Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλος Ασθενής η τουρκική οικονομία - Τι περιμένει το νέο τσάρο

Μεγάλος Ασθενής η τουρκική οικονομία - Τι περιμένει το νέο τσάρο
Η κατρακύλα της λίρας και το αδιέξοδο της 20ής οικονομίας στον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters
Οι δύο νέοι επικεφαλής της τουρκικής οικονομίας στο υποργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα της χώρας θα χρειαστούν μία νέα πυξίδα όσον αφορά την οικονομική πολιτική εάν επιθυμούν η λίρα και η οικονομία της χώρας να μην οδηγηθούν σε ένα οδυνηρότατο ναυάγιο σύμφωνα με ανάλυση του Reuters..
Η αιφνίδια αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών Berat Albayrak, ο οποίος είναι ο γαμπρός του προέδρου Tayyip Erdogan και του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Murat Uysal το Σαββατοκύριακο είχαν αποτέλεσμα η λίρα τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου να έχει την καλύτερη επίδοση δύο ετών.
Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι διάδοχοί τους θα έχουν την απαραίτητη ευελιξίας καθώς τα επί μακρόν χαμηλά επιτόκια δανεισμού αυξάνονται δραματικά, παρέχοντας στο νόμισμα κάποια πολύ ανακούφιση.
Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Naci Agbal δήλωσε ότι θα οδηγήσει τον πληθωρισμό σε μηδενικά επίπεδα και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν τώρα αύξηση των επιτοκίων από 200 έως 600 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της τράπεζας στις 19 Νοεμβρίου 2020.
Με τους υφιστάμενους κινδύνους τόσο υψηλούς, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.

Συναλλαγματικά αποθέματα

Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στη Μέση Ανατολή και η 20ή τη τάξει στον κόσμο, επλήγη από δύο απότομες υφέσεις εδώ και πολλά χρόνια και το νόμισμά της έχασε περίπου το 45% της αξίας του από τα μέσα του 2018.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι έριξε στη μάχη περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθεματικά φέτος, αφήνοντας ουσιαστικά προς χρήση μόλις περίπου 36 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την UBS.
Η κεντρική τράπεζα δεν σχολίασε την ανάλυση σύμφωνα με την οποία τα αποθεματικά της βρίσκονται σε «καθαρά αρνητικό έδαφος», αν και δηλώνει ότι αυτή η διακύμανση είναι φυσιολογική σε περιόδους οικονομικών αναταράξεων.
Ο επικεφαλής της στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές της UBS, Manik Narain, δήλωσε ότι οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο που έγιναν το Σαββατοκύριακό «ήταν αναμφισβήτητα ελπιδοφόρες».
Πιστεύει ότι χρειάζεται τώρα αύξηση των επιτοκίων κατά 350 βαθμών βάσης, αλλά είναι επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
«Ειλικρινά βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος», είπε, αναφερόμενος στα καθαρά αρνητικά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, τα οποία αντλούνται τις καταθέσεις σε δολάρια στις τράπεζες.
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» σημειώνει.

Τα οικονομικά στοιχεία

Τα σήματα κινδύνου έχουν ακουστεί εδώ και πολύ καιρό.
Εκτός από τη διαρκή πτώση της λίρας, οι διεθνείς επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές κατά σχεδόν 120 δισ. δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκτιμά η Deutsche Bank.
Οι Τούρκοι πολίτες και επιχειρήσεις στη χώρα μετατρέπουν επίσης όλο και περισσότερο τη λίρα τους σε δολάρια και ευρώ.
Πάνω από το 60% των εγχώριων καταθέσεων είναι σε δολάρια, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος είναι εάν το ρευστό αρχίσει να αποσύρεται από τις τράπεζες.
«Θα ανησυχούσαμε ιδιαίτερα εάν εμφανιστούν στοιχεία για μαζική φυγή καταθέσεων σε δολάρια», δήλωσε ο Christian Wietoska και ο Oliver Harvey της Deutsche Bank, τονίζοντας ότι δεν υπήρχαν σημάδια μαζικής φυγής των καταθέσεων ακόμη.
«Πιστεύουμε ότι χρειάζονται δύο πράγματα: επιθετική νομισματική πολιτική - όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα - και μια ισχυρή προφορική δέσμευση από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση για μείωση των πληθωριστικών πιέσεων», σημειώνουν

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σχεδόν 12% όλο το έτος - πολύ πάνω από το στόχο του 5% περίπου - και στα πρώτα του σχόλια ως νέος διοικητής ο Agbal είπε ότι η κεντρική τράπεζα «θα χρησιμοποιήσει αποφασιστικά όλα τα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών».
Το 2018, τα επιτόκια έφτασαν το 24%, ή περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες πάνω από εκεί που ο πληθωρισμός ήταν εκείνη τη στιγμή, προτού σταθεροποιηθεί η λίρα.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα συναλλαγματικά αποθέματα εξαντλήθηκαν και η Τουρκία είχε αντιμετώπισε τη χειρότερη ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Ένα μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών -4,9% του ΑΕΠ προβλέπεται φέτος, σε συνδυασμό με μια κατά 75% πτώση στις στα έσοδα από τον τουρισμό το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου σε ετήσια βάση.
Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι η κυβέρνηση και οι εταιρείες πρέπει να ρίξουν στην αφορά συνολικά 181 δισ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες.
Αυτό ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ των 700 δισ. δολαρίων, λέει ο Phoenix Kalen της Societe Generale.
Με μόνο 42,2 διδ. δολάρια σε μεικτά συναλλαγματικά αποθέματα - τα οποία διαφέρουν από τα καθαρά αποθεματικά καθώς δεν αντιπροσωπεύουν ανταλλαγές συναλλάγματος - ο λεγόμενος «λόγος κάλυψης» (coverage ratio) για την Τουρκία είναι ένας από τους χαμηλότερους από οποιαδήποτε αναδυόμενη οικονομία της αγοράς, δήλωσε ο Kalen.
Ο Refet Gurkaynak, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές πρέπει να αντιδράσουν άμεσα.
Χωρίς μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, είπε, «η σφαγή στην τιμή της λίρας θα είναι εξωπραγματική» σημείωσε.


www.bankingnews.gr



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης