Στα 51,6 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Στο έλεος της επιδημίας η Ευρώπη - Προς γενικό lockdown και η Ιταλία
(upd7) Στον τρόπο διατήρησης αλλά και διανομής του εμβολίου της Pfizer/Biontech κατά του κορωνοϊού έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα της η παγκόσμια κοινότητα, δεδομένου ότι το εμβόλιο θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητο μια και θα πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες των -75 βαθμών Κελσίου, ενδεχομένως και χαμηλότερα.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι θερμοκρασίες αυτές είναι έως και – 50 βαθμούς χαμηλότερες από ότι ισχύει έως σήμερα για τη διατήρηση άλλων εμβολίων ενώ αναφέρεται πως στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν ψυγεία με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες σε φαρμακεία, ιατρεία και κρατικά εργαστήρια.
Παρά τις δυσκολίες αυτές, η αισιοδοξία σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει στα ύψη, μια και εκτιμάται πως το εν λόγω εμβόλιο που αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά 90% κατά του κορωνοϊού, θα ακολουθήσουν και άλλα εμβόλια από άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία ήδη προϊδέασε για σημαντικές ανακοινώσεις.
Ενδεικτικό του ενθουσιασμού που προκάλεσε το εμβόλιο της Pfizer/Biontech είναι ότι λίγο μετά τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του, διακινήθηκαν σχεδόν 2 τρις δολάρια στις παγκόσμιες αγορές.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινούμενη ταχύτατα μετά την συμφωνία προμήθειας 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου, συμφώνησε και στην τιμή προμήθειάς τους, καταφέρνοντας να συνάψει με την Pfizrer/Biotech καλύτερη συμφωνία από αυτή των ΗΠΑ, για φθηνότερη τιμή ανά δόση, ή κάτω από 19,50 δολάρια που συμφώνησαν οι ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Anthony Fauci ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και τα αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της Moderna.
Και ενώ παγκοσμίως όλες οι κυβερνήσεις περιμένουν το πότε θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα πρώτα εμβόλια για να προχωρήσουν στους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσηλευτικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέχρι να έρθει η στιγμή αυτή, πρέπει να παραμείνουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και τα lockdown καθώς και να τηρούνται οι κανόνες των αποστάσεων και της χρήσης μάσκας.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 51.684.237 και οι νεκροί σε 1.275.995
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 10.272.929 και σε νεκρούς με 239.896
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 162.802 και τρίτη σε κρούσματα με 5.699.005
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 127.571 και τέταρτο το Μεξικό με 95.842
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 49.861 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 1.857.309 και έκτη η Ρωσία με 1.802.762
- Έβδομη η Ισπανία με 1.381.218, όγδοη η Αργεντινή με 1.262.476, ένατο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.237.198
- Δέκατη η Κολομβία με 1.155.356
Tο εμβόλιο της Pfizer/Biontech – Ερωτήματα και … παρενέργειες
Το εμβόλιο της Pfizer/Biontech, όπως ήταν αναμενόμενο, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στη μάχη με την επιδημία του κορωνοϊού.
Το εύρημα ότι είναι αποτελεσματικό κατά 90%, ότι παράσχει κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες καθώς και ότι δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, πυροδότησαν μια άνευ προηγουμένου αισιοδοξία σε όλο τον πλανήτη, τουλάχιστον τους τελευταίους 11 μήνες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των εθελοντών που εμβολιάστηκαν με το εν λόγω εμβόλιο, οι παρενέργειες του δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, όπως π.χ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στους μύες.
Παράλληλα, και όπως ανακοίνωσε η BioNTech, το εμβόλιο του κορωνοϊού θα πωλείται κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς.
Το εν λόγω εμβόλιο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί προς έγκριση στις ΗΠΑ και στην ΕΕ εντός των επόμενων 10 ημερών, με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται ακόμα και πριν από τα τέλη του 2020.
Σημειώνεται πάντως πως υπάρχουν ακόμα κάποια αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το εν λόγω εμβόλιο, όπως το εάν μπορεί να εμποδίσει τις σοβαρές μολύνσεις ή επιπλοκές της νόσου, πόσο καιρό μπορεί προστατεύσει κατά του ιού και πόσο καλά λειτουργεί όσον αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Παράλληλα, ένα ακόμα ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες είναι εάν το εμβόλιο της Pfizer/Biontech εμποδίζει από το να κολλήσει κανείς κορωνοϊό –κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την αποτροπή μολύνσεων – ή εάν απλά μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς βαριά.
Fauci (ΗΠΑ): Έως και την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της Moderna
Η Moderna αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα από μια εκτεταμένη κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της για COVID-19 σε διάστημα από δύο ημερών έως «λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα», δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ Anthony Fauci την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
Η Moderna Inc θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα από μια εκταταμένη δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της για τον ιό COVID-19 σε διάστημα δύο ημερών έως «λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα», δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ Anthony Fauci την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
Ένας υψηλός βαθμός αποτελεσματικότητας για το εμβόλιο θα είχε νόημα εφόσον είναι «σχεδόν πανομοιότυπος» με τον αντίστοιχο του σκευάσματος της Pfizer, δήλωσε ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τους Financial Times.
«Μπορεί να μην είναι 95%, μπορεί να είναι 90%, ή 96%, ή 89%, αλλά θα είναι σε αυτό το επίπεδο», είπε.
Για σημαντική ανακάλυψη για το εμβόλιο της προϊδεάζει και η CureVac
Στα πρόθυρα «σημαντικής ανακάλυψης» στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες Τρίτη 10 Νοεμβρίου ότι βρίσκεται η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac, στην οποία εδώ και λίγους μήνες συμμετέχει και το γερμανικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρίας Franz-Werner Haas, οι πρώτες μελέτες δείχνουν «δυναμική και πολύ αποτελεσματική ανοσοαπόκριση» και τώρα έχει ξεκινήσει η αποφασιστική φάση 2b/3, με 25.000 συμμετέχοντες.
Ρωσία: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V για τον κορωνοϊό
Μεγάλη αποτελεσματικότητα παρουσιάζει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζει το ταμείο που χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η Ρωσία το Sputnik V εμφάνισε 92% αποτελεσματικότητα.
Προς το παρόν, 40.000 εθελοντές συμμετέχουν στη διπλή τυφλή μελέτη, τυχαία και με έλεγχο placebo στη φάση 3 των δοκιμών.
«Οι δοκιμές αποκάλυψαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά τη πρώτη δόση.
Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνοϊού, φαίνεται ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, όπως γράφει και το Sputnik.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία δοκιμάζει ήδη δύο εμβόλια κατά του ιού και ετοιμάζεται να καταχωρίσει και ένα τρίτο.
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Ρεκόρ με πάνω από 61.000 νοσηλευόμενους – Στους 240.000 οι νεκροί
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου για έβδομη συνεχόμενη ημέρα εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 134.000 νέες μολύνσεις καθώς και 1.450 θάνατοι, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που καταγράφεται από τα μέσα Αυγούστου.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 240.000 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 10,25 εκατομμύρια.
Εξίσου ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των νοσηλευομένων, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε 61.471 και αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό που έχει αναφερθεί από την έναρξη της πανδημίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 1.661 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και περισσότεροι θάνατοι.
Ήδη οι εκτιμήσεις αμερικανικών πανεπιστημίων κάνουν λόγο για άλλους 110.000 θανάτους εντός των επόμενων δύο μηνών.
Πάντως, η επιδημία εξελίσσεται με εξαιρετικά αρνητικά τρόπο, καθώς 44 Πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση κατά 10% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρισιμότερη στις βόρειες και στις μεσοδυτικές πολιτείες, τη στιγμή που ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα τα χειρότερα, εάν οι αρχές και οι πολίτες των ΗΠΑ δεν εντείνουν τις προσπάθειες τους να τηρούνται οι υγειονομικές συστάσεις.
«Η χώρα χρειάζεται να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, προωθώντας τη χρήση μασκών και την τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, διότι η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος «να γίνει πολύ χειρότερη» ανέφερε ο Fauci, ο οποίος υποστήριξε πως αν και οι ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές — οι πρώτες δόσεις πιθανόν θα είναι διαθέσιμες τον Δεκέμβριο — η χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να «εγκαταλείψει» την τήρηση της οδηγίας για την κοινωνική απόσταση.
Νέα έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία – Πλησιάζουν τα 9 εκατ. – Στους 127.571 οι νεκροί
Νέα έξαρση κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Ινδία όπου και αναφέρθηκαν 44.281 νέες μολύνσεις.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 8.636.011.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 512 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 127.
Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 494.657, έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τα 500.000 εδώ και μήνες.
Οι άνθρωποι που έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασαν τα οκτώ εκατομμύρια και έχουν πλέον φθάσει τους 8.013.783, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Εξασθενημένος ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Στους 163.000 οι νεκροί στη Βραζιλία
Εξασθενημένη είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική καθώς βαίνουν μειούμενα τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στις περισσότερες χώρες.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 25.012 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 201 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά στη Βραζιλία έχουν αναφερθεί 5.700.044 μολύνσεις από τον κορωνοϊό και162.829 νεκροί.
Πρόκειται αντίστοιχα για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς στις ΗΠΑ και στην Ινδία, και τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή τέταρτο σε θανάτους παγκοσμίως είναι το Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.746 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 617 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 95.842 νεκρούς επί συνόλου 978.531 μολύνσεων, αν και στα τέλη Οκτωβρίου το υπουργείο Υγείας αναγνώρισε πως ο απολογισμός των θυμάτων είναι κατά πολύ βαρύτερος - ως ακόμη και κατά 50.000 θανάτους - από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, στο κόκκινο είναι και άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή και η Κολομβία που μετρούν περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια μολύνσεις.
Σε ύφεση η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα – Μόλις 17 νέα κρούσματα σε 24 ώρες
Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα από 22 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ένα από τα 17 κρούσματα οφειλόταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκε στην Ανχούι, ενώ τα υπόλοιπα 16 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό.
Το κρούσμα στην Ανχούι είναι το πρώτο στην επαρχία αυτή της ανατολικής Κίνας από την 27η Φεβρουαρίου
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν μειώθηκε σε 15 από 25 την προηγουμένη.
Το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που δημοσιοποιεί.
Άλλοι 21 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία.
Σε κινεζικές δομές υγείας νοσηλεύονται 422 ασθενείς, έξι σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.284 μολύνσεων.
www.bankingnews.gr
Είναι χαρακτηριστικό πως οι θερμοκρασίες αυτές είναι έως και – 50 βαθμούς χαμηλότερες από ότι ισχύει έως σήμερα για τη διατήρηση άλλων εμβολίων ενώ αναφέρεται πως στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν ψυγεία με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες σε φαρμακεία, ιατρεία και κρατικά εργαστήρια.
Παρά τις δυσκολίες αυτές, η αισιοδοξία σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει στα ύψη, μια και εκτιμάται πως το εν λόγω εμβόλιο που αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά 90% κατά του κορωνοϊού, θα ακολουθήσουν και άλλα εμβόλια από άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία ήδη προϊδέασε για σημαντικές ανακοινώσεις.
Ενδεικτικό του ενθουσιασμού που προκάλεσε το εμβόλιο της Pfizer/Biontech είναι ότι λίγο μετά τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του, διακινήθηκαν σχεδόν 2 τρις δολάρια στις παγκόσμιες αγορές.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινούμενη ταχύτατα μετά την συμφωνία προμήθειας 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου, συμφώνησε και στην τιμή προμήθειάς τους, καταφέρνοντας να συνάψει με την Pfizrer/Biotech καλύτερη συμφωνία από αυτή των ΗΠΑ, για φθηνότερη τιμή ανά δόση, ή κάτω από 19,50 δολάρια που συμφώνησαν οι ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Anthony Fauci ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και τα αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της Moderna.
Και ενώ παγκοσμίως όλες οι κυβερνήσεις περιμένουν το πότε θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα πρώτα εμβόλια για να προχωρήσουν στους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσηλευτικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέχρι να έρθει η στιγμή αυτή, πρέπει να παραμείνουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και τα lockdown καθώς και να τηρούνται οι κανόνες των αποστάσεων και της χρήσης μάσκας.
Η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε πραγματική έξαρση κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία και με την Ευρώπη να βιώνει μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την επιδημία που εκδηλώνεται με εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις σε ημερήσια βάση.
Αντιθέτως καλύτερη είναι η εικόνα στη Λατινική Αμερική και στην Ινδία, ενώ υπό πλήρη έλεγχο είναι η επιδημία στην Κίνα.
Αντιθέτως καλύτερη είναι η εικόνα στη Λατινική Αμερική και στην Ινδία, ενώ υπό πλήρη έλεγχο είναι η επιδημία στην Κίνα.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 51.684.237 και οι νεκροί σε 1.275.995
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 10.272.929 και σε νεκρούς με 239.896
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 162.802 και τρίτη σε κρούσματα με 5.699.005
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 127.571 και τέταρτο το Μεξικό με 95.842
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 49.861 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 1.857.309 και έκτη η Ρωσία με 1.802.762
- Έβδομη η Ισπανία με 1.381.218, όγδοη η Αργεντινή με 1.262.476, ένατο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.237.198
- Δέκατη η Κολομβία με 1.155.356
Tο εμβόλιο της Pfizer/Biontech – Ερωτήματα και … παρενέργειες
Το εμβόλιο της Pfizer/Biontech, όπως ήταν αναμενόμενο, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στη μάχη με την επιδημία του κορωνοϊού.
Το εύρημα ότι είναι αποτελεσματικό κατά 90%, ότι παράσχει κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες καθώς και ότι δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, πυροδότησαν μια άνευ προηγουμένου αισιοδοξία σε όλο τον πλανήτη, τουλάχιστον τους τελευταίους 11 μήνες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των εθελοντών που εμβολιάστηκαν με το εν λόγω εμβόλιο, οι παρενέργειες του δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, όπως π.χ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στους μύες.
Παράλληλα, και όπως ανακοίνωσε η BioNTech, το εμβόλιο του κορωνοϊού θα πωλείται κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς.
Το εν λόγω εμβόλιο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί προς έγκριση στις ΗΠΑ και στην ΕΕ εντός των επόμενων 10 ημερών, με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται ακόμα και πριν από τα τέλη του 2020.
Σημειώνεται πάντως πως υπάρχουν ακόμα κάποια αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το εν λόγω εμβόλιο, όπως το εάν μπορεί να εμποδίσει τις σοβαρές μολύνσεις ή επιπλοκές της νόσου, πόσο καιρό μπορεί προστατεύσει κατά του ιού και πόσο καλά λειτουργεί όσον αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Παράλληλα, ένα ακόμα ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες είναι εάν το εμβόλιο της Pfizer/Biontech εμποδίζει από το να κολλήσει κανείς κορωνοϊό –κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την αποτροπή μολύνσεων – ή εάν απλά μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς βαριά.
Fauci (ΗΠΑ): Έως και την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της Moderna
Η Moderna αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα από μια εκτεταμένη κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της για COVID-19 σε διάστημα από δύο ημερών έως «λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα», δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ Anthony Fauci την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
Η Moderna Inc θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα από μια εκταταμένη δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της για τον ιό COVID-19 σε διάστημα δύο ημερών έως «λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα», δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ Anthony Fauci την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
Ένας υψηλός βαθμός αποτελεσματικότητας για το εμβόλιο θα είχε νόημα εφόσον είναι «σχεδόν πανομοιότυπος» με τον αντίστοιχο του σκευάσματος της Pfizer, δήλωσε ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τους Financial Times.
«Μπορεί να μην είναι 95%, μπορεί να είναι 90%, ή 96%, ή 89%, αλλά θα είναι σε αυτό το επίπεδο», είπε.
Για σημαντική ανακάλυψη για το εμβόλιο της προϊδεάζει και η CureVac
Στα πρόθυρα «σημαντικής ανακάλυψης» στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες Τρίτη 10 Νοεμβρίου ότι βρίσκεται η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac, στην οποία εδώ και λίγους μήνες συμμετέχει και το γερμανικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρίας Franz-Werner Haas, οι πρώτες μελέτες δείχνουν «δυναμική και πολύ αποτελεσματική ανοσοαπόκριση» και τώρα έχει ξεκινήσει η αποφασιστική φάση 2b/3, με 25.000 συμμετέχοντες.
Ρωσία: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V για τον κορωνοϊό
Μεγάλη αποτελεσματικότητα παρουσιάζει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζει το ταμείο που χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η Ρωσία το Sputnik V εμφάνισε 92% αποτελεσματικότητα.
Προς το παρόν, 40.000 εθελοντές συμμετέχουν στη διπλή τυφλή μελέτη, τυχαία και με έλεγχο placebo στη φάση 3 των δοκιμών.
«Οι δοκιμές αποκάλυψαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά τη πρώτη δόση.
Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνοϊού, φαίνεται ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, όπως γράφει και το Sputnik.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία δοκιμάζει ήδη δύο εμβόλια κατά του ιού και ετοιμάζεται να καταχωρίσει και ένα τρίτο.
Στο έλεος του β’ κύματος η Ευρώπη – Δεύτερη σε θανάτους παγκοσμίως
Στο επίκεντρο του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους από τον κορωνοϊό, πίσω από τη Λατινική Αμερική.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων έχουν ανακοινωθεί σε Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ρωσία, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρώπη μετρά τις περισσότερες νέες μολύνσεις ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφεύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε λαμβάνουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται:
Γερμανία: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Για ένα μήνα παραμένουν κλειστά εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ 10 προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown, ενώ μετρά πάνω από 40.200 νεκρούς.
Ήδη, η κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα σε lockdown για δεύτερη φορά φέτος, ενώ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει καραντίνα για τους ηλικιωμένους.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
Αγγλία: Σε ισχύ καθολικό lockdown διάρκειας ενός μήνα από τις 5/11 και τέσσερις ημέρες μετά γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που περνά το όριο των 50.000 νεκρών.
Το τελευταίο επταήμερο οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων φτάνουν πλέον τους 2.385 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας τους 49.238.
Τα κρούσματα του επταημέρου αριθμούν 159.592 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας 1.213.363.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19.
Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η μεγάλη διαφορά με το lockdown της περασμένης άνοιξης είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Πορτογαλία: Από προχθές Δευτέρα 9/11 η Πορτογαλία έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιους δήμους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00 ως τις 05:00 και αφορά 121 δήμους από τους συνολικά 308 της Πορτογαλίας, περιλαμβανομένης της Λισσαβόνας και του Πόρτο.
Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύκτα.
Ισπανία: Από τις 26 Οκτωβρίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, με τις επαρχίες να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας που την έχει οδηγήσει στο να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα στην Ιταλία, καθώς θα κριθεί αν η χώρα θα προχωρήσει σε γενικό lockdown σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού, την ώρα μάλιστα που τα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.
Μέχρι στιγμής η Ιταλία έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο, στις οποίες εφαρμόζονται και αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα.
Στο κόκκινο είναι οι βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας (το Μιλάνο) και το γειτονικό Πιεμόντε, μαζί με την Καλαβρία στο νότο της Ιταλίας και τη μικροσκοπική περιοχή των Άλπεων Valle D'Aosta.
Στις κόκκινες ζώνες που έχουν πληγεί σοβαρά, θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για εργασία, για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης, ενώ μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου θα γίνονται διαδικτυακά, ενώ μόνο τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το καθολικό lockdown της άνοιξης, όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά.
Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 3/12.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Βέλγιο:Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της COVID-19 που έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο έφθασε το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές 9 Νοεμβρίου αλλά η χώρα ίσως έχει περάσει την κορύφωση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώνεται σταδιακά.
Τα στοιχεία από το ινστιτούτο υγείας Sciensano έδειξαν ότι ο αριθμός των θετικών τεστ COVID-19 ξεπέρασαν προχθές τα 500.000 ύστερα από μια περίοδο δύο εβδομάδων κατά την οποία ο ημερήσιος μέσος όρος νέων περιστατικών ξεπερνούσε τις 12.600.
Είναι σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
ECDC: Πολύ, πολύ ανησυχητική η κατάσταση στο μέτωπο της επιδημίας στην Ευρώπη
Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να γίνουν κατά «το πρώτο τρίμηνο του 2021», στο πλαίσιο ενός «αισιόδοξου» σεναρίου, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνέντευξή της στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).
Η κατάσταση στο μέτωπο της επιδημίας στην Ευρώπη είναι «πολύ πολύ ανησυχητική» και «όλοι οι δείκτες κινούνται προς την κακή κατεύθυνση», δήλωσε η Andrea Ammon, καλώντας του Ευρωπαίους να τηρήσουν σχολαστικά τους ισχύοντες περιορισμούς, «όσο δύσκολο κι αν είναι».
Στην παρούσα κατάσταση «είναι πιθανόν να χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων» σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, προειδοποιεί η διευθύντρια του ECDC).
Οσο για τον δρόμο προς τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, είναι ακόμη μακρύς και αβέβαιος και «μπορεί να χρειασθεί λίγους μήνες», λέει.
«Αν είμαστε αισιόδοξοι, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά δεν μπορώ να είμαι περισσότερο ακριβής», δήλωσε η Ammon, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο στον οποίο τοποθετεί τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη.
Η ανακοίνωση της Pfizer «είναι φυσικά πολλά υποσχόμενη», ωστόσο «πρόκειται για μία ανακοίνωση Τύπου και όχι για «αξιολόγηση από ομότιμους κριτές» (peer review).
Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τελική αξιολόγηση», τόνισε.
Μετά την ολοκλήρωση της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και δώσει -ή όχι- έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου, υπενθυμίζει η διευθύντρια του ECDC.
«Στην συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει η παραγωγή και μόνο τότε θα μπορέσει να αρχίσει ο εμβολιασμός», προσθέτει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση της συμφωνίας με τις BioNTech/Pfizer για την αγορά έως 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους.
Σε συνεργασία με τις αρχές των χωρών μελών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επεξεργάζεται αυτήν την στιγμή κανόνες για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
«Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για τους ευάλωτους πληθυσμούς και για το υγειονομικό προσωπικό.
Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο προσδιορισμό, διότι οι ομάδες αυτές είναι ακόμη αρκετά πολυπληθείς», εξηγεί η Ammon.
Στο επίκεντρο του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους από τον κορωνοϊό, πίσω από τη Λατινική Αμερική.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων έχουν ανακοινωθεί σε Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ρωσία, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρώπη μετρά τις περισσότερες νέες μολύνσεις ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφεύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε λαμβάνουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται:
Γερμανία: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Για ένα μήνα παραμένουν κλειστά εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ 10 προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown, ενώ μετρά πάνω από 40.200 νεκρούς.
Ήδη, η κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα σε lockdown για δεύτερη φορά φέτος, ενώ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει καραντίνα για τους ηλικιωμένους.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
Αγγλία: Σε ισχύ καθολικό lockdown διάρκειας ενός μήνα από τις 5/11 και τέσσερις ημέρες μετά γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που περνά το όριο των 50.000 νεκρών.
Το τελευταίο επταήμερο οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων φτάνουν πλέον τους 2.385 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας τους 49.238.
Τα κρούσματα του επταημέρου αριθμούν 159.592 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας 1.213.363.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19.
Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η μεγάλη διαφορά με το lockdown της περασμένης άνοιξης είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Πορτογαλία: Από προχθές Δευτέρα 9/11 η Πορτογαλία έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιους δήμους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00 ως τις 05:00 και αφορά 121 δήμους από τους συνολικά 308 της Πορτογαλίας, περιλαμβανομένης της Λισσαβόνας και του Πόρτο.
Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύκτα.
Ισπανία: Από τις 26 Οκτωβρίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, με τις επαρχίες να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας που την έχει οδηγήσει στο να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ιταλία: Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα στην Ιταλία, καθώς θα κριθεί αν η χώρα θα προχωρήσει σε γενικό lockdown σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού, την ώρα μάλιστα που τα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.
Μέχρι στιγμής η Ιταλία έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο, στις οποίες εφαρμόζονται και αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα.
Στο κόκκινο είναι οι βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας (το Μιλάνο) και το γειτονικό Πιεμόντε, μαζί με την Καλαβρία στο νότο της Ιταλίας και τη μικροσκοπική περιοχή των Άλπεων Valle D'Aosta.
Στις κόκκινες ζώνες που έχουν πληγεί σοβαρά, θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για εργασία, για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης, ενώ μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου θα γίνονται διαδικτυακά, ενώ μόνο τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το καθολικό lockdown της άνοιξης, όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά.
Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 3/12.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.
Βέλγιο:Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της COVID-19 που έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο έφθασε το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές 9 Νοεμβρίου αλλά η χώρα ίσως έχει περάσει την κορύφωση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώνεται σταδιακά.
Τα στοιχεία από το ινστιτούτο υγείας Sciensano έδειξαν ότι ο αριθμός των θετικών τεστ COVID-19 ξεπέρασαν προχθές τα 500.000 ύστερα από μια περίοδο δύο εβδομάδων κατά την οποία ο ημερήσιος μέσος όρος νέων περιστατικών ξεπερνούσε τις 12.600.
Είναι σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
ECDC: Πολύ, πολύ ανησυχητική η κατάσταση στο μέτωπο της επιδημίας στην Ευρώπη
Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να γίνουν κατά «το πρώτο τρίμηνο του 2021», στο πλαίσιο ενός «αισιόδοξου» σεναρίου, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνέντευξή της στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).
Η κατάσταση στο μέτωπο της επιδημίας στην Ευρώπη είναι «πολύ πολύ ανησυχητική» και «όλοι οι δείκτες κινούνται προς την κακή κατεύθυνση», δήλωσε η Andrea Ammon, καλώντας του Ευρωπαίους να τηρήσουν σχολαστικά τους ισχύοντες περιορισμούς, «όσο δύσκολο κι αν είναι».
Στην παρούσα κατάσταση «είναι πιθανόν να χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων» σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, προειδοποιεί η διευθύντρια του ECDC).
Οσο για τον δρόμο προς τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, είναι ακόμη μακρύς και αβέβαιος και «μπορεί να χρειασθεί λίγους μήνες», λέει.
«Αν είμαστε αισιόδοξοι, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά δεν μπορώ να είμαι περισσότερο ακριβής», δήλωσε η Ammon, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο στον οποίο τοποθετεί τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη.
Η ανακοίνωση της Pfizer «είναι φυσικά πολλά υποσχόμενη», ωστόσο «πρόκειται για μία ανακοίνωση Τύπου και όχι για «αξιολόγηση από ομότιμους κριτές» (peer review).
Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τελική αξιολόγηση», τόνισε.
Μετά την ολοκλήρωση της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και δώσει -ή όχι- έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου, υπενθυμίζει η διευθύντρια του ECDC.
«Στην συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει η παραγωγή και μόνο τότε θα μπορέσει να αρχίσει ο εμβολιασμός», προσθέτει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση της συμφωνίας με τις BioNTech/Pfizer για την αγορά έως 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους.
Σε συνεργασία με τις αρχές των χωρών μελών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επεξεργάζεται αυτήν την στιγμή κανόνες για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
«Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για τους ευάλωτους πληθυσμούς και για το υγειονομικό προσωπικό.
Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο προσδιορισμό, διότι οι ομάδες αυτές είναι ακόμη αρκετά πολυπληθείς», εξηγεί η Ammon.
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Ρεκόρ με πάνω από 61.000 νοσηλευόμενους – Στους 240.000 οι νεκροί
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου για έβδομη συνεχόμενη ημέρα εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 134.000 νέες μολύνσεις καθώς και 1.450 θάνατοι, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που καταγράφεται από τα μέσα Αυγούστου.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 240.000 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 10,25 εκατομμύρια.
Εξίσου ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των νοσηλευομένων, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε 61.471 και αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό που έχει αναφερθεί από την έναρξη της πανδημίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 1.661 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και περισσότεροι θάνατοι.
Ήδη οι εκτιμήσεις αμερικανικών πανεπιστημίων κάνουν λόγο για άλλους 110.000 θανάτους εντός των επόμενων δύο μηνών.
Πάντως, η επιδημία εξελίσσεται με εξαιρετικά αρνητικά τρόπο, καθώς 44 Πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση κατά 10% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρισιμότερη στις βόρειες και στις μεσοδυτικές πολιτείες, τη στιγμή που ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα τα χειρότερα, εάν οι αρχές και οι πολίτες των ΗΠΑ δεν εντείνουν τις προσπάθειες τους να τηρούνται οι υγειονομικές συστάσεις.
«Η χώρα χρειάζεται να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, προωθώντας τη χρήση μασκών και την τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, διότι η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος «να γίνει πολύ χειρότερη» ανέφερε ο Fauci, ο οποίος υποστήριξε πως αν και οι ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές — οι πρώτες δόσεις πιθανόν θα είναι διαθέσιμες τον Δεκέμβριο — η χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να «εγκαταλείψει» την τήρηση της οδηγίας για την κοινωνική απόσταση.
Νέα έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία – Πλησιάζουν τα 9 εκατ. – Στους 127.571 οι νεκροί
Νέα έξαρση κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Ινδία όπου και αναφέρθηκαν 44.281 νέες μολύνσεις.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 8.636.011.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 512 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 127.
Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 494.657, έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τα 500.000 εδώ και μήνες.
Οι άνθρωποι που έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασαν τα οκτώ εκατομμύρια και έχουν πλέον φθάσει τους 8.013.783, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Εξασθενημένος ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Στους 163.000 οι νεκροί στη Βραζιλία
Εξασθενημένη είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική καθώς βαίνουν μειούμενα τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στις περισσότερες χώρες.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 25.012 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 201 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά στη Βραζιλία έχουν αναφερθεί 5.700.044 μολύνσεις από τον κορωνοϊό και162.829 νεκροί.
Πρόκειται αντίστοιχα για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς στις ΗΠΑ και στην Ινδία, και τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή τέταρτο σε θανάτους παγκοσμίως είναι το Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.746 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 617 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 95.842 νεκρούς επί συνόλου 978.531 μολύνσεων, αν και στα τέλη Οκτωβρίου το υπουργείο Υγείας αναγνώρισε πως ο απολογισμός των θυμάτων είναι κατά πολύ βαρύτερος - ως ακόμη και κατά 50.000 θανάτους - από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, στο κόκκινο είναι και άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή και η Κολομβία που μετρούν περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια μολύνσεις.
Σε ύφεση η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα – Μόλις 17 νέα κρούσματα σε 24 ώρες
Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα από 22 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ένα από τα 17 κρούσματα οφειλόταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκε στην Ανχούι, ενώ τα υπόλοιπα 16 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό.
Το κρούσμα στην Ανχούι είναι το πρώτο στην επαρχία αυτή της ανατολικής Κίνας από την 27η Φεβρουαρίου
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν μειώθηκε σε 15 από 25 την προηγουμένη.
Το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που δημοσιοποιεί.
Άλλοι 21 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία.
Σε κινεζικές δομές υγείας νοσηλεύονται 422 ασθενείς, έξι σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.284 μολύνσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών