τρόπους για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο αποδεικνεύεται πιο μεταδοτικό και ενδεχομένως και πιο θανατηφόρο.
Ήδη μια σειρά από κράτη έχουν προχωρήσει σε γενικό ή μερικό lockdown - Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Τσεχία, Πορτογαλία - ενώ άλλα - Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, κα. - λαμβάνουν συνεχώς περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη - μαζί με τις ΗΠΑ - είναι στο επίκεντρο της πανδημίας καθώς αποτελεί ήδη την τρίτη πληγείσα περιοχή του κόσμου όσον αφορά τις μολύνσεις και τη δεύτερη όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων.
Αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται, προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες, π.χ. στο Λονδίνο σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά του lockdown και έγιναν 104 συλλήψεις καθώς και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία με αφορμή την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Παρόλο αυτά οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να κρατήσουν όρθια τα συστήματα υγείας τους.
Ο θλιβερός απολογισμός της Ευρώηπης: Πάνω από 12 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 300.000 οι νεκροί
Περισσότερα από 12 εκατομμύρια κρούσματα νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων σχεδόν 300.000 θάνατοι, έχουν καταγραφεί επισήμως στην Ευρώπη, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο, βάσει των απολογισμών που δίνουν οι υγειονομικές αρχές έως χθες, στις 18.00 ώρα Ελλάδας.
Οι 52 χώρες της περιοχής συνιστούν την πλέον πληγείσα ζώνη παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, μπροστά από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11,5 εκατομμύρια κρούσματα) και την Ασία (10,9 εκατομμύρια κρούσματα).
Σχεδόν τα μισά από τα 12 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε μονάχα τέσσερις χώρες: τη Ρωσία (1.733.440), τη Γαλλία (1.601.367), την Ισπανία (1.306.316) και τη Βρετανία (1.123.197).
Η Ευρώπη αναδείχθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, που συνέβη το ίδιο.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρώπη καταμετρά τις περισσότερες νέες μολύνσεις ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφονταν περισσότερα από 280.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, ήτοι ένα ποσοστό άνω του 50% των κρουσμάτων παγκοσμίως (525.000 την ημέρα κατά μέσο όρο).
Και η πανδημία συνεχίζει να επιταχύνεται: ο αριθμός των μολύνσεων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες στην Ευρώπη είναι υψηλότερος κατά 17% σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Γαλλία (45.514 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο, +12% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), η Ιταλία (30.715, +32%), η Βρετανία (22.551, +2%), η Πολωνία (21.847, +36%) και η Ισπανία (20.890, +9%) είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες.
Αναφορικά με τους θανάτους, η Ευρώπη μετρούσε στις 18.00 ώρα Ελλάδας σχεδόν 300.000 νεκρούς (298.867), ο δεύτερος φονικότερος απολογισμός παγκοσμίως, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (408.736).
Συνολικά, σχεδόν 49 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 εκ των οποίων 1,2 εκατομμύρια νεκροί έχουν επισήμως καταγραφεί παγκοσμίως, από την αρχή της πανδημίας.
Συγκεκριμένα:
Γερμανία: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Από προχθές και για έναν μήνα, κλείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ 10 προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία της για τα πολλά νέα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert χθες 6/11 πάνω από 21.000 κρούσματα και περισσότεροι από 100 θάνατοι είναι πάρα πολύ υψηλοί αριθμοί και υπερβαίνουν τις αντοχές πολλών υγειονομικών υπηρεσιών.
Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown, ενώ κάθε μέρα καταρρίπτει το ρεκόρ της προηγούμενης όπως αποδεικνύεται και χθες 6/11 όπου επιβεβαιώθηκαν 60.486 νέα κρούσματα.
Με τις νέες μολύνσεις το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 1,66 εκατομμύρια, σε κοντινή απόσταση από τη Ρωσία, που με 1,73 εκατομμύρια κρούσματα έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης 828 νέους θανάτους από τη νόσο, μεταξύ αυτών 398 θανάτους σε νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες και 430 θανάτους σε οίκους ευγηρίας τις τελευταίες 3 ημέρες.O υπουργός Υγείας της Γαλλίας προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος το δεύτερο κύμα της Covid-19 να είναι σφοδρότερο από το πρώτο, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
Αγγλία: Ενώ είναι σε ισχύ το καθολικό lockdown διάρκειας ενός μήνα ισχύει από προχθές 5/11, και με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις επικείμενες γιορτές, να μπορέσουν να εορτάσουν οι οικογένειες ενωμένες, η Βρετανία καταμέτρησε 23.287 νέα κρούσματα κορωνοϊού και ακόμα 355 θανάτους.
Πρόκειται για απολογισμούς υψηλούς μεν, αλλά ελαφρώς μειωμένους σε σχέση με προχθές (24.141 κρούσματα και 378 θάνατοι).
«Η βρετανική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές συνεργάζονται για μια κοινή προσέγγιση για την περίοδο των Χριστουγέννων, επειδή όλοι μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες μπορούν να ενωθούν, όπου και αν ζουν», ανέφερε ο Johnson σε συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: «Οι συμβουλές που έχω λάβει τονίζουν ότι τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετές ώστε αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο, ώστε αυτοί οι κανόνες να λήξουν.
Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ»
Η Βουλή υπερψήφισε το σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός Boris Johnson για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας.
Η έγκριση της πρότασης, με ψήφους 516 υπέρ έναντι 38 κατά, ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα την ψήφιζε.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19.
Όμως, τα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η μεγάλη διαφορά με το lockdown της περασμένης άνοιξης είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Πορτογαλία: Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας.
Σε μερικό lockdown για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προχώρησε από προχθές 4/11 η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας καλεί τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι εκτός αν πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην αγορά και καλώντας τις εταιρίες να επιλέξουν την τηλεργασία.
Η μερική καραντίνα στην Πορτογαλία θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού της.
Ισπανία: Από τις 26 Οκτωβρίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, με τις επαρχίες να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία σημειώθηκε για μία ακόμη φορά, αρνητικό ρεκόρ νέων περιστατικών καθώς διαγνώστηκα 37.809 θετικοί και 446 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο, στις οποίες εφαρμόζονται και αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα, χωρίζεται πλέον η Ιταλία.
Κόκκινες ζώνες ανακηρύσσονται οι μεγάλες βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας (το Μιλάνο) και το γειτονικό Πιεμόντε, μαζί με την Καλαβρία στο νότο της Ιταλίας και τη μικροσκοπική περιοχή των Άλπεων Valle D'Aosta.
Στις κόκκινες ζώνες που έχουν πληγεί σοβαρά, θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για εργασία, για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης, ενώ μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου θα γίνονται διαδικτυακά, μόνο τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το καθολικό lockdown της άνοιξης, όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ θα ισχύσει σε όλη την Ιταλία.
Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 3/12.
Σημειώνεται πως από τις 22 Οκτωβρίου οι πλέον πληγείσες περιοχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, με το ωράριο να διαφέρει ανά επαρχία.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω, ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Βέλγιο: Είναι σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Σλοβακία: Έκλεισαν από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα τα περισσότερα σχολεία, ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Παράλληλα, από τις 21/10 ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 ως τις 05:00.
Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 05:00 ισχύει στη χώρα από τις 28 Οκτωβρίου.
Τα καταστήματα κλείνουν στις 20:00 και δεν ανοίγουν τις Κυριακές.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν την τηλεργασία.
Σουηδία: Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε χθες 4.697 νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας.
προχθές ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε σε 4.034.
Η Υπηρεσία Υγείας έχει πει ότι ο αριθμός τους την άνοιξη πιθανόν να ήταν πολλές φορές ακόμα υψηλότερος, αλλά δεν καταγράφονταν καθώς τότε διενεργούνταν λιγότερα τεστ.
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τα 120.000 – Στους 235.000 οι νεκροί
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερες από 120.000 μολύνσεις.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα όπου οι μολύνσεις ξεπερνούν τις 100.000.
Οι ειδικοί είχαν επισημάνει πριν αρκετές εβδομάδες ότι τα κρούσματα θα έφταναν σε 6ψήφιο αριθμό, ωστόσο ανέμεναν ότι αυτό θα γινόταν αρκετά αργότερα.
Την ίδια στιγμή αυξητικές τάσεις καταγράφεται και στον αριθμό των νεκρών, οι οποίοι το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκαν κατά 1.226, με το σύνολο τους να αγγίζει τους 235.000.
Αν και ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από αυτούς που αναφέρονταν την περασμένη άνοιξη, είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα όπου οι θάνατοι ξεπερνούν τους 1.000 σε ημερήσια βάση, κάτι που είχε να καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται πως οι προβλέψεις των αμερικανικών πανεπιστημίων είναι εξαιρετικά δυσμενείς καθώς εκτιμάται ότι οι θάνατοι θα φτάσουν τους 266.000 έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι ότι μια σειρά από Πολιτείες – Κολοράντο, Ιλινόις, Μινεσότα, Πενσιλβάνια, Γιούτα – καταγράφουν καθημερινά νέα ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία έχει ξεπεράσει τους 50.000, αριθμός που είναι ο υψηλότερος εδώ και τρεις μήνες.
Οι συνεχείς εισαγωγές φέρνουν τα νοσοκομεία σε πολλές Πολιτείες στα όρια τους με τους κυβερνήτες να καλούν τους πολίτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να υιοθετήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τη στιγμή που και οι επιστήμονες επιμένουν πως χρειάζονται άμεσα πιο δραστικά μέτρα, όπως η καθολική χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.
Ινδία: Μια ανάσα από τους 125.000 νεκρούς λόγω κορωνοϊού – Πάνω από 8,4 εκ. κρούσματα
Μια ανάσα από τους 125.000 νεκρούς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Ινδία, η οποία αποτελεί μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες παγκοσμίως.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 47.638 νέα κρούσματα, τα οποία ανεβάζουν το σύνολο των μολύνσεων στις 8,41 εκατομμύρια.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν άλλοι 670 θάνατοι, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 124.985.
Σημειώνεται πως η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορωνοϊό παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (9,6 εκατ.).
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως η πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί, καταγράφει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο ακόμα και για γ’ κύμα της επιδημίας.
Πάντως, τα κρούσματα βρίσκονται σε τροχιά μείωσης από τον Σεπτέμβριο, όμως ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως επαπειλείται νέα αναζωπύρωση, καθώς άρχισε περίοδος μεγάλων ινδουιστικών εορτών.
Επιμένει στη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού – Πλήττονται Βραζιλία, Μεξικό
Αν και καταγράφει τάσεις εξασθένησης, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να πλήττει τη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να βρίσκονται στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως Βραζιλία (2η παγκοσμίως σε νεκρούς) και Μεξικό (4η παγκοσμίως σε νεκρούς) μετρούν περισσότερους από 255.000 θανάτους λόγω της επιδημίας, με τα θύματα να αυξάνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά.
Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 22.294 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 630 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 5.612.319 μολύνσεις από τον κορωνοϊό και 161.736 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή, το Μεξικό ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.567 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 544 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Επίσημα, οι νεκροί ανέρχονται σε 93.772 επί συνόλου 949.197 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας πιθανότατα είναι πολύ υψηλότερος ακόμη και κατά 50.000 θανάτους από αυτούς που έχουν καταγραφεί επισήμως.
Κίνα: Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, στα 36 το τελευταίο 24ωρο
Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα, αν και η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα προχθές Πέμπτη εντοπίστηκαν 36 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 28 την προηγουμένη.
Οι έξι περιπτώσεις μόλυνσης οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και επιβεβαιώθηκαν στην βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, ενώ οι υπόλοιπες 30 ήταν «εισαγόμενες», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Στην Σιντζιάνγκ βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικά τεστ μετά τον εντοπισμό εστίας στην Κασκάρ.
Εντοπίστηκαν εξάλλου 33 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, από 24 την προηγουμένη.
Ακόμη 17 ασθενείς, έναντι 20 την προηγουμένη, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν. Νοσηλεύονται 419, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.151 κρουσμάτων.
Λιγότερα αντισώματα στα παιδιά διότι καθαρίζουν πιο γρήγορα τον ιό
Στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν ασθενήσει από τον κορωνοϊό, παράγουν λιγότερα αντισώματα από τους ενήλικες καταλήγει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, τα παιδιά και οι ενήλικες παράγουν διαφορετικά είδη και διαφορετικές ποσότητες αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Οι διαφορές αντανακλούν το γεγονός ότι η πορεία της λοίμωξης Covid-19 είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία, καθώς τα περισσότερα παιδιά «καθαρίζουν» εύκολα τον ιό από τον οργανισμό τους (ακόμη άγνωστο γιατί αυτό συμβαίνει), με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν και πιο εξασθενημένα αντισώματα.
Οι ερευνητές μελέτησαν 47 παιδιά ηλικίας τριών έως 11 ετών (τα μισά ασυμπτωματικά) και 32 ενήλικες με Covid-19, οι οποίοι είχαν από μηδαμινά και ήπια συμπτώματα έως σοβαρά.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά παρήγαγαν αντισώματα που είχαν διαφορετικό «προφίλ» από εκείνα των μεγάλων.
«Η μελέτη μας παρέχει μια σε βάθος εξέταση των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στα παιδιά και αποκαλύπτει μια έντονη αντίθεση με τους ενήλικες.
Στα παιδιά η πορεία της λοίμωξης είναι πολύ πιο σύντομης διάρκειας και πιθανότατα όχι τόσο εξαπλωμένη στο σώμα όσο στους ενήλικες.
Τα παιδιά μπορούν να καθαρίσουν το ιό πιο αποτελεσματικά από τους μεγάλους και έτσι δεν χρειάζονται μια ισχυρή ανοσιακή αντίδραση με αντισώματα, προκειμένου να απαλλαγούν από αυτόν» αναφέρουν οι ερευνητές.
Σε σχέση με τους ενήλικες, όπως δείχνει η νέα συγκριτική μελέτη, τα παιδιά παράγουν λιγότερα αντισώματα IgG που αναγνωρίζουν την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, με την οποία μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Επίσης τα παιδικά αντισώματα έχουν μικρή εξουδετερωτική ικανότητα, ενώ όλοι οι ενήλικες, ακόμη και εκείνοι μεταξύ 20-30 ετών, παράγουν αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα, κάτι που είναι πιο έντονο σε όσους πάσχουν από σοβαρότερη Covid-19.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών