Διεθνή

Έρευνα Stanford: Το 80% των κρουσμάτων κορωνοϊού προέρχονται από αυτά τα μέρη

Έρευνα Stanford: Το 80% των κρουσμάτων κορωνοϊού προέρχονται από αυτά τα μέρη
Οι ερευνητές του Stanford University παρακολούθησαν τις κινήσεις 98 εκατομμυρίων ανθρώπων προς και από εσωτερικούς δημόσιους χώρους
Τα εστιατόρια, οι θρησκευτικές συνάξεις, τα ξενοδοχεία, τα μοτέλ, τα ιατρικά γραφεία, οι καφετέριες και τα παντοπωλεία είναι υπεύθυνα για το 80% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Stanford.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, αξιοποίησε δεδομένα κινητών τηλεφώνων από δέκα μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ (Ατλάντα, Σικάγο, Ντάλας, Χιούστον, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Σαν Φρανσίσκο και Ουάσιγκτον DC) από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Συνολικά, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις κινήσεις 98 εκατομμυρίων ανθρώπων προς και από εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
«Tα στοιχεία που χρησιμοποιήσαμε προέρχονται από δεδομένα κινητών τηλεφώνων.
Ο χάρτης των δικτύων κινητικότητας αφορά άτομα από γειτονιές (ομάδες αποκλεισμού απογραφής ή CBG) και σημεία ενδιαφέροντος (POI) όπως εστιατόρια και θρησκευτικά ιδρύματα» έγραψαν οι συντάκτες.
«Με την ενσωμάτωση αυτών των δικτύων, ένα σχετικά απλό μοντέλο SEIR μπορεί να ταυτοποιήσει με ακρίβεια τις διαδρομές που ακολούθησαν οι πάσχοντες, παρά τις σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους με την πάροδο του χρόνου» συμπλήρωσαν.
Τα εστιατόρια θεωρήθηκαν από τη μελέτη ότι ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.
«Η διακύμανση είναι μεγάλη.
Κατά μέσο όρο, ωστόσο, εστιατόρια με πλήρεις υπηρεσίες, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, καφετέριες, θρησκευτικές οργανώσεις και εστιατόρια περιορισμένης εξυπηρέτησης παρήγαγαν τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις στις λοιμώξεις όταν ξανάνοιξε η οικονομία».
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα δεδομένα κινητικότητας που προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν με ακρίβεια τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αλλά και μελλοντικά κρούσματα, και έτσι να υπάρξει αποτροπή υπερδιασποράς του ιού.
Η μελέτη σημειώνει ότι ο περιορισμός της μέγιστης χωρητικότητας σε εστιατόρια και άλλους εσωτερικούς χώρους θα ήταν πιο αποτελεσματικός για την καταπολέμηση της πανδημίας και όχι ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών.
Για παράδειγμα, «ο περιορισμός της μέγιστης χωρητικότητας στο 20% στην περιοχή του μετρό του Σικάγου μείωσε τις νέες μολύνσεις περισσότερο από 80%».
«Τα αποτελέσματά μας μπορούν να καθοδηγήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να αξιολογήσουν αντικρουόμενες προσεγγίσεις για να ανοίξουν ξανά», σημειώνουν οι ερευνητές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης