Χρειάστηκαν μόλις 21 ημέρες για να φτάσουμε από τα 40 εκατ. κρούσματα στα 50 εκατ. κρούσματα - Την αισιοδοξία του ότι η Pfizer μπορεί να εξασφαλίσει το 2020 50 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού και 1,3 δισ. δόσεις το 2021 εξέφρασε ο CEO της Pfizer
(upd8) Με το β΄κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού να σαρώνει κυρίως το βόρειο ημισφαίριο και με τον Οκτώβριο να εξελίσσεται στον χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας, αισιοδοξία στη διεθνή κοινότητα προκαλούν οι ειδήσεις για το ότι το εμβόλιο της Pfizer/Biontech είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla έκανε λόγο για μια «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, BioNTech.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (9/11/2020), το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης κλινικής έρευνας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Η Pfizer και η BioNTech αναφέρουν ότι η κλινική δοκιμή που είχε δύο ομάδες εθελοντών (εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν placebo) έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90% σε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εργαστήρια των δύο εταιρειών.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων εστίασε σε 94 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης από COVID-19 από ένα δείγμα 43.538 εθελοντών.
Σε συνέντευξή του λίγο αργότερα στο CNN ο Albert Bourla εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Pfizer μπορεί να εξασφαλίσει το 2020, 50 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού και 1,3 δισ. δόσεις το 2021.
Από την πλευρά του, πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έκανε λόγο για εξαιρετικά νέα, ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Joe Biden, υποστήριξε ότι αυτή εξέλιξη δίνει ελπίδα, αλλά η μάχη πρέπει να συνεχιστεί. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η χρήση της προστατευτικής μάσκας αλλά και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα πρέπει να διατηρηθούν και για μεγάλο μέρος του 2021.
Ερωτηματικό η χρονική διάρκεια προστασίας
Παράλληλα οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές παρενέργειες, άρα πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο και πλέον αναμένουν την έγκριση των αμερικανικών αρχών στα τέλη Νοεμβρίου.
Εφόσον εγκριθεί, ο αριθμός των εμβολίων θα είναι περιορισμένος, ενώ ακόμα ερωτηματικό παραμένει το για πόσο καιρό το εμβόλιο θα παρέχει προστασία κατά του κορωνοϊού.
«Η πρώτη ομάδα των αποτελεσμάτων από τη μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου μας για την COVID-19 μας παρέχει τα προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία ότι το εμβόλιο έχει την ικανότητα να προλαμβάνει τη λοίμωξη.
Φτάνουμε σε ένα καίριο ορόσημο για το πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας, σε μια περίοδο που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ με τα ποσοστά των λοιμώξεων να φτάνουν σε νούμερα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να είναι σχεδόν πλήρη και τις οικονομίες να παλεύουν να ξανανοίξουν
Με τις σημερινές εξελίξεις κάνουμε ένα σημαντικό βήμα να παρέχουμε στην ανθρωπότητα κάτι πολύ αναγκαίο ώστε να δοθεί ένα τέλος στην παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση.
Ανυπομονούμε να δώσουμε τις αρμόδιες αρχές περισσότερα στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία αναμένεται να παράγει έως 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισ. δόσεις το 2021.
Ρεκόρ κρουσμάτων τον Οκτώβριο
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου καταγράφηκε το 25% των 50 και πλέον εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί σε όλο τον πλανήτη.
Ενδεικτικό άλλωστε της έντασης του β’ κύματος είναι ότι αν και χρειάστηκαν 32 ημέρες για να αυξηθούν οι μολύνσεις από τις 30 εκατομμύρια στις 40 εκατ., πέρασαν μόλις 21 ημέρες για να περάσουμε από τα 40 εκατ. στα 50 εκατομμύρια κρούσματα.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τον βαρύτερο απολογισμό, καθώς βρίσκονται μια ανάσα από τα 10 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο εντοπίστηκε την τελευταία εβδομάδα.
Μια σειρά από Πολιτείες κάνουν λόγο για έξαρση κρουσμάτων, ενώ άλλες όπως το Ουισκόνσιν και η Γιούτα τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς είναι ελάχιστες πλέον οι κλίνες για να διαχειρίζονται ασθενείς με κορωνοϊό.
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται και η Ευρώπη, η οποία μετρά περισσότερα από 12,2 εκατ. κρούσματα και πάνω από 301.600 θανάτους.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη διασπορά του ιού, οι περισσότερες κυβερνήσεις προσφεύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε στην επιβολή απαγορεύσεων όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις.
Τάσεις εξασθένησης καταγράφει η επιδημία στη Λατινική Αμερική, στην Ινδία – με εξαίρεση την περιοχή του Νέου Δελχί -, στην Κίνα αλλά και στην Αυστραλία, όπου αίρονται μια σειρά από περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών στη Μελβούρνη και ανοίγουν πολλές εμπορικές δραστηριότητες καθώς εδώ και 10 ημέρες δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα κρούσμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τα 1,26 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περισσότερα από 50,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 33 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 50.742.952 και οι νεκροί σε 1.260.768
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 10.023.276 και σε νεκρούς με 237.760
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 162.397 και τρίτη σε κρούσματα με 5.664.115
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 126.611 και τέταρτο το Μεξικό με 95.027
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 49.134 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 1.835.187 και έκτη η Ρωσία με 1.760.420
- Έβδομη η Ισπανία με 1.328.832, όγδοη η Αργεντινή με 1.242.182, ένατο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.195.350.
- Δέκατη η Κολομβία με 1.143.887
Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο χαιρέτησαν τα αισιόδοξα νέα της Pfizer
Ursula Von der Leyen: «Υπέροχα νέα από Pfizer & την BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο του COVID19» ανέφερε η Ursula Von der Leyen και συμπλήρωσε ότι « η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους σύντομα για (ποσότητα) έως και 300 εκατομμύρια δόσεις.
Ας συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο εν τω μεταξύ».
Μαργαρίτης Σχοινάς: Μία δύσκολη αλλά επιτυχημένη ανάκαμψη από τον COVID-19, η αυγή ενός καλύτερου κόσμου που βασίζεται σε κανόνες και επιτέλους σταθερή ελπίδα για φως στο τέλος του τούνελ".
ΠΟΥ: Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκρινε «ενθαρρυντική» την ανακοίνωση που έκαναν σήμερα τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech σχετικά με ένα «αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%» εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19.
Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα... όμως πρόκειται για πολύ θετικά αποτελέσματα ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Bourla (CEO Pfizer): Θα έχουμε έως και 50 εκατ. δόσεις εμβολίου το 2020 και 1,3 δισ. το 2021
Την αισιοδοξία του ότι η Pfizer μπορεί να εξασφαλίσει 50 εκατ. δόσεις εμβολίου για το 2020 κατά του κορωνοϊού και 1,3 δισ. δόσεις το 2021,εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμοακοβιομηχανίας, Albert Bourla σε συνέντευξή του στο CNN, λίγο μετά αφότου ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Biontech, είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%.
«Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλή κατάσταση για να έχουμε έως και 50 εκατομμύρια δόσεις φέτος παγκοσμίως και σε πολύ καλή κατάσταση να έχουμε 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως το επόμενο έτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Pfizer.
Στο επίκεντρο του β’ κύματος η Ευρώπη – Δεύτερη σε θανάτους παγκοσμίως
Στο επίκεντρο του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους από τον κορωνοϊό, πίσω από τη Λατινική Αμερική.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων έχουν ανακοινωθεί σε Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ρωσία, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρώπη μετρά τις περισσότερες νέες μολύνσεις ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφονταν περισσότερα από 280.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, ήτοι ένα ποσοστό άνω του 50% των κρουσμάτων παγκοσμίως (525.000 την ημέρα κατά μέσο όρο).
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφεύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε λαμβάνουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται:
Γερμανία: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Για ένα μήνα παραμένουν κλειστά εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ 10 προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Στη Γερμανία ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 16.017 το προηγούμενο 24ωρο,, σύμφωνα με το ιντιστούτο Ρόμπερτ Κοχ, ενώ καταγράφηκαν 63 θάνατοι από την Covid-19.
Συνολικά οι θάνατοι από τη νόσο στη Γερμανία ανέρχονται σε 11.306, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 668.114.
Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown, ενώ μετρά πάνω από 40.200 νεκρούς.
Ήδη, η κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα σε lockdown για δεύτερη φορά φέτος, ενώ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει καραντίνα για τους ηλικιωμένους.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
Αγγλία: Σε ισχύ καθολικό lockdown διάρκειας ενός μήνα από τις 5/11 και τέσσερις ημέρες μετά η χώρα μετρά ακόμα 194 θανάτους και 21.350 νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο.
Το τελευταίο επταήμερο οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων φτάνουν πλέον τους 2.385 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας τους 49.238.
Τα κρούσματα του επταημέρου αριθμούν 159.592 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας 1.213.363.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19.
Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η μεγάλη διαφορά με το lockdown της περασμένης άνοιξης είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Πορτογαλία: Από σήμερα Δευτέρα 9/11 η Πορτογαλία θα επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιους δήμους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 ως τις 05:00 και αφορά 121 δήμους από τους συνολικά 308 της Πορτογαλίας, περιλαμβανομένης της Λισσαβόνας και του Πόρτο.
Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύκτα.
Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας.
Ισπανία: Από τις 26 Οκτωβρίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, με τις επαρχίες να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκαν, στην Ιταλία, τα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ.
Σήμερα, οι θετικοί στον ιό είναι 25.271, και 356 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, με τα νοσοκομεία ωστόσο να φτάνουν στα όριά τους, όπως το νοσοκομείο της Μόντζα κοντά στο Μιλάνο.
Σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο, στις οποίες εφαρμόζονται και αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα, χωρίζεται πλέον η Ιταλία.
Κόκκινες ζώνες ανακηρύσσονται οι μεγάλες βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας (το Μιλάνο) και το γειτονικό Πιεμόντε, μαζί με την Καλαβρία στο νότο της Ιταλίας και τη μικροσκοπική περιοχή των Άλπεων Valle D'Aosta.
Στις κόκκινες ζώνες που έχουν πληγεί σοβαρά, θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για εργασία, για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης, ενώ μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου θα γίνονται διαδικτυακά, μόνο τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το καθολικό lockdown της άνοιξης, όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ θα ισχύσει σε όλη την Ιταλία.
Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 3/12.
Σημειώνεται πως από τις 22 Οκτωβρίου οι πλέον πληγείσες περιοχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, με το ωράριο να διαφέρει ανά επαρχία.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω, ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Βέλγιο:Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της COVID-19 που έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο έφθασε το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα 9 Νοεμβρίου αλλά η χώρα ίσως έχει περάσει την κορύφωση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώνεται σταδιακά.
Τα στοιχεία από το ινστιτούτο υγείας Sciensano έδειξαν ότι ο αριθμός των θετικών τεστ COVID-19 ξεπέρασαν χθες τα 500.000 ύστερα από μια περίοδο δύο εβδομάδων κατά την οποία ο ημερήσιος μέσος όρος νέων περιστατικών ξεπερνούσε τις 12.600.
Είναι σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Σλοβακία: Έκλεισαν από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα τα περισσότερα σχολεία, ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Παράλληλα, από τις 21/10 ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 ως τις 05:00.
Τσεχία: Σε ισχύ δεύτερο lockdown, κατά το οποίο κλειστό θα μείνουν τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.
Παράλληλα επιβάλλεται για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 05:00 ισχύει στη χώρα από τις 28 Οκτωβρίου.
Τα καταστήματα κλείνουν στις 20:00 και δεν ανοίγουν τις Κυριακές.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν την τηλεργασία.
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 10 εκατ. κρούσματα – Έξαρση μολύνσεων σε πολλές Πολιτείες – Task Force κατά του κορωνοϊού ανακοινώνει ο Biden
Ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν μια σειρά από Πολιτείες να αναφέρουν καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες 10 ημέρες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν περισσότερα από 1 εκατομμύρια κρούσματα, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 10.023.276.
Μόνο το περασμένο Σάββατο 7/11 αναφέρθηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων – πάνω από 131.000 -, αριθμός που αν μη τι άλλο δείχνει πως η επιδημία εξελίσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά, πριν από περίπου έναν χρόνο στην Κίνα και πριν από 293 ημέρες, όταν και αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται και οι θάνατοι από την επιδημία, με τις ΗΠΑ να μετρούν ήδη 237.570 νεκρούς, καθώς εδώ και 5 συνεχόμενες ημέρες οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000 σε ημερήσια βάση.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι θάνατοι τείνουν να αυξάνονται τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων.
Πάντως, έξαρση κρουσμάτων αναφέρουν πολλές Πολιτείες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Φλόριντα ανακοίνωσε χθες Κυριακή 8/11 6.820 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από τις 12 Αυγούστου, η Πολιτεία του Όρεγκον ξεπέρασε τα 50.000 κρούσματα, το Τέξας κινείται κοντά στις 1 εκατομμύριο μολύνσεις ενώ η Πολιτεία του Ουισκόνσιν ανακοίνωσε πως μόλις το 12% των κλινών των ΜΕΘ είναι διαθέσιμο.
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Γιούτα κήρυξε αργά χθες Κυριακή 8/11 το βράδυ εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πολιτεία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερφόρτωση των νοσοκομείων λόγω της έξαρσης των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Παράλληλα, σε όλη την Πολιτεία ,επιβάλλεται η χρήση μάσκας μέχρι νεωτέρας και οι συνήθεις κοινωνικές συναναστροφές περιορίζονται μόνον στο στενό οικογενειακό περιβάλλον για τις επόμενες δύο εβδομάδες ενώ αναβάλλονται όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες.
Στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ έχει καταγραφεί σχεδόν το 43% όλων των κρουσμάτων στις ΗΠΑ από τότε που εμφανίστηκε στη χώρα η πανδημία, σχεδόν 4,3 εκατομμύρια, ακολουθούν οι μεσοδυτικές, οι δυτικές και οι βορειοανατολικές πολιτείες.
Με την επιδημία να εξελίσσεται στον απόλυτο εφιάλτη για τις ΗΠΑ, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα 9/11 μια 12μελή ομάδα δράσης που θα αναλάβει να καταρτίσει τον οδικό χάρτη για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας μόλις ο Biden αναλάβει την προεδρία, τον Ιανουάριο.
Ινδία: Πάνω από 8,5 εκατομμύρια οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό
Με τάσεις εξασθένησης εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 45.903 φθάνοντας τα 8.553.657.
Παράλληλα, το ίδιο διάστημα ανακοινώθηκαν 490 θάνατοι, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 126.611.
Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 509.673 στη γιγαντιαία ασιατική χώρα.
Σημειώνεται πως από τον Σεπτέμβριο, όταν και υπήρξε έξαρση της επιδημίας, η Ινδία βλέπει τον ημερήσιο αριθμό των μολύνσεων να μειώνεται.
Εξαίρεση πάντως αποτελεί η πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, η οποία ανακοίνωσε χθες Κυριακή 8/11 7.745 νέες μολύνσεις
Eξασθενεί ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Πάνω από 250.000 νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό
Τάσεις εξασθένησης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, όπου όμως Βραζιλία και Μεξικό μετρούν πάνω από 250.000 νεκρούς.
Στη Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο άλλοι 128 ασθενείς υπέκυψαν ενώ εντοπίστηκαν 10.554 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα, η Βραζιλία μετρά 162.397 νεκρούς επί συνόλου 5,66 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Την ίδια στιγμή το Μεξικό μετρά πάνω από 95.000 νεκρούς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 219 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 5.887 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 95.027 νεκρούς επί συνόλου 967.825 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Αλλά και στην Αργεντινή, αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο ακόμη 5.331 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό να φθάνει τους 1.242.182.
Επρόκειτο για τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από την 17η Αυγούστου.
Το ίδιο διάστημα, 212 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 33.560 νεκρούς.
Κίνα: Νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, 33 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, όπου και αναφέρθηκαν 33 νέες μολύνσεις έναντι 28 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 32 από τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», χρησιμοποιώντας έναν όρο που αναφέρεται σε κυρίως κινέζους πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό και διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό όταν υποβάλλονται σε εξετάσεις στις πύλες εισόδου στην επικράτεια.
Ένα από τα κρούσματα οφειλόταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκε στην Τιαντζίν: πρόκειται για εργάτη σε αποθήκη κρεάτων που χειρίστηκε κατεψυγμένο χοιρινό προερχόμενο από τη Γερμανία.
Οι αρχές στην κινεζική πόλη διενεργούν τεστ στην εγκατάσταση αυτή και άλλες παρόμοιες.
Σύμφωνα με το υπουργείο, εντοπίστηκαν εννέα ασυμπτωματικοί φορείς, έναντι 36 την προηγουμένη.
Ακόμη 19 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία.
Σε κινεζικές δομές υγείας νοσηλεύονται 424 ασθενείς, εννέα σε σοβαρή κατάσταση, κατά το υπουργείο Υγείας.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.245 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Ερωτήματα επιστημόνων για την καταιγίδα κυτταροκινών
Σημαντικές αμφιβολίες για το τι είναι αυτό που προκαλεί την λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», μια αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19 εκφράζουν οι επιστήμονες.
Η αμφιβολία εστιάζεται σε μια κυτταροκίνη (ή κυττοκίνη), την ιντερλευκίνη-6 (IL-6), η οποία έχει θεωρηθεί κατ' εξοχήν υπεύθυνη για την αντίδραση-μπούμερανγκ της άμυνας του οργανισμού κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνουν οι νεότερες έρευνες.
Αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα αμφιβολίες και για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον κορωνοϊό, οι οποίες εστιάζουν στην ιντερλευκίνη-6, προκειμένου να καταλαγιάσουν την «καταιγίδα».
Επίσης συντηρεί το μυστήριο σχετικά με το τι τελικά προκαλεί ορισμένους θανάτους από Covid-19 και πώς αυτοί μπορεί να αποτραπούν.
Η «καταιγίδα κυτταροκινών», ως εξήγηση για ορισμένους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό, ξεκίνησε με πρώιμες αναφορές από την Κίνα, όπου πρωτοδοκιμάστηκαν φάρμακα που μπλοκάρουν την IL-6, ενώ ακολούθησαν παρόμοιες αναφορές από την Ιταλία.
Η εν λόγω ανοσιακή υπεραντίδραση παρατηρείται μερικές φορές σε σοβαρές λοιμώξεις, ακόμη κι αν οι ασθενείς εμφανίζουν λίγη έως μηδαμινή ποσότητα του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι ο οργανισμός τους τον «ξεφορτώθηκε».
Όμως - σύμφωνα με τη θεωρία της «καταιγίδας» - οι άμυνες του οργανισμού μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες, απελευθερώνοντας μαζικά κυτταροκίνες, που κάνουν σοβαρή ζημιά στους ιστούς και στα όργανα.
Ορισμένα φάρμακα που μπλοκάρουν την ιντερλευκίνη-6 και ήδη χρησιμοποιούνται (π.χ. για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας), αξιοποιήθηκαν σε πολλά νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο στη θεραπεία των ασθενών με Covid-19.
Όμως νεότερες μελέτες, υποστηρίζουν μερικοί επιστήμονες (δεν συμφωνούν όλοι), δείχνουν ότι η IL-6 δεν είναι ο κύριος ένοχος των «καταιγίδων», ούτε οι τελευταίες συμβαίνουν πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Οι νέες έρευνες έχουν αποτύχει να δείξουν ότι όντως τα φάρμακα κατά της ιντερλευκίνης-6 είναι αποτελεσματικά στην Covid-19, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα επίπεδα της IL-6 δεν είναι καν περισσότερο αυξημένα στους ασθενείς με κορονοϊό, σε σχέση με άλλους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση για άλλο λόγο.
Τρεις μελέτες σε αμερικανικά ιατρικά περιοδικά (δύο στο JAMA Internal Medicine και μία στο New England Journal of Medicine) δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι ένα κοινό φάρμακο κατά της IL-6, το tocilizumab κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με Covid-19 σε κρίσιμη κατάσταση.
Η ίδια η εταιρεία Roche που παράγει το φάρμακο, έκανε δικές της δοκιμές και βρήκε ότι αυτό δεν βοηθά ουσιαστικά στην περίπτωση της Covid-19.
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν συστηματικές μελέτες που να αξιολογούν κατά πόσο τα επίπεδα της IL-6 είναι αφύσικα αυξημένα στους ασθενείς με Covid-19.
Αλλά μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, δείχνει πως δεν είναι και ότι μάλιστα συχνά είναι χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες σοβαρές περιπτώσεις (π.χ. σήψη).
Μια δεύτερη μελέτη που αξιολόγησε πέντε έρευνες σε περισσότερους από 900 ασθενείς με σοβαρή Covid-19, βρήκε ότι τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 ήταν από φυσιολογικά έως μόνο ελαφρώς αυξημένα.
www.bankingnews.gr
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla έκανε λόγο για μια «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, BioNTech.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (9/11/2020), το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης κλινικής έρευνας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Η Pfizer και η BioNTech αναφέρουν ότι η κλινική δοκιμή που είχε δύο ομάδες εθελοντών (εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν placebo) έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90% σε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εργαστήρια των δύο εταιρειών.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων εστίασε σε 94 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης από COVID-19 από ένα δείγμα 43.538 εθελοντών.
Σε συνέντευξή του λίγο αργότερα στο CNN ο Albert Bourla εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Pfizer μπορεί να εξασφαλίσει το 2020, 50 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού και 1,3 δισ. δόσεις το 2021.
Από την πλευρά του, πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έκανε λόγο για εξαιρετικά νέα, ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Joe Biden, υποστήριξε ότι αυτή εξέλιξη δίνει ελπίδα, αλλά η μάχη πρέπει να συνεχιστεί. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η χρήση της προστατευτικής μάσκας αλλά και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα πρέπει να διατηρηθούν και για μεγάλο μέρος του 2021.
Ερωτηματικό η χρονική διάρκεια προστασίας
Παράλληλα οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές παρενέργειες, άρα πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο και πλέον αναμένουν την έγκριση των αμερικανικών αρχών στα τέλη Νοεμβρίου.
Εφόσον εγκριθεί, ο αριθμός των εμβολίων θα είναι περιορισμένος, ενώ ακόμα ερωτηματικό παραμένει το για πόσο καιρό το εμβόλιο θα παρέχει προστασία κατά του κορωνοϊού.
«Η πρώτη ομάδα των αποτελεσμάτων από τη μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου μας για την COVID-19 μας παρέχει τα προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία ότι το εμβόλιο έχει την ικανότητα να προλαμβάνει τη λοίμωξη.
Φτάνουμε σε ένα καίριο ορόσημο για το πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας, σε μια περίοδο που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ με τα ποσοστά των λοιμώξεων να φτάνουν σε νούμερα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να είναι σχεδόν πλήρη και τις οικονομίες να παλεύουν να ξανανοίξουν
Με τις σημερινές εξελίξεις κάνουμε ένα σημαντικό βήμα να παρέχουμε στην ανθρωπότητα κάτι πολύ αναγκαίο ώστε να δοθεί ένα τέλος στην παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση.
Ανυπομονούμε να δώσουμε τις αρμόδιες αρχές περισσότερα στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία αναμένεται να παράγει έως 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισ. δόσεις το 2021.
Ρεκόρ κρουσμάτων τον Οκτώβριο
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου καταγράφηκε το 25% των 50 και πλέον εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί σε όλο τον πλανήτη.
Ενδεικτικό άλλωστε της έντασης του β’ κύματος είναι ότι αν και χρειάστηκαν 32 ημέρες για να αυξηθούν οι μολύνσεις από τις 30 εκατομμύρια στις 40 εκατ., πέρασαν μόλις 21 ημέρες για να περάσουμε από τα 40 εκατ. στα 50 εκατομμύρια κρούσματα.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τον βαρύτερο απολογισμό, καθώς βρίσκονται μια ανάσα από τα 10 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο εντοπίστηκε την τελευταία εβδομάδα.
Μια σειρά από Πολιτείες κάνουν λόγο για έξαρση κρουσμάτων, ενώ άλλες όπως το Ουισκόνσιν και η Γιούτα τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς είναι ελάχιστες πλέον οι κλίνες για να διαχειρίζονται ασθενείς με κορωνοϊό.
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται και η Ευρώπη, η οποία μετρά περισσότερα από 12,2 εκατ. κρούσματα και πάνω από 301.600 θανάτους.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη διασπορά του ιού, οι περισσότερες κυβερνήσεις προσφεύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε στην επιβολή απαγορεύσεων όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις.
Τάσεις εξασθένησης καταγράφει η επιδημία στη Λατινική Αμερική, στην Ινδία – με εξαίρεση την περιοχή του Νέου Δελχί -, στην Κίνα αλλά και στην Αυστραλία, όπου αίρονται μια σειρά από περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών στη Μελβούρνη και ανοίγουν πολλές εμπορικές δραστηριότητες καθώς εδώ και 10 ημέρες δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα κρούσμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τα 1,26 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περισσότερα από 50,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 33 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 50.742.952 και οι νεκροί σε 1.260.768
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 10.023.276 και σε νεκρούς με 237.760
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 162.397 και τρίτη σε κρούσματα με 5.664.115
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 126.611 και τέταρτο το Μεξικό με 95.027
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 49.134 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 1.835.187 και έκτη η Ρωσία με 1.760.420
- Έβδομη η Ισπανία με 1.328.832, όγδοη η Αργεντινή με 1.242.182, ένατο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.195.350.
- Δέκατη η Κολομβία με 1.143.887
Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο χαιρέτησαν τα αισιόδοξα νέα της Pfizer
Ursula Von der Leyen: «Υπέροχα νέα από Pfizer & την BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο του COVID19» ανέφερε η Ursula Von der Leyen και συμπλήρωσε ότι « η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους σύντομα για (ποσότητα) έως και 300 εκατομμύρια δόσεις.
Ας συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο εν τω μεταξύ».
Μαργαρίτης Σχοινάς: Μία δύσκολη αλλά επιτυχημένη ανάκαμψη από τον COVID-19, η αυγή ενός καλύτερου κόσμου που βασίζεται σε κανόνες και επιτέλους σταθερή ελπίδα για φως στο τέλος του τούνελ".
ΠΟΥ: Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκρινε «ενθαρρυντική» την ανακοίνωση που έκαναν σήμερα τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech σχετικά με ένα «αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%» εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19.
Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα... όμως πρόκειται για πολύ θετικά αποτελέσματα ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Bourla (CEO Pfizer): Θα έχουμε έως και 50 εκατ. δόσεις εμβολίου το 2020 και 1,3 δισ. το 2021
Την αισιοδοξία του ότι η Pfizer μπορεί να εξασφαλίσει 50 εκατ. δόσεις εμβολίου για το 2020 κατά του κορωνοϊού και 1,3 δισ. δόσεις το 2021,εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμοακοβιομηχανίας, Albert Bourla σε συνέντευξή του στο CNN, λίγο μετά αφότου ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Biontech, είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%.
«Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλή κατάσταση για να έχουμε έως και 50 εκατομμύρια δόσεις φέτος παγκοσμίως και σε πολύ καλή κατάσταση να έχουμε 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως το επόμενο έτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Pfizer.
Στο επίκεντρο του β’ κύματος η Ευρώπη – Δεύτερη σε θανάτους παγκοσμίως
Στο επίκεντρο του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους από τον κορωνοϊό, πίσω από τη Λατινική Αμερική.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων έχουν ανακοινωθεί σε Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ρωσία, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρώπη μετρά τις περισσότερες νέες μολύνσεις ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφονταν περισσότερα από 280.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, ήτοι ένα ποσοστό άνω του 50% των κρουσμάτων παγκοσμίως (525.000 την ημέρα κατά μέσο όρο).
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφεύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε λαμβάνουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται:
Γερμανία: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Για ένα μήνα παραμένουν κλειστά εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ 10 προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Στη Γερμανία ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 16.017 το προηγούμενο 24ωρο,, σύμφωνα με το ιντιστούτο Ρόμπερτ Κοχ, ενώ καταγράφηκαν 63 θάνατοι από την Covid-19.
Συνολικά οι θάνατοι από τη νόσο στη Γερμανία ανέρχονται σε 11.306, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 668.114.
Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown, ενώ μετρά πάνω από 40.200 νεκρούς.
Ήδη, η κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα σε lockdown για δεύτερη φορά φέτος, ενώ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει καραντίνα για τους ηλικιωμένους.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
Αγγλία: Σε ισχύ καθολικό lockdown διάρκειας ενός μήνα από τις 5/11 και τέσσερις ημέρες μετά η χώρα μετρά ακόμα 194 θανάτους και 21.350 νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο.
Το τελευταίο επταήμερο οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων φτάνουν πλέον τους 2.385 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας τους 49.238.
Τα κρούσματα του επταημέρου αριθμούν 159.592 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας 1.213.363.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19.
Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η μεγάλη διαφορά με το lockdown της περασμένης άνοιξης είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Πορτογαλία: Από σήμερα Δευτέρα 9/11 η Πορτογαλία θα επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιους δήμους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 ως τις 05:00 και αφορά 121 δήμους από τους συνολικά 308 της Πορτογαλίας, περιλαμβανομένης της Λισσαβόνας και του Πόρτο.
Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύκτα.
Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας.
Ισπανία: Από τις 26 Οκτωβρίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, με τις επαρχίες να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκαν, στην Ιταλία, τα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ.
Σήμερα, οι θετικοί στον ιό είναι 25.271, και 356 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, με τα νοσοκομεία ωστόσο να φτάνουν στα όριά τους, όπως το νοσοκομείο της Μόντζα κοντά στο Μιλάνο.
Σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο, στις οποίες εφαρμόζονται και αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα, χωρίζεται πλέον η Ιταλία.
Κόκκινες ζώνες ανακηρύσσονται οι μεγάλες βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας (το Μιλάνο) και το γειτονικό Πιεμόντε, μαζί με την Καλαβρία στο νότο της Ιταλίας και τη μικροσκοπική περιοχή των Άλπεων Valle D'Aosta.
Στις κόκκινες ζώνες που έχουν πληγεί σοβαρά, θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για εργασία, για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης, ενώ μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου θα γίνονται διαδικτυακά, μόνο τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το καθολικό lockdown της άνοιξης, όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ θα ισχύσει σε όλη την Ιταλία.
Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 3/12.
Σημειώνεται πως από τις 22 Οκτωβρίου οι πλέον πληγείσες περιοχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, με το ωράριο να διαφέρει ανά επαρχία.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω, ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Βέλγιο:Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της COVID-19 που έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο έφθασε το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα 9 Νοεμβρίου αλλά η χώρα ίσως έχει περάσει την κορύφωση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώνεται σταδιακά.
Τα στοιχεία από το ινστιτούτο υγείας Sciensano έδειξαν ότι ο αριθμός των θετικών τεστ COVID-19 ξεπέρασαν χθες τα 500.000 ύστερα από μια περίοδο δύο εβδομάδων κατά την οποία ο ημερήσιος μέσος όρος νέων περιστατικών ξεπερνούσε τις 12.600.
Είναι σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Σλοβακία: Έκλεισαν από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα τα περισσότερα σχολεία, ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Παράλληλα, από τις 21/10 ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 ως τις 05:00.
Τσεχία: Σε ισχύ δεύτερο lockdown, κατά το οποίο κλειστό θα μείνουν τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.
Παράλληλα επιβάλλεται για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 05:00 ισχύει στη χώρα από τις 28 Οκτωβρίου.
Τα καταστήματα κλείνουν στις 20:00 και δεν ανοίγουν τις Κυριακές.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν την τηλεργασία.
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 10 εκατ. κρούσματα – Έξαρση μολύνσεων σε πολλές Πολιτείες – Task Force κατά του κορωνοϊού ανακοινώνει ο Biden
Ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν μια σειρά από Πολιτείες να αναφέρουν καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες 10 ημέρες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν περισσότερα από 1 εκατομμύρια κρούσματα, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 10.023.276.
Μόνο το περασμένο Σάββατο 7/11 αναφέρθηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων – πάνω από 131.000 -, αριθμός που αν μη τι άλλο δείχνει πως η επιδημία εξελίσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά, πριν από περίπου έναν χρόνο στην Κίνα και πριν από 293 ημέρες, όταν και αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται και οι θάνατοι από την επιδημία, με τις ΗΠΑ να μετρούν ήδη 237.570 νεκρούς, καθώς εδώ και 5 συνεχόμενες ημέρες οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000 σε ημερήσια βάση.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι θάνατοι τείνουν να αυξάνονται τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων.
Πάντως, έξαρση κρουσμάτων αναφέρουν πολλές Πολιτείες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Φλόριντα ανακοίνωσε χθες Κυριακή 8/11 6.820 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από τις 12 Αυγούστου, η Πολιτεία του Όρεγκον ξεπέρασε τα 50.000 κρούσματα, το Τέξας κινείται κοντά στις 1 εκατομμύριο μολύνσεις ενώ η Πολιτεία του Ουισκόνσιν ανακοίνωσε πως μόλις το 12% των κλινών των ΜΕΘ είναι διαθέσιμο.
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Γιούτα κήρυξε αργά χθες Κυριακή 8/11 το βράδυ εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πολιτεία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερφόρτωση των νοσοκομείων λόγω της έξαρσης των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Παράλληλα, σε όλη την Πολιτεία ,επιβάλλεται η χρήση μάσκας μέχρι νεωτέρας και οι συνήθεις κοινωνικές συναναστροφές περιορίζονται μόνον στο στενό οικογενειακό περιβάλλον για τις επόμενες δύο εβδομάδες ενώ αναβάλλονται όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες.
Στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ έχει καταγραφεί σχεδόν το 43% όλων των κρουσμάτων στις ΗΠΑ από τότε που εμφανίστηκε στη χώρα η πανδημία, σχεδόν 4,3 εκατομμύρια, ακολουθούν οι μεσοδυτικές, οι δυτικές και οι βορειοανατολικές πολιτείες.
Με την επιδημία να εξελίσσεται στον απόλυτο εφιάλτη για τις ΗΠΑ, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα 9/11 μια 12μελή ομάδα δράσης που θα αναλάβει να καταρτίσει τον οδικό χάρτη για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας μόλις ο Biden αναλάβει την προεδρία, τον Ιανουάριο.
Ινδία: Πάνω από 8,5 εκατομμύρια οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό
Με τάσεις εξασθένησης εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 45.903 φθάνοντας τα 8.553.657.
Παράλληλα, το ίδιο διάστημα ανακοινώθηκαν 490 θάνατοι, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 126.611.
Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 509.673 στη γιγαντιαία ασιατική χώρα.
Σημειώνεται πως από τον Σεπτέμβριο, όταν και υπήρξε έξαρση της επιδημίας, η Ινδία βλέπει τον ημερήσιο αριθμό των μολύνσεων να μειώνεται.
Εξαίρεση πάντως αποτελεί η πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, η οποία ανακοίνωσε χθες Κυριακή 8/11 7.745 νέες μολύνσεις
Eξασθενεί ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Πάνω από 250.000 νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό
Τάσεις εξασθένησης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, όπου όμως Βραζιλία και Μεξικό μετρούν πάνω από 250.000 νεκρούς.
Στη Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο άλλοι 128 ασθενείς υπέκυψαν ενώ εντοπίστηκαν 10.554 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα, η Βραζιλία μετρά 162.397 νεκρούς επί συνόλου 5,66 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Την ίδια στιγμή το Μεξικό μετρά πάνω από 95.000 νεκρούς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 219 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 5.887 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 95.027 νεκρούς επί συνόλου 967.825 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Αλλά και στην Αργεντινή, αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο ακόμη 5.331 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό να φθάνει τους 1.242.182.
Επρόκειτο για τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από την 17η Αυγούστου.
Το ίδιο διάστημα, 212 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 33.560 νεκρούς.
Κίνα: Νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, 33 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, όπου και αναφέρθηκαν 33 νέες μολύνσεις έναντι 28 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 32 από τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», χρησιμοποιώντας έναν όρο που αναφέρεται σε κυρίως κινέζους πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό και διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό όταν υποβάλλονται σε εξετάσεις στις πύλες εισόδου στην επικράτεια.
Ένα από τα κρούσματα οφειλόταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκε στην Τιαντζίν: πρόκειται για εργάτη σε αποθήκη κρεάτων που χειρίστηκε κατεψυγμένο χοιρινό προερχόμενο από τη Γερμανία.
Οι αρχές στην κινεζική πόλη διενεργούν τεστ στην εγκατάσταση αυτή και άλλες παρόμοιες.
Σύμφωνα με το υπουργείο, εντοπίστηκαν εννέα ασυμπτωματικοί φορείς, έναντι 36 την προηγουμένη.
Ακόμη 19 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία.
Σε κινεζικές δομές υγείας νοσηλεύονται 424 ασθενείς, εννέα σε σοβαρή κατάσταση, κατά το υπουργείο Υγείας.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.245 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Ερωτήματα επιστημόνων για την καταιγίδα κυτταροκινών
Σημαντικές αμφιβολίες για το τι είναι αυτό που προκαλεί την λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», μια αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19 εκφράζουν οι επιστήμονες.
Η αμφιβολία εστιάζεται σε μια κυτταροκίνη (ή κυττοκίνη), την ιντερλευκίνη-6 (IL-6), η οποία έχει θεωρηθεί κατ' εξοχήν υπεύθυνη για την αντίδραση-μπούμερανγκ της άμυνας του οργανισμού κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνουν οι νεότερες έρευνες.
Αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα αμφιβολίες και για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον κορωνοϊό, οι οποίες εστιάζουν στην ιντερλευκίνη-6, προκειμένου να καταλαγιάσουν την «καταιγίδα».
Επίσης συντηρεί το μυστήριο σχετικά με το τι τελικά προκαλεί ορισμένους θανάτους από Covid-19 και πώς αυτοί μπορεί να αποτραπούν.
Η «καταιγίδα κυτταροκινών», ως εξήγηση για ορισμένους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό, ξεκίνησε με πρώιμες αναφορές από την Κίνα, όπου πρωτοδοκιμάστηκαν φάρμακα που μπλοκάρουν την IL-6, ενώ ακολούθησαν παρόμοιες αναφορές από την Ιταλία.
Η εν λόγω ανοσιακή υπεραντίδραση παρατηρείται μερικές φορές σε σοβαρές λοιμώξεις, ακόμη κι αν οι ασθενείς εμφανίζουν λίγη έως μηδαμινή ποσότητα του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι ο οργανισμός τους τον «ξεφορτώθηκε».
Όμως - σύμφωνα με τη θεωρία της «καταιγίδας» - οι άμυνες του οργανισμού μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες, απελευθερώνοντας μαζικά κυτταροκίνες, που κάνουν σοβαρή ζημιά στους ιστούς και στα όργανα.
Ορισμένα φάρμακα που μπλοκάρουν την ιντερλευκίνη-6 και ήδη χρησιμοποιούνται (π.χ. για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας), αξιοποιήθηκαν σε πολλά νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο στη θεραπεία των ασθενών με Covid-19.
Όμως νεότερες μελέτες, υποστηρίζουν μερικοί επιστήμονες (δεν συμφωνούν όλοι), δείχνουν ότι η IL-6 δεν είναι ο κύριος ένοχος των «καταιγίδων», ούτε οι τελευταίες συμβαίνουν πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Οι νέες έρευνες έχουν αποτύχει να δείξουν ότι όντως τα φάρμακα κατά της ιντερλευκίνης-6 είναι αποτελεσματικά στην Covid-19, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα επίπεδα της IL-6 δεν είναι καν περισσότερο αυξημένα στους ασθενείς με κορονοϊό, σε σχέση με άλλους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση για άλλο λόγο.
Τρεις μελέτες σε αμερικανικά ιατρικά περιοδικά (δύο στο JAMA Internal Medicine και μία στο New England Journal of Medicine) δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι ένα κοινό φάρμακο κατά της IL-6, το tocilizumab κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με Covid-19 σε κρίσιμη κατάσταση.
Η ίδια η εταιρεία Roche που παράγει το φάρμακο, έκανε δικές της δοκιμές και βρήκε ότι αυτό δεν βοηθά ουσιαστικά στην περίπτωση της Covid-19.
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν συστηματικές μελέτες που να αξιολογούν κατά πόσο τα επίπεδα της IL-6 είναι αφύσικα αυξημένα στους ασθενείς με Covid-19.
Αλλά μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, δείχνει πως δεν είναι και ότι μάλιστα συχνά είναι χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες σοβαρές περιπτώσεις (π.χ. σήψη).
Μια δεύτερη μελέτη που αξιολόγησε πέντε έρευνες σε περισσότερους από 900 ασθενείς με σοβαρή Covid-19, βρήκε ότι τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 ήταν από φυσιολογικά έως μόνο ελαφρώς αυξημένα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών